варикоцеле и азооспермия

Какви са шансовете за повлияване на азооспермия чрез лечение на варикоцеле

Варикоцеле е едно от най-честите състояния, срещащи се при мъже със стерилитет. Лечението на варикоцеле обикновено води до подобряване на показателите на спермограмата.

По-голямото предизвикателство пред специалистите по репродуктивна медицина остават пациентите с варикоцеле и необструктивна азооспермия (липса на сперматозоиди в еякулата). За щастие, през последните години се натрупват все повече данни, даващи надежда на мъжете засегнати от това състояние.

Подробен разбор на наличната по въпроса литература към 2013, съобщава за редица случай на възстановяване на сперматогенезата след лечение на варикоцеле при пациенти с необструктивна азооспермия. Авторите заключават, че въпреки малкото до момента данни, при всички мъже с азооспермия трябва да се обмисли хирургично лечение на варикоцеле преди пристъпване към тестикуларна екстракция и ИКСИ оплождане. Авторите коментират също, че в повечето случаи подобрението на спермалните показатели е временно. Това трябва да се вземе под внимание при планирането на АРТ. [Inci,K et al. Clinics 2013]

Доклад от 2017 от проучване при пациенти с варикоцеле и необструктивна азооспермия съобщава много обнадеждаващи резултати. Според авторите при 20% от пациентите подложени на оперативно лечение на варикоцеле настъпва възобновяване на сперматогенезата в рамките на 1 година. [Alves LS, Oliveira FB, Rev Assoc Med Bras 2017]

Нови данни потвърждават и ползата от приемът на антиоксиданти, съвместно с оперативното лечение при варикоцеле, като най-ефективния подход за бързо възстановяване на спермалните показатели.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top