витамини за забременяване

Витамини за забременяване: Кратко ръководство

Витамини за забременяване? Могат ли наистина да подпомогнат опитите за зачеване? Кога са ефективни и кога не, и как могат да бъдат използвани? Кои витамини и в каква доза?

Краткият отговор е „да“. Приемът на определени витамини и минерали под формата на добавки може да подпомогне опитите за зачеване и да увеличи шансовете за успех. Витамините и минералите могат да бъдат ефективно средство в борбата с безплодието (в някои случаи и основното) при репродуктивни проблеми от страна както на жената, така и на мъжа. Те са неотменна част от терапевтичния арсенал и на специалистите по репродуктивна медицина.

От практическа гледна точка, витамините и минералите могат да бъдат използвани или като средство за подобряване на общото репродуктивно здраве или като част от прецизна терапевтична схема, насочена към конкретно установена причина за нисък фертилитет.

Важни съображения и практични съвети при използването на витамини

Преди да изброим някои от най-важните вещества, определяни от медицинските специалисти като най-необходими на тялото в хода на опитите за зачеване, бихме искали да направим едно важно уточнение. 

С риск да прозвучи банално, всеки случай е индивидуален и това е красноречив факт. Възможно е да са налице заболявания или специфични особености както при мъжа, така и при жената. Те могат да доведат до допълнителни усложнения, които трябва да се вземат предвид от лекуващия лекар при предписването на хранителни добавки за забременяване.

Това е и причината, поради която винаги препоръчваме консултация с лекар преди прием на каквито и да било вещества в подкрепа на репродуктивното здраве. Дори и в случаите, в които те са под формата на хранителни добавки, достъпни без лекарска рецепта.

При използването на витамини и минерали за подпомагане на опитите за забременяване, трябва да се имат предвид следните четири съображения.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

#1 Дозата е от съществено значение

При борбата с безплодието, витамините могат да бъдат използване в обичайни дози (близки до стандартната дневна доза) или в терапевтични дози (по-високи от стандартната дневна доза).

Всеки витамин (или минерал) притежава свойства, които се разгръщат с пълна сила в точно определена доза. Обикновено това е дозата, която е била използвана в проучвания, които доказват дадените ефекти. По-ниски или по-високи дози биха могли да бъдат или неефективни, или направо вредни.

#2 Комбинацията може да подсили ефекта

Някои витамини (и минерали) имат свойството да са по-ефективни и взаимно да подсилват ефекта си, когато се приемат заедно. Ще ви дадем конкретни примери по-надолу в статията.

#3 Един витамин понякога има различни химически формули

Витамините и минералите, съдържащи се в различните търговски марки могат да имат различни химически форми. Понякога това е от ключово значение за усвояемостта в организма и оттам, за ефектите. Затова е необходимо внимателно да четете продуктовите етикети.

#4 Проверявайте за качеството

Не на последно място, пазарът е залят от всевъзможни марки, произведени къде ли не. Не всички производители могат да гарантират произход, състав и качество на субстанцията. Имайте го предвид. Това може да направи разликата между приемът на една купчина неактивни субстанции в неясни дози и приемът на истинския витамин в очакваната доза.

Витамини за забременяване е нелошо сборно понятие, но вътре се крият всъщност няколко групи вещества, с доста различни свойства. Всички те са компоненти на нутритерапията при репродуктивни проблеми.

Накратко, и за наше удобство, нека ги разделим на:

 • Самите витамини
 • Минералите
 • Други биологично активни вещества, с разнообразна химическа структура и функции в организма. Тук можем да причислим и голяма част от антиоксидантите.

Витамини при опити за забременяване

Витамините подпомагат всички процеси, които естествено протичат в човешкото тяло. Това ги превръща в жизненоважни за нашия организъм. За да може един мъж да произведе качествени сперматозоиди и една жена да забременее, те трябва да се намират в добро здравословно състояние. В обратния случай, е възможно тялото да се фокусира върху отстраняването на друг проблем и това да възпрепятства успешното зачеване.

Витамините подготвят женския организъм за предстоящата бременност, поддържат високи нивата на имунитета и енергията. След забременяване, те подпомогат правилното развитие на плода. По този начин, благоприятстват здравата и безпроблемна бременност през деветте месеца. Благодарение на витамините, възстановителните процеси, последващи бременността, протичат по-бързо и ефективно.

При мъжа, приемът на витамини може да коригира известни дефицити в храненето и да подпомогне производството на семенна течност с оптимални за оплождане качества.

Витамините биват водоразтворими и мастноразтворими.

Важно е да знаете, че водоразтворимите витамини не могат да се съхраняват в организма, тъй като, както подсказва и името им, се разтварят във вода. Водноразтворимите витамини се елиминират лесно от тялото и това става основно с урината. Поради тази тяхна особеност, имат по-ниска токсичност за организма, когато по невнимание се превиши допустимата доза. От друга страна, лесното елиминиране на водноразстворимите витамини обуславя нуждата да бъдат внасяни в организма ежедневно. Такива са витамините от групата B-комплекс и витамин C.

Ако правите опити за зачеване, не пропускайте ежедневно да си набавяте достатъчно количество от необходимите водоразтворими витамини!

Обратно, мастноразтворимити витамини (A, D, E, K) могат да се натрупват в тялото, тъй като се разтварят единствено в мазнини. Тази тяхна особеност дава възможност на организма да се запасява, когато с храната се приемат повече мастноразстворими витамини, и да използва тези запаси в периоди, когато вносът с храната е по-малък. От друга страна, продължителният прием на мастноразстворими витамини в по-високи от необходимите дози може да доведе до хипервитаминоза и неблагоприятни последствия за организма.

Особено важни витамини за забременяване

Недоимикът на някои от витамините по-долу може значително да повлияе върху репродуктивните функции на жената или мъжа. От друга страна, независимо дали имат дефицит или не, приемът им (в правилната доза!) може да подсили някои биологични процеси и да увеличи шансовете за зачеване

Витамин Е

Един от най-добре проучените витамини. Ключов за поддържане на доброто репродуктивно здраве както на жената, така и на мъжа. Истината е, че недоимикът на Витамин Е е рядко явление. Въпреки това, допълнителният прием на този витамин може да има значителни ползи при опити за зачеване.

Витамин Е има силни антиоксидантни свойства, които насърчат функцията на сперматозоидите при мъжете и подкрепят общо репродуктивно здраве при жените. За постигането на тези ефекти се използват по-високи от обичайните дози Витамин Е.

Витамин С

От особено значение за мъжкото репродуктивно здраве. Приемът на Витамин С се свързва с повишение на броя и подвижността на сперматозоидите.

Витамин С е мощен антиоксидант, който се противопоставя на токсичното въздействие на свободните радикали върху клетките. Множество проучвания установяват, че приемът на витамин С (особено в комбинация с витамин Е) подобрява броя, подвижността и дори целостта на ДНК на сперматозоидите.

Фолиева киселина (Витамин Б9)

Няма как в тази категория да не попадне фолиевата киселина, поради особено ключовата ѝ роля в поддържането на репродуктивните функции. Приемът на фолиева киселина в периода преди зачеване доказано подобрява качеството на яйцеклетката и увеличава цялостните шансове за успешна бременност. Освен това води до намаляване на риска от дефекти на невралната тръба.

До неотдавна фолиевата киселина се считаше за предимно „женски“ витамин. Скорошни проучвания развенчават тази представа като показват значими ползи от приема на фолат при мъже с нисък фертилитет, по отношение на броя и подвижността на сперматозоидите.

За разлика от някои други витамини, недоимикът на фолиева киселина е често срещано състояние!

Витамин Д

Дефицитът на „ слънчевия витамин “, витамин Д, е свързан с появата на безплодие при жените. Мащабно проучване от 2019 установи, че при жени с поликистоза, подложени на яйчникове стимулация, ниските нива на вит. Д са свързани с по-ниски шансове за успешна бременност.

Витамин Д играе съществена роля и за мъжкото репродуктивно здраве. Изследванията показват, че дефицитът на витамин Д може да бъде свързан с безплодие и при мъжа и приемът му от мъже, страдащи от безплодие, води до подобрение на спермалните показатели.

Недоимъкът на вит. Д не е рядкост, дори и при напълно нормален хранителен режим. Изследването на нивата на вит. Д е рутинно в повечето лаборатории.

Витамин Б12

Данните от някои проучвания сочат, че до 25% от хората на възраст между 26 и 83 години имат ниски плазмени нива на вигамин Б12, до степен на дефицит или „почти дефицит“.

Категорично, дефицитът на витамин Б12 при жената може да бъде свързан с проблемно забременяване. Бременност може да настъпи, но при увеличен риск от повтаряща се ранна загуба на плода.

При мъжа, приемът на витамин В12 се свързва с увеличаване на броя, засилване на подвижността на и намаляване на увреждането на ДНК на сперматозоидите. Витамин Б12 , в нормални или терапевтични дози, е жизненоважен за доброто качество на семенната течност.

Минерали и опити за забременяване

Минералите са част от човешкия организъм и, подобно на витамините, участват в почти всички биологични процеси.

Благодарение на тях, усвояваме всички важни хранителни вещества от храната, която приемаме. Минералите са отговорни и за производството на хормони, част от които – особено важни за зачеванито и нормалното протичане на бременността. Част от тях действат подобно на антиоксидантите, като по този начин неутрализират влиянието на вредните свободни радикали.

Минералите се делят на две големи групи:

 • Микроелементи (йод, мед, хром, манган, желязо, цинк, селен) и
 • Макроелементи (калий, калций, магнезий).

Те се различават по нивата, в които ги откриваме в организма. Тъй като микроелементите присъстват в много по-малки количества в тялото, още по-важно е те да се приемат често, за да не се достига до случаи на недостиг.

Особено важни минерали при опити за зачеване

Това са минералите, чиито дефицит може негативно да повлияе репродуктивните функции. Приемът на тези минерали може да подсили някои важни процеси, свързани с опитите за забременяване.

Желязо

Особено важен за жените микроелемент. Недостигът на желязо може да причини нарушения в овулацията и овулаторно безплодие. Предистория за анемия или наличието на анемия е важен сигнал за възможен железен дефицит. Приемът на хранителни добавки, съдържащи желязо намалява рискът от овулаторно безплодие.

Цинк

Цинкът е важен както за женското, така и за мъжкото репродуктивно здраве. Дефицитът на цинк води до нарушение в сперматогенезата при мъжа. При жената, недостигът на този микроелемент се свързва с по-дълъг период на опити до успешно зачеване.

Селен

Дефицитът на селен може да бъде фактор за спонтанен аборт и ниско качество на семенната течност. Според скорошни проучвания, селенът може също да помогне за поддържането на качеството на фоликуларната течност, заобикаляща яйцеклетката.

Йод

Йодът е важен микроелемент за правилното функциониране на щитовидната жлеза и производството на щитовидни хормони. Индиректно (посредством нарушенията в щитовидната функция), йодният дефицит може да повлияе негативно върху репродуктивното здраве, най-вече на жената. Установено е, че жени с недостиг на йод имат до 46% по-малки шансове за зачеване във всеки цикъл от жени с нормални нива на йод.

В случай, че имате заболявания на щитовидната жлеза е добре да се консултирате се с ендокринолог преди да приемате хранителни добавки с йод. В тези случаи, приемът на йод във високи дози може да има неблагоприятни ефекти върху щитовидната функция.

Мед

Медта е ключов елемент, необходим за правилното протичане на многобройни ензимни реакции в организма. Ниските нива на мед в организма на жената могат да доведат до хормонални нарушения и последващ нисък фертилитет. При мъжа, медта е необходима за финкцията на ключови ензими, участващи в производството на сперматозоиди.

Други активни вещества с ползи при опити за зачеване

В тази категория влизат нутриенти и вещества, които принадлежат към различни химически групи, но са с изключително ценни нутритерапевтични свойства по отношение на репродуктивното здраве.

Част от тях са едни от най-мощните познати антиоксиданти. Както и някои от витамините и минералите по-гори, те имат способността да противодействат на оксидативния стрес.

Свободните радикали естествено присъстват в човешкото тяло. Те се образуват в резултат от обмена на веществата, когато тялото превръща приетата храна в енергия. В резултат от редица фактори обаче броят им е възможно да нарасне, като по този начин действието им става по-скоро вредно, отколкото полезно. Причината е, че те застрашават нормалното клетъчно делене и развитие.

Повишеният брой на свободни радикали в организма води до появата на оксидативен стрес. А вредното влияние на оксидативния стрес би могло да доведе както до репродуктивни, така и до множество други проблеми и при мъжа, и при жената.

Други особено важни вещества при опити за зачеване

Сами по себе си те не са витамини, но са ключови съставки от формулите на повечето добавки за зачеване.

Мио-инозитол

Инозитолите са група молекули, които играят основна роля в много клетъчни функции. Мио-инозитол и D-хиро-инозитол са два стереоизомера на шествъглероден циклитолов пръстен. Понякога се причисляват към витамините от група В. Мио-инозитълот е най-широко разпространен в природата и е предшественик на D-хиро-инозитолът. Основният му източник е нормална диета, въпреки че може да се синтезира в човека.

Мио-инозитолът, наред с мелатонина и фолиевата киселина, формират т. нар. вълшебно трио за качество на яйцеклетката.

Проучвания доказват, че приемът на мио-инозитол и D-хиро инозитол благоприятно повлиява овулацията и увелича шансовете за забременяване. Ползите са особено значими при жени с поликистоза и инсулинова резистентност.

Мелатонин

Мелатонинът е преди всичко хормон, който нормално присъства с човешкото тяло. Едно от основните му функции е да регулира цикъла на сън и бодърстване.

Мелатонинът притежава, обаче, и забележителни свойства по отношение на функцията на яйчниците. Той е изключително мощен антиоксидант, който противодейства на окислителната увреда на яйцеклетките и подобрявайки качеството им.

Научни изследвания показват, че приемът на мелатонин подобряват качеството на яйцеклетката при жени с неизяснен стерилитет и води до 30% по-висок шанс за успешна бременност.

Коензим Q10

Безспорно, коензим Q10 притежава ценни антиоксидантни свойства, но ползите от него, по отношение на репродуктивното здраве, далеч надхърлят способността му да се бори със свободните радикали.

Коензим Q10 играе критично важна роля в енергийните процеси на всяка клетка, включително и половите клетки. Тези процеси се осъществяват в „енергийните централи“ – митохондриите. Нарушението в нормалното функциониране на митохондриите води до понижение в производството на енергия.

Счита се, че такъв спад в митохондриалната функция играе ключова роля в процеса на стареене на яйцеклетките и е свързан и намаление на нивата на коензим Q10 с възрастта.

Понастоящем, учените са убедени, че допълнителният прием на коензим Q10 е надеждно средство за подобряване на митохондриалната функция, производството на енергия в яйцеклетките и подобряване на процесите на овулация.

Но нека не забравяме и мъжете. При тях приемът на коензим Q10 води до подобряване на подвижността на сперматозоидите.

Л-карнитин

Л-карнитинът е аминокиселина, която се среща естествено в човешкото тяло.

Особено висока е неговата концентрация в репродукитвната система на мъжа, което насочва към ключовата му роля в енергийния метаболизъм и узряването на сперматозоидите. Изследвания показват, че допълнителния внос на Л-карнитин може да има благоприятни ефекти, най-вече за мъжкото репродуктивно здраве.

Приемът на Л-карнитин успешно се използва като част от стратегията за подобряване на спермалните показатели, най-вече подвижността на сперматозоидите. Важно е да се отбележи, че тези ефекти настъпват при оптимална дневна доза от 1 до 3 грама. Превишаването на тази дози крие риск от неблагоприятно повлияване на други процеси в организма.

Н-ацетил-Л-цистеин

Медта е ключов елемент, необходим за правилното протичане на многобройни ензимни реакции в организма. Ниските нива на мед в организма на жената могат да доведат до хормонални нарушения и последващ нисък фертилитет. При мъжа, медта е необходима за финкцията на ключови ензими, участващи в производството на сперматозоиди.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са хранителни съставки, които на които са богати някои растителни масла, ядки, семена и риби. Наред със своята хранителна стойност, омега-3 мастните киселини могат да играят важна рола в подкрепа на репродуктивното здраве.

При жената, приемът на омега-3 подобрява процесите на овулация, общия метаболитен статус и шансовете за зачеване по естествен път или АРТ. Учените са установили зависимост между концентрацията на омега-3 и яйчниковия резерв.

При мъжа, приемът на омега-3 се асоциира с подобрение на всички спермални показатели – брой, подвижност и морфорогия на сперматозоидите..

Витамини за забременяване според търсения ефект

Какви ефекти търсим при жените?

Често ни питат: „Предлагате ли витамини за овулация?“. Разбира се, успехът на овулацията е ключовият краен етап, но той зависи от сложни процеси, които протичат в тялото на жената. Целта не тези процеси е да подготвят жената за успешно оплождане и износване на плода. Добрата новина е, че всичките тези процеси могат да бъдат повлияни благоприятно с умелото използване на комбинация от витамини, минерали и други биологично активни съставки.

В най-общия случай, за да се създадат подходящи условия за успешно оплождане и здравословно протичане на бременността, женското тяло трябва да осигури няколко фактора:

 • Хормонален баланс
 • Редовен месечен цикъл и редовна овулация
 • Отлично качество на яйцеклетката и правилно функциониране на яйчниците
 • Гостоприемна влагалищна среда, която подпомага движението на сперматозоидите 

Хормонален баланс

Редовният месечен цикъл е налице тогава, когато женското тяло се намира в състояние на хормонален баланс между естроген и прогестерон. Този баланс е много вероятно да се наруши с напредване на възрастта на жената и особено след преминаването на 30-тата годишнина. Тогавата нивата на прогестерон значително намаляват. Заедно с това, функцията на яйчниците постепенно отслабва. Всички тези фактори се отразяват и на овулацията.

Добавки, които подкрепят хормоналния баланс са:

 • Витамин Д
 • Витами С
 • Витамини от групата Б
 • Магнезии
 • Мед
 • Омега-3 мастни киселини

Витамини за овулация

Ва категорията витамини за овулация бихме причислили онези хранителни съставки, които са ключови или допълнително подкрепят процесите на формиране, узряване и освобождаване на здрава и годна за оплождане яйцеклетка.

Редовна овулация

По принцип, когато цикълът е редовен, овулацията настъпва всеки месец. Това е и периодът, през който шансовете за зачеване между партньорите в една двойка е най-голям. Когато обаче овулацията започне да се случва по-рядко, шансовете за зазачеване значително намаляват. Възможно е да се появи и необходимост от изкуствена намеса посредством някой от методите за асистирана репродукция (АРТ).

 • За регулирането на месечния цикъл и редовната овулация, като антиоксидант, съдейства Цинкът. Такава е и ролята на N-ацетил-цистеин дори в случаите, когато той се приема от жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници.

Качество на яйцеклетката

Фолиевата киселина, която всъщност представлява Витамин B9, е един от най-важните антиоксиданти за жената в хода на опитите за зачеване. Тя е важна за качеството, узряването и имплантацията на яйцеклетката. След успешно забременяване, фолиевата киселина подпомага растежа на зародиша и правилното му развитие, като го предпазва от евентуални дефекти на невралната тръба.

За подобряването на качеството на яйцеклетката спомагат Витамин E и Мио-инозитол. В допълнение с фолиевата киселина, мио-инозитолът има по-силно и ефективно действие. Заедно, те повишават в по-голяма степен вероятността за по-скорошно настъпване на бременност. Действието им често се допълва и от още един антиоксидант, макар и не толкова популярен – Мелатонин. Триото успешно подобрява женското репродуктивно здраве.

Селенът предпазва яйцеклетката в последните стадии от нейното развитие, като по този начин подпомага нейното узряване. Такова е действието и на Алфа-липоевата киселина, в качеството ѝ както на водоразтворим, така и на мастноразтворим антиоксидант. Тя подпомага и по-нататъшното правилно развитие и жизнеспособността на ембриона.

Гостоприемна влагалищна среда

Благоприятният цервикален мукус подпомага нормалното придвижване на сперматозоидите към зрялата яйцеклетка.

L-аргининът има ценна роля в много аспекти на човешкото здраве, включително и производството на мукус от лигавиците. Затова той може да бъде използван от жени за подобряване на качествата на цервикалната слуз. Л-аргининът е донор на азотен окис, който има силно съдоразширяващо действие, в това число и в органите на репродуктивната система.

Други вещества с благоприятно действие върху качествата на целвикалната слуз и влагалищната среда са Н-ацетил-Л-цистеин, калцият, витамин С.

Длъжни сме да споменем и важността на благоприятната бактериална влагалищна флора, която често е функция от наличието на здрава чревната микробиота.

Добавки за мъже

Макар бременността да протича изцяло в тялото на жената, за успешното оплождане на яйцеклетката по естествен път, ролята на мъжа е решаваща. Необходимо е и мъжкото тяло да осигури няколко фактора, за да стане възможно това:

 • Нормален брой сперматозоиди
 • Сперматозоиди с нормална подвижност
 • Максимален брой сперматозоиди без дефекти и увреждания
 • Здравословна еректилна функция

Брой сперматозоиди

За да са възможно най-големи шансовете за забременяване, са необходими достатъчно на брой мъжки полови клетки. Тяхното качество обаче е не по-малко важно от количеството.

В качеството си на антиоксидант, Коензим Q10 повишава броя на сперматозоидите.

Качество на сперматозоидите

Необходимо е сперматозоидите да са силно подвижни, с висока концентрация и нормална морфология. По този начин, след еякулация, множество от тях ще се спуснат към освободената зряла яйцеклетка.

Добрата подвижност и правилната морфология ще позволят на повече от тях, да я доближат, движейки се право напред, без отклонения. Най-здравите и издръжливите сред всички сперматозоиди ще достигнат непосредствено до женската полова клетка, а един от тях ще я оплоди успешно.

 • Витамин C подобрява концентрацията и подвижността на сперматозоидите. Такова действие има и Цинкът.
 • В качеството си на антиоксидант, Витамин E подобрява както подвижността, така и морфологията на мъжките полови клетки. 
 • Макар и само подобно на витамин вещество, L-карнитинът има важна роля в оптимизирането на шансовете за зачеване. Той спомага за увеличаване на обема на семенната течност и подвижността на сперматозоидите.
 • Освен, че е един от важните витамини за забременяване при жената, Витамин D3 подпомага и процеса на сперматогенеза. Съдейства за правилното развитие на ядрото на сперматозоидите и поддържането на нивата на тестостерон в кръвта. Впоследствие, подобрява качеството на семенната течност. 
 • Селенът също подпомага производството на сперматозоиди в хода на сперматогенезата.

Съчетани правилно и взимани в правилните дози, тези съставки успешно се използта от специалистите за подобряване на показателите на спермограмата и лечение на безплодие при мъжа.

Витамини за забременяване – в заключение

Приемът на определени витамини, минерали и други добавки за забременяване, независимо дали става въпрос за зачеване по остествен път или чрез АРТ, може значително да повлияе шансовете за успех. Това важи особено в случаите на наличието на нутриционен дефицит от в организма.

Внимателното дозиране и комбиниране е от ключово значение. Разбира се, приемът на добавки не отменя необходимостта от балансиран и здравословен хранителен режим.

Референции:
Как да се постигне високо качество на яйцеклетките How to Achieve High-Quality Oocytes? The Key Role of Myo-Inositol and Melatonin“, International Journal of Endocrinology, vol. 2016, Article ID 4987436, 9 pages, 2016. https://doi.org/10.1155/2016/4987436

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top