червена детелина фелтилитет

Червена детелина за подпомагане на зачеването

Червената детелина (Trifolium pratense) е многогодишно тревисто растение, разпространено повсеместно на територията на България. Тя добива все повече популярност като една от билките, подпомагащи забременяването.

Червената детелина може лесно да се приготви и приема под формата на чайове, екстракти, тинктури или добавки. Тя съдържа съединения като изофлавони и фитоестрогени, които помагат за насърчаване на хормоналния баланс при жените.

Червена детелина и женски фертилитет

Червената детелина е подхранваща хранителна билка. Той е богат на различни витамини и минерали. Това е една от най-добрите билки за пречистване на кръвта. Това пречистващо кръвта действие е чудесно за подготовка за бременност, като подпомага детоксикацията на замърсителите на околната среда преди зачеването. Тази функция може да бъде полезна и за жени с акне и други кожни заболявания.

Червената детелина помага за подобряване на кръвообращението. Подобряването на кръвообращението в областта на малкия таз и репродуктивните органи е особено важно за репродуктивните функции. Доказано е, че червената детелина увеличава цервикалната слуз, облекчавайки вагиналната сухота.

Фитоестрогените, съдържащи се в червената детелина, се свързват естрогенните рецептори в тялото и предизвиква физиологични реакции, докато изофлавоните регулират нивата на естроген и насърчават хормоналния баланс, увеличавайки шансовете за зачеване. Според експерти по фертилитета, естрогенният скок в резултат на употребата на червена детелина подпомага узряването не фоликулите, подготвяйки тялото за овулация.

Червената детелина е с високо съдържание на калций и магнезий. Те са от съществено значение за правилното образуване на кости, както и за функционирането на гладката мускулатура. Както калцият, така и магнезият помагат за намаляване на менструалните спазми.

Червената детелина се използва от стотици години за подобряване на чернодробната функция, която е от съществено значение за хормоналния баланс. Това растение също подпомага храносмилането и е известно, че помага за повишаване на апетита. За жени, страдащи от лошо храносмилане или такива с лош апетит, тази билка може да помогне. Това може да бъде изключително полезно за жени, които се опитват да наддават на тегло, за да увеличат плодовитостта си. Тази билка подпомага и бъбречната функция.

Билкови рецепти от червена детелина

Подхранващ тоник за плодовитост от червена детелина:

  • 3 части сушени цветове и листа от червена детелина
  • 1 сушени листа от малина
  • 1/2 част сушена мента

Поставете билките в еднолитров буркан. Напълнете буркана и покрийте билките с вряла вода. Запушете плътно. Оставете в продължение на 4 часа. Прецедете и охладете. Пийте по 1-3 чаши дневно като подготовка за бременност.

Релаксираща слънчева инфузия от червена детелина, лавандула, лимон:

  • 3 части сушени цветове и листа от червена детелина
  • 1/2 част изсушени цветя от лавандула
  • Пресни резенчета лимон

Поставете всички съставки в литровен буркан. Напълнете с топла вода. Запушете плътно. Поставете на слънце за 3-4 часа. Прецедете и охладете. Пийте по 1-2 чаши дневно като подготовка за бременност.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top