Коензим-Q10-и-зачеване

Коензим Q10 и зачеване

Какво представлява коензим Q10?

Коензим Q10 (CoQ10), известен още като убихинон (ubiquinone), е мастноразтворимо, подобно на витамин съединение, което се среща естествено основно в митохондриите на повечето клетки на тялото. CoQ10 е необходим за основните функции на клетките и представлява основен източник на енергия за митохондриите. Те от своя страна генерират енергия в клетката под формата на аденозин трифосфат (АТФ) – основният източник на енергия в човешкото тяло. Това е и една от най-значимите функции на коензим Q10 за нашия организъм.

Освен това, CoQ10 играе ролята на разтворим антиоксидант, осигуряващ защита срещу увреждане на свободните радикали в митохондриите. Освен това предпазва клетките от увреждане. Въпреки, че се формулира в тялото ни с помощта на аминокиселината тирозин и Витамин B6, можем да открием коензим Q10 в соята, ядките, боба, рибата и месото.

От години CoQ10 е известен в козметичната индустрия с качеството си да подмладява кожата и да поддържа нейната еластичност. Ползите му обаче не свършват до тук. Благодарение на своите антиоксидантни свойства, той укрепва сърдечно-съдовата система, а от известно време насам се наблюдава и ползвотворното му действие, и върху репродуктивното здраве и при двата пола.

Днес антиоксидантът представлява важна част от множество хранителни добавки, подобряващи мъжкия и женския фертилитет. При жените CoQ10 поддържа здравето на яйцеклетките, а при мъжете – подобрява мобилността и морфологията на сперматозоидите.

Коензим Q10 и женски фертилитет

Добре известен е фактът, че шансовете за зачеване намаляват с напредването на възрастта. Смята се, че основната причина за това е спадът в качеството на яйцеклетките, както и понижаването на техния брой. С годините намаляват и нивата на основните женски полови хормони, както и количеството на коензим Q10, а с него – и нивата на енергия. Хромозомните аномалии, които настъпват в яйцеклетките с напредването на възрастта пък, са сред причините за настъпването на спонтанни аборти и нарастването на риска от увреждане на плода.

Причините за генетични аномалии на плода се крият именно в хромозомите на развиващия се ембрион. В хода на делене на яйцеклетките, е възможно да се получи грешка. Ако точно такава яйцеклетка бъде оплодена, съществува риск ембрионът да има 24 вместо 23 хромозома.

Освен това, спадът в качеството на яйцеклетките може да бъде свързан и с намаляването на митохондриалната активност. Именно в тези случаи, приемът на коензим Q10 може да окаже положително влияние върху качеството на яйцеклетката, повишавайки активността на митохондриите. Служейки като мощен антиоксидант, той значително повишава шансовете за успех, и намаляват риска от загуба на плода. Заедно с това, коензим Q10 повишава нивата на енергия в клетките, Това от своя страна подпомага здравословното захранване на плода от майката.

В долните редове ще разгледаме няколко различни и независими едно от друго изследвания, доказващи благоприятния ефект на коензим Q10 върху женското репродуктивно здраве и ефективността му при лечение на женското безплодие.

Данни от проучвания

Проучване, поместено в сп. „Fertility and Sterility“, установява, че жени в по-напреднала възраст, които приемат по 600 мг Коензим Q10 дневно, се радват на подобрено качество на своите яйцеклетки и на по-добро репродуктивно здраве.

Неотдавъшно изследване в Торонто, Канада, разглежда влиянието на коензим Q10 върху качеството на яйцеклетките на мишки. Обектите на изследването са приемали ежедневно CoQ10, заедно с ресвератол или R-алфа-липоева киселина. Авторите на проучването отбелязват увеличение в броя на овулиращите яйцеклетки при обектите, „хранени“ с коензим Q10. Също така при тях е наблюдаван и по-висок процент на раждаемост, в сравнение с тези, приемали само ресваратол или R-алфа-липоева киселина.

Друго изследване, публикувано през 2018 г. показва значително повишаване в качеството на яйцеклетките при по-млади жени с намален яйчников резерв. В проучването, изследователите демонстрират потенциалната полза от лечението с CoQ10 за подобряване на яйчниковия отговор към стимулацията с гонадотропин при млади жени с нисък овариален резерв.

Резултатите показват, че предварителното лечение с коензим Q10 е довело до:

  • – значително понижаване на общото количество гонадотропин, необходимо за постигане на яйчников отговор,
  • – по-кратка продължителност на стимулацията и
  • – по-висок брой на извлечените ооцити.
  • Според авторите на изследването, приемът на CoQ10 води до значително намаляване на времето за успешно зачеване и до повишаване броя на здрави ембриони.

Коензим Q10 и мъжки фертилитет

 Изследване от 2004 г., публикувано в списание “Fertility & Sterility”, разглежда ефектите на доза от 200 мг коензим Q10, дневно, върху броя и подвижността на сперматозоидите при 22-ма мъже с нисък фертилитет. Според проучването, по-ниските от препоръчителните нива на Коензим Q10 в семенната течност у мъжете водят до по-ниска мобилност на сперматозоидите. Шест месеца след приема на добавката, всички пациенти показват значително повишение в нивата на CoQ10. Изследването допълва, че подхранването на организма с 200 мг дневен прием на коензим Q10, може да доведе до значително повишение в подвижността на сперматозоидите.

Това изследване е подкрепено през 2009 г. с друго проучване, публикувано в The Journal of Endocrinological Investigation. Изследването е разделено на две отделни проучвания върху мъже с нисък фертилитет – едната с 22-ма мъже, а другата – с 60. Те изследват концетрацията и разпределението на коензим Q10 при пациенти, страдащи от варикоцеле и азооспермия. Изследователите установяват, че коензим Q10 увеличава както броя, така и подвижността на сперматозоидите, след проведеното лечение.

 През 2013 г. The Journal of Assisted Reproduction and Genetics публикува мета-анализ, разглеждащ три отделни проучвания, изследващи ефективността на CoQ10 като лечение на мъжкото безплодие. Те сравняват резултатите на 149 мъже в група, приемаща коензим Q10 със 147 мъже в плацебо група. Резултатите отново са в полза на CoQ10 и подобрението на спермалните показатели при мъже с нисък фертилитет.

Друго проучване, поместено в сп. „Journal of Andrology“, разглежда случаи на мъже, приемащи 300 мг от веществото дневно. При тях не само подвижността на сперматозоидите се увеличила неколкократно, но и техният брой нараснал и морфологията им се подобрила.

Прием и странични ефекти

Най-често препоръчителният дневен прием на коензим Q10 за мъже и жени с нисък фертилитет, под формата на добавки варира между 50 и 600 мг на ден. Съществуват известни противоречния за това колко е най-ефективната доза CoQ10, в зависимост от различните медицински състояния. Често лекарите препоръчват приема на 100-300 мг дневно, но съществуват изследвания, които доказват безопасността от приема и на до 1200 мг на ден.

Към момента няма доказани тежки странични ефекти от приема на коензим Q10 и можем да кажем, че приемът му от възрастни мъже и жени е безопасен. Повечето хора понасят добре витамина. При някои от тях обаче е възможна появата на леки нежелани реакции, като дразнене в стомаха, загуба на апетит, гадене и повръщане.

При някои хора, с по-висока чувствителност към коензим Q10, е възможно да бъде причинена алергична кожна реакция, под формата на обрив.

При други пациенти, пък е възможно понижаване на кръвното налягане. Разделянето на общата дневна доза коензим Q10 и приемът му в отделни, по-малки количества два или три пъти на ден, може да помогне за намаляването на, макар и редките, нежелани реакции.

Благотворното действие на коензим Q10 върху репродуктивното здраве и при двата пола продължава да е обект на множество клинични изследвания. До момента, едно е сигурно, ползата от неговия прием не е само мит. Все повече специалисти препоръчват приема на хранителни добавки, съдържащи CoQ10, и все повече мъже и жени се радват на благотворното му действие. В комбинация с други витамини, антиоксиданти и билки, подпомагащи зачеването, ефективността на коензим Q10 е дори още по-висока.

Въпреки, доказано безопасния прием на всички тях, ви съветваме да обсъдите приема им със своя лекар. Това е особено препоръчително, ако страдате от бъбречни, чернодробни, хронични заболявания или имате доказани алергии към някои от тях.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top