жена ваксина

Ваксини срещу К19: Как влияят на менструалния цикъл?

Макар влиянието на коронавируса у нас и по света да отслабва, все още има хора, които се ваксинират срещу него. Според статистиката от началото на пандемията до момента, при много жени се наблюдава промяна в менструалния цикъл. Едни от случаите са на преболедували, докато други – на ваксинирани.

Информацията показва, че при някои жени продължителността на кървенето е по-голяма. Има и оплаквания за по-обилно от обичайното.

Според някои изследванията, ваксинацията срещу К19 има временно, но забележимо въздействие върху менструацията на жените и придружаващите я симптоми.

Как влияят ваксините на цикъла на жената?

Изглежда, че след ваксинация цикълът на жената става по-дълъг. Това показват няколко скорошни проучвания. Резултатите от тях сочат, че продължителността на менструалния цикъл може да се увеличи с до един ден веднага след поставянето на ваксина.

Според проучване на почти 4000 жени в САЩ продължителността на менструалния цикъл се удължава с около 0,7 дни след първата доза и 0,9 дни след втората доза. Въпреки че като цяло циклите при ваксинираните са били по-дълги, изследователите не са открили промяна в продължителността на менструацията им.

Още по-мащабно проучване – на близо 20 000 жени в Обединеното кралство, установява подобен ефект върху общата продължителност на цикъла. Но заключението е, че по-продължителен цикъл има при жени, които са получили и двете дози ваксина в рамките на един и същи менструален цикъл. При тях дължината на цикъла се е увеличила средно с 3,7 дни.

Публикация в Journal of Infection and Chemotherapy, подкрепя въпросното твърдение с още факти в началото на 2023 г. Авторите на ново изследване изчисляват разликата между предвидената и действителната продължителност на менструалния цикъл при жени в Япония – преди и след ваксинация срещу К19. Преди да поставят ваксините на участничките, средната разлика е била около 1,9 дни. Ала след две дози тя стига 2,5 дни. Промяната е по-изразена при жените, които са получили две дози ваксина в рамките на един и същ цикъл. При тази група се откроява средна разлика от 3,9 дни.

Промяната не засяга цикъла на всяка жени

Анализите показват, че промените може да не засегнат всички еднакво извън различията, наблюдавани при повече или по-малко дози. Някои жени са по-склонни да получат смущение в цикъла, за разлика от други. Едно проучване, използващо дългосрочни данни от изследването на здравето на медицинските сестри, базирано в САЩ и Канада, установява, че по-продължителният цикъл се наблюдават по-скоро при жени, чиито цикли са били кратки, дълги или нередовни точно преди ваксинацията.

Успокоителното е, че всички проучвания са категорични – цикълът на ваксинираната жена се нормализира след един или два по-дълги от обикновеното.

Ваксинираните с по-чести други симптоми, свързани с цикъла

Друго скорошно проучване показва, че жените с поставена една или повече ваксини са по-склонни да изпитат редица симптоми, придружаващи менструалния цикъл.

Проучването, резултатите от което са публикувани в списание Influenza and Other Respiratory Viruses, анализира данни от близо 5000 жени от в шест арабски страни. То установява, че ваксинираните лица имат по-чести болки в гърба, гадене, умора, болки в таза, по-редки изпражнения, в сравнение с неваксинираните.

Ваксинираните също съобщават за по-тежко течение и по-продължително кървене. Но авторите отбелязват, че за да се потвърдят тези открития трябват повече данни.

Потенциалният ефект от инфекциите с К19 е по-малко ясен

Проучването, базирано на дългосрочни данни от изследването на здравето на медицинските сестри, отбелязва, че инфекцията с К19 не е повлияла на продължителността на цикъла в тяхната група. Други проучвания с малки размери на извадката обаче съобщават, че малък процент от хората могат да получат промени в цикъла след инфекция.

Изследванията показват, че промените в продължителността на менструалния цикъл може да се дължи на това това как имунната система влияе на половите хормони. Възпалителните реакции към ваксината срещу К19 могат също да засегнат яйчниците и матката.

Освен очевидното въздействие върху менструалния цикъл и симптомите обаче, все още не е сигурно дали ваксините срещу К19 влияят върху плодовитостта и репродуктивното здраве, защото са необходими по-мащабни проучвания. Първоначалните проучвания показват, че ваксинацията срещу К19 може да не повлияе на фертилитета.

Като цяло изследванията показват, че ползите от ваксинацията могат да надвишат рисковете, когато става въпрос за репродуктивното здраве. Например, бременните жени, които не са ваксинирани, може да имат по-лоша прогноза. Те боледуват повече и по-често биват хоспитализирани в сравнение с ваксинираните, обясняват медицински експерти в Archives of Gynecology and Obstetrics.

Източник: Thehill.com (What we know about how COVID-19 vaccines may affect menstrual cycles)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top