Биопсия на ендометриума – важно изследване при безплодие

Биопсия на ендометриума е изследване, за което повечето двойки научават, ако след 6 месеца нямат положителен тест за бременност. Тогава се говори за безплодие и трябва консултация с репродуктивен специалист. Освен спермограма и обстоен преглед на жената, той може да назначи и взимане на тъкан от матката. Процедурата не е от най-евтините, но може да даде отговор на това защо бебето се бави.

Биопсия на ендометриума – какво представлява?

Това е неинвазивен тест, при който се взима малка проба (тъкан) от лигавицата на матката (ендометриум), за да бъде изследвана. След биопсия на ендометриума, въпросният материал се наблюдава за анормални клетки под микроскоп.

Обикновено, при чуването на биопсия на ендометриума, всяка жена има притеснения. Тя се страхува дали няма да я боли и как ще се възстанови. Всъщност, повечето минали интервенцията, съобщават edinstweno за неприятно усещане като след убождане с игла.

Каква е връзката на биопсията на матката с безплодието?

По време на овулация, ендометриумът (вътрешната лигавица на матката) нараства. Това става заради захранването с хранителни вещества на кръвоносните съдове и жлезите в нея. След като се отдели, яйцеклетката може да бъде оплодена. Но ако това не стане, тъканта на ендометриума се изхвърля под формата на менструация. Така започва началото на следващия цикъл на жената.

Прогестеронът и естрогенът контролират растежа и стабилизирането на ендометриалната тъкан. Когато тялото не произвежда достатъчно от тези хормони, то не може да започне бременност в матката.

С предписаната от гинеколога биопсия на ендометриума, той може да установи на какво се дължи безплодието, защо има по-продължително кървене от матката или как се променя тя през всеки един етап от цикъла. Но най-важното е, че дава информация за имплатационния прозорец (кога двойката да прави секс, за да има положителен тест).

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Кога е наложителна биопсия на ендометриума?

Понякога, разбирайки цената на изследването и поради липса на информация, жената решава да изчака с него. То не бива да се отлага, особено ако се касае за:

 • Безплодие след активни опити за зачеване;
 • Тежко и притеснително менструално кървене;
 • Кървене след менопауза;
 • Липса на маточно кървене;
 • Съмнения за рак на матката.

Биопсия на ендометриума може да покаже важни клетъчни промени и инфекции, които пречат на фертилността. Освен тях, открива анормални тъкани, като фиброиди или полипи. А те са свързани с необичайно кървене и изискват допълнително лечение.

Ракът на ендометриума е най-лошата новина, която да чуе двойката след изследването на тъканта от матката. Той е най-често срещаният рак на женските репродуктивни органи. За съжаление, лечението му се забавя с години, поради липса на профилактични прегледи.

Кое е най-доброто време за взимане на биопсия?

Обикновено се прави около 21-ия ден от цикъла. Преди нея лекарите ще ви викнат на няколко прегледа, за да проверят колко е дебела лигавицата на матката.

Как да се подготвите за биопсия на ендометриума?

Не се притеснявайте, процедурата не е страшна и усещането при нея зависи от прага ви на болка. Прави се в лекарския кабинет и не изисква упойка. За нея не е задължително да сте гладна и жадна. Просто отидете до тоалетна преди манипулацията, за да изпразните пикочния мехур. Ако се притеснявате от дискомфорт след вземането на тъканта, може да изпиете обезболяващо. Това трябва да стане до 30 минути преди биопсията или непосредствено след нея.

Предупредете вашия лекар, ако:

 • сте използвали тампон преди манипулацията;
 • сте правили промивка на влагалището;
 • ако имате проблем с кръвосъсирването;
 • ако приемате по-сериозни лекарства;
 • ако сте имали инфекция във влагалището или малкия таз.

Как се прави биопсия на ендометриума?

При биопсия на ендометриума жената ляга на кушетката и се приготвя за ехографския преглед. След него лекарят поставя спекулум във вагината. И вкарва катетър през шийката на матката, като взима малка проба от ендометриалната лигавица. Това отнема няколко секунди, а пациентката изпитва леко убождане или спазъм като при менструация.

В повечето случаи местна упойка в областта на шийката на матката не се налага. По желание на жената, може да бъде поставена.

Какво да очаквате след биопсия на матката?

При някои жени след процедурата няма никакви болки и спазми. Други съобщават за лека болка и крампи, които минават с обезболяващо. След изследването е нормално леко зацапване – заради откъсването на тъканта от матката. Пациентката може да се движи нормално.

Сексът, вагиналните душове и тежката физическа работа след биопсия на ендометриума не са препоръчителни!

Крие ли рискове една биопсия на матката?

Освен зацапване и кървене, след манипулацията може да се получи инфекция. Ако жената има някои алергии, например към латекс, се наблюдават и други странични действия, но те са много редки.

Потърсете лекаря си незабавно, ако имате:

 • кървене повече от 2 дни след процедурата;
 • неприятна миризма от влагалището;
 • силна болка в долната част на корема;
 • температура или втрисане след биопсията.

Колко време отнема излизането на резултатите?

Най-често лекарите дават период от 7 до 10 дни, за да бъде изследвана пробата и излязат резултатите.

Как да интерпретирате резултати от биопсия на ендометриума?

Лекуващият ви лекар ще ви извика, за да обсъдите резултатите. Не си правете каквито и да е заключения предварително. Що се отнася до стойностите, когато в заключението пише нормални, то при биопсията не са открити ракови или абнормални клетки.

Ако има наличие на отклонения от нормата, става дума за полипи ( доброкачествен тумор) или ендометриална хиперплазия (свръхувеличение на лигавицата на ендометриума). Най-притеснителният резултат е наличитието на ракови клетки. То налага допълнителни изследвания и по-продължително лечение.

Вашата биопсия на ендометриума може да покаже и точната дата, в която да направите опит за зачеване или инвитро оплождане. Ако матката е възприемчива и няма инфекция, гинекологът предприема следващата стъпка по пътя към мечтаното бебе.

Този материал има информативен характер за процедурата биопсия на ендометриума. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top