диспареуния

Диспареуния – пречи ли на зачеването?

Диспареуния или болезненият полов акт, е проблем при много жени. Поради постоянната болка преди, по време или след секс, те се притесняват да бъдат интимни, камо ли да правят опити за заченат. Но ако се идентифицира основната причина за дискомфорта, има лечение.

Статистиката показва, че три от четири жени ще изпитват болка по време на секс поне веднъж в живота си. А това е един от факторите, който може да възпрепятства забременяването при създаване на семейство. От една страна диспареунията може да се дължи на основно медицинско състояние, което влияе негативно на плодовитостта.

Болезненият секс сам по себе си може да направи забременяването от трудно до невъзможно. От друга страна е предпоставка за провала на една връзка. Тя едва ли би просъществувала дълго при това положение.

Диспареуния и зачеване – ами сега?!

Ако една жена не може да понася полов акт, особено около времето на овулация, то не може да забременее. Също така и трудно би имала връзка с мъж, което ако не се вземат мерки, може да я остави без наследници.

Ала когато става дума за диспареуния или сексуална болка, има множество въпроси, на които жената не открива отговорите. В случай, че се сблъска с този проблем, тя трябва да потърси адекватна помощ. В противен случай с травмата не може да зачене.

Въпреки че най-често жените изпитват болка по време на секс, важно е да знаете, че мъжете също могат да усетят същата. Това също е препятствие пред зачеването и създаването на потомство.

Нормално ли е да имате болка по време на секс?

Случайният дискомфорт по време на секс може да бъде нормален. Понякога една двойка избира по-груби начини, при които и при двамата може да се усети болка. Или когато жената прави секс за първи път, няма как да не се притеснява и изпитва дискомфорт.

Това, че сексът за първи път трябва да причини болка и кървене, обикновено е неправилно твърдение. Дори първият секс може да се почувства добре, стига двамата души да знаят как да се държат.

Правенето на секс в неудобна поза е друга съвсем нормална причина за диспареуния. Позиции, които позволяват дълбоко напъване, могат да доведат до удряне на шийката на матката, което може да бъде болезнено. Промяната на позициите или избягването на неудобни пози може лесно да разреши този проблем.

Неглижирането на любовната игра също е причина за неприятна болка по време на секс. Репродуктивните органи всъщност се изместват по време на сексуална възбуда. Шийката на матката се движи нагоре и назад и това изместване прави секса по-некомфортен. Ето защо както жената, така и мъжът, трябва да бъдат по-внимателни и правят това, което би се харесало на другия.

От всичко казано дотук става ясно, че болката и случайният дискомфорт не са едно и също нещо. Болката, която е постоянна или ви пречи да правите секс, е съвсем различна.

Диспареуния и безплодие – каква е причината?

Болезненият секс може да е симптом на основно медицинско състояние. Някои от тези състояния могат да повлияят отрицателно върху плодовитостта или да причинят спонтанен аборт. Затова, когато жената има диспареуния, трябва да отиде на гинеколог и сподели притесненията си.

Има няколко възможни причини за болезнен полов акт, които също могат да повлияят на плодовитостта. Те са:

Сраствания

Те могат да се появят след един или повече спонтанни аборти. Белезите на таза от инфекция или предишна операция, например, също водят до диспареуния и безплодие. Синдромът на Ашерман, например, е белег на тъкан в маточната кухина. Той се дължи на предишна операция или инфекция. Той обикновено не причинява болка, но може да доведе до безплодие. Затова налага спешна консултация с репродуктивен специалист.

Ендометриоза

Ако жената има ендометриоза, но не знае, както често се случва, то тя изпитва и диспареуния. Болката може да е по-осезаема около овулацията и близо до менструацията. Тя обикновено се усеща постоянно, не само при полов акт.

Други симптоми на ендометриоза могат да включват силни менструални спазми, болка при уриниране или дефекация (особено около менструацията) или обща болка в таза.

Фиброиди и болезнен секс

Фиброидите са неракови тумори, които растат върху или вътре в стените на матката. Те могат да са причина за болезнен полов акт. Появяват се навсякъде по матката, нейната шийка или тазовите връзки. и поради механичен натиск причиняват диспареуния.

Неразкъсан или особено стегнат химен

Хименът е тънка мембрана, която обгражда вагиналния отвор. Обикновено не покрива целия, но има малка дупка, която се разтяга с времето. Понякога хименът не се разтяга естествено или е необичайно дебел или стегнат, което води до болка при полов акт. Хирургията може да коригира това, без да повлияе на плодовитостта.

Кисти на яйчниците

Повечето не са притеснителни и изчезват сами. Но от 5 до 10% може да изискват операция. Кистите на яйчниците обикновено не причиняват болезнен секс, но по-проблемните могат. Една киста сама по себе си не е непременно проблем за зачеването. Но кистите, причинени от ендометриоза или поликистоза, обикновено оказват влияние върху плодовитостта.

Тазова възпалителна болест и диспареуния

Друга възможна причина за болезнен сек. Най-често болката се усеща дълбоко, за разлика от тази при проникване при полов акт. В този случай болката обикновено се дължи на белег или сраствания, образувани поради инфекция.

Вагинална агенезия

Това състояние се нарича още Синдром на Майер – Рокитански – Кустер – Хаузер и при него вагината не е напълно развита. То засяга 1 на 5000 жени, като единственото решение е операция. Чрез така наречената неовагина жената може да има нормален сексуален живот. Лекарите препоръчват и вагинални дилататори, които могат да помогнат за създаването на вагинален отвор за полов акт. Малформации или липса на матка обаче правят бременността невъзможна. Ето защо на дневен ред идва възможността за осиновяване на дете или сурогатно майчинство.

Вагинална сухота

Тя протича с лек дискомфорт до доста силна болка, особено когато се комбинира с общи ниски нива на естроген. Тази болка обикновено се появява при проникването във вагината. Липсата на цервикална слуз може да се дължи на хормонален дисбаланс, но може да възникне и поради странични ефекти на лекарствата.

Болката, причинена от тези състояния е лечима с лекарства. Също така може да се приложи физиотерапия, да се направят операция или някои промени в начина на живот.

Кога болезненият секс затруднява забременяването?

Понякога причината за диспареуния не засяга пряко плодовитостта. Но това, чексът е болезнен прави забременяването трудно до невъзможно. Две често срещани състояния на сексуална болка са вулводиния и вагинизъм. Вулводинията е болка в областта на вулвата или близо до входа на влагалището. Болката може да присъства през цялото време, понякога или само при докосване.

Между 6 и 20% от жените изпитват вулводиния до три месеца в някакъв момент от живота си. Не е ясно какво причинява това състояние. При лечението обаче, това, което работи за една жена, може или не може не да работи за друга.

Друго състояние, при което се усеща болка по време на секс, е вагинизмът. Жените изпитват болка при проникване във влагалището. Някои описват този проблем сякаш биват разкъсвани отвътре.

Състоянието може да започне след месеци или години на безболезнени преживявания. Подобно на вулводинията, вагинизмът не е напълно изследван. Лечението и на двете може да изисква помощта на множество специалисти. Например гинеколози, физиотерапевти, специалисти по болка, секс терапевти и психолози.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Много жени изпитват болка по време на секс. Но не обсъждат това с мъжа си или своя гинеколог. Но споделянето е много важно и от него зависи лечението.

Ако повече от веднъж усетите болка при полов акт, незабавно информирайте гинеколога си и не се срамувайте от това. Той ще ви зададе допълнителни въпроси и ви насочи какво да правите. Понякога, ако търрпите, може да забавите диагностицирането на еднометриоза или друг здравословен проблем, който пречи на зачеването.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията при специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top