физически-упражения-за-забременяване

Физически упражнения и репродуктивно здраве

Могат ли физически упражнения да повлияят върху фертилитета?

Отговорът е ДА – чрез физически упражения можете да подобрите своето репродуктивно здраве!

Физически упражнения – повече плюсове или повече минуси?

Тук отговорът на експерти е: И да, и не. Редовните физически упражнения са от значение за плодовитостта, но както всичко останало, трябва да бъдат умерени и в правилната последователност.

Проведени изследвания

Изследвания показват, че тренировките с твърде висока интензивност и натоварване могат да навредят на хормоналния баланс. Други негативи са свързани с нарушаване на овулационния процес и на редовния месечен цикъл при жените.

Други проучвания обаче доказват, че воденето на заседнал начин на живот, без физически упражнения, също може да бъде неблагоприятен фактор за Вашата плодовитост.

Именно поради тази причина тук наистина говорим за баланс, умереност и последователност при извършването на физически упражнения.

Нашата цел е да Ви запознаем по-подробно и обстойно с тази тематика. Затова ще Ви представим резултатите от две проучвания, свързани с практикуването на физически упражнения.

[fl_builder_insert_layout slug=“cta-продукти-жени-мъже“]

1.Норвежко проучване на Норвежкия Университет за наука и технологии

 • Провеждане
  Проведено е сред близо 3000 жени в детеродна възраст, намиращи се в добро физическо здраве. Целта му е да разкрие екстремните или ниските нива на физическа активност, които засягат фертилитета. Протича в периода 1984 – 1986 година. Всяка една от участничките регулярно е анкетирана относно редовното практикуване на физически упражнения.
 • Резултати
  Десет години по-късно, между 1995 и 1997 година, със същите жени отново са проведени срещи. Установено е, че рискът от безплодие е най-голям при тези, тренирали интензивно всеки ден.

Учените вярват, че и високата, и прекалено ниската физическа активност влияят негативно върху фертилитета. Всички те съветват да практикувате физически упражнения умерено, спокойно и равномерно.

Добрата новина:

Голям процент от жените, които са имали проблем,  успяват да забременеят след намаляване на физическите упражнения до умерено ниво.

Безплодието, дължащо се на прекалена физическа активност, може да се предотврати чрез намаляване на темпото и увеличаването на телесните мазнини.

2. Проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 

 • Провеждане
  Проведено е през 1993 г. За изследването е използван магнитен резонанс. Сканирани са вътрешните и външните телесни мастни натрупвания на физически активни жени. Те са сравнени с тези на жени, които не практикуват спортни дейности.
 • Резултати
  Резултатите от това проучване показват, че физически активните жени в действителност имат по-ниски нива на телесни мазнини. Това, от своя страна, би могло да повлияе неблагоприятно върху репродуктивните им способности.

Жените, които активно се занимават със спорт и страдат от нередовен менструален цикъл и овулационен процес имат по-ниски нива както на външни, така и на вътрешни мазнини в цялото тяло. Това установява изследването след сравнението им с останалите трениращи жени. Естрогенът „естрадиол“ също е с по-ниски нива при жените, които тренират интензивно чрез физически упражнения всеки ден. Неговата роля е да регулира менструалния цикъл.

Банер ОБ

Ползи от практикуването на физически упражнения

Въпреки всичко обаче редовните упражнения и поддържането на добра физическа форма, винаги са били благоприятни и полезни за нашето здраве.

Редовните и умерени физически упражнения ни носят много позитиви.

 • Поддържат тялото във форма, като укрепват мускулите ни
 • Повишават издържливостта ни
 • Подпомагат кръвообращението
 • Намаляват стреса и тревожността
 • Подпомагат редовното детоксикиране на излишните хормони и токсини в организма

Хранителен режим

Всички тези ползи от редовните и умерени физически упражнения ги правят особено важни в хода на опитите за зачеване. Те са част от здравословната подготовка за бременност.

За да подготвите тялото си за желаната бременност не е достатъчно да спазвате редовен и равномерен режим на леки и тонизиращи физически упражнения. Необходимо е и да поддържате добра и здрава физическа форма чрез здравословен хранителен режим.

Честота на практикуване на физически упражнения

Една или две сесии от 30-минутни физически упражнения 3 пъти седмично ще Ви бъдат достатъчни, за да заздравите своето тяло. По този начин ще създадете благоприятни условия за забременяване.

Доказано добър ефект за плодовитостта имат йога практиките, които не се препоръчват единствено по време на овулационния период.

Физически упражнения и активности, подходящи за жени, опитващи се да заченат

 • Бързо ходене по 5 пъти седмично за период от около 30 минути до 1 час.
 • Всички видове танци.
 • Йога практики.
 • Зумба, 2-3 пъти седмично.
 • Аеробика, 2-3 пъти седмично.
 • Бавно и спокойно каране на велосипед.
 • Лек джогинг.
 • Плуване.

Физически упражнения и активности, които е препоръчително да избягвате, ако се опитвате да заченете

 • Бикрам йога (йога, изпълняваща се в затоплено помещение и повишаваща телесната температура).
 • Интензивни упражнения всеки ден в рамките на 45 минути до 1 час.
 • Ежедневно бягане на големи разстояния.
 • Натоварващи физически упражнения за повече от 1 час.
 • Силови и натоварващи упражнения с много на брой серии.
 • Тренировки по Пилатес след периода на овулация.
 • Всички видове интензивни, натоварващи и напрягащи тялото спортни дейности (бягане, гимнастика, балет и др.).

Физически упражнения след вътрематочна инсеминация или ин-витро процедура:

За жените, които в момента преминават през медицицинско лечение, лекарите често препоръчват избягване на каквито и да било физически упражнения.

В случай, че в момента сте в процес на такъв тип медицинска процедура или скоро сте завършили такава, не бихме Ви препоръчали гореизброените физически активности.

Препоръчваме Ви да се консултирате с лекар за своето състояние. Едва след това можете да правите ежедневни разходки, както и лека ненатоварваща йога практика. По този начин ще намалите нивото на стрес и ще се почувствате в по-добро физическо здраве.

Източници:

1. Dalene Barton-Schustee, CH, D., Is exercise good or bad for fertility
NaturalFertility.info

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top