двурога матка

Двурога матка – предпоставка за спонтанен аборт

Двурога матка е аномалия, която не пречи на зачеването. Но може да е предпоставка за спонтанен аборт. Наричат я още сърцевидна – поради нейната форма. В много случаи жените не предполагат, че я имат, докато не отидат на преглед. Или не изпитват симптоми като коремна болка и необичайно менструално кървене.

Вродени аномалии – двурога матка

Матката е органът в женското тяло, в който се развива оплодената яйцеклетка. Смята се, че около 3% от представителките на слабия пол се раждат именно с дефект в матката. Той може да бъде в нейните размер, форма или структура. Ако тя е двурога, изглежда като сърце. И това има значение за развитието на ембриона, който ще лежи в нея. На по-късен етап от бременността това може да създаде някои пречки и наложи нейното прекъсване.

Смята се, че неравностите по матката са относително необичайни. Много жени просто се раждат с тях. Като един от най-често срещаните видове дефекти е двурога матка. При него се наблюдават две маточни кухини вместо една.

Кои са основните симптоми на двурогата матка?

Жените със сърцевидна матка дори не подозират за нея, ако не се подложат на ултразвук или друг образен тест. Това е така, защото аномалията често не причинява забележими симптоми.

От друга страна, някои жени с двурога матка съобщават за следните признаци:

  • нередовно вагинално кървене;
  • повтарящи се спонтанни аборти;
  • болезнен менструален цикъл;
  • дискомфорт в корема;
  • болка по време на полов акт.

Ако жената е с двурога матка, то тя се е родила с такава, така че всички потенциални симптоми може да изглеждат обичайни за нея.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Сърцевидна матка – какви са причините за нейната форма?

Както стана ясно, това е вродена аномалия. Жената просто се е родила с нея – още в ранна детска възраст матката не се е развила нормално. Вследствие на това специалните канали са се слели само частично. Това води до до отделяне на двете горни части (маточни кухини) или рога на матката. Когато те стърчат малко, утробата изглежда като сърцевидна.

Двурога матка и бременност

Доказано е, че този дефект не влияе пряко на плодовитостта. Проучвания показват, че е малко вероятно този дефект да намали шансовете на жената да забременее. Но някои по-стари изследвания сочат, че тази аномалия е по-често срещана при жени, които страдат от безплодие.

Матката във форма на сърце повишава риска от спонтанен аборт. Най-вече в по-късните етапи от бременността или раждането на бебето по-рано. Тези проблеми възникват поради нейния намален капацитет и нередовни контракции.

Статистиката варира, когато трябва да се определи точния процент жени, които имат този проблем. Според един доклад честотата на повтарящи се спонтанни аборти при жени с дефекти на матката варира между 1,8% и 37,6%. Освен това бебетата, родени от майки с двурога матка, имат по-голям шанс да развият вродени дефекти в сравнение с тези, родени от жени без това състояние. Този риск е четири пъти по-висок, според друго проучване.

Всички бременности при жени с двурога матка, са високорискови. Затова трябва да се наблюдават по-внимателно от началото до края. Един от проблемите, който възниква, е че бебето може да е в седалищно положение. При него дупето или краката му са обърнати надолу преди раждането. Това налага допълнителни изследвания и цезарово сечение.

Как се диагностицира сърцевидната матка?

Има няколко начина, по които лекарите да констатират, че тяхна пациентка е с двурога матка:

  • ултразвук;
  • ядрено-магнитен резонанс (MRI);
  • хистеросалпингограма;
  • преглед на таза.

Най-често състоянието се открива по време на рутинен преглед при гинеколог с ултразвук. Той се препоръчва при горепосочените неприятни симптоми или след регистриране на бременност. Тогава много жени се изненадват, когато чуят, че матката им е двурога.

Двурога матка – какво е лечението?

При някои случаи специалистите насочват жената към серклаж. За да предотвратят тя да роди преждевременно, те поставят шев в областта на маточната шийка. И по този начин свеждат до минимум риска тя да се разшири до края на бременността.

Хирургията, наречена метропластика на Страсман, се използва най-често за коригиране на този вид дефект на матката. Тя се използва при жени с анамнеза за спонтанен аборт. Според един анализ, 88 % от тези, които са имали такава, са постигнали бременност, завършила с успешно раждане. Въпреки това, по-голямата част от жените не се нуждаят от операция за коригиране на своята двурога матка. Но при голяма част от случаите стигат до цезарово сечение, а не нормално родово разрешение.

Оперирането на двурога матка при жени с безплодие е противоречиво в медицинската общност. Това е така, защото повечето изследвания показват, че състоянието не засяга шансовете на жената да забременее.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Наличието на двурога матка не влияе пряко на плодовитостта на една жена. Но е предпоставка за проблеми като спонтанен аборт и ранно раждане, въпреки че в някои случаи са налице успешна бременност и раждане.

Ако имате симптоми като необичайно кървене, коремна болка или такава по време на секс, отидете на гинеколог. Той ще установи имате ли двурога матка. Също така, редовните профилактични прегледи (със или без тази аномалия на матката) ще повишат шансовете ви за успешна бременност. Именно затова е важна ролята на екипа, при който се проследяват.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията ви със специалист.

Реферетции:
Ефекти на двурога матка върху бременността и акушеро-гинекологични изходни резултати при ин витро оплождане / интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (Effects of bicornuate uterus on pregnancy and obstetric outcomes of in vitro fertilization / intracytoplasmic sperm injection Wei-ya Kong December 29, 2020 DOI:https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2020.12.046)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top