безплодие при мъжа

Причини за безплодие при мъжа

Мит за женското безплодие

Мнозина смятат, че по-предразположени към репродуктивни проблеми са жените. Възможността за наличие на безплодие при мъжа обикновено остава на заден план и може да доведе до ненужно отлагане на решението във времето.

В повечето случаи, при които опитите за зачеване на една двойка не се увенчават с успех, представителите на нежния пол първи започват да търсят мнението на специалист. Те приемат различни хранителни добавки и лекарства и внасят изменения в начина си на живот. Всичко това правят с надежда за успешно забременяване.

Реалност и факти за мъжко безплодие

Всъщност, в половината от случаите на проблемно забременяване при една двойка, причината е у мъжа. 

Причините биха могли да са много. За съжаление, те неминуемо влияят на емоционалното състояние и на двамата партньори, а понякога афектират и върху отношенията помежду им. Наличието на проблем обаче не означава автоматично, че надеждата е изгубена и никога няма да се превърнете в родител! Важно е да предприемете мерки за установяване на причината и да извървите стъпките към решаването на проблема.

Съсредоточаването върху жената като причина за неуспешните опити за забременяване може да се окаже грешка. Не допускайте тя да доведе до забавяне на мечтаното бебе понякога дори с месеци! И докато жената  трябва да направи множество изследвания и тестове за установяване на състоянието си, мъжът би могъл да положи минимално усилие, правейки си спермограма.

Банер ФАМ

Мъжки фактор

В настоящата статия ще разгледаме по-подробно така наречения „мъжки фактор“, или, с други думи, безплодие при мъжа – възможните причини и решения за него.

Проблемите за безплодие при мъжа обикновено възникват в някоя от следните области:

 • Пенис
 • Тестиси
 • Семенната течност

Причини за безплодие при мъжа от страна на пениса

Макар че размерът на пениса няма никакво отношение към способността на мъжа да стане баща, формата на неговия член би могла да се окаже от значение.

Неправилна форма на пениса

Ако отворът на пениса (откъм главичката) не е достатъчно голям, за да може спермата да се отделя нормално, по естествен път, е възможно да възникнат проблеми с фертилитета. Необичайната извивка на мъжкия пенис в ерекция би могла да причини:

 • „хипоспадия“, при която външният отвор на уретрата е разположен по долната страна на пениса, или
 • „еписпадия“, при която отворът се намира на самия връх на пениса.

И двете състояния могат да попречат на достигането на спермата до яйцеклетката и на нейното оплождане.

Причини за безплодие при мъжа от страна на тестисите

Тестисите на мъжа имат две важни задачи – да произвеждат и съхраняват спермата. Поради тази причина е изключително важно температурата в тях да е постоянна, без да търпи промени.

Препоръчителната температура за поддържане на здравословни нива на спермата е 36,7°C.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Затопляне на тестисите

Всяко затопляне над тази температура, води до различни проблеми. Такива могат да бъдат:

 • разширени вени в интимната област (варикоцеле),
 • задържане на течности,

което, от своя страна, може да повлияе негативно върху шансовете за зачеване, и др.

Причини от страна на семенната течност

Ако у мъжа не са налице признаци за необичайна форма на пениса или по-висока от здравословната температура в тестисите, възможно е проблемът да се открие в семенната му течност.

Всъщност, това е най-честата причина за мъжки стерилитет.

Пътят на сперматозоидите до яйцеклетката и нейното оплождане е дълъг и не лек. Над 200 млн. сперматозоида да се отделят чрез всяка еякулация. Само половината обаче оцеляват през първите няколко часа. Много от тях така и не достигат до матката поради слаба подвижност или грешна посока. Само най-силните от тях имат, макар и малък, шанс да достигнат до правилното място и да спомогнат за зачеване.

Неправилната форма, слабата мобилност и недостатъчно големият брой на сперматозоидите са факторите, които биха могли да възпрепятстват тяхното оцеляване и да доведат до безплодие при мъжа.

Недостатъчен брой сперматозоиди

Състоянието е известно като олигозооспермия. Без достатъчно на брой сперматозоиди мъжът няма как да стане баща. За щастие, вече съществуват много начини за подпомагане на повишаването на техния брой. Това може да стане чрез прием на билки, хранителни добавки или лекарства. Понякога се налага и  промяна в начина на хранене и упражняване на физическа активност.

Неправилна форма на сперматозоидите

Сперматозоидите с неправилна форма също могат да повлияят върху на мъжкия фертилитет. Често те не са достатъчно издръжливи, за да успеят да достигнат до яйцеклетката. Дори да я оплодят обаче съществува опасност преждевременно да прекратят настъпилата бременност още в самото й начало.

Наличието на нарушение във формата на голяма част от сперматозоидите се нарича тератозооспермия.

Слаба подвижност на сперматозоидите

Не на последно място, скоростта, с която се придвижват сперматозоидите, също е от изключително значение. Желателно е те да бъдат правилно оформени и с достатъчно дълги опашки. По този начин си осигуряват необходимата бързина. В противен случай, те няма да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят навреме.

Критерии на Световната Здравна Организация

Според критериите на Световната Здравна Организация, семенната течност трябва да отговаря на следните критерии, за да се смята за достатъчно жизнеспособна.

 • Обем: между 1,5 и 5 мл или около една чаена лъжичка
 • Концентрация (брой на сперматозоидите): над 20 млн. сперматозоиди/ мл или над 40 млн./ еякулат
 • Подвижност на сперматозоидите: над 40% обща подвижност
 • Морфология на сперматозоидите: над 30% от сперматозоидите трябва да са с правилна форма
 • Придвижване: по-голямата част от сперматозоидите трябва да са прогресивно подвижни
 • Вискозитет (време за втечняване): семенната течност трябва да е в гелообразно състояние, но да се втечнява до 30 минути след еякулация
 • pH ниво: спермата трябва да е алкална, което я предпазва от киселинността на вагиналната среда
 • Липса на антиспермални антитела: ако такива са налице, те се закачат за сперматозоидите и могат да попречат на тяхната мобилност. По този начин усложняват проникването им през цервикалния мукус и достигането до яйцеклетката. Наличието на антиспермални антитела може да бъде установено чрез направата на имунологичен тест.

Липсата на отклонения в спермограмата (нормозооспермия) не означава непременно липса на репродуктивен проблем у мъжа. Спермограмата не оценя друг важен фактор за успешното зачеване – качеството на генетичния материал.

Ако в продължение на повече от година опитите за забременяване не се увенчават с успех, би било добре и двамата партньори да преминат през необходимите изследвания!


Причини за недостатъчно високия брой сперматозоиди

Съществуват много потенциални причинители на проблема. Голяма част от тях могат да бъдат неутрализирани, когато мъжете преосмислят ежедневните си навици. Ето кои са основните такива. 

 • Електромагнитни вълни
  Могат да предизвикат безплодие при мъжа. Множество изследвания показват негативното им влияние върху броя на сперматозоидите. Те предизвикват нагряване на тестисите. Не поставяйте мобилния си телефон в джоба на панталона, нито пък лаптопа си върху скута си!
 • Радиочестотни електромагнитни вълни
  Отделят се от устройства, свързани с Wi-Fi връзка. Подпомагат намаляването на мобилността на сперматозоидите и генетичните им изменения. Избягвайте поставянето на лаптопи и на мобилни телефони, свързани с безжичен Интернет, директно в скута си или в предния си джоб!
 • Пушене
  Цигарите вредят на сперматозоидите, а оттам – и на качеството на отделената при еякулация сперма. Добрата новина е, че вредният ефект лесно може да бъде преодолян… ако спрете с пушенето! (:
 • Пестициди и хормони, изкуствено добавени към храната
  Имат изключително огромно влияние върху мъжкия хормонален баланс. Пестицидите имитират присъствие на естроген в тялото. Добавените в месото и млечните продукти изкуствени вещества реално са хормони, подобни на естрогена, които не е добре да се приемат от организма!
 • Алкохол
  В проучване сред мъже с ниско качество на спермата, прекалената консумация на алкохол се оказва причина за по-нисък от здравословните нива брой сперматозоиди.
 • Пластмаса
  При затопляне пластмасовите изделия отделят ксенохормони (химични хормони), имитиращи естроген в тялото. Повишените нива на естрогени в тялото увеличават риска от ръзвитие на безплодие при мъжа.
 • Хипертермия
  Тестисите съхраняват сперматозоидите на температура, по-ниска от телесната, тъй като така е здравословно за тях. Топлината е един от факторите, които най-силно увреждат спермата. Затова най-добре е да се стремите да избягвате честото повторение на дейности, които покачват температурата на тестисите. Такива, например, са сауната и горещите вани. Тясното бельо също би могло да ограничи движението и да доведе до покачване на температурата в тестисите.
 • Стрес
  Голямото напрежение в забързаното ежедневие има огромно влияние върху хормоналния баланс. Затова може да увреди и производството на качествена сперма.

Прочетете и втората част на статията, в която ще научите повече за възможните решения за подобряване на фертилното здраве и борбата с мъжкото безплодие!

Публикувано в

2 мисли относно “Причини за безплодие при мъжа”

 1. Бранчо Петров

  Години66.По рождение с2-странен ингвинален крипторхизъм,открит на18-годишна възраст.Мнение на лекаря при преглед:тестисите доста добре оформени.Операция-извършена.На32г.преглед при доцент Протич.Спермограма(пази се):вискозитет:нормален,подчертано,брой на сперматозоидите:под нормата и100%неподвижни.Предписани30ампули „прегнил“инжекционно през ден.След2месеца спермограма:азооспермия.3месеца по-късно:също.2000-та г:също.В интернет четох,че при азооспермия може да се приложи:част от тестиса се наблюдава под микроскоп,взима се материал и може да се стигне до зачеване(52-53%)?Това,последното не се ли нарича тестикуларна биопсия?Неженен.

  1. FertilAid България

   Здравейте, г-н Петров!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Азооспермията наистина е истинско предизвикателство, както по отношение установяване на конкретната причина за възникване, така и по отношение намирането на най-ефективно лечение.
   Все пак, предприетите до момента мерки за лечение, ни се струват напълно адекватни и съобразени с изискванията на индивидуалното Ви състояние, въпреки че изглежда не са довели до необходимия и желан резултат.

   В действителност тестикуларата биопсия (вземане на материал директно от тестиса) е един от начините за лечение, който би могъл да доведе до забележителен успех. Това обаче се отнася до случаите на т. нар. „обструктивна азооспермия“ или „смесена азооспермия“. Обструктивната азооспермия представлява наличие на преграда по пътя на сперматозоидите, което обуславя липса на сперматизоиди в еякулата. Смесената азооспермия, от своя страна представлява нарушения, както в самото производство на сперматозоиди, така и наличие на препяствие по пътя им.

   През последните години се наблюдава значителен напредък в лечението на състоянието азооспермия, като цяло. Затова Ви препоръчваме да се обърнете към андролог за нова консултация. Той ще направи нова диагностична оценка на репродуктивния Ви статус, както и на шансовете и удачните подходи за постигане на успех при зачеване.

   Надяваме се да сме били полезни и изчерпателни с отговора си.
   Не на последно място, бихме искали да споменем, че нашите съвети не заместват консултацията с лекар и специалист в областта.
   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение за други въпроси и коментари.
   Хубав и успешен ден!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top