Начало » Профилактика и лечение » Коензим Q10 и зачеване
Коензим-Q10-и-зачеване

Коензим Q10 и зачеване

Какво представлява коензим Q10?

Коензим Q10 (CoQ10), известен още като убихинон (ubiquinone), е мастноразтворимо, подобно на витамин съединение, което се среща естествено основно в митохондриите на повечето клетки на тялото. CoQ10 е необходим за основните функции на клетките и представлява основен източник на енергия за митохондриите. Те от своя страна генерират енергия в клетката под формата на аденозин трифосфат (АТФ) – основният източник на енергия в човешкото тяло. Това е и една от най-значимите функции на коензим Q10 за нашия организъм.

Освен това, CoQ10 играе ролята на разтворим антиоксидант, осигуряващ защита срещу увреждане на свободните радикали в митохондриите. Освен това предпазва клетките от увреждане. Въпреки, че се формулира в тялото ни с помощта на аминокиселината тирозин и Витамин B6, можем да открием коензим Q10 в соята, ядките, боба, рибата и месото.

От години CoQ10 е известен в козметичната индустрия с качеството си да подмладява кожата и да поддържа нейната еластичност. Ползите му обаче не свършват до тук. Благодарение на своите антиоксидантни свойства, той укрепва сърдечно-съдовата система, а от известно време насам се наблюдава и ползвотворното му действие, и върху репродуктивното здраве и при двата пола.

Днес антиоксидантът представлява важна част от множество хранителни добавки, подобряващи мъжкия и женския фертилитет. При жените CoQ10 поддържа здравето на яйцеклетките, а при мъжете – подобрява мобилността и морфологията на сперматозоидите.

Коензим Q10 и женски фертилитет

Добре известен е фактът, че шансовете за зачеване намаляват с напредването на възрастта. Смята се, че основната причина за това е спадът в качеството на яйцеклетките, както и понижаването на техния брой. С годините намаляват и нивата на основните женски полови хормони, както и количеството на коензим Q10, а с него – и нивата на енергия. Хромозомните аномалии, които настъпват в яйцеклетките с напредването на възрастта пък, са сред причините за настъпването на спонтанни аборти и нарастването на риска от увреждане на плода.

Причините за генетични аномалии на плода се крият именно в хромозомите на развиващия се ембрион. В хода на делене на яйцеклетките, е възможно да се получи грешка. Ако точно такава яйцеклетка бъде оплодена, съществува риск ембрионът да има 24 вместо 23 хромозома.

Освен това, спадът в качеството на яйцеклетките може да бъде свързан и с намаляването на митохондриалната активност. Именно в тези случаи, приемът на коензим Q10 може да окаже положително влияние върху качеството на яйцеклетката, повишавайки активността на митохондриите. Служейки като мощен антиоксидант, той значително повишава шансовете за успех, и намаляват риска от загуба на плода. Заедно с това, коензим Q10 повишава нивата на енергия в клетките, Това от своя страна подпомага здравословното захранване на плода от майката.

В долните редове ще разгледаме няколко различни и независими едно от друго изследвания, доказващи благоприятния ефект на коензим Q10 върху женското репродуктивно здраве и ефективността му при лечение на женското безплодие.

Данни от проучвания

Проучване, поместено в сп. „Fertility and Sterility“, установява, че жени в по-напреднала възраст, които приемат по 600 мг Коензим Q10 дневно, се радват на подобрено качество на своите яйцеклетки и на по-добро репродуктивно здраве.

Неотдавъшно изследване в Торонто, Канада, разглежда влиянието на коензим Q10 върху качеството на яйцеклетките на мишки. Обектите на изследването са приемали ежедневно CoQ10, заедно с ресвератол или R-алфа-липоева киселина. Авторите на проучването отбелязват увеличение в броя на овулиращите яйцеклетки при обектите, „хранени“ с коензим Q10. Също така при тях е наблюдаван и по-висок процент на раждаемост, в сравнение с тези, приемали само ресваратол или R-алфа-липоева киселина.

Друго изследване, публикувано през 2018 г. показва значително повишаване в качеството на яйцеклетките при по-млади жени с намален яйчников резерв. В проучването, изследователите демонстрират потенциалната полза от лечението с CoQ10 за подобряване на яйчниковия отговор към стимулацията с гонадотропин при млади жени с нисък овариален резерв.

Резултатите показват, че предварителното лечение с коензим Q10 е довело до:

  • – значително понижаване на общото количество гонадотропин, необходимо за постигане на яйчников отговор,
  • – по-кратка продължителност на стимулацията и
  • – по-висок брой на извлечените ооцити.
  • Според авторите на изследването, приемът на CoQ10 води до значително намаляване на времето за успешно зачеване и до повишаване броя на здрави ембриони.

Коензим Q10 и мъжки фертилитет

 Изследване от 2004 г., публикувано в списание “Fertility & Sterility”, разглежда ефектите на доза от 200 мг коензим Q10, дневно, върху броя и подвижността на сперматозоидите при 22-ма мъже с нисък фертилитет. Според проучването, по-ниските от препоръчителните нива на Коензим Q10 в семенната течност у мъжете водят до по-ниска мобилност на сперматозоидите. Шест месеца след приема на добавката, всички пациенти показват значително повишение в нивата на CoQ10. Изследването допълва, че подхранването на организма с 200 мг дневен прием на коензим Q10, може да доведе до значително повишение в подвижността на сперматозоидите.

Това изследване е подкрепено през 2009 г. с друго проучване, публикувано в The Journal of Endocrinological Investigation. Изследването е разделено на две отделни проучвания върху мъже с нисък фертилитет – едната с 22-ма мъже, а другата – с 60. Те изследват концетрацията и разпределението на коензим Q10 при пациенти, страдащи от варикоцеле и азооспермия. Изследователите установяват, че коензим Q10 увеличава както броя, така и подвижността на сперматозоидите, след проведеното лечение.

 През 2013 г. The Journal of Assisted Reproduction and Genetics публикува мета-анализ, разглеждащ три отделни проучвания, изследващи ефективността на CoQ10 като лечение на мъжкото безплодие. Те сравняват резултатите на 149 мъже в група, приемаща коензим Q10 със 147 мъже в плацебо група. Резултатите отново са в полза на CoQ10 и подобрението на спермалните показатели при мъже с нисък фертилитет.

Друго проучване, поместено в сп. „Journal of Andrology“, разглежда случаи на мъже, приемащи 300 мг от веществото дневно. При тях не само подвижността на сперматозоидите се увеличила неколкократно, но и техният брой нараснал и морфологията им се подобрила.

Прием и странични ефекти

Най-често препоръчителният дневен прием на коензим Q10 за мъже и жени с нисък фертилитет, под формата на добавки варира между 50 и 600 мг на ден. Съществуват известни противоречния за това колко е най-ефективната доза CoQ10, в зависимост от различните медицински състояния. Често лекарите препоръчват приема на 100-300 мг дневно, но съществуват изследвания, които доказват безопасността от приема и на до 1200 мг на ден.

Към момента няма доказани тежки странични ефекти от приема на коензим Q10 и можем да кажем, че приемът му от възрастни мъже и жени е безопасен. Повечето хора понасят добре витамина. При някои от тях обаче е възможна появата на леки нежелани реакции, като дразнене в стомаха, загуба на апетит, гадене и повръщане.

При някои хора, с по-висока чувствителност към коензим Q10, е възможно да бъде причинена алергична кожна реакция, под формата на обрив.

При други пациенти, пък е възможно понижаване на кръвното налягане. Разделянето на общата дневна доза коензим Q10 и приемът му в отделни, по-малки количества два или три пъти на ден, може да помогне за намаляването на, макар и редките, нежелани реакции.

Благотворното действие на коензим Q10 върху репродуктивното здраве и при двата пола продължава да е обект на множество клинични изследвания. До момента, едно е сигурно, ползата от неговия прием не е само мит. Все повече специалисти препоръчват приема на хранителни добавки, съдържащи CoQ10, и все повече мъже и жени се радват на благотворното му действие. В комбинация с други витамини, антиоксиданти и билки, подпомагащи зачеването, ефективността на коензим Q10 е дори още по-висока.

Въпреки, доказано безопасния прием на всички тях, ви съветваме да обсъдите приема им със своя лекар. Това е особено препоръчително, ако страдате от бъбречни, чернодробни, хронични заболявания или имате доказани алергии към някои от тях.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Shopping Cart
Scroll to Top