хормонален-дисбаланс-при-жената

Хормонален дисбаланс и забременяване

Състоянието на хормонален дисбаланс при жената често се оказва основна пречка пред редица двойки в хода на опитите за зачеване.

В някои случаи, хормоналният дисбаланс при жената настъпва в резултат от фактори, които трудно могли да бъдат повлияни без медицинска намеса. В други, хормоналният дисбаланс при жената се явява в резултат от някои не дотам здравословни навици.

Консултацията с лекар и назначаването на лечение в първия тип случаи е силно препоръчителна. По този начин би могла да се избегне опасността от безплодие. Завръщането към начин на живот, изпълнен с повече грижа към тялото, във втория тип случаи, би могло да окаже ключово значение върху балансирането на хормоните в организма.

Какво е хормонален дисбаланс при жената?

Преди да уточним значението на състоянието хормонален дисбаланс при жената, е важно да знаем кога тялото се намира в хормонален баланс.

Хормонален баланс при жената

Когато хормоните в тялото са балансирани, те спомагат за общото му благосъстояние, което се нарича хормонален баланс. Много често, макар и малки проблеми в хормоналното действие, биха могли да причинят симптоми на неразположение и болка.

Когато отклоненията от нормата са по сериозни, те вредят върху здравето и поради тази причина е необходимо да се предприемат незабавни мерки.

Най-често, изследванията, необходими за установяване на хормонален баланс или хормонален дисбаланс при жената, се извършват от ендокринолог.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Хормонален дисбаланс при жената

Когато е налице хормонален дисбаланс при жената, количеството на един или повече от хормоните в организма е твърде малко или твърде голямо, в сравнение с нормалните му стойности. Понякога, дори леките отклонения от нормата, биха могли да се отразят сериозно върху тялото.

А сега, нека пристъпим към четири факта, които са от важно значение за женския хормонален дисбаланс.

1. Производство на женски полови хормони

Хормоните се произвеждат в ендокринните жлези, а оттам – навлизат в кръвта. По този начин, те успяват да достигнат до всички тъкани и органи и да регулират тяхното нормално функциониране.

Тъй като днешната статия е посветена на състоянието хормонален дисбаланс при жената, ще се фокусираме върху женските полови хормони.

Ролята на яйчниците

Отговорни за тяхното производство са яйчниците. Те са познати най-вече като женски полови жлези, но всъщност изпълняват две функции едновременно. Аналогичен е случаят и с мъжките тестиси, които едновременно произвеждат мъжкия полов хормон тестостерон и имат ендокринно действие.

В случаите, в които е налице хормонален дисбаланс при жената, поради някаква причина женските полови хормони не се произвеждат в правилното съотношение.

Затова и се появява проблем, който обикновено се свързва и с ясно забележими симптоми. Неправилното функциониране на яйчниците дава отражение и върху редовността на месечния цикъл.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

2. Основни хормони, регулиращи женското репродуктивно здраве

Какво обаче правят хормоните в действителност? Те са много на брой и различни, но някои от тях имат по-ключова роля за доброто репродуктивно здраве и благосъстояние на жената.

Естроген

Естрогенът (познат още като Естрадиол) е основният женски полов хормон. Той изпълнява следните функции:

  • Предизвиква пубертета,
  • Подготвя цялото тяло и, в частност – матката, за настъпване на бременност,
  • Регулира месечния цикъл.

По време на менопауза, нивата на естроген в женското тяло постепенно намаляват. Това е и причината за множеството неприятни симптоми, от които страдат голяма част от жените в по-зряла възраст.

Прогестерон

Прогестеронът е женски полов хормон, подобен на естрогена, който също съдейства за редовния месечен цикъл и играе важна роля по време на бременността. Той предпазва плода до момента на раждането.

Кортизол

Кортизолът е познат още като хормон на стреса, тъй като е отговорен за начина, по който организма реагира, когато е изложен на високи нива на стрес.

Макар да няма пряко действие върху женското репродуктивно здраве, кортизолът е важен хормон, който би могъл да предотврати настъпването на хормонален дисбаланс на жената.

Все повече проучвания доказват вредното влияние на стреса, водещ до намаляване на шансовете за зачеване.

Фоликулостимулиращ хормон (FSH)

Фоликулотимулиращият хормон не се секретира от яйчниците, а от хипофизната жлеза, намираща се в мозъка.

Благодарение на него, яйчниците отделят естрогените, необходими за узряване на яйцеклетката. Този процес се случва по време на нарастването на фоликула, до момента в който той е готов да се спука и да освободи женската полова клетка с настъпването на овулация.

Лутеинизиращ хормон (LH)

Лутеинизиращият хормон подпомага действието на фоликулостимулиращия хормон. Той също се отделя от хипофизната жлеза.

Макар действието им да е активно предимно в периода до настъпване на овулацията, изключително важно е и двата хормона да се секретират в необходимите количества през целия месечен цикъл.

В противен случай, би могъл да настъпи хормонален дисбаланс при жената и овулацията да не настъпи. Това съвсем естествено би довело до значително понижаване на шансовете за забременяване.

Пролактин

Пролактинът е познат още като хормон на лактацията и се произвежда от предния дял на хипофизната жлеза. Неговото значение е особено важно с наближаване на раждането, когато тялото се подготвя за кърмене и кърмата започва да се синтезира в женските гърди.

Обърнете внимание, че прекалено високите нива на хормона пролактин в организма биха могли да възпрепятстват нормалното настъпване и протичане на овулацията. Това е и едно от проявленията на хормонален дисбаланс при жената.

Тестостерон

Тестостеронът далеч не е само и единствено мъжки полов хормон, който помага за производството на сперматозоиди в тестисите. Напротив, той се секретира и в женските яйчници, както и в надбъбречните жлези.

Здравословните количества тестостерон в женското тяло спомагат за поддържане на сексуалното желание. Затова и с наближаването на периода на менопауза, когато нивата на хормона в организма започват да се понижават, би могло да е налице понижаване на женското либидо.

В допълнение, тестостеронът подпомага синтезирането на неоходимите количества естроген.

Силно завишените нива на тестостерон предизвикват хормонален дисбаланс при жената, а в частност – и едно от най-честите проявления на състоянието. Малко повече информация за Синдрома на поликистозните яйчници ще откриете на долните редове.

Мелатонин

Мелатонинът най-често е познат като хормон на съня, тъй като участва в регулирането на съня и подобрява неговото качество. Не по-малко важна е обаче ролята му в половото съзряване и поддържането на репродуктивното здраве в детеродна възраст.

Редица проучвания доказват, че мелатонинът подобрява функцията на яйчниците и качеството на яйцеклетката. Той допълнително подсилва действието на фолиевата киселина и мио-инозитола, когато трите вещества се приемат заедно в хода на опитите за зачеване.

3. Най-често срещана причина за хормонален дисбаланс при жената

Синдром на поликистозните яйчници (ПКЯС)

Едно от най-често срещаните заболявания, водещи до хормонален дисбаланс при жената, е Синдромът на поликистозните яйчници.

Причини

Както стана ясно и по-горе, причината за ПКЯС е прекомерното производство на мъжкия полов хормон тестостерон. В резултат от това, се намалява здравословното съотношение между нивата на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон и се появява инсулинова резистентност.

В следствие от всички тези фактори, настъпването на овулация става невъзможно.

Образуване на кисти

Всяка яйцеклетка, която не достига до узряване и отделяне от организма образува яйчникова киста. В зависимост от периода, през който жената страда от Синдрома на поликистозните яйчници, броят на тези кисти се увеличава.

Оттам идва и названието на състоянието, като проявление на хормонален дисбаланс при жената.

Симптоми

Симптомите, сигнализиращи за евентуално състояние на ПКЯС, биха могли да варират и не са абсолютно еднакви при всички жени.

Сред тях са:

  • Нередовен месечен цикъл,
  • Продължително отсъствие на овулация,
  • Трудности в хода на опитите за зачеване,
  • Безплодие при жената и др.

Съветваме Ви да се консултирате с медицински специалист, който може да диагностицира заболяването посредством ехографско изследване или тест, изследващ нивата на Антимюлеров хормон в женското тяло.

Разбира се, яйчниците не са единствените органи с ендокринно действие в женското тяло. Сред останалите жлези с вътрешна секреция са хипофизната и щитовидната жлеза, хипоталмусът и панкреасът. В резултат от неправилното им функциониране, също биха могли да се появят симптоми за хормонален дисбаланс при жената.

4. Значение на възрастта за появата на хормонален дисбаланс при жената

Добре знаем, че женското репродуктивно здраве в голяма степен е обвързано с възрастта. Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки, който с годините постепенно намалява. Това означава, че във времето постепенно биха могли да се появят трудности в хода на опитите за зачеване.

В този ред на мисли, съвсем логично е да си зададете въпроса доколко състоянието хормонален дисбаланс при жената зависи от фактор, като възрастта.

Е, тук значението ѝ далеч не е толкова определящо.

Разбира се, следва да направим уточнението, че много зависи каква е причината за поява на хормонален дисбаланс при жената.

Женските полови хормони се секретират активно докато жената се намира в активна репродуктивна възраст. Във всеки един момент, независимо дали под въздействието на външни или вътрешни фактори, би могло да се наруши съотношението, в което те се произвеждат.

Това неминуемо ще даде своето отражение върху редовния месечен цикъл и общото усещане за репродуктивно здраве при жената. Затова и отново Ви съветваме да посещавате редовно своя гинеколог!

В случай, че имате съмнения за съществуващ проблем – независимо дали това е хормонален дисбаланс или друго неразположение, потърсете експертно медицинско мнение! Не забравяйте, че репродуктивната медицина постоянно се развива и е много вероятно състоянието Ви да е лечимо и, в резултат, да постигнете желаната бременност!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top