antral follicles

Антрални фоликули – каква е ролята им за фертилитета на жената?

Антрални фоликули или проверката на тяхното качество, е едно от основните неща, които гинеколозите следят, за да видят какъв е яйчниковия резерв на жената. Той намалява с течение на времето, затова броят им е много важен за успешното зачеване. Колкото повече са, то шансът за инвитро процедура, е по-голям.

Когато в една двойка жената има проблеми с фертилитета, то растежът и развитието на фоликулите се проследяват обстойно. Ултразвуковият преглед, при който се наблюдават антрални фоликули (AFC), е от особено значение, особено при суперовулация за изкуствено оплождане. Тя бива предизвикана от стимулация с медикаменти, за да може яйчниците да развият няколко зрели фоликула наведнъж.

Антрални фоликули – какво представляват?

Жените, които след шест месеца или повече от година правят опити за бебе, стигат до репродуктивен специалист. След като определен период от време, според конкретни показатели, те могат да се подложат на инвитро, за да заченат. И тук фоликуметрията и броят на антралните фоликули играят важна роля.

За да се види чрез ултразвук, фоликулът трябва да достигне определен етап на развитие. В началото са доста малки, но постепенно размерът им расте. Първичният фоликул е само 25 микрометра или 0,025 милиметра. По въздействието на хормоните, той се „събужда“ и започва да узрява. Така заедно с останалите продължава към следващия етап, за да стигне момента, в който лекарят ще каже, че вече има антрални фоликули.

По време на третия стадий фоликулът придобива пълна с течност кухина, известна като антрум. Всички, които имат такъв, се наричат ​​антрални фоликули и са с диаметър между 2 и 10 мм. (фоликул с размер 5 мм е 200 пъти по-голям, отколкото е бил като първичен).

Броят на активните антрални корелира с потенциалния брой останали яйцеклетки в яйчниците. По броя на антралните фоликули лекарите преценяват как да продължат лечението на жената и дали зачеването/ изкуственото оплождане може да се осъществи.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Антрални фоликули и връзката им с фертилитета

Фертилитетът на жената или овариалния резерв, зависи от нейната възраст и тази, в която се намират нейните яйчници. Антралните фоликули произвеждат по-високи нива на антимюлеров хормон (AMH), който циркулира в кръвта. Освен изследването му чрез даване на кръв, лекарите проверяват броя и размера на антралните фоликули. Това става в началото на цикъла.

Какво е ехография за антрални фоликули?

Преброяването на антралните фоликули, част от изследванията за фертилитет, се извършва чрез трансвагинален ултразвук. Той трябва да се направи между 2 и 5 ден от цикъла. Тестът може да се направи като част от изследване на фертилитета, като тогава става и преди менструация.

При ехографията се разглежда подробно всеки яйчник, за да се определи количеството на фоликулите с размери между 2 и 10 мм. Тя е препоръчителна за:

  • поставяне на оценка за фертилитета на жената;
  • поставяне диагноза първична овариална недостатъчност;
  • диагностициране на поликистозни яйчници.

Накрая лекарят изготвя оценка за яйчниковия резерв и то какъв е той според нормата за възрастта.

Колко такива фоликула е нормално да имате?

Яйчниковият резерв намалява с напредване на възрастта, но тя не винаги е критерий. В някои случаи има жени над 25 или под 40, които са с по-малко яйцеклетки. Ако броят на антралните фоликули е от 3 до 6, то е изключително нисък. Той трябва да е между 15 и 30, за да може пациентката да зачене и има шанс за успешно инвитро.

По данни на проучване, цитирано от Verywellfamily, проверяващо антралните фоликули при жени с доказан фертилитет, излиза, че при възрастта 25-30, средният брой на антрални фоликули е 15. Докато при участничките между 35 и 40, той пада до 9. Най-лоши са резултатите в групата на жени от 41 до 46, където се наблюдават до 4.

Видове фертилитет според броя на AFC:

  • от 0 до 7 – силно намален фертилитет;
  • от 8 до 11 – начален етап на намален овариален резерв;
  • от 12 до 14 – златна среда, но яйчниковият резерв може да намалее след време;
  • от 15 и повече – отличен фертилитет и предпоставка за успешно зачеване.

Може ли да има бременност, ако броят на AFC е малък?

Наличието на понижен яйчников резерв не означава, че не можете да забременеете. Но самите яйчници при някои жени не могат да се повлияят от някои лекарства за лечение на фертилитета, които изписват репродуктивните специалисти.

Жените с много нисък брой антрални фоликули, които все още не са навършили 40, може да бъдат диагностицирани с първична овариална недостатъчност, известна също като преждевременна недостатъчност на яйчниците. Ако антралните фоликули са прекалено много, то се касае за Синдром на поликистозните яйчници (PCOS).

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Антрални фоликули и инвитро оплождане (IVF)

Когато жената не може да зачене по естествен път, идва ред на асистираната репродукция. Освен нивото на анти-мюлеровия хормон, лекарите проверяват нивото на FSH (фоликулостимулиращ хормон). Той се произвежда и освобождава от хипофизната жлеза. Неговата роля е да задейства узряването на фоликулите. Друго важно е количеството на LH (лутеинизиращ хормон), който се отделя при много високи нива на естроген и кара фоликула да завърши последните си етапи на развитие и се стигне до овулация.

По време на стимулация, репродуктивният специалист дава специални медикаменти, за да може да узреят няколко фоликула и отделят повече яйцеклетки. Точно в определен период се прави пункция, при която трябва да се извадят между 8 и 15 яйцеклетки.

Не всеки фоликул съдържа яйцеклетка. А извадените са с различно качество и размери, като е нормално някои да не са годни за оплождане.

Съвет от екипа на FertilAid:

Намаляващият яйчников резерв и неуспешните опити за зачеване влияят негативно както на жената, така и на мъжа. Когато антралните фоликули са твърде малко, стресът от поредния провал пречи на плановете за бебе – било то нормален начин или чрез изкуствено оплождане.

Много лекари препоръчват ползване на донорска яйцеклетка при липса или твърде ниско количество антрални фоликули. За съжаление, у нас за инвитро с донорска яйцеклетка се чака твърде много.

Не забравяйте, че броят на фоликулите не е показателен за фертилността. След като получите конкретна диагноза, не се притеснявайте да обсъдите това с вашия лекар, дори получите второ мнение от друг. Има и групи за взаимопомощ, към които може да се обърнете.

Материалът за антрални фоликули има информативен характер за ролята им за фертилитета. Той не замества консултацията със специалист, която да предприемете, ако не можете да заченете повече от 6 месеца.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top