забременяване с донорска яйцеклетка

Забременяване с помощта на донорска яйцеклетка

Забременяване с донорска яйцеклетка е все по-често обмисляна опция при жени, които не могат да забременеят със собствени овоцити. Донорските яйцеклетки (понякога донорски ембриони) позволяват на жената, която страда от безплодие, да износи дете и да го роди. 

Може да сте кандидат за донорски яйцеклетки, ако имате някое от следните състояния:

  • Преждевременна яйчникова недостатъчност – състояние, при което менопаузата е започнала много по-рано от обикновено (преди 40-годишна възраст)
  • Намален яйчников резерв, което означава, че яйцеклетките, които имате, са с ниско качество; това често може да бъде причинено от възрастта, тъй като плодовитостта рязко спада след 40 години.
  • Генетично предавани заболявания, които могат да бъдат предадени на вашето дете.
  • Предишна история на неуспех при IVF, особено когато лекарят смята, че качеството на яйцеклетките ви може да е проблемът.
  • Използването на донорски яйцеклетки става все по-често срещано, особено сред жените над 40 години. През 2018г. над 42% от всички техники за асистирана репродукция, използващи пресни донорски яйцеклетки, са довели до зачеване и раждане.
  • Намиране и избор на донор на яйцеклетки.
  • Повечето дарения на яйцеклетки са анонимни, но някои двойки предпочитат да познават своя донор и да предприемат правни стъпки за сключване на договор за даряване на яйцеклетки. Ако донорът познава двойката, той може да пожелае да получава актуална информация за детето, след като то се роди. Понякога той може да поиска посещения. Винаги трябва да се сключи договор с донора на яйцеклетки, в който изрично са посочени условията на всяка бъдеща връзка, дори когато донорът е близък приятел или роднина.

Ако решите да използвате донорски яйцеклетки, попитайте вашата репродуктивна клиника дали има налични донори, които вече са одобрени. Тъй като някои клиники имат дълги списъци на чакащи, може да предпочетете да намерите донор чрез регистър за донори на яйцеклетки. Някои хора споделят реклами за дарители в университетски вестници или други публикации, които младите жени четат.

Намирането на донор може да стане по-бързо, ако го направите сами, в сравнение с това, ако решите процесът да премине през натоварена клиника. Но има и сериозен недостатък – ще трябва да интервюирате донора сами, вместо да получите професионална оценка. От решаващо значение е донорите да бъдат тествани за всякакви генетични отклонения или заболявания като ХИВ. Това важи и за жените, използващи донорска сперма.  

Различните програми за донори на яйцеклетки се различават по своите изисквания, но повечето провеждат сериозно проучване и ви предоставят подробна информация за медицинската история, произход и образование на донора. Някои програми имат строги възрастови ограничения – те няма да приемат донори на възраст над 25 годнини, докато Американското дружество по репродуктивна медицина препоръчва донорите на яйцеклетки да са на възраст под 34 години.

Какво да очаквате от процедурата за даряване на яйцеклетки?

Процедурата за даряване и имплантиране на яйцеклетки е подобна на стандартното IVF лечение. След задълбочен преглед на жената, която ще получи донорската яйцеклетка, тя ще се нуждае от курс на хормонално лечение, за да се подготви за оплождане с яйцеклетка. Ако все още има функциониращи яйчници, те ще се нуждаят от лечение с естроген и прогестерон, за да регулират цикъла й и той да съвпадне точно с този на донора.

Междувременно донорът също ще бъде лекуван с хормони, за да се стимулира овулацията. След като са готови, яйцеклетките ще бъдат извлечени и оплодени. Няколко дни по-късно ембрионът или ембрионите ще бъдат имплантирани в матката на пациентката. Необходимо е тя да продължи да приема хормони около 10 седмици след това. Донорските яйцеклетки също така могат да бъдат замразени за по-късна употреба, но шансовете за успех са по-ниски при замразени яйцеклетки.

Нова налична опция е имплантирането на донорски ембриони. При тази техника се използва предварително замразен ембрион, който е останал от ин витро лечение на друга двойка. Тази двойка може да е заченала или да е решила да не се опложда с помощта на IVF. Каквато и да е причината, те са предоставили на клиниката правото да даде техните остатъчни ембриони на други двойки. Но имайте предвид, че има един недостатък – дарените ембриони често идват от по-възрастни двойки, които вероятно също са се борили с безплодието. Успехът е по-малко вероятен, отколкото  при използване на яйцеклетки от млад и здрав донор. 

Законни права на донори и получатели на яйцеклетки.

Има много потенциални правни проблеми, които възникват, когато безплодни двойки използват донори на яйцеклетки. Договорът за донорство на яйцеклетки трябва изрично да посочва, че донорът се отказва завинаги от всички родителски права и че всички деца, родени от дарените яйцеклетки, са законни деца на бъдещите родители. 

Други проблеми с даряването на яйцеклетки.

Първият проблем е свързан с финансирането. Съществуват правителствени програми, както и други инициативи за подпомагане на семейства, желаещи инвитро с донорска яйцеклетка. Кандидатстването по тези програми отнема време и усилия. Проучете добре покритието на тези програми, преди да кандидатствате.

Донорът обикновено получава и фиксирана сума за участието си. Тази сума трябва внимателно да бъде посочена в договора, който двойката и дарителят подписват. Как се извършва плащането (като частични плащания преди и след изваждането на яйцеклетката) зависи от спецификата на договора. В договора трябва да е ясно посочено какво ще се случи, в случай че донорът се оттегли, преди яйцеклетките му да бъдат извлечени. 

Тъй като може да не забременеете след първото лечение, е удачно да попитате донора дали ще дари яйцеклетки втори път и да включите това изискване в договора. Разговорите с други двойки, които са преминали през процедури за безплодие, също са добра идея. Те може да споделят полезни съвети и решения, които няма да намерите другаде.

Референции:
Peyser A, Brownridge S, Rausch M, Noyes N. The evolving landscape of donor egg treatment: success, women’s choice, and anonymity. J Assist Reprod Genet. 2021;38(9):2327-2332. doi:10.1007/s10815-021-02262-6

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top