folieva kiselina i napŭlnyavane

Фолиева киселина и напълняване

Стремежът към ефективна профилактика на дефектите на невралната тръба доведе до увеличаване на приема на фолиева киселина (витамин Б9) от жените, които планират бременност или са бременни. В България, да се приемат хранителни добавки с фолиева киселина е стандартна препоръка от медицинските специалисти, преди и по време на бременност. Може ли приемът на фолиева киселина да доведе до напълняване? Може ли фолиевата киселина да доведе до неблагоприятни промени в метаболизма?

Кой набеди фолиевата киселина? Има ли причина да смятаме, че води до напълняване?

Факт е, че в модерното общество има епидемия от наднормено тегло и метаболитни заболявания. Това кара учените да търсят „виновници“, основно в хранителния режим на съвременния човек в развитите общества. Фолиевата киселина е един от „заподозрените“.

През последните десетилетия има безпрецедентен прием на фолиева киселина. Опасенията идват и от това, че в много държави (България не е сред тях), фолиева киселина се добавя стандартно към брашната и много храни. Това не е случайно – ефективността и ползата от профилактиката на вродени малформации с фолати е неоспорима.

Фолиевата киселина е важен витамин за анаболните процеси, които протичат при оплождане и развитие на ембриона и плода. Освен това играе ключова роля в редица сложни процеси в организма, свързани с клетъчното делене, образуването на тъкани и експресията на гени.

Съществуват проучвания, които доказват, че приемът на изключително високи дози фолиева киселина може да доведе до стимулиране на развитието на мастна тъкан и промяна на метаболизма в неблагоприятна посока. В повечето случаи става въпрос за експерименти с лабораторни животни, приемащи изключително високи дози фолат…

Да, хипотетично, фолиевата киселина може да доведе до напълняване. Това е доказано при експериментални модели с животни. Все още не е изяснен въпросът дали дългогодишният прием на завишени дози фолиева киселина може да има неблагоприятни последствия върху метаболизма.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Приемам фолиева киселина – има ли риск да напълнея?

Казана накратко, ако живеете в Бъргария и, ако качите някое килце, то няма да е от фолиевата киселина. Ето защо.

Ако приемате фолати докато правите опити за зачеване или по време на бременност:

  • Вие ги приемате в доза от 200 до 800 мкг, която е много далеч от пределно допустимите дози. Лекарите понякога изписват и дози до няколко грама (3000 до 4000 мкг), които се считат за безопасни!
  • Вие приемат хранителни добавки с фолати за ограничен период от време – в периода на опитите за зачеване, или през първия триместър от бременността. След този период вероятно основен източник на фолати за Вас ще бъде здравословния хранителен режим.
  • В България няма стандарт, според който в брашната да се добавя фолиева киселина. Рискът от предозиране е минимален.

Имайте предвид

Съществуват различни видове фолиева киселина. Те нямат еднаква усвояемост и ефективност. В различните хранителни добавки могат да присъстват различни форми на „фолиева киселина“. Видът на фолиевата киселина трябва да е ясно означен върху етикета.

В заключение

Фолиевата киселина едва ли е сред виновниците за световното затлъстяване. Сигурно е, обаче, че този витамин е безценен за жената, която зачева или е бременна. Използвана в правилната форма и доза, фолиевата киселина е напълно безопасна и много ефективна.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Кошница
Scroll to Top