лубриканти и зачеване

Вредното въздействие на лубрикантите върху сперматозоидите

Какво представляват лубрикантите?

Лубрикантите – това са гелове с различна консистенция – понякога по-течни, в други случаи – малко по-концентрирани, които се използват по време на полов акт. Нанасят в интимната област, непосредствено преди него.

Служат за овлажняване на женското влагалище, а целта, с която се използват най-често, е повишаване на сексуалното удоволствие.

Кога се употребяват?

Най-широко разпространената употреба на лубрикантите е контрацептивна, в комбинация с презерватив. Когато говорим за цервикални чашки и контрацептивни диафрагми, гелът има спермицидно действие.

Съществуват обаче и лубриканти, които се използват в хода на опитите за зачеване. Те се поставят във влагалището, по време на овулация. Съставът им е разработен така, че да подпомагат придвижването на сперматозоидите до яйцеклетката, като по този начин повишават вероятността за забременяване.

В допълнение, те биха могли да се прилагат и за противодействие на вагиналната сухота във влагалището.

Видове лубриканти

Съществуват няколко вида лубриканти, всеки от които се характеризира както с плюсове, така и с минуси. Основната разлика между тях произтича от техния състав.

Лубриканти на водна основа

Лубрикантите на водна основа са най-широко разпространените, така че няма да се затрудните в откриването им. Отмиват се лесно, но тъкмо поради тази причина, е възможно ефектът им да не е достатъчно продължителен.

В тези случаи, могат да се нанесат отново по време на половия акт, за да поддържат необходимото ниво на лубрикация.

Banner Prefert

Лубриканти на силиконова основа

Лубрикантите на силиконова основа имат по-дълготрайно действие, в сравнение с лубрикантите на водна основа. Те не се отмиват така лесно, но понякога предизвикват дразнене у някои жени в случаите, в които остатъчното количество не се отмие непосредствено след половия акт.

Както лубрикантите на силиконова основа, така и тези, базирани на водна основа, биха могли да съдържат глицерин, който често причинява възпаления и инфекции. В случай, че имате такъв проблем, потърсете лубрикант, който изключва глицерина от състава си.

Лубриканти на маслена основа

Лубрикантите, базирани на масла, трябва да се използват с повишено внимание. В случай, че ги използвате с контрацептивна цел, не ги употребявайте заедно с латексови презервативи, тъй като биха могли да нарушат целостта на латекса.

По този начин, степента на предпазване от евентуална нежелана бременност или болести, предавани по полов път, значително намалява.

Защо са необходими лубрикантите?

Лубрикантите редовно се превръщат в допълнение към сексуалните отношения при голяма част от двойките. В някои случаи, наистина можем да ги определим като необходими, а в други – те са просто предпочитани.

Когато става въпрос за лубриканти, подпомагащи опитите за забременяване, е възможно ролята им да се окаже решаваща за сбъдването на мечтата за дете!

Вагинална сухота

Когато у жената се появи сексуално желание, обичайно влагалището става по-влажно, като по този начин се подготвя за предстоящия полов акт. По този начин, тялото предпазва тъканите от евентуално нараняване.

Въпреки това, някои жени се сблъскват с вагинална сухота, която се запазва въпреки възбудата. Когато вагината не е достатъчно овлажнена, сношението с партньора би могло да причини болка на жената, но и да е наприятно за мъжа. Триенето създава допълнителен дискомфорт, който неминуемо намалява удоволствието.

Вагиналната сухота се наблюдава все по-често през периода на менопауза, когато нивата на естроген в женското тяло започват да намаляват. Тя би могла да бъде налице и по време на кърмене, химио- или лъчетерапия, лечение на рак на гърдата.

По-голямо удоволствие

Със сигурност можем да кажем, че не всички жени, които прибягват до лубриканти, страдат от вагинална сухота. Много от тях се чувстват по-комфортно и изпитват по-голяма наслада от половия акт, когато използват лубрикант.

Основната причина, която посочват, е намаляването на евентуално дразнене и триене, причинени от недостатъчно овлажняване на вагината.

Други пък, не изпитват никакъв дискомфорт по време на половия акт, макар и да не нанасят лубрикант. Въпреки това, споделят, че предпочитат повече лубрикация във влагалището, отколкото тялото им създава по естествен път. По този начин спомагат за по-голямо удоволствие от половия акт. Често, употребата на лубриканти в този тип случаи се свързва с повишено сексуално желание.

В подкрепа на опитите за зачеване

Дори в случаите, в които опитите за забременяване не се радват на успех, понякога не безплодието се оказва проблемът.

И преди сме споменавали, че желанието за дете не бива да се превръща в единствен основен фокус, тъй като това обрича естествените отношения на любов и нежност между партньорите. Половият акт се превръща от удоволствие в задължение, а мисълта, че и този опит може да е неуспешен, би могла да повлияе негативно и на резултата.

Допълнителен фактор, който оказва значение върху мисленето на партньорите, е ежедневният стрес,причина за който са множеството задължения. Вагиналната сухота също може да се окаже проблем, тъй като полов акт е необходимо да се извършва редовно около и по време на овулация.

В тези случаи, лубрикантите, подпомагащи подвижността на сперматозоидите биха могли да са възможно решение. Знаейки, че шансовете за забременяване се повишават, когато жената постави необходимото количество гел по време на овулация, това може да Ви осигури необходимото спокойствие и, защо не – удоволствието и за двама Ви да се увеличи, а чаканият резултат най-сетне да се появи налице!

Вредно въздействие на лубрикантите върху сперматозоидите

Колкото и позитиви да имат лубрикантите, необходимо е да знаете, че голяма част от тях не са безопасни и не бива да се използват в хода на опитите за зачеване. Редица изследвания доказват вредното влияние на някои често срещани съставки върху мъжките сперматозоиди.

Безплодие при мъжа

Безплодието при мъжа се установява все по-често сред двойките, срещащи трудности в хода на опитите за зачеване. Оказва се, че в голям процент от случаите, употребата на вагинални лубриканти допълнително вреди на мъжкото репродуктивно здраве.

Изследванията показват, че в по-голямата част от случаите, здравите сперматозоиди се придвижват през цервикалния мукус за 15 до 20 минути.

Затова и в хода на проведените по темата проучвания, се изследва процентът на активно подвижни сперматозоиди след 0 минути, 5 минути, 30 минути и 60 минути. По този начин, се проследява действието на отделните лубриканти във времето и могат да се оформят заключения за резултатите.

Изследване върху подвижността на сперматозоидите

В изследване на американското списание Human Reproduction (1998 г.) се анализира ефекта на четири различни вида лубриканти върху проби със семенна течност, отделени от мъже с влошени спермални параметри.

Използваните в изследването лубриканти са лубрикант на водна основа, бебешко олио, маслиново олио и слюнка. Те са приложени върху 16 отделни проби, дадени от участниците.

Основният параметър, който се анализира в рамките на проучването, е подвижността на сперматозоидите. Тя в най-голяма степен спомага за успешното достигане на мъжките полови клетки до женската яйцеклетка, както и за оплождането ѝ от една от тях.

Всички използвани лубриканти, с изключение на бебешкото олио, значително намаляват процента на прогресивно подвижни сперматозоиди, и влияят негативно върху правилната посока на движението им.

Проучване за ефекта върху мобилността и ДНК интегритета на сперматозоидите

Проучване на американското списание Fertility and Sterility (2008 г.) изследва ефекта на няколко вида лубриканти както върху подвижността на сперматозоидите, така и върху техния ДНК интегритет. Той е другият фактор, върху който се установява, че съставките на определени гелове биха могли да повлияят негативно.

Резултатите от проучването показват, че дори водоразтворими лубриканти без спермицидно действие могат да окажат негативен ефект и върху двата спермални показатели. Основен компонент на изследваните лубриканти е глицеринът.

Проучването показва, че съставката не само намалява подвижността на сперматозоидите, но и повлиява върху правилната посока на движение на мъжките полови клетки.

Осмоларитет и pH на влагалището

Възможна причина за увреждането на сперматозоидите от този тип лубриканти е нефизиологичния осмоларитет на продуктите.

Oптималната pH стойност за лесното придвижване на сперматозоидите и оцеляването им в цервикалния мукус е между 7.2 и 8.5. Такива са и условията във влагалището по време на овулация. Недостигането до толкова алкална среда, пречи на геловете да подпомогнат придвижването на сперматозоидите.

Имайте предвид, че…

За двойките, правещи опити за зачеване, е важно да знаят, че не само спермицидните гелове могат да повлияят върху подвижността на сперматозоидите. Някои лубриканти без спермицидно действие също биха могли да намалят мобилността на мъжките полови клетки и, по този начин – да възпрепятстват успешното забременяване.

Тъкмо поради тази причина, ако сте взели решение, че сте готови за дете, но искате да използвате лубрикант, силно препоръчваме онези лубриканти, предназначени за подпомагане на опитите! По този начин едновременно ще сте спокойни, че не можете да навредите на репродуктивното си здраве, ще постигнете желаната лубрикация и ще повишите вероятността от скорошно настъпване на бременност!

Избягвайте!

Избягвайте още и маслиновото олио (зехтин) и сусамовото олио. Ако все пак желаете да използвате не толкова тясно специализиран върху зачеването продукт, рапичното олио и бебешкото олио доказано имат минимално въздействие върху подвижността на сперматозоидите.

Това показват и резултатите от изследването на американското списание Fertility and Sterility (2014 г.), което сравнява двете групи лубриканти – рапично и бебешко олио, синтетичните масла и сусамовото олио.

Искрено се надяваме съвсем скоро опитите за забременяване да се увенчаят с успех!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top