алкохол и фертилитет

Алкохол и фертилитет – каква е връзката?

Много двойки правят опити за бебе и се чудят защо все още не се получава. Консумацията на алкохол може да е едно от нещата, което възпрепятства опитите за зачеване. Освен че влияе на сексуалния живот на партньорите, той може да понижи фертилитета им. И също така да окаже негативно влияние върху развитието на плода при бременност.

Често жената е бременна, но все още не знае това. Тогава тя се храни нездравословно, пие алкохол и не приема фолиева киселина. Всичко това може да рисков фактор за спонтанен аборт. Що се отнася до мъжете, при тях алкохолът води до сексуална дисфункция. Според някои изследвания, той е фактор за намаляване броя и качеството на сперматозоидите. Това може да бъде установено чрез спермограма.

Прекаляването с алкохола е вредно и за двамата

При жените прекаляването със спиртните напитки може да повлияе на хормоните и доведе до дисбаланс. Проучвания сочат, че цикълът се променя и това затруднява зачеването. Ако има консумация на алкохол по време на бременност, това може да увеличи риска от спонтанен аборт, мъртво раждане и здравословни проблеми с бебето след неговото раждане.

Пиенето също може да допринесе за увеличаване на теглото, а наднорменото също се отразява неблагоприятно върху фертилитета. Неслучайно много гинеколози препоръчват хранителен режим или поддържане на здравословно тегло с правилно хранене и движение за подобряване на плодовитостта.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Как алкохолът влияе на фертилитета при мъжете?

Няма доказателства, че пиенето на алкохолни напитки от време на време, като например една или две седмично, ще повлияе на качеството на семенната течност. Но колкото повече мъжът пие, толкова повече това може да повлияе на цялостното му здраве и плодовитостта му.

Злоупотребата с алкохол в големи количества може да намали производството на тестостерон, либидото и да затрудни получаването и поддържането на ерекция. Също така да намалява качеството на спермата. Има различни дефиниции, но консумацията на средно две до четири стандартни напитки на ден (14-28 напитки, разпределени през седмицата) се смята за тежка.Докато повече от четири стандартни напитки наведнъж определено е рисковано за здравето.

Пиенето на три стандартни напитки на седмица е достатъчно, за да намали броя на сперматозоидите при мъжете. Едно проучване на повече от 1 200 датчанина възраст 18-28 години установява, че тези, които пият около 3 бири или три чаши вино, имат по-нисък брой сперматозоиди. При тях се забелязват и по-ниски показатели за качество на семенната течност, отколкото при мъжете, които не пият алкохол.

Колкото повече напитки един мъж консумира на седмица, толкова по-вероятно е той да има по-нисък брой сперматозоиди. Мъжете с типичен седмичен прием над 40 единици (около 32 стандартни напитки на седмица), имат 33% намаление на концентрацията на сперматозоиди. Същото не важи за тези, които пият една до пет единици алкохол на седмица (една до три стандартни напитки).

Данните от други 15 проучвания заключава, че ежедневното пиене е свързано с намален обем и морфология (процентът на сперматозоидите, които изглеждат нормални под микроскоп).

Как пиенето влияе на женската плодовитост?

Жените, които искат да забременеят, трябва да спрат алкохола. Това са препоръките на лекарите. Според тях той може да бъде вреден за плодовитостта, бременната и нейното бебе.

Проучванията показват, че алкохолът може да повлияе на хормоните и овулацията. Това прави по-трудно уцелването на точното време за секс. Дори и малко количество алкохол може да увеличи времето, необходимо за забременяване, показва статистиката.

Консумиране на седем или повече напитки седмично или повече от три питиета наведнъж, може да причини много здравословни проблеми. То е свързано с тежък или нередовен цикъл и дори безплодие.

Най-безопасният вариант за жените, които се опитват да забременеят, е да не пият алкохол изобщо. Това препоръчват австралийските здравни власти през 2020 г. Причината е, че пиенето на алкохол на всеки етап от бременността, включително времето, когато жената не знае, че е бременна, може да навреди на ембриона. Алкохолът преминава през плацентата и навлиза в кръвта на бебето, така че може да повлияе на здравето му по много начини. Тежестта на вредата зависи от това колко пие жената, каква концентрация е алкохолът и етапа на бременността, в който се намира. Рискът от увреждане на бебето е най-висок, когато жената пие седем или повече питиета седмично или прекалява с чашките – шест или повече наведнъж.

Сериозното пиене на алкохол може да доведе до спонтанен аборт, мъртво раждане и други. Например преждевременно раждане и ниско тегло на бебето, което е свързано с увреждания и проблеми с развитието на детето. Така има и фетален алкохолен синдром, което е вид нарушение на феталния алкохолен спектър. Диагнозата включва сбор от постоянни проблеми при дете, което е било изложено на алкохол, докато е било в утробата на майка си.

Не всички бебета, чиито майки са пиели по време на бременност, развиват проблеми. Рискът от увреждане вероятно ще бъде по-малък, ако заченалата е консумирала малки количества алкохол преди да разбере, че е бременна и по време на бременност. Но експертите не могат да кажат колко алкохол причинява вреда на бебето, така че те не препоръчват консумацията му.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Пиете ли алкохол, по-добре го спрете или намалете като количество, ако искате да имате дете. Понякога, дори и двойката да се подготвя за инвитро, предварителната подготовка е много важна. Ние ви съветваме да си направите детоксикация на организма, да се храните по-здравословно и имате достатъчно движение. Това ще допринесе за по-качествени яйцеклетки и сепрматозоиди.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top