Posted on 1 Comment

Какви са ползите от приема на мио-инозитол?

Молекула мио инозитол

Какво е инозитолът?

Инозитолът е водоразтворимо вещество, подобно на витамин, органична част от структурата на всяка клетъчна мембрана. То функционира по начин, съвсем сходен с Холина, наричан още витамин B4. Човешкото тяло произвежда по няколко грама инозитол всеки ден – той присъства в по-големи количества в сърцето, черния дроб и скелетните мускули. Едновременно с това би могъл да се създаде и по изкуствен път, в лабораторна среда. Открива се още в структурата на редица растения и в организма на немалко животни. Някои го наричат още витамин B8, а други – „псевдо витамин“, тъй като смятат, че щом организмът може да си го набави сам в определено количество, това го прави по-различен от витамините. Със сигурност обаче инозитолът би могъл да се определи като много важен нутриент, силно необходим за подпомагане на някои функции на човешкото тяло.

Основните му роли са:

 • Подпомагане на транспортирането и разграждането на мазнините – особено в мозъчната и сърдечната област, където прекаленото количество мазнини би могло да навреди на здравето
 • Подпомагане на поддържането на функциите на нервната система и психичното здраве
 • Поддържане на когнитивната фунция.

Инозитолът е много важен за инсулиновите рецептори във всяка клетка на човешкото тяло. Те се намират върху клетъчната стена и работят като отключващ и заключващ механизъм – инсулинът трябва да бъде пропуснат от рецептора, за да въздейства върху клетката и да стимулира усвояването на кръвната захар от нейна страна. В случай, че рецепторът не действа ефективно и инсулинът не бъде пропуснат, се изпраща сигнал до мозъка, който настоява за производството на по-големи количества инсулин, които да компенсират установения „недостиг“. Това води до инсулинова резистентност.

Приемът на инозитол помага на рецепторите да работят по-ефективно, за да може да не се достига до такова нездравословно състояние и инсулинът в тялото да бъде в необходимите здравословни количества. След като инсулинът достигне до клетъчната стена и се прикрепи към нея, той провокира редица необходими изменения в клетката. Инозитолът участва в тези процеси, като повишава степента на ефективност на действието на инсулина вътре в клетката, а в края – и за преустановяване на инсулиновия ефект върху клетката.

Обичайно инозитолът се приема орално за лечение на метаболитен синдром и състояния, свързани със Синдрома на поликистозните яйчници (ПКЯС), включително при невъзможно предизвикване на овулацията, високо кръвно налягане, повишени стойности на триглицериди и високи нива на тестостерон. Използва се още в случаи на депресия, шизофрения, нервни разстройства и предизвикване на тревожност, но все още са малко на брой научните доказателства за ползотворното му действие в тези случаи.

Той се съдържа в храната, която често избираме в своето ежедневие – семена, зърнени култури, ядки, мая, зеленолистни зеленчуци, кафяв ориз, соево брашно, портокали и други цитрусови плодове, пъпеш. Съществува в девет форми, наречени изомери, най-често срещаните сред които са Мио-инозитол и D-хиро-инозитол. Съставът и разположението на молекулите при всички тях е еднакъв, а това, което ги различава, е разположението на отделните атоми. В случай, че в тялото има недостиг на една от формите на инозитола, то може само да преобразува необходимото количество от някоя от останалите, за да запълни тази липса.

Мио-инозитол

Мио-инозитолът е единствената активна форма на инозитола. За разлика от него, D-хиро-инозитолът не е така често срещан в храната, тъй като се произвежда в тялото посредством прием на мио-инозитол и последващия процес на епимераза (ензимно действие). Мио-инозитолът се синтезира от тялото чрез фосфорилирана глюкоза и се използва като канал за предаване на нервни импулси до мозъка. Заедно с останалите вторични канали, той е много важен, тъй като първичните невротрансмитери не могат да навлизат вътре в клетките до тяхното ядро.

У жените, страдащи от ПКЯС, се наблюдава проблем в начина, по който тялото приема необходимите му количества глюкоза и инсулин, което води и до инсулинова резистентност. Синдрома на поликистозните яйчници е едно от най-честите състояния на нарушено здраве на ендокринната система. Проведени изследвания установяват, че от недо страдат до 15% от жените в детеродна възраст в световен мащаб. По-голямата част от жените с поликистозни яйчници (74%) не овулират, почти половината от тях (42%) страдат от инсулинова резистентност, а другата почти половина (48%) страдат от хиперандрогенизъм. Инсулиновата резистентност води до повишаване на нивата на инсулин в тялото, в резултат на което яйчниците започват да произвеждат твърде голямо количество тестостерон. Хормоналният баланс в организма се нарушава, което води до уголемяване на яйчници, пълни с фоликуларни кисти.

Мио-инозитолът има изключително ефективно действие върху Синдрома на поликистозните яйчници:

 • Повишава нивата на прогестерон
 • Повишава хормона на свързващия полов хормон глобулин (SHBG), елемент на тестостерона
 • Понижава нивата на тестостерон
 • Подобрява инсулиновата чувствителност
 • Намалява нивата на лутеинизиращ хормон
 • Подпомага свалянето на килограми

Когато става въпрос за фертилитет и желана бременност, мио-инозитолът:

 • Възстановява редовната овулация
 • Подобрява общото женско репродуктивно здраве при жени с ПКЯС
 • Подобрява качеството на яйцеклетката и повишава шансовете за зачеване при жени, преминали през неуспешна процедура за ин-витро фертилизация
 • Намалява риска от спонтанен аборт при жени с ПКЯС 
 • Мощна комбинация от мио-инозитол и Quatrefolic®

D-хиро-инозитол

Той се преобразува в тялото от мио-инозитол и не присъства в толкова големи количества, колкото е висока концентрацията на мио-инозитол – съотношението между двете в тялото обичайно е 40:1. При повечето жени, страдащи от ПКЯС, е установен недостиг на D-хиро-инозитол. Той обаче е необходим, тъй като повишава ефективността на инсулина, а оттам – и въздействието му върху клетките в тялото, подпомага здравословните нива на кръвно налягане, холестерол и тестостерон и подобрява функцията на яйчниците.

Комбинираният прием на мио-инозитол и D-хиро-инозитол е доказано дори по-ефективен от самостоятелния прием на една от двете форми на витамин B8. Мио-инозитолът е най-ефективен, що се отнася до подобряване на качеството на яйцеклетката и функцията на яйчниците, което е от най-голямо значение за жените, опитващи да заченат. В допълнение, D-хиро-инозитолът противодейства на инсулиновата резистентност при жени, страдащи от ПКЯС.

Мио-инозитол, D-хиро-инозитол и фолиева киселина

На ползите от приема на фолиева киселина (или още – витамин B9) посветихме отделна статия, която бихте могли да прочетете тук. Накратко, тя играе важна подпомагаща роля в хода на производство, делене и развитие на клетките, носители на генетичен материал – яйцеклетките, при жените, и сперматозоидите – при мъжете. Тя насърчава редовната овулация и мъжката сперматогенеза. След зачеване, фолиевата киселина допринася за здравословното развитие на плода в утробата на майката и намалява значително рисковете от възникване на нежелани дефекти и изменения.

Множество изследвания доказват по-ефективното действие на комбинирания прием на фолиева киселина и мио-инозитол, както и подобрения в степента на регулиране на менструалните цикли, в сравнение със самостоятелния прием на всяка една от добавките.

Немско наблюдателно проучване (2016 г.)

Съгласно немско наблюдателно проучване (2016 г.), мио-инозитолът е безопасен и алтернативен подход за лечението на безплодие у жени с репродуктивни проблеми, страдащи от ПКЯС. Проучването е проведено в периода юни, 2014 г. – март, 2015 г. сред 3602 жени с поликистозни яйчници. Те приемат дневна доза от 2 х 2000 мг мио-инозитол/ метформин и 2 х 200 мкг фолиева киселина в продължение на първите 2-3 месеца. Основната цел на изследването е да установи доколко се възстановява редовността на овулацията и се повишават шансовете за зачеване след назначеното лечение.

 • Подобрение в състоянието се наблюдава у 2520 жени, сред които 545 (15,1%) забременяват. Настъпилите бременности се проследяват от гинеколози, участващи в проучването.
 • При 70% от жените се възстановява редовната овулация след края на лечението. Основната заслуга за резултатите на изследването е приписана на действието на мио-инозитола. Благодарение на него кръвната захар се усвоява от тъканите и организмът успява да се пребори с инсулиновата резистентност на жените с поликистозни яйчници. Те успяват да възстановят хормоналния си баланс.
 • На част от пациентките е назначено лечение с метформин, на мястото на мио-инозитол. При тях се наблюдават странични ефекти, нарушения на стомашно-чревния тракт, като болки в корема, гадене и диария. Мио-инозитолът, от друга страна, се оказва безопасен алтернативен подход, даващ напълно сходни на метформина показатели, от гледна точка на клинична ефективност.

Проучване на САГБАЛ „Д-р Щерев“

САГБАЛ „Д-р Щерев“ също провежда проучване, което цели да изследва доколко мио-инозитолът представлява по-ефективна алтернатива на метформина. Резултатите потвърждават, че комбинацията от мио-инозитол и фолиева киселина подобрява в по-голяма степен качеството на женските яйцеклетки и по-нататък – развитието на ембриона, и повишава процента на настъпили бременности. Участници в проучването са 157 жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници, които, в допълнение, по същото време провеждат и контролирана процедура по ин-витро стимулация. Те са разделени в две групи – първата приема 4 гр. мио-инозитол и 400 мкг фолиева киселина, а втората – единствено 400 мкг фолиева киселина.

Систематичен преглед на рандомизирани контролирани проучвания, публикувани в Gynecological Endocrinology, извършен през 2012 г., изследва ефектите на мио-инозитол спрямо тези на метформин, който често се изписва за лечение на Синдрома на поликистозните яйчници. Съгласно резултатите, 18% повече бременности са регистрирани при жени, приемали мио-инозитол, в сравнение с едва 11% успешни случаи на зачеване при онези участници, приемали метформин. В същото проучване една група от 60 жени приемали 1500 мг метформин дневно, а друга група от същия брой лица – 4 гр. мио-инозитол + 400 мкг фолиева киселина дневно. Редовната овулация се възстановила при 65% от жените във втората група и едва у 50% от жените в първата група.

Проучване за Gynecological Endocrinology (2014 г.)

През 2014 г. е направено проучване, публикувано в Gynecological Endocrinology, проведено с цел изследване на степента на ефективност на приема на мио-инозитол и D-хиро-инозитол върху жени, страдащи от Синдрома на полистозните яйчници. Участници са 50 жени, диагностицирани със състоянието, разделени на две групи, от гледна точка на назначеното лечение:

 • 25 от тях приемали по 4 гр. мио-инозитол + 400 мкг фолиева киселина всеки ден в продължение на 6 месеца,
 • а останалите 25 – 1 гр. D-хиро-инозитол + 400 мкг фолиева киселина дневно, отново за същия период от време.

В резултат, при жените от първата група (Мио-инозитол + Фолиева киселина) се наблюдава значително понижаване на диастолично и систолично кръвно налягане, както и на лутеинизиращия хормон, понижаване на общото съотношение между лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон, намаляване на общия и свободния тестостерон и още на нивата на андростенедион и пролактин. Всички тези фактори противодействат на инсулиновата резистентност. У всички пациентки от групата се наблюдава и повишаване на половия хормон свързващ глобулин.

Жените във втората група (D-хиро-инозитол + Фолиева киселина) значително понижават систоличното, но не и дистоличното кръвно налягане, което е и основната разлика в резултатите. И при тях чувствително се понижават лутеинизиращият хормон, общото съотношение между лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон, намалява се общият и свободният тестостерон и още – нивата на андростенедион и пролактин.

В заключение:

 • Мио-инозитолът може да повлияе върху метаболитния профил, свалянето на килограми и нивата на тестостерон, докато
 • D-хиро-инозитолът засяга в по-голяма степен циркулиращите андрогени (мъжките полови хормони).

И двете вещества:

 • Подпомагат редовната овулация
 • Намаляват систоличното кръвно налягане, нивата на триглицериди в кръвта, лутеинизиращия хормон и неговото съотношение с фоликулостимулиращия хормон, циркулиращите андрогени и нивата на пролактин
 • Противодействат на инсулиновата резистентност и помагат на тялото да произвежда и използва здравословно количество инсулин в хода на протичащите процеси. Балансираните нива на инсулин насърчават общото репродуктивно женско здраве, общия хормонален баланс, функцията на яйчниците, качеството на яйцеклетката и редовния менструален цикъл.

Подобряване на спермалните показатели

Действието на мио-инозитола върху мъжкото репродуктивно здраве се изразява в регулиране на здравословния осмоларитет и обем на семенната течност, както и на спермалните показатели – мобилност и морфология. Подвижността на сперматозоидите е онази тяхна характеристика, която им помага да достигнат до женската яйцеклетка и да я оплодят. Когато обаче скоростта, с която се придвижват, бъде забавена, това може да доведе до затруднения в опитите за зачеване.

Клинично проучване (2016 г.)

Проучване, публикувано в International Journal of Endocrinology, доказва, че приемът на мио-инозитол от жени в детеродна възраст подобрява значително подвижността на половите клетки на техните мъжки половинки и повишава шансовете за зачеване, без да променя структурата и характеристиките на цервикалния мукус – нито го подобрява, нито го влошава. След назначаване на прием на мио-инозитол се наблюдава намаляване на броя слабоподвижни и неподвижни сперматозоиди. Успешно забременяване е налице при 5 от участващите в изследването общо 50 двойки. Участниците в проучването са правили неуспешни опити за зачеване през последната година преди включването си в него, като през този период от време са извършвали единствено незащитен полов акт единствено един с друг. Всички жени са в отлично репродуктивно здраве, а мъжете не страдат от азооспермия или сериозна форма на олигозооспермия.

Въпреки силната ограниченост на проучването – малък брой участници, получената от проучването информация насърчава употребата на мио-инозитол в клинична среда с цел подобряване на мобилността на мъжките сперматозоиди и противодействие на мъжкото безплодие.

Контролирано проучване (2015 г.)

Целта на това двойно сляпо, плацебо-контролирано, рандомизирано проучване, публикувано в сп. „American Society of Andrology“ през 2015 г., е да установи степента на ефективност и безопасност от назначаването на лечение с мио-инозитол на мъже, страдащи от безплодие по неопределена причина (идиопатично безплодие). За тази цел се изследва влиянието на добавката върху спермалните параметри и репродуктивните хормони в началото и 3 месеца след назначаването на лечението. Мио-инозитолът значително повишава броя, концентрацията и мобилността на сперматозоидите и в същото време балансира лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон.

194 мъже участват в осъщественото проучване след двугодишни неуспешни опити за зачеване. Всички те са на възраст под 45 години и са разделени в две групи – първата приема 4 гр. мио-инозитол и 400 мкг фолиева киселина дневно, а втората – идентична плацебо добавка. Двете групи не се различават чувствително по характеристиките възраст и спермални параметри. Назначеното лечение не повлиява върху концентрацията на тестостерон и обема на еякулат. Въпреки това, приемът на мио-инозитол води до повишаване на концентрацията на инхибин B, броя и концентрацията на сперматозоидите, както и броя на прогресивно-подвижните сперматозоиди, в сравнение с плацебо добавката. В допъление, мио-инозитолът значително повишава нивата на лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон.

Заключение

В заключение, бихме могли да обобщим, че мио-инозитолът, в качеството си на най-широко разпространения изомер на инозитола, оказва ефективно въздействие както върху мъжкото, така и върху женското репродуктивно здраве. Насърчава хормоналния баланс и противодейства на инсулиновата резистентност. В комбинация с фолиева киселина, повишава качеството на яйцеклетката и подобрява функционирането на яйчниците при жените, а същевременно въздейства благоприятно и върху спермалните параметри при мъжете – брой, концентрация, мобилност. Заедно с D-хиро-инозитол има силно благоприятен ефект в хода на лечение на Синдрома на поликистозните яйчници.

Източници:

Доц. д-р Савова, Д., Ефектът на мио-инозитол върху овариалната стимулация и IVF/ICSI оплождане при жени с PCOS, сп. „Medinfo“

American Society of Andrology, 2015, Myoinositol improves sperm parametres and serum reproductive hormones in patients with idiopathic fertility: a prospective double-blind randomized placebo-controlled study

International Journal of Endocrinology 2016, Clinical Study: Treating Woman with Myo-inositol Vaginal Suppositories Improves Partner’s Sperm Motility and Fertility

International Journal of Endocrinology, 2016, Myoinositol as a Safe and Alternative Approach in the Treatment of Infertile PCOS Women: A German Observational Study

Myo-inositol, Can we call it Vitamin B8?, Oxford Vitality

Nootriment, Myo-Inositol Uses, Effects and Safety Review

Nootriment, Myo Inositol Supplement Benefits, Effects and How to Take

Tarryn, Inositol and PCOS, www.pcosdietsupport.com

Tarryn, Ovasitol for PCOS, www.pcosdietsupport.com

Willet, E., Studies Show Benefits of Myo-Inositol & D-Chiro-Inositol for Women with PCOS, www.naturalfertility.info

1 thought on “Какви са ползите от приема на мио-инозитол?

 1. […] антиоксиданта, резултатът е забележителен! Това са мио-инозитол и мелатонин. Заедно, трите вещества спомагат за […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.