Фолиева киселина за забременяване

Фолиева киселина за забременяване? Какво трябва да знаем

Известно е, че недоимикът от фолиева киселина (витамин Б9) по време на бременност може да доведе до тежки вродени малформации на плода. Неслучайно тя е „любимият“ витамин на бременните. По-малко известен е фактът, че адекватният прием на фолиева киселина може също да повлияе на шансовете за успех при опити за забременяване.

Проучванията сочат, че недоимикът или допълнителният прием на таблетки фолиева киселина може да намали или, съответно, да увеличи вероятността от успешно зачеване. Вижте как.

Фолиевата киселина за забременяване – защо и по какъв начин влияе?

За да бъдем точни, в следващите редове ще използваме терминът фолат, който е различна, биологично активниа форма на фолиевата киселина.

Прочетете за различните видове фолиева киселина тук

Фолатът е важен субстрат за синтезата на ДНК, както и участва в много други процеси в организма. В периода преди зачеване се случват активно два ключови процеса – формиране на яйцеклетка и фоликулогенезата. По време на тези процеси има повишени изисквания от витамин Б9 (фолат)

Фолатът играе ключова роля в процесите на метилиране на хомоцистеина до метионин. Производно на метионина – S-аденозилметионинът, е най-големият донор на метил в процесите на метилиране на липиди, белтъци и ДНК. Фолатният статус на клетките (наличието на достатъчно фолат) е от основно значение за синтезата на ДНК и бълтъци, както и за генната експресия. 

Известно е, че недоимъкът от фолат  води до увеличение на нивата на хомоцистеин. Това от своя страна може да доведе влошаване на качеството на яйцеклетката, да повлияе негативно на имплантацията, ембриогенезата и изхода от бременността. Научни изследвания показват, че по-ниската концентрация на хомоцистеин във фоликуларната течност се свързва с по-висока зрялост на яйцеклетката. Наскоро беше доказано и, че повишени нива на хомоцистеин във фуликуларната течност са свързани с по-ниско качество на ембриона при жени с инвитро или ИКСИ

Съществуват много научни доказателства, които подкрепят приема на фолиева киселина в периода преди зачеване. Достатъчната концентрация на фолат в кръвта осигурява нормално протичане на процесите на овулация и дава оптимални шансове за успешно забременяване. 

Фолиева киселина за забременяване – откъде да си я набавя?

Разбира се, най-добрият източник на добре усвояема фолиева киселина е разнообразното и пълноценно хранене.

Ето 10 храни, които са изключително богати на фолиева киселина:

 • Черен дроб
 • Спанак
 • Аспержи
 • Бобови растения
 • Ориз
 • Брюкселско зеле
 • Маруля
 • Авокадо
 • Броколи
 • Банан

За съжаление, дори и пълноценно хранене не може да гарантира ежедневен прием на достатъчно фолиева киселина, за да се осигурят оптимални шансове за зачеване и протекция на предстоящата бременност от усложнения. По тази причини специалистите препоръчват прием на фолиева киселина като хранителна добавка.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Кога е необходимо да приемам фолиева киселина на таблетки?

Поради вероятността от непланирана бременност, някои специалисти дори препоръчват всички жени в детеродна възраст да приемат хранителна добавка, съдържаща поне 400 мкг фолиева киселина.

Ако планирате да имате бебе, важно е да започнете да приемате таблетки фолиева киселина в продължение на два до три месеца, преди да забременеете. Тъй като може да забременеете още в рамките на първия месец от началото на опитите, в идеалния вариант е добре да започнете да приемате таблетки фолиева киселина два месеца преди да спрете контрацепцията. 

Препоръчителна дневна доза фолиева киселина:

 • 400 мкг за жени над 14 г.
 • 800 мкг при подготовка за инвитро фертилизация
 • 600-800 мкг по време на бременност
 • 500 мкг при кърмене

Ако имате фамилна анамнеза за дефекти на невралната тръба, Вашият лекар може да Ви препоръча да вземете 4 000 до 5 000 мкг фолиева киселина. Въпреки това, тъй като тези нива са над препоръчителните горни граници, трябва да приемате тази доза само под наблюдението на Вашия лекар.

За да си осигурите оптимални шансове за зачеванe, приемайте качествена добавка, съдържаща фолиева киселина в доза от 400 мкг. Започнете поне 2 месеца преди планираната бременност. 

В заключение

Фолиевата киселина е важен витамин, особено за жените, планиращи бременност. Получаването на достатъчно фолиева киселина може не само да подобри шансовете за успешно зачеване, но е и важна за превенцията на риска от вродени дефекти. 

Хранителните добавки са добър източник на фолиева киселина. Избирайте качествени хранителни добавки, които съдържат форма на фолиевата киселина, която осигурява висока бионаличност. Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате колебания за най-подходящия за Вас продукт или за най-подходящата доза.

Повече по темата: Видове фолиева киселина »

Референции:

Thaler, C J. “Folate Metabolism and Human Reproduction.” Geburtshilfe und Frauenheilkunde vol. 74,9 (2014): 845-851. doi:10.1055/s-0034-1383058

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top