Начало » Безплодие при мъжа » Варикоцеле » Какви са шансовете за повлияване на азооспермия чрез лечение на варикоцеле
варикоцеле и азооспермия

Какви са шансовете за повлияване на азооспермия чрез лечение на варикоцеле

Варикоцеле е едно от най-честите състояния, срещащи се при мъже със стерилитет. Лечението на варикоцеле обикновено води до подобряване на показателите на спермограмата.

По-голямото предизвикателство пред специалистите по репродуктивна медицина остават пациентите с варикоцеле и необструктивна азооспермия (липса на сперматозоиди в еякулата). За щастие, през последните години се натрупват все повече данни, даващи надежда на мъжете засегнати от това състояние. 

Подробен разбор на наличната по въпроса литература към 2013, съобщава за редица случай на възстановяване на сперматогенезата след лечение на варикоцеле при пациенти с необструктивна азооспермия. Авторите заключават, че въпреки малкото до момента данни, при всички мъже с азооспермия трябва да се обмисли хирургично лечение на варикоцеле преди пристъпване към тестикуларна екстракция и ИКСИ оплождане. Авторите коментират също, че в повечето случаи подобрението на спермалните показатели е временно. Това трябва да се вземе под внимание при планирането на АРТ. [Inci,K et al. Clinics 2013]

Доклад от 2017 от проучване при пациенти с варикоцеле и необструктивна азооспермия съобщава много обнадеждаващи резултати. Според авторите при 20% от пациентите подложени на оперативно лечение на варикоцеле настъпва възобновяване на сперматогенезата в рамките на 1 година. [Alves LS, Oliveira FB, Rev Assoc Med Bras 2017]

Нови данни потвърждават и ползата от приемът на антиоксиданти, съвместно с оперативното лечение при варикоцеле, като най-ефективния подход за бързо възстановяване на спермалните показатели. Вижте повече по темата ТУК.

Сперматозоид1

Мъжко репродуктивно здраве.

Гамата FertilAid®  за мъже е насочена към мъже с различна степен на отклонения в спермограмата. Целят осигуряването на оптимални шансове за забременяване по естествен път или при подготовка към инвитро процедура и други АРТ.

Към продуктите за мъже

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Shopping Cart
Scroll to Top