безплодие при мъжа

Причини за безплодие при мъжа

Мит за женското безплодие

Мнозина смятат, че по-предразположени към репродуктивни проблеми са жените. Възможността за наличие на безплодие при мъжа обикновено остава на заден план и може да доведе до ненужно отлагане на решението във времето.

В повечето случаи, при които опитите за зачеване на една двойка не се увенчават с успех, представителите на нежния пол първи започват да търсят мнението на специалист. Те приемат различни хранителни добавки и лекарства и внасят изменения в начина си на живот. Всичко това правят с надежда за успешно забременяване.

Реалност и факти за мъжко безплодие

Всъщност, в половината от случаите на проблемно забременяване при една двойка, причината е у мъжа. 

Причините биха могли да са много. За съжаление, те неминуемо влияят на емоционалното състояние и на двамата партньори, а понякога афектират и върху отношенията помежду им. Наличието на проблем обаче не означава автоматично, че надеждата е изгубена и никога няма да се превърнете в родител! Важно е да предприемете мерки за установяване на причината и да извървите стъпките към решаването на проблема.

Съсредоточаването върху жената като причина за неуспешните опити за забременяване може да се окаже грешка. Не допускайте тя да доведе до забавяне на мечтаното бебе понякога дори с месеци! И докато жената  трябва да направи множество изследвания и тестове за установяване на състоянието си, мъжът би могъл да положи минимално усилие, правейки си спермограма.

FertilAid® за мъже

Повлиява всички спермални показатели.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Мъжки фактор

В настоящата статия ще разгледаме по-подробно така наречения „мъжки фактор“, или, с други думи, безплодие при мъжа – възможните причини и решения за него.

Проблемите за безплодие при мъжа обикновено възникват в някоя от следните области:

 • Пенис
 • Тестиси
 • Семенната течност

Причини за безплодие при мъжа от страна на пениса

Макар че размерът на пениса няма никакво отношение към способността на мъжа да стане баща, формата на неговия член би могла да се окаже от значение.

Неправилна форма на пениса

Ако отворът на пениса (откъм главичката) не е достатъчно голям, за да може спермата да се отделя нормално, по естествен път, е възможно да възникнат проблеми с фертилитета. Необичайната извивка на мъжкия пенис в ерекция би могла да причини:

 • „хипоспадия“, при която външният отвор на уретрата е разположен по долната страна на пениса, или
 • „еписпадия“, при която отворът се намира на самия връх на пениса.

И двете състояния могат да попречат на достигането на спермата до яйцеклетката и на нейното оплождане.

Причини за безплодие при мъжа от страна на тестисите

Тестисите на мъжа имат две важни задачи – да произвеждат и съхраняват спермата. Поради тази причина е изключително важно температурата в тях да е постоянна, без да търпи промени.

Препоръчителната температура за поддържане на здравословни нива на спермата е 36,7°C.

FH PRO за мъже

Формула от клиничен клас. Подготовка на мъжа за максимален успех при АРТ.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Затопляне на тестисите

Всяко затопляне над тази температура, води до различни проблеми. Такива могат да бъдат:

 • разширени вени в интимната област (варикоцеле),
 • задържане на течности,

което, от своя страна, може да повлияе негативно върху шансовете за зачеване, и др.

Причини от страна на семенната течност

Ако у мъжа не са налице признаци за необичайна форма на пениса или по-висока от здравословната температура в тестисите, възможно е проблемът да се открие в семенната му течност.

Всъщност, това е най-честата причина за мъжки стерилитет.

Пътят на сперматозоидите до яйцеклетката и нейното оплождане е дълъг и не лек. Над 200 млн. сперматозоида да се отделят чрез всяка еякулация. Само половината обаче оцеляват през първите няколко часа. Много от тях така и не достигат до матката поради слаба подвижност или грешна посока. Само най-силните от тях имат, макар и малък, шанс да достигнат до правилното място и да спомогнат за зачеване.

Неправилната форма, слабата мобилност и недостатъчно големият брой на сперматозоидите са факторите, които биха могли да възпрепятстват тяхното оцеляване и да доведат до безплодие при мъжа.

Недостатъчен брой сперматозоиди

Състоянието е известно като олигозооспермия. Без достатъчно на брой сперматозоиди мъжът няма как да стане баща. За щастие, вече съществуват много начини за подпомагане на повишаването на техния брой. Това може да стане чрез прием на билки, хранителни добавки или лекарства. Понякога се налага и  промяна в начина на хранене и упражняване на физическа активност.

Неправилна форма на сперматозоидите

Сперматозоидите с неправилна форма също могат да повлияят върху на мъжкия фертилитет. Често те не са достатъчно издръжливи, за да успеят да достигнат до яйцеклетката. Дори да я оплодят обаче съществува опасност преждевременно да прекратят настъпилата бременност още в самото й начало.

Наличието на нарушение във формата на голяма част от сперматозоидите се нарича тератозооспермия.

Слаба подвижност на сперматозоидите

Не на последно място, скоростта, с която се придвижват сперматозоидите, също е от изключително значение. Желателно е те да бъдат правилно оформени и с достатъчно дълги опашки. По този начин си осигуряват необходимата бързина. В противен случай, те няма да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят навреме.

Критерии на Световната Здравна Организация

Според критериите на Световната Здравна Организация, семенната течност трябва да отговаря на следните критерии, за да се смята за достатъчно жизнеспособна.

 • Обем: между 1,5 и 5 мл или около една чаена лъжичка
 • Концентрация (брой на сперматозоидите): над 20 млн. сперматозоиди/ мл или над 40 млн./ еякулат
 • Подвижност на сперматозоидите: над 40% обща подвижност
 • Морфология на сперматозоидите: над 30% от сперматозоидите трябва да са с правилна форма
 • Придвижване: по-голямата част от сперматозоидите трябва да са прогресивно подвижни
 • Вискозитет (време за втечняване): семенната течност трябва да е в гелообразно състояние, но да се втечнява до 30 минути след еякулация
 • pH ниво: спермата трябва да е алкална, което я предпазва от киселинността на вагиналната среда
 • Липса на антиспермални антитела: ако такива са налице, те се закачат за сперматозоидите и могат да попречат на тяхната мобилност. По този начин усложняват проникването им през цервикалния мукус и достигането до яйцеклетката. Наличието на антиспермални антитела може да бъде установено чрез направата на имунологичен тест.

Липсата на отклонения в спермограмата (нормозооспермия) не означава непременно липса на репродуктивен проблем у мъжа. Спермограмата не оценя друг важен фактор за успешното зачеване – качеството на генетичния материал.

Ако в продължение на повече от година опитите за забременяване не се увенчават с успех, би било добре и двамата партньори да преминат през необходимите изследвания!


Причини за недостатъчно високия брой сперматозоиди

Съществуват много потенциални причинители на проблема. Голяма част от тях могат да бъдат неутрализирани, когато мъжете преосмислят ежедневните си навици. Ето кои са основните такива. 

 • Електромагнитни вълни
  Могат да предизвикат безплодие при мъжа. Множество изследвания показват негативното им влияние върху броя на сперматозоидите. Те предизвикват нагряване на тестисите. Не поставяйте мобилния си телефон в джоба на панталона, нито пък лаптопа си върху скута си!
 • Радиочестотни електромагнитни вълни
  Отделят се от устройства, свързани с Wi-Fi връзка. Подпомагат намаляването на мобилността на сперматозоидите и генетичните им изменения. Избягвайте поставянето на лаптопи и на мобилни телефони, свързани с безжичен Интернет, директно в скута си или в предния си джоб!
 • Пушене
  Цигарите вредят на сперматозоидите, а оттам – и на качеството на отделената при еякулация сперма. Добрата новина е, че вредният ефект лесно може да бъде преодолян… ако спрете с пушенето! (:
 • Пестициди и хормони, изкуствено добавени към храната
  Имат изключително огромно влияние върху мъжкия хормонален баланс. Пестицидите имитират присъствие на естроген в тялото. Добавените в месото и млечните продукти изкуствени вещества реално са хормони, подобни на естрогена, които не е добре да се приемат от организма!
 • Алкохол
  В проучване сред мъже с ниско качество на спермата, прекалената консумация на алкохол се оказва причина за по-нисък от здравословните нива брой сперматозоиди.
 • Пластмаса
  При затопляне пластмасовите изделия отделят ксенохормони (химични хормони), имитиращи естроген в тялото. Повишените нива на естрогени в тялото увеличават риска от ръзвитие на безплодие при мъжа. Пластмасите съдържат и друга група вещества, които оказват неблагоприятно влияние върху репродуктивната способност на мъжа – фталатите.
 • Хипертермия
  Тестисите съхраняват сперматозоидите на температура, по-ниска от телесната, тъй като така е здравословно за тях. Топлината е един от факторите, които най-силно увреждат спермата. Затова най-добре е да се стремите да избягвате честото повторение на дейности, които покачват температурата на тестисите. Такива, например, са сауната и горещите вани. Тясното бельо също би могло да ограничи движението и да доведе до покачване на температурата в тестисите.
 • Стрес
  Голямото напрежение в забързаното ежедневие има огромно влияние върху хормоналния баланс. Затова може да увреди и производството на качествена сперма.

Прочетете и втората част на статията, в която ще научите повече за възможните решения за подобряване на фертилното здраве и борбата с мъжкото безплодие!

22 коментара по “Причини за безплодие при мъжа”

  1. FertilAid България

   Здравейте! Най-чести причини за внезапна поява на аспермия (липса на семенна течност) са инфекции, травми или т. нар. ретроградна еякулация. Препоръчваме да направите консултация с уролог при първа възможност, за да се установи точната причина и да бъдат взети мерки.

 1. Иван Т.

  Здравейте, може ли да ми кажете мнения за тези резултати. Почти година вече правим опити

  Обем (мл): 4.80
  pH: 8.50
  Втечняване: Нормално
  Вискозитет:

  Концентрация на сперматозоидите в мл: 68.65млн/мл
  Общ брой сперматозоиди в еякулата 329.52млн/еякулат

  Прогресивно подвижни сперматозоиди (PR) 42.24%(общо 302)

  Обща подвижност на сперматозоидите (PR+NP) 52.03%

  Скорост:
  Сперматозоиди с бърза скорост 37.90 %
  Сперматозоиди със средна скорост 7.55%
  Сперматозоиди с бавна скорост 6.57%
  Неподвижни сперматозоиди (IM) 47.97

  1. FertilAid България

   Здравейте! Посочените резултати са в границите на нормалната спермограма. За да разполагате с пълната картина, препоръчваме да направите и изследване на морфологията… Една година опити не е твърде много и е съвсем вероятно да постигнете успех, ако не са налице други причини за нисък фертилитет, при Вас или Вашата партньорка. За нея бихме препоръчали оценка на яйчников резерв (ако възрастта е над 35), както и ехографско проследяване на овулацията.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Да, има шанс. Съществуват различни опции за в завивсимост от това дали се открива конкретна причина или не. Трябва да се направи тест за виталност (жизнеспособност на сперматозоидите). В повечето случаи, неподвижни сперчатозоиди не означава непременно, че са мъртви. Би могло да се направи опит за подобрение в показателите с интензивна нутритерапия и/или с хормонална терапия като резултат може да се отчете в рамките на няколко месеца. Ако след лечение се открият подвижни сператозоиди, то би могло да повиши шансовете за успешно ИКСИ. ИКСИ може да се направи и при пълна липса на подвижност, ако има жизнеспособни сперматозоиди. Тестикуларната пункция също може да бъде възможно лечение.

 2. Здравейте,
  Може ли да коментирате следните резултати:
  Обем – 2.9
  pH – 9
  Общ брой – 16 милиона
  Активни – 10%
  Бавни – 20%
  Трептящи – 25%
  Неподвижни – 45%
  Сперматозоиди с нормална морфология – 4%
  Вискозитет – Нормален
  Съпругът ми е на почти 28г. , не пие и не пуши, започнахме опити преди 2 месеца, засега неуспешно. Започна прием на FertilAID, както и на count boost и motility boost.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Благодарим за доверието! Вашият съпруг има по-скоро гранични стойности на спермограмата (по отношение на концентрация, подвижност и морфология). Зачеване по естествен път при мъже с такива показатели е напълно възможно, ако не са налице други фактори, разбира се. Два месеца опити определено не са много и това не бива да Ви тревожи 😉 Изборът от продукти, който сте направили, или са били предписани, е много добър. Осезаем резултат в спермалните показатели може да се наблюдава в рамките на 1 до 3 месеца. Не се колебайте да ни пишете отново или да ни споделите добри новини 🙂 Стискаме палци!

 3. Здравейте,бихте ли комнетирали спермограмата на мъжът ми? Ние сме се консултирали с уролог и той е изписал лечение, но бих искала да чуя и друго мнение.
  Отделен обем 1,2
  Концентрация 8,93 млн/мл
  Общ брой сперматозоиди 10,72млн/в еякулат
  Прогресиращи ( бързо и средно подвижни) 12,77%
  Морфология 1%
  Втечняване 30 мин
  Благодаря, предварително.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Петя! От изследванията, които сте публикували виждаме, че се касае за умерена към тежка олигоастенотератозооспермия. Налице са отклонения в броя, подвижността и структурата на сперматозоидите. С такива резултати зачеването по естествен път обикновено е предизвикателство. Ако няма установени подлежащи причини, които да бъдат лекувани или премахнати (варикоцеле, инфекция, хормонални нарушения, консумация на алкохол и т. н.), обикновено се прибягва до нутритерапия и промяна в стила на живот. Нутритерапията включва прием на високи дози антиоксиданти, специфични витамини и други съставки, които подобряват спермалните показатели. Съществуват редица ефективни варианти на пазара. Ние препоръчваме FHPRO за мъже. Обичайният курс е 3 месеца, след което може да се направи повторна спермограма.

   1. Петя Вълкова

    Здравейте, благодаря ви за мнението. Според уролога проблемът е варикоцеле. И приема същото лекарство, което сте препоръчали и вие вече 2 месеца, както и Омега 3 с вит Е и Трибестан. Но съм чувала и мнение, че тези лекарства не помагат, а най-сигурното е чрез операция. Вие какво мислите за това?

   2. FertilAid България

    Съгласни сме, че лекарствата не могат до лекуват варикоцеле – то е хирургичен проблем. Операцията би могла да помогне за възстановяване на спермалните показатели. Трудно е обаче да се предскаже в каква степен. Понякога резултатът може да е много добър, друг път разочароващ. Много проучвания сочат, че най-добри резултати се постигат от комбинирането на хирургично лечение с антиоксидантна терапия във високи дози, която да продължи няколко месеца след операцията.

 4. Анонимем

  Здравейте, представям ви спермограмата на съпруга ми :
  общ брой сперматозоиди 407, 6%
  Подвижни-51%
  Прогресивно подвижни – 45%
  Неподвижни-49
  Морфология-11%
  Моля,коментирайте. Да добавя че забременях от първия път, но бебчо е с увреждане

  1. FertilAid България

   Здравейте,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали най-сърдечно да изразим съчувствието си към увреждането на Вашата рожба. Съжаляваме да разберем за този проблем и се надяваме, че въпреки неговото наличие ще съумеете да отгледате и възпитате едно здраво, будно, жизнерадостно и енергично дете! Сигурни сме, че с Вашата подкрепа, увреждането няма да му попречи да води един напълно здрав и пълноценен живот.

   Относно запитването Ви, можем да кажем, че като цяло, резултатът от спермалния анализ влиза в общоприетите критерии за норма.
   Това, което ни прави впечатление е, че броят сперматозоиди от 407.6 млн е леко необичаен, но не е изключен (допускаме, че може и да е печатна грешка).
   Морфологията е по-скоро гранична, което от своя страна подсказва, че е добре да се направят допълнителни изследвания. Бихме препоръчали партньорът Ви да направи и разширена спермограма, като начало, както и тест за ДНК фрагментация.

   Междувременно Ви съветваме както Вашия съпруг, така и Вие да започнете високодозова антиоксидантна терапия. По наши наблюдения, отчетливи резултати в спермограмата могат да бъдат наблюдавани в рамките на 1-3 месеца след началото на приема на антиоксиданти.

   Разбира се, преди всичо препоръчваме консултация със специалист по репродуктивно здраве, тъй като е възможно да съществуват много други фактори както при Вас, така и при Вашия партньор, които е необходимо да се вземат под внимание при изграждането на правилната по-нататъшна терапия и евентуално лечение.

   Оставаме на Ваше разположение!

   1. Анонимен

    Каква е антиоксидантната терапия?

   2. FertilAid България

    Здравейте,
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Антиоксисантите, подобряващи спермални показатели при мъжа, могат да бъдат Витамин А, Витамин C и Витамин Е, например. Селенът, Коензим Q10 и фолиевата киселина също представляват ключови антиоксиданти, подкрепящи мъжкото репродуктивно здраве. Всеки един от тях оказва влияние върху отделните спермални показатели, затова препоръчваме техния комплексен прием под формата на хранителна добавка.
    Фолиевата киселина и селенът подобряват качеството на сперматозоидите, Витамин C от своя страна въздейства върху тяхната подвижност и концентрация, докато Коензим Q10 увеличава техния брой.

    Същите тези антиоксиданти са важен елемент и в добавките, подобряващи женското репродуктивно здраве. Приемът на повишени количества витамини и антиоксиданти, според скорошни проучвания, подобряват нивата на фоликулостимулиращ хормон и броя на антралните фоликули. Фолиевата киселина предпазва от дефекти невралната тръба и допринася за нормалното протичане на месечния цикъл. Цинкът също регулира месечния цикъл и овулацията, а селенът предпазва яйцеклетката в късните стадий на развитието на фоликула.

    Винаги, преди започване приема на хранителни добавки, препоръчваме допълнителната консултация с лекар. Той би могъл да предпише най-подходящата за индивидуалното състояние на пациента, терапия.

    Оставаме на Ваше разположение!

    В

 5. Никола

  Здравейте ,
  Какво бихте казали за следния резултат?
  Концентрация – 1,99
  Общ брой – 5,97
  Прогресивно подвижни (PR)- 25,49
  Обща подвижност – 45,10
  Сперматозоиди с добра морфология- 2,70
  Предварително ви благодаря !

  1. FertilAid България

   Здравейте, Никола!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   За съжаление, резултатите от направената спермограма не са особено добри. Всички показатели са доста ниски и говорят за сравнително тежка олигоастенотератозооспермия. Вероятно в клиниката по репродуктивно здраве, в която е направено изследването, ще Ви насочат към инвитро процедура, но след лечение, режим и период на изчакване, за постигане на по-добри показатели преди процедурата.

   Разбира се, тази новина не бива да предизвиква тревога у Вас и още по-малко, да Ви обезкуражава. Не забравяйте, че лошата спермограма не е диагноза. А още по-малко присъда. Тя представлява само маркер за оплодителната способност на една проба семенна течност и не бива да Ви обезверява.

   На този етап е добре да подобрите начина си на живот, да нормализирате телесното си тегло, в случай, че е необходимо, да се храните здравословно и да спортувате редовно. Допълнителният прием на антиоксиданти също би могъл да подобри спермалните показатели.
   Друг фактор, който оказва негативно влияние върху мъжкото репродуктивно здраве е наличието на медицински причини, например варикоцеле. В случай, че такова е налично, е необходимо неговото най-скорошно отстраняване.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 6. Димитър

  Здравейте, търся съвет от Вас.
  С жена ми се мъчим да имаме бебе. Тя има две деца от други двама мъже, но сега искаме да имаме свое бебе. За съжаление обаче срещаме затруднение и не се получава. В мен ли е проблемът и можете ли да ни помогнете?
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Димитър!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Още в началото бихме искали да уточним, че трудно бихме могли да бъдем максимално полезни със съвет, без да разполагаме с подробности относно трудностите по пътя към успешното забременяване, както и от колкото време правите опити за зачеване. Въпреки това, предлагаме на Вашето внимание няколко съвета, които се надяваме да Ви бъдат полезни!

   Успешните бременности, които има Вашата съпруга зад гърба си, са един добър знак. Въпреки това, съществуват редица фактори, които по един или друг начин влияят върху женското репродуктивно здраве. Това могат да бъдат възрастта, яйниковият резерв и качеството на яйцеклетките. Затова съветваме и двата пола да направят необходимите изследвания, в случай, че неусешните опити продължават повече от шест месеца.

   В хода на опитите за зачеване, съществува и понятие, известно като „мъжки фактор“. Това означава, че в някои случаи, причината за неуспех се корени в състоянието на мъжкото репродуктивно здраве. При мъжете, също както и при жените, възрастта е един от водещите фактори, оказващи влияние върху спермалните показатели.
   В случай, че при Вашата съпруга няма установен репродуктивен проблем, е добре успоредно с нея и Вие да посетите лекар. Най-сигурният начин да бъде определено състоянието Ви, както и наличието на какъвто и да е проблем, е извършването на спермален анализ, или т.нар. спермограма. Това е изследването, което дава най-добра представа за оплодителните способности на мъжа, изследвайки основните спермални показатели – брой, подвижност и морфология на сперматозоидите.

   Не на последно място, бихме искали да отбележим, че допълнителният прием на антиоксиданти може да доведе до подобряване на спермалните показатели в рамките само на няколко месеца. Избягването на вредните навици и подобряване качеството на живот, също са желателни в хода на опитите за зачеване.

   Ако желаете, можете да ни споделите малко повече информация относно индивидуалното си състояние, както и това на Вашата съпруга.
   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 7. Бранчо Петров

  Години66.По рождение с2-странен ингвинален крипторхизъм,открит на18-годишна възраст.Мнение на лекаря при преглед:тестисите доста добре оформени.Операция-извършена.На32г.преглед при доцент Протич.Спермограма(пази се):вискозитет:нормален,подчертано,брой на сперматозоидите:под нормата и100%неподвижни.Предписани30ампули „прегнил“инжекционно през ден.След2месеца спермограма:азооспермия.3месеца по-късно:също.2000-та г:също.В интернет четох,че при азооспермия може да се приложи:част от тестиса се наблюдава под микроскоп,взима се материал и може да се стигне до зачеване(52-53%)?Това,последното не се ли нарича тестикуларна биопсия?Неженен.

  1. FertilAid България

   Здравейте, г-н Петров!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Азооспермията наистина е истинско предизвикателство, както по отношение установяване на конкретната причина за възникване, така и по отношение намирането на най-ефективно лечение.
   Все пак, предприетите до момента мерки за лечение, ни се струват напълно адекватни и съобразени с изискванията на индивидуалното Ви състояние, въпреки че изглежда не са довели до необходимия и желан резултат.

   В действителност тестикуларата биопсия (вземане на материал директно от тестиса) е един от начините за лечение, който би могъл да доведе до забележителен успех. Това обаче се отнася до случаите на т. нар. „обструктивна азооспермия“ или „смесена азооспермия“. Обструктивната азооспермия представлява наличие на преграда по пътя на сперматозоидите, което обуславя липса на сперматизоиди в еякулата. Смесената азооспермия, от своя страна представлява нарушения, както в самото производство на сперматозоиди, така и наличие на препяствие по пътя им.

   През последните години се наблюдава значителен напредък в лечението на състоянието азооспермия, като цяло. Затова Ви препоръчваме да се обърнете към андролог за нова консултация. Той ще направи нова диагностична оценка на репродуктивния Ви статус, както и на шансовете и удачните подходи за постигане на успех при зачеване.

   Надяваме се да сме били полезни и изчерпателни с отговора си.
   Не на последно място, бихме искали да споменем, че нашите съвети не заместват консултацията с лекар и специалист в областта.
   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение за други въпроси и коментари.
   Хубав и успешен ден!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top