конгрес-по-стерилитет

FertilAid България на XX-тия Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве

Юбилейният XX-ти Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве се проведе в периода 07 – 10-ти март в Боровец. Той не само оправда, но дори надхвърли очакванията за задълбоченост на обсъжданите теми и компетентност на присъстващите специалисти.

В събитието взеха участие голяма част от най-добрите репродуктивни специалисти, гинеколози, уролози, ембриолози, имунолози и акушерки от цялата страна. Присъстваха представители на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Ин витро център „Димитров“, Медицински център „Света Петка“, АГ Болница „Селена“ в град Пловдив, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в град Плевен, Медицински център „Проф. Д-р Явор Корновски“ в град Варна, както и други български и международни специалисти.

Накратко ще Ви представим основните теми, върху които се фокусираха специалистите през двата дни, в които протече лекционната част на Конгреса.

Все повече случаи на жени, страдащи от ПКЯС и Ендометриоза

Синдромът на поликистозните яйчници отдавна се е доказал като състояние, често срещано сред момичетата и жените в репродуктивна възраст. За съжаление, все по-често, се диагностицират и случаи на ендометриоза. Затова и тя се превръща в един от основните репродуктивни проблеми при жената.

На темата Ендометриоза бяха посветени голяма част от презентациите на медицинските специалисти. Техните изложения бяха подкрепени и от резюмета на клинични случаи с различни особености.

Специализиран кабинет по Ендометриоза в МБАЛ „Надежда“

В тази връзка, бихме искали да Ви съобщим една вълнуваща новина! На 7-ми март в МБАЛ „Надежда“ отвори врати първият специализиран кабинет по ендометриоза на територията на страната.

В него репродуктивните специалисти приветстват както жени, които се опасяват, че е възможно да страдат от ендометриоза, така и такива, които вече са диагностицирани със състоянието. Правилната диагностика и навременното лечение са от изключителна важност. Те биха могли да се превърнат в ключа към по-скорошното преустановяване на състоянието и по-скорошно забременяване.

Сред лекарите, с които ще имате възможност да се консултирате в новооткрития кабинет, са д-р Георги Стаменов, д-р Милен Цветков и д-р Любомир Христов.

Нарастваща необходимост от психологическа подкрепа по време на АРТ процедури и след приключването им

Диагностицирането на състоянието безплодие, независимо дали това е безплодие при мъжа или безплодие при жената, често предизвиква смущение. Излишното притеснение и стрес биха могли да доведат и до депресивни състояния.

В допълнение към методите за асистирана репродукция, психологическата подкрепа би могла да окаже решаваща роля. Тя спомага за регулиране на нивата на стрес при двойките с репродуктивни проблеми.

На Конгреса бяха представени и резултатите от няколко проучвания, изследващи важността на психологическата подкрепа в случаите, в които е налице репродуктивен проблем. Резултатите за пореден път доказват значимостта на нейната роля. 

Затлъстяване и стрес и негативното им влияние както върху фертилитета, така и върху успеваемостта на АРТ процедури

Наднорменото тегло и затлъстяването отдавна са изтъквани като една от водещите причини за установяване на репродуктивен проблем и при двата пола.

Според проучване, проведено през изминалата година на територията на САЩ, от такова състояние страдат 66% от жените там. 50% от тях са в активна репродуктивна възраст. В Австралия процентът на жени с наднормено тегло се е повишил с 2,5% в периода 1980-2000 г. Резултатите бяха представени на Конгреса от проф. Атанас Щерев.

Доказано е, че повишената физическа активност дори за 150 минути седмично намалява вероятността от поява на заболявания. В допълнение, тя повишава вероятността от успеваемост на АРТ процедурите.

Какво е най-интересното понастоящем в областта на репродуктивното здраве и методите за асистирана репродукция?

Проф. Атанас Щерев обобщи всички по-важни новини от международните конгреси в областта на репродуктивното здраве, провели се през изминалата година. Те обхващат територията на САЩ, Азия и Европа.

  • Многоплодните бременности и до момента остават най-голямото предизвикателство пред асистираните репродуктивни технологии.
  • Затлъстяването на голяма част от представителите и на двата пола понижава успеваемостта на АРТ методите. По-малко са случаите, в които имплантацията на ембриони е успешна, но броят на спонтанните аборти е по-голям.
  • Все повече нараства броят на жени, страдащи от ендометриоза. Затова и активно се говори за възможните начини за най-ефективното ѝ преодоляване. Двете възможности са хирургична намеса или прилагане на някой от методите на асистирана репродукция.
  • В допълнение към хормоналните методи на лечение на репродуктивните проблеми, все по-често се поставя и въпросът за действието на хранителните добавки. Мнението на специалистите по темата все още е спорно. Въпреки това, значението на някои вещества неминуемо водят до подобряване на индивидуалните показатели. Подходящ пример е Коензим Q10, който повишава нивата на енергия в организма. Оттам, той подобрява и дишането на клетъчните митохондрии, и яйчниковата функция.

Изписват ли репродуктивните специалисти хранителни добавки, когато е налице проблем?

Макар често хранителните добавки да са подценявани, за пореден път се убедихме, в една голяма част от случаите, в които се изписват, те дават резултат. Разбира се, най-сериозни наблюдения бихме могли да споделим по отношение на гамата хранителни добавки за репродуктивно здраве FertilAid. Всички тях ще откриете и в подменютата с продукти за жени и мъже на нашия сайт.

Хранителните добавки от гамата FertilAid

За поредна година ние взехме участие в тази важна медицинска инициатива. Гамата беше позната на почти всички репродуктивни специалисти, които посетиха нашия щанд. Най-много позитивни коментари този път получихме гамата FH PRO. Продуктите са едни от най-новите в нашето портфолио. Подходящи са най-вече за двойки, на които им предстои ин витро, инсеминация или друга процедура по асистирана репродукция.

По мнението и от опита на все по-голям брой медицински специалисти в областта, те значително подобряват спермалните показатели при мъжа и качеството на яйцеклетката при жената. По този начин, значително повишават вероятността от успешно забременяване след прилагане на някой от АРТ методите.

FH PRO за мъже и жени – Отзиви на специалистите

Д-р Манчев от Мецински комплекс „Щерев“ сподели за успешното лечение на трима свои пациенти – мъже с неизяснен стерилитет. FH PRO за мъже е постигнал отличен резултат и в трите случая, което може само да ни радва.

В МБАЛ „Надежда“ добавките от гамата FH PRO и за мъже, и за жени показват все по-добри резултати и постепенно все по-голям брой специалисти им се доверяват.

FH PRO за мъже – Клиничен опит

В момента, налице са резултати от едно клинично проучване за FH PRO за мъже, но до края на годината вероятно ще са налице и резултатите от други две клинични проучвания.

Всички те се провеждат на територията на САЩ, от компанията-производител, нашите партньори – Fairhaven Health.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top