забременяване след секцио

Забременяване след секцио – специфики

Хората понякога се шегуват, че раждането на бебе чрез цезарово сечение е като „да избереш лесния път“, но ако някога сте раждали чрез цезарово сечение, знаете, че това е изключително неточно казано.

Не, не сте родили бебето през родовия си канал по естествен път, но сте преживели хирургическа операция на коремната стена и това е сериозно преживяване за тялото ви.

Цезаровите сечения като цяло се свързват  с повече усложнения, повече болка, повече време за възстановяване след раждането и, не на последно място, повече уриниране чрез катетър през първите 24 часа след интервенцията, което също е съществено неудобство.

Но какво се случва следващия път, когато решите да имате бебе – как предишното цезарово сечение се отразява на бъдещите ви бременности? Ето какво трябва да знаете.

Цезаровото сечение влияе ли на плодовитостта ви?

Стараем се винаги да ви представяме ясни и категорични отговори, които бързо разсейват медицинските митове и слухове, но за съжаление отговорът на този конкретен въпрос все още е донякъде неизвестен.

Защо? Има две основни противоречиви изследвания, които трябва да разгледаме. Първото – проучване от 2014 г., предполага, че разликите в раждаемостта след цезарово сечение са достатъчно минимални, за да бъдат незначителни.

Но друго надеждно проучване от 2020 г. показва, че разликите все пак не са толкова минимални: изследователите твърдят, че когато жената роди за  първи път с цезарово сечение, това намалява шансовете й да забременее отново. Не става съвсем ясно защо, но се предполага, че белезите на матката, поради процедурата, могат да играят съществена роля.

От близо 2500 души, които са част от проучването, около 69% са успели да забременеят отново в рамките на 3 години след цезарово сечение. От тези, които са имали раждания по естествен път, около 76% са успели да забременеят в същия период от време.

Все пак изследователите от проучването от 2020 г. признават, че е имало и други фактори (като географско местоположение и социално-икономически статус), които лесно биха могли да повлияят на резултатите.

Така че не знаем със сигурност дали цезаровото сечение може да повлияе на плодовитостта ви, но ето някои неща, които трябва да имате предвид:

 • Ако цезаровите сечения са свързани с по-ниски нива на плодовитост, вероятно разликата е минимална, а не астрономическа.
 • Повечето проучвания показват, че цезаровото сечение няма ефект върху плодовитостта, а тези, които твърдят, че има, са ограничени в обхвата си.
 • Възможно е връзката между цезаровите сечения и безплодието да не е свързана със самата хирургична процедура. Вместо това, трудността при повторното забременяване може да е свързана с причината за вашето цезарово сечение (като необходимостта от индуциране, поради ниска амниотична течност или други често срещани репродуктивни проблеми, които често водят до цезарово сечение).

Колко време трябва да чакате, за да забременеете отново след секцио?

Въпросът „колко време е идеалното време за изчакване между бременностите“ зависи от много фактори – на колко години сте, дали сте имали високорискова бременност преди, далио и ако предишното ви раждане е било с цезарово сечение.

По принцип трябва да изчакате поне 6 месеца, преди да забременеете отново след цезарово сечение. Това е необходимият минимум; някои експерти съветват, че е по-добре да изчакате 12 до 15 месеца, докато други казват 18 до 24 месеца.

Колко дълго трябва да изчакате точно Вие, трябва да реши Вашият лекар. В идеалния случай искате някой, който Ви познава, да вземе предвид общия Ви здравен статус, историята на предишните Ви бременности, плодовитостта и възрастта Ви, преди да Ви даде препоръка.

Какви са рисковете, ако забременеете твърде скоро, след цезарово сечение?

 • Цезаровото сечение не е лека коремна операция и тялото ви се нуждае от повече време, отколкото по-вероятно осъзнавате, за да се възстанови напълно. В противен случай може да сте изложени на по-висок риск от:
 • Разкъсване на матката. По принцип, колкото повече време минава след интервенцията, толкова по-малък е рискът от разкъсване. Проучване от 2010 г. установи, че процентът на руптура на матката при жени след цезарово сечение е:
 • почти 5% при тези, които са забременяли отново след по-малко от 18 месеца
 • почти 2% при тези, които са чакали от 18 до 23 месеца
 • малко над 1% за тези, които са чакали 24 месеца или повече
 • Плацента акрета. Понякога плацентата се вгражда в лигавицата на матката (или дори в съществуващ белег от цезарово сечение), което може да доведе до сериозни усложнения по време на следващото раждане. Жени след цезарово сечение са по-склонни да имат този проблем.
 • Преждевременно раждане. Две скорошни проучвания, публикувани през 2019 г., едно от BJOGTrusted Source и едно от PLOS OneTrusted Source, свързват цезовите сечения при първа бременност с преждевременни раждания при втора бременност. И в двата случая има статистически значим по-висок процент на преждевременни раждания при жени, които преди са имали цезарово сечение при предишното. Някои изследователи подозират, че това може да се влоши и от по-кратки периоди между бременностите, но засега не е проучено достатъчно внимателно, за да се каже със сигурност.

Ами ако има причини да забременеете скоро след цезарово сечение или се случи случайно?

Дасега ви представихме много научни изследвания, но нека поговорим реално: изчакването  24 месеца между бременностите невинаги е възможно. Ако сте на възраст над 35 години или подозирате, че може да имате проблеми със зачеването отново, може да не успеете да изчакате цели 2 години.

И, разбира се, нека не забравяме за всички тези „случайни“ бебета. Ако случайно забременеете 7 месеца след цезарово сечение, обречени ли сте на разкъсване на матката, кръвоизлив при раждане, недоносено бебе и всякакви други усложнения?

Не! Не забравяйте, че рисковете все още са сравнително ниски за повечето жени. Можете да имате напълно здрава бременност скоро след цезарово сечение, ако работите в тясно сътрудничество с вашия лекар, за да предотвратите потенциални усложнения.

Ако сте по-възрастна или имате известни проблеми с плодовитостта, говорете с Вашия лекар за бъдещи бременности и Вашия личен „график“.

Ще ви трябва ли още едно цезарово сечение или е възможно раждане по естествен път?

В миналото (през 70-те години) хората са били обезкуражени да се опитват да родят по естествен път  след цезарово сечение или VBAC. Лекарите просто не са знаели достатъчно за безопасността на интервенцията, за да я препоръчват или да рискуват.

Сега, за щастие, знаем достатъчно за раждането по естествен път: макар че определено не се препоръчва в някои случаи, това може да бъде напълно безопасна опция за раждане, дори ако сте имали повече от едно цезарово сечение в миналото.

В много случаи естественото раждане може да бъде по-безопасно от повторното цезарово сечение, тъй като ви позволява да се възстановите по-бързо и да избегнете потенциална инфекция.

Въпреки това, способността ви да родите по естествен път зависи от конкретната бременност и Вашата история на предишни цезарови сечения. Винаги има вероятност предишният ви разрез да се спука по време на раждането, особено ако е бил вертикален, а не отстрани.

Но тази вероятност е много ниска – под 1%, така че не е нещо, за което трябва да се тревожите твърде много.

Какво трябва да обсъдите с Вашия лекар, проследяващ бремеността, след цезарово сечение?

Когато редовно посещавате гинеколога си за прегледи, включително за 6-седмичния следродилен преглед и годишния Ви гинекологичен преглед, може да повдигнете въпроса за повторно зачеване.

Ако все още не сте готови да мислите за още едно бебе (в края на краищата първото все още Ви държи будни цяла нощ), това също е съвсем нормално. Можете да насрочите отделна среща, за да обсъдите възможностите си за забременяване с Вашия лекар, когато сте готови.

Когато разговаряте с Вашия лекар, не забравяйте да попитате следното:

 • Колко време Ви препоръчва да изчакате, докато се опитате да забременеете отново, въз основа на предишната бременност и здравното Ви състояние.
 • Можете ли да си „позволите“, по отношение на Вашата възраст и плодовитост, да изчакате предпочитаните 24 месеца, преди да забременеете отново.
 • Как процедира при бременности, които се случват по-рано от очакваното след цезарово сечение (например дали насрочва допълнителни ултразвук изследвания, за да провери здравето на матката или плацентата).
 • Каква е неговата позиция относно раждането по естествен път след цезарово сечение и дали смята, че сте подходяща за него, ако забременеете отново в близкото бъдеще.

Разбира се, ако не сте готови да мислите за друго бебе или изобщо не искате да имате такова, не забравяйте да уведомите Вашия лекар, за да може да Ви посъветва кой е най-добрият начин да избегнете нежелана бременност. Някои форми на контрацепция и семейно планиране не се комбинарат добре с кърменето.

В заключение:

Вероятно цезаровото сечение няма да се отрази на плановете Ви да продължите да увеличавате семейството си. Всички неблагоприятни ефекти, които тази операция има върху плодовитостта и здравето по време на бременността, в най-добрия случай са минимални (а някои все още дори не са потвърдени).

Като цяло колкото по-дълго чакате между бременностите, толкова по-здрава ще бъдете, но това не означава, че две бременности скоро една след друга винаги са опасни или са нещо, което трябва да се избягва. 

Когато се съмнявате, говорете с Вашия лекар и направете план заедно.

Референции:
Gurol-Urganci I, Bou-Antoun S, Lim CP, et al. Impact of Caesarean section on subsequent fertility: a systematic review and meta-analysis. Hum Reprod. 2013;28(7):1943-1952. doi:10.1093/humrep/det130

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top