спонтанен аборт

Спонтанен аборт – симптоми и причини

Спонтанен аборт представлява ранната загуба на плода. Такова събитие може да бъде опустошително за жената и за двойката, като цяло. След себе си поражда куп въпроси, на които ще се опитаме да отговорим днес.

Какво е спонтанен аборт?

Спонтанен аборт се нарича спонтанната загуба на плода, която настъпва преди 20-та гестационна седмица. Това е приблизително четири месеца и половина от началото на бременността.

От 10% до 15% от установените бременности завършват със спонтанен аборт. Най-често той се случва още в началото на бременността, още преди ембрионът да има сърдечен ритъм.

Спонтанен аборт – основни симптоми

Не всички спонтанни аборти протичат по един и същи начин. Дали жената има или няма симптоми зависи от това в коя седмица се намира. Като цяло, колкото по-напреднала е бременността, толкова повече симптоми могат да се изпитат. Но има и случаи, при които няма нито един признак.

Типичните симптоми на състоянието включват:

 • Коремна болка и/или спазми;
 • Болка в гърба;
 • Течение или отделяне на тъкани от влагалището;
 • Загуба на основни симптоми на бременност като гадене и чувствителност на гърдите;
 • Вагинално кървене (от зацапване до силно кървене).

Както стана ясно, повечето жени имат спонтанен аборт малко след като видят положителния тест. За щастие рискът от спонтанен аборт значително намалява с напредването на бременността.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Кога и как се поставя диагнозата спонтанен аборт?

Ако усещате, че нещо не е наред, е добре да се консултирате с вашия гинеколог. При зацапване, кървене, силни болки, е препоръчително да посетите спешен кабинет. Обикновено при риск от спонтанен аборт, може да имате петна от тъмночервена, розова или яркочервена кръв. Понякога са много малки, а друг път – по-големи. Обилно ли е кървенето, придружено със спазми, не се бавете, а потърсете помощ. Вероятността да за спонтанен аборт е голяма.

Каквото и да се случва, не се отчайвайте и бързайте с диагнозите. Лекарят трябва да ви прегледа с ултразвук. Може да ви пусне и някои изследвания, за да потвърди как се развива плодът.

Ако една жена е бременна, но не е навлязла в петия месец, вагиналното кървене може да не е повод за притеснение. Много често се появява, но не означава спонтанен аборт. В допълнение към възможната загуба на бременността,гинекологът може да изключи други причини за появата на кръв, например:

Имплантационно кървене

То е свързано с процеса на прикрепване на ембриона към стената на матката. И не е признак на спонтанен аборт. Имплантационното кървене обикновено е леко и може да е съпроводено с леки спазми.

Субхорионен кръвоизлив

Това е вид патология при нарушение на кръвообращението на плацентата. Прееклампсия, захарен диабет, тромбофилия, кръвни заболявания и някои инфекции могат да бъдат причина за него. Може да се появят субхорионни хематоми или кръвоизливи, които се виждат ясно на ултразвук.

Този тип кървене може да е малко по-тежко от имплантационното. И да протича с по-сериозни спазми. Понякога то спира и започва отново в продължение на няколко седмици.

Посткоитално кървене

Ако скоро сте правили секс, не се шашкайте, че е спонтанен аборт. Вероятността да кървите от шийката на матката е голяма. По време на бременност тя се променя заради бушуващите хормони. Тогава тя е по-чувствителна при докосване. И кървене, наречено посткоитално, не е изключено.

Ако кръвта е яркочервена, усеща се силна болка и спазми на матката, то трябва да потърсите лекарска помощ.

Спонтанен аборт или инфекция на пикочните пътища

Понякога лекотоп кървене, което забелязвате само когато се избършете след уриниране, може да е признак на инфекция на пикочните пътища. Те са много чести в ранна бременност. И характерното за тях е, че не се проявяват с типичните симптоми на често болезнено уриниране.

Кои са причините за загуба на плода?

Когато жената научи, че има спонтанен аборт, първото нещо е да обвинява себе си. Повечето загубили една бременност търсят причината в неправилна грижа за себе си, употреба на медикаменти и погрешно лечение. Но при повечето случаи просто ембрионът не може да оцелее. Това е нарича естествен подбор на природата.

При около 50% от всички ранни загуби на бременност има наличие на хромозомни аномалии. Въпреки това, много спонтанни аборти се случват и поради неизвестни причини. За съжаление, при някои двойки минават години, за да се постави конкретна диагноза. Все пак, начинът на живот, например пушене на цигари, употреба на алкохол и наркотици, могат да увеличат риска от спонтанен аборт.

Други по-рядко срещани причини включват:

 • Изключителен стрес;
 • Инфекция;
 • Автоимунни заболявания на майката;
 • Тромбофилия при бременната;
 • Структурни проблеми на матката или нейната шийка.

Спонтанен аборт – кои са рисковите фактори?

Проучванията показват, че спонтанната загуба на бременността се случва без наличието на известни рискови фактори. Често е неизвестно защо една жена претърпява спонтанен аборт, а дуга има нормална бременност. Сигурно е обаче, че рискът се увеличава с покачването на възрастта.

Според Американския колеж по акушерство и гинекология, въпросният възрастов риск от спонтанен аборт е както следва:

 • 9% до 17% на възраст 20-30 години;
 • 20% на 35 години;
 • 40% на 40 години;
 • 80% на 45 години.

В допълнение към годините на майката, други фактори, които могат да увеличат риска от спонтанен аборт, включват:

 • Анамнеза за два или повече предишни аборта (т. нар. хабитуален аборт);
 • Поднормено тегло;
 • Излагане на токсични химикали, като разредители за боя и други;
 • Хормонални проблеми, като синдром на поликистозни яйчници;
 • Нездравословен начин на живот, включващ пушене, пиене и употреба на наркотици;
 • Затлъстяване;
 • Съществуващи здравословни състояния като диабет, лупус и високо кръвно налягане.

Кога да подновите опитите след загубата на бебето?

Един от първите въпроси, които си задават жените след спонтанен аборт, е кога отново могат да пробват за наследник. Той е често срещан, но няма еднозначен отговор. Всичко зависи от състоянието на жената и датата, на която е прекъсната бременността. Някои лекари препоръчват изчакването на три редовни цикъла. Докато други, ако се налага, посочват, че трябва повече време на въздържание.

Въпреки че няма ясни данни за оптималното време за забременяване при този случай, някои по-нови проучвания доказват, че няма причина за отлагане. Оказва се, че при някои жени плодовитостта се повишава до 3 месеца след аборта. Все пак, за да намалите риска от инфекции и се чувствате добре, трябва да минат поне 1-2 седмици.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Един спонтанен аборт влияе и на психичното здраве. Обикновено жената е по-податлива към депресия след загубата на бебето, за което е мечтала толкова много. Има и случаи, в които мъжете са по-лабилни и не могат да бъдат нейната опора. Или по-лошо – обвиненяват нея или себе си за станалото.

След приключването на бременността толкова рано, двойката има безброй въпроси. Ето защо ролята на гинеколога е много важна. Той трябва да ги насочи към изследвания за откриване на причината за аборта. И им препоръча начини за справяне със стреса. Разговорите по темата, особено с психолог, също са от голямо значение за забременяването.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top