нередовен цикъл и зачеване

Нередовен цикъл – причини и начини за забременяване

Нередовен цикъл – възможно ли е да се забременее с него? Отговорт е „Да“, но процесът е по-бавен и труден за разлика при редовния. Жените, чийто менструални цикли варират с по-малко от два дни, са два пъти по-склонни да забременеят за определен период от време, отколкото тези, при които цикълът варира с повече от шест дни.

При жените с нередовен цикъл има нужда от лечение на фертилитета. То е предпоставка за по-лесно зачеване. Промяната в начина на живот и взимането на някои добавки, може да помогне за това. Според друго проучване, дамите с редовен цикъл са четири пъти по-склонни да забременеят от онези, чийто цикъл варира с повече от 10 дни.

Нередовен цикъл – кога да се притеснявате?

За нередовна менструация се приема тази, която е по-кратка от 21 дни. Или пък е по-дълга от 36 дни. Например, един път е на 23 дни, а друг – на 35.

Вариациите в продължителността на цикъла причиняват повече безплодие, отколкото случаите с по-кратък или по-дълъг редовен цикъл. Ако вашите цикли са по-дълги от нормалния диапазон, но са постоянно с тази дължина, може да е по-малко вероятно да имате проблеми с фертилитета, отколкото жени, чиито цикли варират значително, но дължината им е в рамките на нормата.

За нередовен цикъл не се смята кървене, което започва или прекъсва с ден-два. Тези случаи не бива да ви притесняват. Когато разликата е по-голяма – по пет или повече дни, то жените забременяват по-трудно.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Нередовна менструация от време на време – ами сега?!

Този случай е нормален, ако става до два пъти в годината, твърдят специалисти. Има някои фактори, водещи до това. Например стресът, смяната на сезоните или обстановката, както и някои заболявания. Те могат да забавят овулацията и да доведат до по-кратък или дълъг цикъл.

Определянето на точния момент за правене на секс е от съществено значение за зачеването. Но при менструация, която всеки месец идва по различно време, това е трудна задача. Но за това спомагат някои методи, които вашият гинеколог може да ви предпише.

Тестовете за овулация

Най-лесният и достъпен начин за определяне на овулацията всеки месец. Така и да имате нередовен цикъл, тя ще ви ориентират за най-плодовитите дни. При всички се използва урината рано сутрин. Но някои могат да ви подведат, особено, ако имате Синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ).

Ако имате нередовна менструация, е добре да ползвате повече от средния брой ленти. Тоест, да използвате тестовете в продължение на няколко дни около датата, която предполагате. Хубаво е да си водите записки и дори да ги лепите на лист, за да следите какво точно ще покажат. Когато цикълът е нередовен, прозорецът за овулация може да е по-дълъг, отколкото при други жени.

Измерване на базалната телесна температура

Друго нещо, което лекарите препоръчват при нередовен цикъл. Това трябва да става рано сутрин. И по данните лекарят може да ви постави диагноза и насочи кога точно да правите секс.

Трансвагинален ултразвук/кръвни изследвания

Най-точният начин за определяне на овулацията при жени с нередовна менструация. За прегледа ще ви насочи вашият гинеколог, след първото посещение. Може да се наложи да ходите през няколко дни. Докато даването на кръв става в лаборатория, отново във време, определено от специалиста.

Нередовен цикъл – основни причини

Все пак, ако искате бебе от няколко месеца, а нямате положителен резултат, потърсете причините. Менструацията е нередовна при хормонален дисбаланс. Тогава овулация не липсва, но тя е на различна дата всеки месец. Тук всичко зависи от лечението, което може да е съвместно с ендокринолог.

Ановулация

Един нередовен цикъл може да е признак на ановулация. Така наречените ановулаторните цикли протичат без овулация. А когато тя липсва, говорим за безплодие.

Синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)

Нередовната менструация може да е признак на поликистоза. Тя е често срещано ендокринно заболяване при много жени. Доказано е, че засяга 1 от всеки 8. Не всички жени със СПКЯ забременяват трудно, но при някои отнема повече време. При тях има и по-висок риск от ранен спонтанен аборт.

Дисбаланс на щитовидната жлеза

Слабо или свръхактивната щитовидна жлеза често са причина за нередовен цикъл и проблеми с фертилитета. Други, водещи до това са промени в теглото, затруднено заспиване, непрекъсната умора, необяснима тревожност, депресия или неразположения като запек или диария.

Хиперпролактинемия

Пролактинът е хормон, отговорен за стимулирането на гърдите. Чрез него те произвеждат кърмата – основната храна на новородените. Когато нивото му е повишено, говорим за хиперпролактинемия. Тя се появява дори ако жената не е бременна или кърми в момента. Но има случаи и при мъжете.

Прекалено високите нива на пролактин могат да доведат до нередовен цикъл. Или да са причина за спирането на менструацията. Подути или чувствителни гърди, изтичане на кърма от зърната или болка при полов акт, са други симптоми при висок пролактин.

Първична овариална недостатъчност

Нарича се още преждевременна овариална недостатъчност. Тя може да причини нередовна или липсваща менструация. Често се характеризира с нисък естроген – друг важен хормон. Първичната овариална недостатъчност може да доведе до симптоми като вагинална сухота, болезнен сексуален контакт, горещи вълни или нощно изпотяване, затруднен сън или депресия/тревожност.

Затлъстяване

То е най-честата и предотвратима причина за нередовна менструация и намалената плодовитост. То води до нередовен цикъл и проблеми със зачеването от първия път. Понякога те вървят ръка за ръка и с недиагностициран хормонален дисбаланс. СПКЯ, а и хипотиреоидизъм, могат да причинят наддаване на тегло и трудности при отслабване, които са предпоставка за затлъстяване.

Ако следите килограмите си и установите, че внезапно напълнявате. Променете начина си на живот. Някои леки ограничения, например на сладко и хляб, може да са от съществено значение. Консултацията със специалист по хранене и диетика или ендокринолог, не бива да се пренебрегва. Ако имате проблеми. при отслабване, говорете с Вашия лекар. Ако проблемите ви са причинени от хормонален дисбаланс, то само специалист може да ви даде прачилното лечение.

Поднормено тегло

Както наднорменото, така и по-ниското от обичайното тегло, може да е причина за нередовен цикъл.

Хранителни разстройства

Те също са рисков фактор за безплодие и липса на менструация. Прекаленото натоварване с упражнения и екстремните диети също са потенциални виновници за един нередовен цикъл при жена. Ето защо много спортистки установяват, че не могат да забременеят толкова лесно.

Зачеване с нередовен цикъл – какво трябва да знаете?

Определянето на овулацията всеки месец е доста стресиращо. Ставането рано сутрин и непрекъснатото мерене създава излишно напрежение. Може да не ги правите и просто правите секс за удоволствие. Но има риск да сте с няколко неуспешни опита.

Според лекарите, ако мъжът и жената правят опити по-често, дори през ден, увеличават шансовете си. И има голяма вероятност да уцелят най-точния момент, независимо от това, че тя е с нередовен цикъл. Става дума за три до четири пъти седмично. Като плодородните дни може да налучкате чрез приложение за следене на цикъла.

Лекарства, помагащи за забременяване

Ако установите, че нямате овулация или е нередовна, може да ви предпишат лекарства за повишаване на плодовитостта. Те регулират някои хормони и цикъла.

Кломид е най-често предписваното лекарство за овулаторна дисфункция. Друго нещо, което се предписва, е Летрозол. То е предназначено за болни от рак, но се използва и за предизвикане на овулация. Според изследвания, Кломид е по-ефектичен при жени с поликистоза.

Макар да не са предназначени основно за това, хапчетата за диабет – метформин, също са полезни. Те могат да се пият от жени с инсулинова резистентност и СПКЯ. Защото подомагат овулацията. Ако не дадат нужния ефект, се предприема поставянето на инжекции – гонадотропини. Най-често те се използват при методи за асистирана репродукция.

Ако нередовният ви цикъл се дължи на първична недостатъчност на яйчниците, то възможните вариант за подобряване на фертилитета са ограничение. Много често се налага инвитро оплождане, защото липсват яйцеклетки или са некачествени. Тогава се използва донор на яйцеклетки. Но всеки случай е различен и лекуващият лекар може да прецени по какъв начин да забременее жената.

При дисбаланс на щитовидната жлеза или хиперпролактинемия, лечението е насочено към балансиране на менструалния цикъл. Ето защо прегледът от лекар – гинеколог и/или ендокринолог, е от съществено значение.

Нередовен цикъл, промени в начина на живот и добавки за регулиране на овулацията

Лекарствата за повишаване на плодовитостта не са единствената ви възможност. В зависимост от причината за неродовна менструация, може да направите някои малки, но ефективни за целта ви промени. Ако сте с наднормено тегло, леко отслабване и специален хранителен режим, ще ви помогнат. Така ще имате редовна овулация и може да определите точното време за секс. Изследванията показват, че пълните жени, които губят само 10% от телесното си тегло, могат отново да започнат да овулират сами.

Някои проблеми с теглото са причинени от хормонален дисбаланс. Затова не приемайте, че затлъстяването ви е само въпрос на правилно хранене. Посетете личния си лекар, който да ви пусне изследвания на основни хормони – TSH, TAT, MAT или да ви насочи към ендокринолог, ако вече знаете, че не са в норма.

Ако тежите по-малко от обичайното за другите на вашата възраст, приемайте правилните храни. Това също помага при липсващ или нередовен цикъл.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Балансираното хранене, достатъчно физическа активност и сън, в комбинация с някои добавки, повишават плодовитостта. Така например добавки с мио-инозитол, както и други съставки, регулират менструалния цикъл. Те подпомагат процеса на овулация, като в комбинация с други, действат полезно върху качеството на яйцеклетките.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top