ембриони

Техниката за ембриони с ДНК от трима е безопасна

Техниката за ембриони, създадени с ДНК от трима души, е безопасна и не засяга ранното им развитие. Това установяват учени от Китай, след ново проучване, направено години след първото инвитро бебе, родено след оплождане с материал от не един, а трима родители.

Техниката MST включва извличане на вретеновидната група хромозоми от яйцеклетката, съдържащи ядрената ДНК на майката. Досега се смяташе, че въпросните следи от митохондриите на жената, добити по този начин, може да се размножат и да причинят здравословни проблеми при детето. Днес обаче учените са на мнение, че процедурата не влияе върху развитието на ембриона през първите седмици.

За използването на генетичен материал от трима души – за оплождане на яйцеклетка, се заговори през 2016 г. Тогава се роди първото бебе, заченато по този начин. Но тогава някои специалисти изразиха притеснението си, че процедурата не е съвсем безопасна и детето може да има здравословни проблеми за в бъдеще. В наши дни учените са изследвали по-обстойно техниката в човешки ембриони в ранен стадий и резултатите им дават надежди на много хора.

„Митохондриалната заместителна терапия е спорна област. С нашите изследвания се надяваме да осигурим основа за развитието на техниката“. Това казва “, ​​казва Уей Шан, гинеколог от Пекин и съавторът на въпросното проучване. То разглежда ефекта върху гените на отделни клетки пет дни след оплождането.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Какво показва още изследването за ембриони с ДНК от трима?

Д-р Шанг и нейните колеги проучват безопасността на един от трите основни вида митохондриална заместителна терапия, наречена трансфер на вретено. Тя е била използвана за първото бебе с генетичен материал от трима души, родено в Мексико през 2016 г. При нея ядрена ДНК от яйцеклетка на жена с дефектни митохондрии се прехвърля в донорска със здрави митохондрии, чието ядрено ДНК е премахнато. След това яйцеклетката се опложда със спермата на бащата в епруветка. Полученият ембрион съдържа гени и от двамата родители в допълнение към митохондриалните гени от донора.

Екипът сравнява десетки човешки ембриони, които са били подложени на вретеновиден трансфер с контролна група от ембриони. И двата комплекта ембриони са оставени да се развиват до една седмица след оплождането. Клетките от петдневен бластоцист и в двете групи имат почти идентични нива на генна експресия и транскрипция. Това предполага, че трансферът на вретено не изглежда да засяга ранното ембрионално развитие. Това потвърждава и докладът на учените, публикуван в PLoS Biology.

„Това е първото проучване, което извършва толкова цялостно сравнение на човешки ембриони, които са създадени с трансфер на вретено“, казва Дитрих Егли, биолог, специалист по стволови клетки в Колумбийския университет в Ню Йорк. Той добавя, че безопасността на прехвърлянето на вретено е очаквана – поради доказателства от предишни проучвания върху животни и здравото дете, родено през 2016 г Но все пак не е категорично доказана досега.

Митохондриални заболявания

Около едно на 5 000 деца се ражда със заболявания, причинени от вредни мутации в неговата митохондриална ДНК. Дефектните гени могат да доведат до проблеми в много органи, включително сърцето и мозъка. Засега митохондриалната заместителна терапия изглежда е най-ефективният начин за блокиране на предаването на тези гени на потомството. Това посочва д-р Егли, практикуващ в Китайската военноморска болница в Пекин.

Но според биолога Мин Дзян, дългосрочните въздействия на митохондриалната заместителна терапия остават неясни. С настоящите техники, малко количество от митохондриалната ДНК на майката се пренася по невнимание в донорската яйцеклетка, което обикновено представлява по-малко от 2% от общите митохондрии на ембриона. Според Шан, след подобряване на техниката, въпросното ниво се поддържа „почти неоткриваемо“. Но Дзян предупреждава, че делът на майчината митохондриална ДНК може да се увеличи с развитието на клетките, увеличавайки риска от развитие на митохондриални заболявания на потомството.

„Майчините митохондрии и ядрото са съжителствали дълго време, така че може би ядрото може да предпочете митохондриите на майката пред тези на донора, докато се развиват ембрионите“, казва Джанг. И добавя, че взаимодействието между двата органела изисква повече изследвания. „Досега проучванията показват, че прехвърлянето на шпиндела (MST) работи. Но дългосрочното здраве на децата, родени с помощта на терапията, ще трябва да бъде изследвано с клинични изпитвания“, обяснява специалистът.

Техниката е одобрена в чужбина

Само няколко страни, включително Обединеното кралство и Австралия, са одобрили митохондриална заместителна терапия. Техниката е забранена в Съединените щати. Докато в Китай нейното използване за лечение на безплодие е забранено през 2003 г.

По думите на д-р Шан, екипът е планирал да проведе клинични изпитвания на митохондриална заместителна терапия в Китай. Тамошното законодателство не забранява изрично подобни изпитания. Според екипа, проучването за безопасността на прехвърлянето на вретено ще предостави важни доказателства, свързани с неговата ефикасност. Те могат да помогнат на регулаторите в страни, където техниката не е разрешена. „Това наистина може да помогне за напредъка в областта“, казва от своя страна д-р Егли.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top