кломифен цитрат клостилбегит кломид

Кломифен цитрат като средство за противодействие на безплодие

Кломифен цитрат (Клостилбегит, Кломид) е важна част от арсенала на специалистите по репродуктивна медицина. Той принадлежи към групата лекарства, използвани за индукция на овулацияна. Кломифен цитрат е може би най-предписваният медикамент за лечение на безплодие.

Скъпи читатели, настоящата статия цели само да ви даде информация за свойствата и приложението на кломифен цитрат (Клостилбегит, Кломид) за лечение на репродуктивни проблеми. Не приемайте лекарствени продукти без да сте се консултирали с лекар!

Какво е кломифен цитрат?

Кломифен цитрат спада към групата на синтетичните стимулатори на овулацията. Познат на българския пазар най-вече под търговските наименования Клостилбегит и Кломид. Много често, репродуктивните специалисти прибягват до него за лечение на репродуктивни проблеми при жената, които са свързани с нарушения в овулацията. Интересно е, че кломифен се използва и за лечение на някои форми на безплодие при мъжа.

И така, когато лекарите предписват кломифен цитрат, целта е:

 • Стимулиране на редовната овулация и растежа на фоликулите, при жените и
 • Повишаване на броя на сперматозоидите, при мъжете.

Самият кломифен е изграден от два изомера, които изявяват едновременно естрогенен и антиестрогенен ефект. В тъкмо това съотношение и комбинация, те спомагат за стимулиране на настъпването на овулацията.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Действие на кломифен (Клостилбегит, Кломид)

Кломифен си взаимодейства с тъканите, притежаващи естрогенови рецептори. Такива са хипоталамус, хипофизна жлеза, яйчници, маточна лигавица, вагина и маточна шийка.

Хипоталамусът се намира в предния дял на мозъка. Хипофизната жлеза се намира отдолу, точно под него. Двете структури са взаимосвързани помежду си в цялостна система, която контролира секрецията на половите жлези.

Връзката помежду им се осъществява, като хипоталамусът получава нервни сигнали от мозъка и периферната нервна система, след което ги пренасочва към хипофизната жлеза. В резултат, хипофизата контролира секрецията на половите хормони, за които е отговорна.

Антиестрогенни свойства на кломифен не се изразават в пряко противодействие на производството на естрогени. Неговата задача е по-скоро да възпрепятства свързването на естрадиол с естрогеновите рецептори в хипоталамуса. Така хипоталамусът получава „фалшиви“ сигнали за недостиг естрогени в организма и се опитва да компенсира с отделянето на повече гонадотропин-освобождаващият фактор, който стимулира производството на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон от хипофизата.

Добре известно е, че ФСХ и ЛХ са естествените мощни стимулатори на процесите на овулация. Под тяхното въздействие, яйчниковите фоликули се развиват и узряват, в условията на по-големи циркулиращи нива на естрадиол в кръвта. След настъпването на овулация, съотношението между прогестерон и естрадиол се балансира така, както е обичайно при всеки нормален и здравословен цикъл.  

FertilAid® за жени

Силата на билките, витамините и минералите в подкрепа на женското репродуктивно здраве.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Кломифен цитрат при жени

Както вече стана ясно, лечението с Клостилбегит, назначено при жените, има за цел стимулиране на овулацията и по-бързо узряване на яйцеклетката.

Разбира се, възможно е причината за предписването на кломифен да е някакъв вид заболяване на хипофизната жлеза.

Всъщност, най-честата причина за прилагане на кломифен е безплодие, дължащо се на липса или нарушена овулация. Това е т. нар. ановулаторно безплодие, което често съпътства синдромът на поликистозните яйчници, ПКЯС.

Друга често срещана практика е предписването на Клостилбегит след продължителен прием на хормонални противозачатъчни таблетки. След преустановяването на техния прием, жената отново би могла да се нуждае от стимулиране на овулацията с цел по-скорошно настъпване на бременност.

По-рядко, приемът на Клостилбегит се назначава след успешно преминала бременност, когато обаче лактацията при жената е силно увеличена и се нуждае от преустановяване. Това състояние е познато като галакторея. Непосредствено преди раждането, естрогените в женското тяло са силно повишени, което би могло да доведе до уголемяване на гърдите и спонтанна секреция между кърменията. Лечението с Клостилбегит балансира хормоните в организма и противодейства, макар и непряко, на свръх производството на естрогени.

Кломифен цитрат при мъже

Назначаването на лечение с Клостилбегит при мъжете обикновено се случва при установяване на твърде ограничен брой сперматозоиди в еякулата, след направена спермограма (Олигоспермия). Приемът на Кломид подобрява връзката и взаимодействието между хипоталамуса, хипофизната жлеза и тестисите. Той стимулира освобождаването на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон. От своя страна, FSH стимулира производството на тестостерон, а LH – неговото отделяне. Обърнете внимание, че понижените нива на тестостерон в мъжкото тяло, биха могли да доведат и до понижаване на либидото и еректилна дисфукция.

Назначаване на лечение с кломифен цитрат

Обърнете внимание, че приемът на Кломифен цитрат трябва да се осъществиява само след проведена консултация с лекар и, ако е необходимо, провеждане на необходимите изследвания за установяване на репродуктивния статус и наличието на показания.

При жената такива изследвания са:

 • Преглед на яйчниците с ултразвук, за да се установи евентуално наличие на кисти
 • Тест за проходимост на маточните тръби или извършена лапароскопия
 • Цветна снимка.

При мъжете, репродуктивният специалист назначава провеждането на разширена спермограма. Важно е освен всички спермални параметри (най-вече, брой на сперматозоидите), да се оцени и морфологията на мъжките полови клетки. Обикновената спермограма обаче не предоставя тази информация, затова и рядко се назначава в такъв тип случаи.

Ако е необходимо, по преценка на лекаря, при представителите и на двата пола могат да бъдат назначени допълнителни хормонални изследвания, които да оценят хормоналния баланс в тялото.

Наблюдение при терапията с кломифен цитрат

След започването на лечение с Клостилбегит при жената, ефектът от приема му се проследява чрез няколко поредни прегледа с ултразвук – фоликулометрии. Те наблюдават яйчниците и маточната лигавица, за да се установи доколко терапията действително е ефективна и стимулира настъпването на овулация.

По време на нормален менструален цикъл, само една яйцеклетка узрява и се отделя с настъпването на овулацията. Приемът на Клостилбегит често води до формирането на повече от един фоликул и отделянето на две или три яйцеклетки в най-фертилните дни, тъй като активизира дейността на яйчниците. Въпреки че това е чудесна новина, приемът на Клостилбегит не бива да е твърде дългосрочен поради една основна причина.

Метод на лечение

Лечението стимулира растежа на няколко фоликула, но, заедно с тях, други фоликули, много повече на брой, претърпяват процес на обратно развитие. Затова и, най-често, ако шест овулаторни цикъла не доведат до настъпването на бременност, макар и при максимална дневна доза за всеки прием, се препоръчва приемът на Клостилбегит да бъде преустановен.

Въпреки въздействието върху фоликулите, Клостилбегит не влияе негативно върху яйчниковия резерв на жената. Всъщност, през всеки менструален цикъл, заедно с развитието на доминантния фоликул и зреенето на яйцеклетката, други 1000 фоликула също търпят обратно развитие.

Неконтролиран прием на кломифен (Клостилбегит, Кломид)

Не препоръчваме и не насърчаваме приема на Клостилбегит, който не е съгласуван с компетентно медицинско лице! В случаите, в които са налице трудности в хода на опитите за зачеване, това е специалист по репродуктивно здраве.

Неконтролираният прием на Клостилбегит (или Кломид) би могъл не само да не доведе до възникването на бременност, но и да намали шансовете за забременяване при двойката! В допълнение, действието на Клостилбегит (или Кломид) би могло да е много индивидуално при всеки, така че е важно да бъде наблюдавано стриктно в лекарска среда!

Рискове от приема на кломифен цитрат

Подобно на приема на всички други медикаменти, лечението с Клостилбегит крие някои рискове, за които Ви препоръчваме да попитате своя лекар. Всеки случай е много индивидуален, но все пак имайте предвид, че терапията би могла да доведе до:

 • Многоплодна бременност
 • Извънматочна бременност
 • Синдром на яйчникова хиперстимулация
 • Според някои проучвания – и повишен риск за развитие на рак на матката – Обърнете внимание, че данните показват такива съмнения при по-продължителен прием на Клостилбегит, в продължение на повече от една година. Въпреки това, все още не е ясно дали причината наистина е в лекарството или в конкретния репродуктивен проблем при жената.

Странични ефекти на кломифен

Страничните ефекти от приема на Клостилбегит са относително рядко срещани. Биха могли да намерят израз в:

 • Гадене
 • Главоболие – обикновено се появява внезапно и без явна причина.
 • Стягане в гърдите
 • Нарушения в зрението – възможно е това да са временни симптоми, като замъгляване или проблясъци пред очите.
 • Умора
 • Подуване
 • По-болезнена менструация
 • Горещи вълни – обикновено изчезват след края на лечението.

Противопоказания за приема на кломифен

Със сигурност обаче не бива да приемате Клостилбегит или Кломид в следните случаи:

 • Алергия към кломифен или някоя от неговите съставки
 • След установена възникнала бременност
 • Страдате от чернодробно заболяване или нарушена функция на черния дроб
 • Имате кисти на яйчниците (изключение са случаите на ПКЯС) – тъй като биха могли да се окажат със злокачествен характер, или нарушена функция на хипофизната жлеза
 • След настъпване на ранна менопауза.

Преди да започнете да приемате Клостилбегит, уверете се, че Вашият лекар е наясно и с предходни свързани заболявания, които биха могли да влизат в несъответствие с назначеното лечение.

Препоръчителен дневен прием на кломифен цитрат

Препоръчителния дневен прием на кломифен е строго индивидуален. Горещо Ви препоръчваме да се консултирате със своя лекар и да не предприемате самолечение. От здравния специалист ще получите най-точните инструкции за приема на кломифен, както и подходящата за вас схема.

Разбира се, преди започване на лечението, е необходимо да се извърши обстоен гинекологичен преглед и да обсъдите със своя лекар възможните рискове и нежелани ефекти от терапията. Важно е резултатите от лечението да се проследяват стриктно и, ако усещате някакъв дискомфорт, то да бъде преустановено незабавно!

Най-често предписваната терапевтична схема

Препоръчителната дневна доза се определя в зависимост от чувствителността на яйчниците. Ако цикълът ви е редовен и фоликуларната фаза не е по-кратка от 12 дни, е много вероятно да започнете лечението с Клостилбегит на 5-тия ден от месечния цикъл. В случай, че менструацията не е налице, е възможно да започнете терапията във всеки един момент (след консултация с лекар, разбира се).

Обичайно, лекарството се приема веднъж дневно, преди хранене. Най-често прилагана е схемата е прием на кломифен от 50 mg дневно, в продължение на 5 дни, след които трябва да настъпи овулацията. В случай, че тази схема не проработи, се повтаря същото лечение, но с увеличаване на дозата до 100 mg, като обичайно то може да се повтори поне още веднъж, след което се прави почивка. Разбира се, тази дозировка е само ориентировъна, така че не я приемайте на сляпо и не я прилагайте без да сте се допитали до лекарско мнение!

Кломифен цитрат и АРТ

Лечението с кломифен (Клостилбегит, Кломид) би могло да се приложи както при опити за забременяване по естествен път (чрез стимулирана овулация), така и в хода на подготовката за процедура по асистирана репродукция.

Терапията с кломифен цитрат се назначава при опити за забременяване на стимулиран цикъл, но не и на естествен цикъл. Причината е, че овулацията при жената не настъпва и трябва да бъде подпомогната. Най-често, лечението се прилага преди Вътрематочна инсеминация, като целта е две или три яйцеклетки да достигнат до зрялост и да бъдат освободени. Приемът на кломифен цитрат е алтернатива на инжекциите с гонадотропини.

Имайте предвид, че ако е налице мъжки фактор и особено в случаите, в които той е силно изразен, единствено лечението с Клостилбегит, приложено при жената, вероятно няма да е достатъчно за успешно забременяване.

Забременяване с кломифен цитрат

Много жени, забременели с кломифен, съобщават за впечатляващо бързо постигане на успех, и то в рамките на 1-2 цикъла. Въпреки възможните забележителни ефекти от приемът на лекарството, нека видим какво показват научните данни.

Най-скорошните проучвания (2019 г.) показват, че средните шансове от успешно стимулиране на овулацията са около 80%. Това показва значително висок процент успеваемост на една от двете основни цели на лечението с Клостилбегит. Втората такава е възникването на успешна бременност и раждането на жив и жизнеспособен плод. В някои случаи, процентът на успеваемост при индукцията на овулация би могъл да зависи от възрастта на жената.

Имайте предвид, че ако приемем, че овулацията е настъпила успешно в 80% от случаите, то бременност възниква едва при 40% от жените! Проучване, в което участват 4000 жени с неизяснен стерилитет, на които предстои процедура по Вътрематочна инсеминация, процентът настъпили бременности след един цикъл на прием на Клостилбегит е, както следва:

 • 11,5% при жени, на възраст между 35 и 37 години;
 • 7,3% при жени, на възраст между 38 и 40 години;
 • 4,3% при жени, на възраст между 41 и 42 години;
 • 1% при жени над 42 години.
Референции:

Brown, Julie, and Cindy Farquhar. “Clomiphene and other antioestrogens for ovulation induction in polycystic ovarian syndrome.” The Cochrane database of systematic reviews vol. 12,12 CD002249. 15 Dec. 2016, doi:10.1002/14651858.CD002249.pub5
Кратка характеристика на кломифен цитрат (Клостилбегит)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top