ендокринни разрушители мъжки фертилитет

Ендокринните разрушители застрашават качеството на семенната течност

Все по-голям брой проучвания показват, че факторите на околната среда и начинът на живот на бременните жени играят важна роля за здравето на детето им. Но дали стилът на живот на бременната може да стигне дотам, че да повлияе качеството на семенната течност на бъдещия млад мъж?

Изследователи от Университета в Женева (UNIGE), Швейцария, показаха, че само 38% от мъжете в Швейцария имат спермални показатели над праговете, определени от Световната здравна организация (СЗО) за фертилни мъже. Епидемиолозите от Institut de recherche en santé, environment et travail (IRSET, Рен, Франция), в сътрудничество с екипа на UNIGE анализираха потенциалното въздействие на ендокринните разрушители върху качеството на спермата при мъжете, чиито майки са работели в ранните етапи на бременността си. Резултатите от тях, публикувани в списание Human Reproduction, показват, че мъжете, които са били изложени вътреутробно на продукти, за които е известно, че съдържат ендокринни разрушители, са два пъти по-склонни да имат обем на еякулата и общ брой на сперматозоидите под референтните стойности, определени от СЗО.

Ендокринните разрушители са химични вещества от естествен или синтетичен произход, които могат да повлияят на ендокринната система и да причинят неблагоприятни ефекти върху здравето на организма или неговото потомство, според Световната здравна организация (СЗО). „Няколко проучвания с животни вече показаха, че гестационното излагане на определени ендокринни разрушители може да повлияе на развитието на репродуктивната система на мъжете, както и на производството на сперматозоиди и качеството на семенната течност в зряла възраст“, ​​обяснява Ронан Гарлантезек, изследовател от IRSET, Университета в Рен. Болничен център (CHU) и Университет в Рен 1. „С оглед на резултатите, получени от екипа на Серж Неф относно качеството на спермата на млади швейцарски мъже, ние се интересувахме от изучаването на потенциалния ефект от излагането на ендокринни разрушители по време на бременност като един от много възможни причини зад наблюдаваните тенденции „, продължава той.

FH PRO за мъже

Формула от клиничен клас. Подготовка на мъжа за максимален успех при АРТ.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Анализирани са проби от семенна течност от повече от 1000 военнослужещи

Екипът на Серж Неф, професор в Катедрата по генетична медицина и развитие на Медицинския факултет на UNIGE, е оценил качеството на семенната течност на около 3000 военнослужещи. При 1045 от тях се установява, че майката им е работила по време на бременността. „За всеки от тях беше извършен анализ на качеството на семенната течност, з цел да се определи обемът, както и концентрацията, подвижността и морфологията на сперматозоидите“, обяснява Серж Неф. „На родителите беше изпратен и подробен въпросник, преди да бъде извършен анализът на спермата, който обхваща по-специално работата на майката, упражнявана по време на бременността на военнослужещите.“

Това позволи да се направи спермален анализ именно при мъжете, чиито майки са били наети по време на бременността. „Видът работа, упражнявана от майките по време на бременноста е била класифицирана съгласно Международната класификация на професиите (ISCO-88 на Международното бюро по труда на СЗО), обяснява Люк Мултигнер, директор на научните изследвания в IRSET. „Излагането на продукти, съдържащи ендокринни разрушители по време на бременност, е дефинирано с помощта на матрица за професионална експозиция, което дава възможност да се определи вероятността за майчина експозиция.“ Това позволи на епидемиолозите да установят вероятността от излагане на една или повече категории продукти, които могат да съдържат ендокринни разрушители според професията на майката.

Излагането на майката на ендокринните разрушители се свързват с по-лоши спермални показатели на мъжа

Резултатите от това проучване показват, че младите мъже, изложени in utero на ендокринни разрушители, са два пъти по-склонни да имат стойности под референтните стойности, установени от СЗО, както по отношение на обема на еякулата (праг от 2 ml), така и на общия брой сперматозоиди (40 милиона). „В нашето проучване продуктите, най-свързани с тези аномалии, са пестициди, фталати и тежки метали“, отбелязва Ронан Гарлантезек.

Предотвратяване на излагането на ендокринни разрушители

Резултатите от това проучване предполагат връзка между професионалното излагане на майката на ендокринни разрушители и влошаването на поне няколко спермални параметъра при техните деца в зряла възраст. „Следователно изглежда необходимо да информираме жените, които планират да забременеят, и по време на ранните им етапи от бременността за потенциалните рискове от излагане на тези вещества, които могат да променят плодовитостта на децата им“, подчертава Люк Мултигнер. „По същия начин би било интересно да се проведе подобно проучване при жени, за да се оцени дали въздействието на ендокринните разрушители е еднакво върху женската репродуктивна система, въпреки че това е много по-сложно за провеждане“, обяснява Ронан Гарлантезек.

И накрая, данните се отнасят до майките преди 25 години. Оттогава професиите, упражнявани от жените, значително се развиха, както и наличието на ендокринни разрушители в използваните продукти. „Оттук и решаващата превантивна роля на това проучване“, заключава Серж Неф.


Референции:
Science Daily
M Istvan, R Rahban, B Dananche, A Senn, E Stettler, L Multigner, S Nef, R Garlantézec. Maternal occupational exposure to endocrine-disrupting chemicals during pregnancy and semen parameters in adulthood: results of a nationwide cross-sectional study among Swiss conscripts. Human Reproduction, 2021

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top