човешки овоцити

Учени с пробив в обръщане процеса на стареене на яйцеклетките

Може ли процесът на стареене на яйцеклетките да бъде забавен или обърнат напълно? Отговор на този въпрос дават учени от Еврейския университет в Йерусалим. Те използват антивирусни лекарства и вдъхват надежда на много жени по света, че ще имат повече шансове за зачеване.

Екипът ползва животински (миши) и човешки материал, като забавя процеса на стареене на яйцеклетките. Данните от неговия експеримент са публикувани в списанието Aging Cell.

Според изследователите, те успешно за променили механизма на стареене на яйцеклетките чрез въпросните антивирусни препарати, които са използвали при мишки и хора.

Както знаем, не е нужно една жена да е стигнала 40-годишна възраст, за да има намален яйчников резерв и влошено качество на яйцетклетките. Това може да се случи още на прага на 30-те години, в зависимост от определени генетични фактори. Когато има твърде голямо колчиество увредено ДНК, те не могат да узреят, нито да бъдат оплодени.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

При генетична манипулация, екипът успява да вмъкне два гена в ДНК на яйцеклетки на мишки. След което имплантираните гени произвеждат ензими, които предотвратяват веригата от събития, водеща до увреждане на самото ДНК и стареене на яйцеклетките.

„В рамките на едно десетилетие се надявам, че ще можем да увеличим фертилността сред по-възрастните жени, използващи антивирусни лекарства“. Това каза Майкъл Клутщайн, ръководител на Лабораторията за изследване на хроматина и стареенето към Факултета по дентална медицина в Еврейския университет в Йерусалим.

Според доклада, благодарение на успешното откриване на един от процесите на стареене, яйцеклетката може да узрее и се оплоди нормално. Ако вируси или части от вируси бъдат освободени и активирани в яйцеклетки на по-възрастни, тогава може би антивирусните лекарства биха могли да предотвратят този процес и произтичащите от него щети, обяснява още екипът.

Женският фертилитет зависи от няколко основни фактора. Това са яйчниковият резерв; състоянието на матката и маточните тръби; баланса на хормоните в тялото, някои наследствено предавани болести и други. Ако при една двойка, която прави опити за бебе, няма положителен резултат след 6 месеца до една година, тя трябва да направи допълнителни изследвания и потърси консултация с репродуктивен специалист.

Клинични и хормонални изследвания (проверка нивото на фоликулостимулиращ хормон (FSH), естрадиол (E2), инхибин Б и антимюлеров хормон (AMH) ), стимулационни и ултразвукови тестове, както и биопсия на яйчниците, са основните методи за определяне на яйчниковия резерв и качеството на яйцеклетките.

Този материал има информативен характер за стареенето на яйцеклетките. Ако не сте изследвалия вашия яйчников резерв или имате проблеми със зачеването, то потърсете репродуктивен лекар..

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top