Вагинизъм – същност, симптоми, лечение

Вагинизъм – това не е болест, а по-скоро състояние на тялото и психиката. Среща се рядко, но носи със себе си известен дискомфорт за жените. За него те трудно биха споделили. Основно той се изразява в това, че не могат или не искат да правят секс, защото е твърде болезнено за тях.

Вагинизъм – същност и симптоми

Симптомите на състоянието могат да варират по тежест. При много жени то се характеризира с неволно напрежение или свиване на мускулите, намиращи се във влагалището. Така проникването в него е невъзможно заради появилите се пулсации, които изтласкват чуждото тяло. Тук става дума не само за сексуален контакт с мъж, но и поставяне на тампон или пък вибратор.

Пациентките, страдащи от този проблем, изпитват болка. Тя се проявява в различни моменти, като нейният интензитет е различен. Когато има засилени и интензивни спазми, някои съобщават за парене. В случай, че спазмите са по-дълги, усещането е все едно като болка при болезнен цикъл. Иначе тя може да се появи преди или по време на секс, при поставяне на тампон или по време на гинекологичен преглед.

Фазите, през които преминава това състояние, са:

 • Първа степен на вагинизъм – тя е най-леката и плавно преминаваща, придружена с дискомфорт.
 • Втората степен – симптомите преминават от дискомфорт към леки болки.
 • Третата степен – силно изразени болки по време на пулсациите.
 • Четвърта степен – най-тежка степен, при която има по-изразена болка, но и напрежение по цялото тяло.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Какви са причните за свиване на мускулите във влагалището?

Не е напълно ясно как точно възниква вагинизмът, но има много физически и емоционални фактори, които могат да допринесат за вагинизма. Гинеколозите са категорични, че той е по-скоро физически или психически проблем, който няма връзка с възбудата на тялото. Дори жени с въпросното състояние могат да имат оргазми чрез стимулация на клитора. Просто не знаят за това, защото се притесняват от всякакъв вид контакт.

Най-често жените, които имат неприятното свиване на мускулите във влагалището са преживели едно или повече от следните фактори:

 • Болезнени преживявания при секс за първи път;
 • Страх от болезнен секс;
 • Сексуално насилие в миналото;
 • Проблеми в отношенията;
 • Страх от бременност;
 • Увреждане на вагината, например от раждане;
 • Болезнени състояния на влагалището и около него.

Вагинизъм – как се отразява на живота на жените?

Както стана ясно, пациентките с подобен проблем имат нарушен сексуален живот. Те могат да издържат без интимни контакти с месеци или години. Това от от своя страна носи дистрес, загуба на увереност и проблеми във връзките. И е свързано и с невъзможността за създаване на семейство и потомство.

Гинекологичните и тазовите прегледи при жени с вагинизъм също са трудни или невъзможни. Това ги излага на проблеми със сексуалното здраве, които не могат да бъдат лесно диагностицирани.

Депресия, хронична болка и психосоциални проблеми – всички те са тясно свързани със състоянието, характеризиращи се с болка и неприятни спазми на влагалището.

Какво е лечението?

Ако бъде диагностицирано навреме, състоянието може да се подобри с адекватно лечение. Проблемът е, че засегнатите трудно споделят с близки или своя гинеколог. Но ако го направят, могат да водят нормален сексуален живот.

Има упражнения за жени с вагинизъм

Така наречените вагинални дилататори са заострени устройства, които могат да се използват за отпускане на мускулите около входа на влагалището. Те служат и за леко разтягане на зоната.

С течение на времето тези устройства могат да помогнат на жените, страдащи от вагинизъм, за да се чувстват по-комфортно при допир на интимните им части. Те са особено подходящи за терапия при фобии около секса.

Има различни видове терапии

Личната, сексуалната и терапията на взаимоотношенията може да помогне на жените и въобще двойките да стигат до психологическите причини за вагинизма. Те могат да работят за намиране на решение, за да може жената да се чувства по-комфортно при секс. И съответно нейният партньор да знае как да се държи с нея, докато свикне с редовните интимни контакти.

Въпреки че лечението може да помогне, важно е да се отбележи, че някои жени с вагинизъм имат много интимни, изпълнени с любов отношения, без да правят секс.

Съвет от екипа на FertilAid:

При наличие на вагинизъм, забременяването е по-трудно, но в никакъв случай не е невъзможно. Всичко зависи от състоянието и нагласата на жената. Първата стъпка към лечението е това тя да преодолее страха и сподели с близките си. А следващата – да потърси помощ от специалист.

Пациентките, страдащи от най-тежката форма на вагинизъм, също могат да забременят. Например чрез ин витро оплождане. Но заради мускулните спазми е по-добре да проведат лечение, след което да правят опити за зачеване по изкуствен или нормален път.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top