кафе и забременяване

Кафе – влияе ли на забременяването?

Кафето е любима напитка на много жени. Някои пият повече от едно за деня, за да бъдат по-енергични и концентрирани. Но ако правят опити за забременяване, то е добре да не прекаляват с неговото количество.

Може ли кофеинът в топлата напитка да повлияе на плодовитостта? Предполага се, че ако не приемате големи количества, то е малко вероятно да навреди на опитите за забременяване. Все пак е добре да се ограничите в случай, че прекалявате с кафето.

Има ли връзка между кофеина, плодовитостта и честотата на спонтанните аборти?

За жените, които имат някои здравословни проблеми и имат нужда да повишат своя фертилитет, отказът от кофеин може да бъде постижима цел. Въпреки това за някои други сутрините без кафе сякаш са немислими. Ала ако искат за забременят и се притесняват защо не се получава, е добре да пият чай или пък вода с лимон. Причината е, че кофеинът може да повлияе негативно на шансовете им за бебе.

Има множество проучвания за връзката между кофеина и плодовитостта, според които са съставени и съответни препоръки за ежедневния прием на кафе.

Изследване от 1988 г. доказва, че жените, които пият около чаша кафе на ден, имат наполовина по-малка вероятност за зачеване. Макар данните от него да са често цитирани през последните няколко десетилетия, нито едно последващо проучване не е успяло за да възпроизведе въпросните открития.

Едно от най-големите проспективни проучвания по темата за кофеина и забременяването включва малко над 3 000 датчанки. Изследователите разглеждат нивата на плодовитост във връзка с приема на кафе, чай и газирани напитки. Те установяват, че жените, които консумират повече от 300 мг кофеин на ден (повече от 1 чаша кафе), имат подобни нива на плодовитост в сравнение с жените, които пият по-малко от 100 мг до нито едно на ден. Отделно жените, които пият две или повече порции чай на ден, са малко по-склонни да заченат, отколкото тези, които не пият чай.

Данните сочат още, че тези, които пият сода, са имали по-малка вероятност да забременеят през даден месец, отколкото жените, които не консумират газираната напитка. Жените, които пият три порции сода на ден, имат по-лоши нива на плодовитост от онези, които пият по една.

Означават ли тези открития, че трябва да започнете да пиете чай, за да забременеете по-бързо или напълно да спрете безалкохолните напитки? Оказва се, че въпросът е доста по-сложен.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Чай или кафе по време на опитите за зачеване?

Изследователите наистина не знаят защо пиещите чай са имали повишена плодовитост, а приемащите газирани напитки при конкурентното проучване- намалена плодовитост.

Друго изследване, публикувано през 2017 г., обобщава данни от публикувани научни статии, за да разгледа потенциалния ефект от дозата кофеин по време на опитите за забременяване. Сред участниците има както двойки, които се опитват да забременеят по естествен път, така и такива, които страдат от безплодие и са подложени на лечение. Фокусът е върху риска от спонтанен аборт въз основа на това колко милиграма кофеин е имало в изпитото кафе.

Резултатите показват, че пиенето на 300 мг кофеин повишава риска от ранна загуба на бременността или спонтанен аборт. Когато количеството е повече, рискът е два пъти по-голям. От друга страна е установено, че кофеинът не е повлиял на времето, необходимо на двойките, които се опитват да забременеят по естествен път, за да видят положителен тест.
Неговият прием също не изглежда да има отрицателно въздействие върху процента на бременност при двойки, които са на лечение за безплодие.

Кофеинът ли е истинският проблем?

Изучаването на влиянието, което изборът на начин на живот оказва върху плодовитостта, е сложно. Учените са категорични – не можете да вземете група от хора, да ги държите в лаборатория, за да контролирате всичко, което ядат и пият, и определите колко бързо става зачеването при тях. Проучванията разчитат на точно отчитане и припомняне на някои данни. Отделно изследванията върху нивата на плодовитост и кофеина често изискват от жените да докладват колко кафе са пили, преди да заченат.

Идеалното проучване за фертилитета би трябвало да проследи група от жени, докато се опитват да забременеят, като те съобщават какво пият в момента (или наскоро), по време на опитите. Въпреки това, дори такова тези би породило потенциални проблеми. Например точно такива могат да изключат жени, които са заченали бързо (от първия път) и следователно никога не са имали шанс да „опитат да забременеят“ (например в период от 6 месеца, което е най-нормалното при много двойки).

Друг проблем с изследванията с кофеина е, че дозите не винаги са последователни. Чаша кафе, което правите у дома, може да има напълно различно съдържание на кофеин от това, което една жена си поръчва в кафето в нейния офис. Дори една и съща напитка в различни заведения може да е с различно количество кофеин заради марката, дозировката и други.

Нещо друго, което трябва да се има предвид, е дали кофеинът може да доведе до проблеми с плодовитостта или има други свързани начини на живот или навици, които е по-вероятно да повлияят на опитите за бебе. Например, хората, които пушат, са по-склонни да пият много кафе и алкохолни напитки. Това отчасти би могло да даде известно обяснение защо по-ранни проучвания са открили техния силен отрицателен ефект върху плодовитостта.

Жените, които прекаляват с кафето, може и да да са пушачи. А това със сигурност влияе на плодовитостта им. Друг проблем е, че високата консумация на кофеин е по-вероятна при хора, които изпитват умора. Тя сигнализира за основно заболяване или здравословно състояние, което може да окаже негативно влияние върху плановете за забременяване. например ендометриоза или дори депресия.

Внимавайте с количеството кафе, което пиете

Онова, което екипът на FertilAid ви съветва, е да определяте количеството на кофеина не по чаши, а по милиограми. От друга страна е добре да обърнете внимание, че освен кафето, някои газирани напитки и чайове също не са безобидни.

Ето какво приблизително количество кофеин има във най-често консумираните от жените напитки и десерти:

Кафе

 • Сварено (например на джезве)= 95 до 200 мг
 • Сварено, първа цедка = 55 до 150 мг
 • Сварено, без кофеин = 1 до 25 мг
 • Обикновено инстантно = 27 до 173 мг
 • Безкофеиново разтворимо = 2 до 12 мг
 • Експресо = 47 до 75 мг

Чай

 • Черен чай, сварен = 40-60 мг
 • Черен чай, без кофеин <5 мг
 • Сварен на момента = 5 мг
 • Бутилиран чай, готов за пиене = 5 до 68 мг

Безалкохолни напитки

 • Кола = 45 мг
 • Пепси = 45 мг

Енергийни напитки

 • Според различните марки и количеството, което бива изпито (от няколко глътки до цяла бутилка) – между 100 и 300 мг

Какао, шоколад и сладолед

 • Какао микс = 5 мг
  Млечен шоколад = 9 мг

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Референции:
Връзка между кон сумацията на кафе или кофеин и плодовитостта и фертилитета: систематичен преглед и мета-анализ доза-отговорLyngsø J, Ramlau-Hansen CH, Bay B, Ingerslev HJ, Hulman A, Kesmodel US. Association between coffee or caffeine consumption and fecundity and fertility: a systematic review and dose-response meta-analysis. Clin Epidemiol. 2017;9:699-719. Published 2017 Dec 15. doi:10.2147/CLEP.S146496

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top