имплантационен прозорец

Имплантационен прозорец – какво представлява?

Имплантационен прозорец е специфичният момент, през който ендометриумът на матката е в подходящо състояние и е възприемчив към имплантирането на ембриона.

Кога се появява „имплантационният прозорец”?

Имплантирането е критичен и много прецизен процес, по време на който ембрионът влиза в контакт и прониква в тъканта на ендометриума, което е следващия ключов етап от процеса на забременяване. Това се случва между 20-ия и 24-ия ден от нормален 28-дневен менструален цикъл, като овулацията се случва около 14-ия ден от този цикъл.

Изисквания

Трансферът на ембриони по време на курс на асистирана репродукция трябва да се извърши в най-добрия възможен момент – по време на планираният „имплантационен прозорец”, за да се увеличат максимално шансовете за имплантиране на прехвърления ембрион. За да се случи това, ембрионът и ендометриумът трябва да бъдат внимателно подготвени.

Ембрионът трябва да е разделил правилно клетките си в продължение на шест дни и да е достигнал стадий на бластоциста, трябва да е с достатъчно добро качество и също така да е функционално и генетично нормален. Шансовете му за имплантиране са най-големи в този момент.

Междувременно ендометриумът – вътрешният слой на майчината матка, трябва да бъде възприемчив, за да може ембрионът да се имплантира в него. Тази възприемчивост се появява с напредването на менструалния цикъл. Ендометриумът се уплътнява, а кръвоносните му съдове и секретите му се увеличават.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Етапи на гнездене на ембриони

Когато и ембрионът и ендометриумът са готови, трябва да се създаде ефективна комуникация между тях, за да се осъществи имплантирането. Това се извършва в четири фази:

1. Етап на предварителен контакт – започва, когато бластоциста заеме подходяща позиция в ендометриума.

2. Етап на апозиция – осъществява се, когато клетките на трофектодермата на бластоциста влязат в контакт с клетките в ендометриалната епителна обвивка благодарение на удълженията на последните, известни като пиноподи.

3. Етап на сцепление – включва молекулярно обединение между двата типа клетки.

4. Етап на инвазия – бластоциста нахлува в ендометриалната строма, разрушава базалната мембрана на епителната лигавица, разделяща епителните клетки и осъществява контакт с кръвоносните съдове на майката.

От този момент нататък и през следващите 9 месеца ембрионът се развива в матката на майката благодарение на връзката, установена между дветепрез този много ранен етап.

При оценката на възприемчивостта на матката на пациентката е важно да се вземе предвид хистологичен анализ на пиноподите, тъй като те представляват морфологично основен маркер, който присъства само по време на прозореца на имплантиране. От молекулярна гледна точка, цитокините, растежните фактори или адхезионните молекули като интегрините изглежда играят основна роля за правилното имплантиране през периода на прозореца.

Референции:
Achache H, Revel A. Endometrial receptivity markers, the journey to successful embryo implantation. Hum Reprod Update. 2006;12(6):731-746. doi:10.1093/humupd/dml004

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top