времеви полов акт

Времеви полов акт – стъпка към по-лесно зачеване

Времеви полов акт е просто планиран полов акт в момента, когато шансовете за забременяване са най-високи. Това е учудващо тесен времеви интервал от месечния цикъл, в който разчитаме да се осъществи срещата между зрялата яйцеклетка и жизнеспособни сперматозоиди.

Зелени дни или фертилен прозорец са други определения за „точния момент“. Най-често той се определя след водене на бележки за месечния цикъл и изчисляване на овулацията от жената.

Правене на тестове за овулация всеки ден, след ставане сутрин, е най-надеждният метод за това кога е най-добре да се осъществи полов акт с цел зачеване. Трябва да имате предвид, че яйцеклетките са жизнеспособни само за максимум 24 часа след освобождаването им от яйчниците. Комбинирайки тази времева рамка с 36-часовия прозорец между положителния тест за овулация и действителната овулация, има около 60 часа време за действие. Или това са 2 дни и половина от цикъла (всичко зависи от неговата продължителност), в които жената може да забременее.

Така нареченият времеви полов акт е добър начин за оптимизиране на шансовете за зачеване. Понякога могат да бъдат използвани и лекарствени продукти за насърчаване на зреенето на яйцеклетки в яйчниците, насърчаване на овулацията и естествени начини за повишаване шансовете за забременяване. Така ще имате повече контрол върху фертилния прозорец. Разбира се, стимулацията трябва да се извърши под наблюдението на специалист.

Prefert®

Подпомага зачеването по естествен път.
*Всяка опаковка Prefert® съдържа 8 стерилни дози, достатъчни за 1-2 овулаторни цикъла.

Фертилен прозорец и времеви полов акт

Както стана ясно, половият акт в точно определено време е опция, която не оставя нещата на случайността и, ако се изчисли правилно, двете черти на теста ще са налице.

Ала преди да се стигне до положителен резултат, всяка жена трябва да знае какво е фертилен прозорец. Пет дни преди и също толкова след нейната овулация, тя има най-големи шансове за зачеване. До имплантация се стига, ако през това време сперматозоид на мъжа достигне до яйцеклетката и я оплоди.

Яйцеклетките могат да живеят от около 12 до 24 часа след овулацията. Докато сперматозоидите оцеляват в шийката на матката до 5 дни, стига да имат достатъчно цервикална слуз. Тя се секретира там поради повишаване на нивата на естроген с наближаването на овулацията. Тъй като сперматозоидите могат да живеят по-дълго време, процентът за зачеване в рамките на този 6-дневен прозорец е най-висок.

Според гинеколози, периодът за времевия полов акт при младите жени, които имат 28-дневен цикъл, е около 12-ия до 14-ия ден. Тогава те имат най-големи шансове за забременяване.

Полов акт в конкретни дни от месеца помага в много случаи

Жени с хормонални нарушения, тези с нередовна или липсваща менструация търсят начини да определят техния времеви полов акт. Знаейки фертилните дни, те могат значително да увеличат шансовете си за зачеване. Разбира се, това важи, ако нямат проблем с фалопиевите тръби и матката, както и ако техният партньор е с перфектна спермограма.

Смята се, че най-добрият ден за зачеване е този точно преди овулацията. Тогава максималният шанс е 42%. Данните сочат, че 68% от жените на възраст между 20 и 44 години ще забременеят в рамките на 3 месеца след активни опити за зачеване. Докато при 92% от случаите бременност има след една година опити. ще забременеят след една година опити. От друга страна по-младите – на 35 или повече имат 20% шанс да видят двете черти в рамките на един цикъл. Този на 25-годишните и по-малко е около 45% (в същия цикъл).

За да знаете кога точно трябва да се случи вашият времеви полов акт, трябва да познавате цикъла си добре и записвате неговите начало и край всеки месец. Така и по-лесно ще изчислите овулацията. Вероятността за забременяване е по-висока, ако правите секс 5 дни преди тя да настъпи, както и в този преди нея. Въпреки че някои източници препоръчват секс през ден в рамките на фертилния прозорец, няма емпирични проучвания, които да посочват оптималната честота на полов акт. Но изглежда колкото по-често правите секс, толкова по-добре.

Как да определите правилно вашия времеви прозорец?

За много жени е трудно да разберат кога са техните зелени дни. Според експерти, най-добре е да имате времеви полов акт на 10-ия ден от менструалния си цикъл. Или двойката да прави секс ден преди и след овулацията. Все пак ден 10 е добър момент за начало, защото тогава нивата на естроген са високи и лигавицата на матката е по-дебела. Това е една от предпоставките за успешна имплантация.

Проследяването на овулацията всеки месец дава ясна картина за фертилния прозорец. Така всяка двойка може да разбере кога точно да има времеви полов акт. За целта може да се излседва лутеинизиращия хормон (LH) в урината, който обикновено се повишава между 24 и 48 часа преди овулацията. Има и множество тестове, които са доста точни.

Препоръчително е тестовете да се правят рано сутрин. Първоначално, за да се увери жената, че е изчислила овулацията правилно, трябва да продължи с тестовете и след като види положителния резултат. Или по-просто казано, добре е да има тестване поне седмица, за да се улови как се променя нивото на лутеинизиращия хормон. За улеснение е добре да се залепят един под друг на лист – със записване на датата отстрани.

Базалната телесна температура също може да бъде индикатор

Друг метод, който може да се използва за проследяване на овулацията и изчисляване на това кога трябва да бъде времевият полов акт, е чрез базалната телесна температура. Доказано е, че малко след овулацията тя се повишава при жената. Или най-големите шансове за зачеване са 2-3 дни преди това. Заедно с това може да се следят промените в цервикалната слуз.

Преди да предприемете времеви полов акт, трябва да знаете, че не всички тестове за овулация са еднакви! Независимо дали дават положителен или отрицателен резултат, те не работят при 10% от хората, чиито яйчници имат абнормни нива на лутеинизиращ хормон.

Редовни консултации с гинеколога

Преди да предприемете каквото и да е, е добре да се консултирате с гинеколог. Обикновено тези, прибягващи до времеви полов акт, имат повече от 6 месеца неуспешни опити за зачеване, един или повече спонтанни аборти или безплодие. Добре е преди опитите жените да си пуснат основни изследвания и отидат ан гинеколог. Той ще определи техния яйчников резерв, има ли проблем с матката и техните репродуктивни органи.

Ако двойката няма положителен тест повече от 6 месеца или година, е наложително и мъжът да се прегледа. В този случай спермограмата е наложителна. Оценката на подвижността, концентрацията и формата на сперматозоидите може да са основен фактор за липсата на зачеване.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Ако имате нередовен цикъл, липсваща или изместваща се овулация всеки месец, вашият лекар може да ви наблюдава по-често. По този начин той следи естествения цикъл и промените в матката, за да посочи кога точно ще настъпи овулацията. И тогава ви насочи в кои дни да правите активни опити за бебе, за да имате успех. В случаи на вътрематочна инсеминация или инвитро процедура, не се прави времеви полов акт, защото семенната течност или оплодената яйцеклетка се поставят в конкретен ден от цикъла.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top