клостилбегит

Клостилбегит, като средство за противодействие на безплодие

Трудностите в хода на опитите за забременяване биха могли да се преодолеят по различни начини, с оглед индивидуалния случай и преценката на избрания специалист по репродуктивно здраве. Освен хранителните добавки, има и медикаменти с хормонално или подобно действие, които в някои случаи, са дори по-подходящ метод за лечение. Пример за това е Клостилбегит, който много често се препоръчва на двойките с репродуктивни проблеми.

Какво е Клостилбегит?

По своята същност, Клостилбегит е антиестроген, който е познат и под наименованията Кломид и Кломифен цитрат. Много често, репродуктивните специалисти прибягват до него, при назначаване на лечение на репродуктивни проблеми както при жената, така и при мъжа.

Когато лекарите предписват Клостилбегит, целта е:

 • Стимулиране на редовната овулация и растежа на фоликулите, при жените и
 • Повишаване на броя на сперматозоидите, при мъжете.

Клостилбегит е антагонист на естрогеновите рецептори, но не противодейства пряко на производството на естрогени. Неговата задача е да въздейства на хипоталамуса и хипофизната жлеза с цел производството на по-големи количества фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон. По естествен път, те стават доминиращи и спомагат за по-скорошното настъпване на овулацията.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Хипоталамус и хипофизна жлеза

Хипоталамусът се намира в предния дял на мозъка. Хипофизната жлеза се намира отдолу, точно под него. Двете структури са взаимосвързани помежду си в цялостна система, която контролира секрецията на половите жлези.

Връзката помежду им се осъществява, като хипоталамусът получава нервни сигнали от мозъка и периферната нервна система, след което ги пренасочва към хипофизната жлеза. В резултат, хипофизата контролира секрецията на половите хормони, за които е отговорна.

Пример за хормон, за който сигнализира хипоталамусът, е гонадотропин-освобождаващият хормон (GnRH). Той стимулира отделянето на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон (FSH и LH), които, от своя страна, стимулират половите жлези – яйчниците и тестистите.

Прием на Клостилбегит

Приемът на Клостилбегит е пряко свързан с действието на хипоталамуса и хипофизната жлеза. Този анти-естроген стимулира хипофизата да освободи фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон. По този начин, стимулира освобождаването на зрялата яйцеклетка от яйчника, а, оттам – и настъпването на овулацията.

При мъжете, приемът на Клостилбегит потиска повишените количества естроген в тялото, чрез активно отделяне на тестостерон. По този начин, се подпомага процесът на сперматогенеза и се повишава броят на произвежданите сперматозоиди.

И в двата случая, целта на лечението е повишаването на шансовете за забременяване и противодействие на установен репродуктивен проблем, който ги понижава.

Банер ОБ

Клостилбегит – кратка история назад във времето

Ако се върнем назад във времето, първото одобрение, което получава Клостилбегит, за да стане възможно предписването му от медицински специалисти, датира от 1967 г. Тогава той е одобрен от Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA). В индикациите е записано, че той е подходящ за лечение на овулаторни нарушения при жени, правещи опити за зачеване.

Действие на Клостилбегит

Клостилбегит си взаимодейства с тъканите, притежаващи естрогенови рецептори в женското тяло. Такива са хипоталамус, хипофизна жлеза, яйчници, маточна лигавица, вагина и маточна шийка. В хода на това взаимодействие, той се свързва с естрогеновите рецепторите, произвеждащи естроген, и потиска неговото отделяне (блокира Естрогеновата обратна връзка).

Самият Клостилбегит е изграден от два изомера, които комбинират естрогенен и антиестрогенен ефект. В тъкмо това съотношение и комбинация, те спомагат за стимулиране на настъпването на овулацията. Ако Вашият лекар е предписал лечение с Клостилбегит, нямате основания за притеснение, тъй като той по никакъв начин не нарушава функцията на хипофизната и надбъбречната жлеза.

Резултат

В резултат от приема на Клостилбегит, са налице няколко процеса. Първият е повишаване на количеството гонадотропини, секретирани от хипофизната жлеза. По този начин, се стимулира синтезът на женски полови хормони със стероидна структура (стероидогенеза) и фоликулогенезата (образуването на фоликули).

В резултат, яйчниковите фоликули се развиват и узряват, в условията на по-големи циркулиращи нива на естрадиол в кръвта. След настъпването на овулация, съотношението между прогестерон и естрадиол се балансира така, както е обичайно при всеки нормален и здравословен цикъл.  

Прием на Клостилбегит при жени

Както вече стана ясно, лечението с Клостилбегит, назначено при жените, има за цел стимулиране на овулацията и по-бързо узряване на яйцеклетката. Възможно е причината, поради която е изписан, да е някакъв вид заболяване на хипофизната жлеза или на яйчниците (най-често – Синдром на поликистозните яйчници, ПКЯС), което да пречи на редовната овулация.

Друга често срещана практика е предписването на Клостилбегит след продължителен прием на хормонални противозачатъчни таблетки. След преустановяването на техния прием, жената отново би могла да се нуждае от стимулиране на овулацията с цел по-скорошно настъпване на бременност.

По-рядко, приемът на Клостилбегит се назначава след успешно преминала бременност, когато обаче лактацията при жената е силно увеличена и се нуждае от преустановяване. Това състояние е познато като галакторея. Непосредствено преди раждането, естрогените в женското тяло са силно повишени, което би могло да доведе до уголемяване на гърдите и спонтанна секреция между кърменията. Лечението с Клостилбегит балансира хормоните в организма и противодейства, макар и непряко, на свръх производството на естрогени.

Прием на Клостилбегит при мъже

Назначаването на лечение с Клостилбегит при мъжете обикновено се случва при установяване на твърде ограничен брой сперматозоиди в еякулата, след направена спермограма (Олигоспермия). Приемът на Кломид подобрява връзката и взаимодействието между хипоталамуса, хипофизната жлеза и тестисите. Той стимулира освобождаването на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон. От своя страна, FSH стимулира производството на тестостерон, а LH – неговото отделяне. Обърнете внимание, че понижените нива на тестостерон в мъжкото тяло, биха могли да доведат и до понижаване на либидото и еректилна дисфукция.

След стероиден цикъл

Прием на Клостилбегит при мъже е възможно да бъде започнат и след прием на анаболни стероиди, тъй като те естествено потискат способностите на организма да произвежда тестостерон. С началото на „лечението“ се намалява в максимална степен вероятността от загуба на мускулна маса след стероиден цикъл.

Приемът на Клостилбегит е особено подходящ в този тип случаи, тъй като след преустановяването на приема на стероиди, освен, че нивата на тестостерон в кръвта намаляват, естрогенът се задържа на нивата, достигнати по време на цикъла, в следствие от приема на стероидите. Поради дисбаланса между двата вида хормони, има голяма опасност от гинекомастия, в случай, че не бъдат предприети нужните мерки за възстановяване на хормоналния баланс.

Макар в този случай, приемът на Клостилбегит да не е проява на типичното лечение, Ви съветваме да подходите към него с внимание! Консултирайте се със своя лекар или личен фитнес треньор, който притежава необходимите познания и образование, за да Ви даде максимално обективен и ефективен съвет дали да пристъпите към приема на Клостилбегит и каква точно да бъде дневната доза за определен период от време.

Назначаване на лечение с Клостилбегит

Обърнете внимание, че приемът на Кломифен цитрат е силно препоръчителен и възможен само след проведена консултация с лекар и, ако е необходимо, провеждане на необходимите изследвания за установяване на състоянието на репродуктивното здраве.

При жената такива изследвания са:

 • Преглед на яйчниците с ултразвук, за да се установи евентуално наличие на кисти
 • Тест за проходимост на маточните тръби или извършена лапароскопия
 • Цветна снимка.

При мъжете, репродуктивният специалист назначава провеждането на разширена спермограма. Важно е освен всички спермални параметри (най-вече, брой на сперматозоидите), да се оцени и морфологията на мъжките полови клетки. Обикновената спермограма обаче не предоставя тази информация, затова и рядко се назначава в такъв тип случаи.

Ако е необходимо, по преценка на лекаря, при представителите и на двата пола могат да бъдат назначени допълнителни хормонални изследвания, които да оценят хормоналния баланс в тялото.

Наблюдение на терапията с Клостилбегит

След започването на лечение с Клостилбегит при жената, ефектът от приема му се проследява чрез няколко поредни прегледа с ултразвук – фоликулометрии. Те наблюдават яйчниците и маточната лигавица, за да се установи доколко терапията действително е ефективна и стимулира настъпването на овулация.

По време на нормален менструален цикъл, само една яйцеклетка узрява и се отделя с настъпването на овулацията. Приемът на Клостилбегит често води до формирането на повече от един фоликул и отделянето на две или три яйцеклетки в най-фертилните дни, тъй като активизира дейността на яйчниците. Въпреки че това е чудесна новина, приемът на Клостилбегит не бива да е твърде дългосрочен поради една основна причина.

Метод на лечение

Лечението стимулира растежа на няколко фоликула, но, заедно с тях, други фоликули, много повече на брой, претърпяват процес на обратно развитие. Затова и, най-често, ако шест овулаторни цикъла не доведат до настъпването на бременност, макар и при максимална дневна доза за всеки прием, се препоръчва приемът на Клостилбегит да бъде преустановен.

Въпреки въздействието върху фоликулите, Клостилбегит не влияе негативно върху яйчниковия резерв на жената. Всъщност, през всеки менструален цикъл, заедно с развитието на доминантния фоликул и зреенето на яйцеклетката, други 1000 фоликула също търпят обратно развитие.

Неконтролиран прием на Клостилбегит

Не препоръчваме и не насърчаваме приема на Клостилбегит, който не е съгласуван с достатъчно компетентно медицинско лице! В случаите, в които са налице трудности в хода на опитите за зачеване, това е специалист по репродуктивно здраве.

Неконтролираният прием на Клостилбегит би могъл не само да не доведе до възникването на бременност, но и да намали шансовете за забременяване при двойката! В допълнение, действието на Клостилбегит би могло да е много индивидуално при всеки, така че е важно да бъде наблюдавано стриктно в лекарска среда!

Рискове от приема на Клостилбегит

Подобно на приема на всички други медикаменти, лечението с Клостилбегит крие някои рискове, за които Ви препоръчваме да попитате своя лекар. Всеки случай е много индивидуален, но все пак имайте предвид, че терапията би могла да доведе до:

 • Многоплодна бременност
 • Извънматочна бременност
 • Синдром на яйчникова хиперстимулация
 • Според някои проучвания – и повишен риск за развитие на рак на матката – Обърнете внимание, че данните показват такива съмнения при по-продължителен прием на Клостилбегит, в продължение на повече от една година. Въпреки това, все още не е ясно дали причината наистина е в лекарството или в конкретния репродуктивен проблем при жената.

Странични ефекти

Страничните ефекти от приема на Клостилбегит са относително рядко срещани. Биха могли да намерят израз в:

 • Гадене
 • Главоболие – обикновено се появява внезапно и без явна причина.
 • Стягане в гърдите
 • Нарушения в зрението – възможно е това да са временни симптоми, като замъгляване или проблясъци пред очите.
 • Умора
 • Подуване
 • По-болезнена менструация
 • Горещи вълни – обикновено изчезват след края на лечението.

Противопоказания

Със сигурност обаче не бива да приемате Клостилбегит в следните случаи:

 • Алергия към Клостилбегит или някоя от неговите съставки
 • След установена възникнала бременност
 • Страдате от чернодробно заболяване или нарушена функция на черния дроб
 • Имате кисти на яйчниците (изключение са случаите на ПКЯС) – тъй като биха могли да се окажат със злокачествен характер, или нарушена функция на хипофизната жлеза
 • След настъпване на ранна менопауза.

Преди да започнете да приемате Клостилбегит, уверете се, че Вашият лекар е наясно и с предходни свързани заболявания, които биха могли да влизат в несъответствие с назначеното лечение.

Препоръчителен дневен прием на Клостилбегит

Най-подходящият препоръчителен дневен прием на Клостилбегит е строго индивидуален, така че горещо Ви препоръчваме да се консултирате със своя лекар, в случай, че имате колебания. Обичайно, лекарството се приема веднъж дневно, преди хранене.

Разбира се, преди започване на лечението с Клостилбегит, е необходимо да се извърши обстоен гинекологичен преглед и да обсъдите със своя лекар възможните рискове и нежелани ефекти от терапията. Важно е резултатите от лечението да се проследяват стриктно и, ако усещате някакъв дискомфорт, то да бъде преустановено незабавно!

Често предписвана дозировка

Когато в една двойка има репродуктивен проблем, препоръчителната дневна доза се определя в зависимост от чувствителността на яйчниците. Ако цикълът Ви е редовен и фоликуларната фаза не е по-кратка от 12 дни, е много вероятно да започнете лечението с Клостилбегит на 5-тия ден от месечния цикъл. В случай, че менструацията не е налице, е възможно да започнете терапията във всеки един момент (след консултация с лекар).

Най-често прилагана е схемата на прием на Клостилбегит от 50 mg дневно, в продължение на 5 дни, след които трябва да настъпи овулацията. В случай, че тази схема не проработи, се повтаря същото лечение, но с прием на Клостилбегит от 100 mg, като обичайно то може да се повтори поне още веднъж, след което се прави почивка. Разбира се, тази дозировка е само ориентировъна, така че не я приемайте на сляпо и не я прилагайте без да сте се допитали до лекарско мнение!

Клостилбегит и АРТ

Лечението с Клостилбегит би могло да се приложи както при опити за забременяване по естествен път (чрез стимулирана овулация), така и в хода на подготовката за процедура по асистирана репродукция.

Терапията с Клостилбегит се назначава при опити за забременяване на стимулиран цикъл, но не и на естествен цикъл. Причината е, че овулацията при жената не настъпва и трябва да бъде подпомогната. Най-често, лечението се прилага преди Вътрематочна инсеминация, като целта е две или три яйцеклетки да достигнат до зрялост и да бъдат освободени. Приемът на Клостилбегит е алтернатива на инжекциите с гонадотропини.

Имайте предвид, че ако е налице мъжки фактор и особено в случаите, в които той е силно изразен, единствено лечението с Клостилбегит, приложено при жената, вероятно няма да е достатъчно за успешно забременяване.

Резултати след лечение с Клостилбегит

Най-скорошните проучвания (2019 г.) показват, че средните шансове от успешно стимулиране на овулацията са около 80%. Това показва значително висок процент успеваемост на една от двете основни цели на лечението с Клостилбегит. Втората такава е възникването на успешна бременност и раждането на жив и жизнеспособен плод. В някои случаи, процентът на успеваемост при индукцията на овулация би могъл да зависи от възрастта на жената.

Имайте предвид, че ако приемем, че овулацията е настъпила успешно в 80% от случаите, то бременност възниква едва при 40% от жените! Проучване, в което участват 4000 жени с неизяснен стерилитет, на които предстои процедура по Вътрематочна инсеминация, процентът настъпили бременности след един цикъл на прием на Клостилбегит е, както следва:

 • 11,5% при жени, на възраст между 35 и 37 години;
 • 7,3% при жени, на възраст между 38 и 40 години;
 • 4,3% при жени, на възраст между 41 и 42 години;
 • 1% при жени над 42 години.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top