Затлъстяване – рисков фактор за репродуктивни проблеми при жените

Повишеното тегло води със себе си и поликистоза, показва ново проучване

Затлъстяването крие риск за някои репродуктивни проблеми при жените. Това показват данните от скорошно проучване на екип от Оксфордския университет, публикувани в PLOS Medicine. Той разглежда по-подробно връзката между двете при различни състояния.

За да проучат причинно-следствените връзки между затлъстяване, метаболитните хормони и женските репродуктивни нарушения, изследователите проучили по-подробно 257 193 произволно избрани жени от Европа. Те били на възраст между 40 и 69 години. Освен това ползвали ресурсите на мащабна биомедицинска база данни във Великобритания, съдържаща по-пълна медицинска информация за участниците.

Благодарение на статистически модел за оценка, екипът, ръководен от Самвида Венкатеш, изчислил индекса на телесна маса, съотношението на талията към ханша и риска от множество репродуктивни проблеми при жените.

Редица репродуктивни нарушения при женския пол, включително миома на матката, синдром на поликистозните яйчници, обилна менструация и прееклампсия, се дължат именно на затлъстяване, откриват учените.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Друг извод, до който стига екипът, е, че някои от гените, предавани на жените, също са свързани със затлъстяване и репродуктивните им нарушения. Но каква е тяхната степен, зависи от състоянието на различните участници и има нужда от допълнителни данни и проучвания.

„Ние предоставяме генетични доказателства, че както генерализираното, така и централното затлъстяване, играят етиологична роля в широк спектър от репродуктивни състояния при жените. Но степента на тази връзка се различава значително при отделните състояния”, коментират авторите на проучването от началото на февруари. Те са на мнение, че има нужда от ново изследване на механизмите и причинно-следствените асоциации на наднорменото тегло и затлъстяването, влияещи негативно върху гинекологичния статус на жените.

Затлъстяване е на лице, когато при жената има индекс на телесна маса (BMI) над 30. Когато тя е със стойности между 25 и 30, лекарите говорят за наднормена телесна маса.

В случай, че BMI е до 20, няма повод за притеснения. Но мине ли 25, посещението на лекар е препоръчителна, тъй като освен поликистоза, при жената се наблюдава липса на овулация, тя не може да зачене или се налага изследване за инсулинова резистеностност – друга причина за влошено репродуктивно здраве.

Този текст има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top