folieva kiselina i napŭlnyavane

Фолиева киселина и напълняване – има ли основания за притеснение?

Стремежът към ефективна профилактика на дефектите на невралната тръба доведе до увеличаване на приема на фолиева киселина (витамин Б9) от жените, които планират бременност или са бременни. В България, да се приемат хранителни добавки с фолиева киселина е стандартна препоръка от медицинските специалисти, преди и по време на бременност. Може ли приемът на фолиева киселина да доведе до напълняване? Може ли фолиевата киселина да доведе до неблагоприятни промени в метаболизма?

Кой набеди фолиевата киселина? Има ли причина да смятаме, че води до напълняване?

Факт е, че в модерното общество има епидемия от наднормено тегло и метаболитни заболявания. Това кара учените да търсят „виновници“, основно в хранителния режим на съвременния човек в развитите общества. Фолиевата киселина е един от „заподозрените“.

През последните десетилетия има безпрецедентен прием на фолиева киселина. Опасенията идват и от това, че в много държави (България не е сред тях), фолиева киселина се добавя стандартно към брашната и много храни. Това не е случайно – ефективността и ползата от профилактиката на вродени малформации с фолати е неоспорима.

Фолиевата киселина е важен витамин за анаболните процеси, които протичат при оплождане и развитие на ембриона и плода. Освен това играе ключова роля в редица сложни процеси в организма, свързани с клетъчното делене, образуването на тъкани и експресията на гени.

Съществуват проучвания, които доказват, че приемът на изключително високи дози фолиева киселина може да доведе до стимулиране на развитието на мастна тъкан и промяна на метаболизма в неблагоприятна посока. В повечето случаи става въпрос за експерименти с лабораторни животни, приемащи изключително високи дози фолат…

Да, хипотетично, фолиевата киселина може да доведе до напълняване. Това е доказано при експериментални модели с животни. Все още не е изяснен въпросът дали дългогодишният прием на завишени дози фолиева киселина може да има неблагоприятни последствия върху метаболизма.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Приемам фолиева киселина – има ли риск да напълнея?

Казана накратко, ако живеете в Бъргария и, ако качите някое килце, то няма да е от фолиевата киселина. Ето защо.

Ако приемате фолати докато правите опити за зачеване или по време на бременност:

  • Вие ги приемате в доза от 200 до 800 мкг, която е много далеч от пределно допустимите дози. Лекарите понякога изписват и дози до няколко грама (3000 до 4000 мкг), които се считат за безопасни!
  • Вие приемат хранителни добавки с фолати за ограничен период от време – в периода на опитите за зачеване, или през първия триместър от бременността. След този период вероятно основен източник на фолати за Вас ще бъде здравословния хранителен режим.
  • В България няма стандарт, според който в брашната да се добавя фолиева киселина. Рискът от предозиране е минимален.

Имайте предвид

Съществуват различни видове фолиева киселина. Те нямат еднаква усвояемост и ефективност. В различните хранителни добавки могат да присъстват различни форми на „фолиева киселина“. Видът на фолиевата киселина трябва да е ясно означен върху етикета.

В заключение

Фолиевата киселина едва ли е сред виновниците за световното затлъстяване. Сигурно е, обаче, че този витамин е безценен за жената, която зачева или е бременна. Използвана в правилната форма и доза, фолиевата киселина е напълно безопасна и много ефективна.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top