кръвен тест за бременност

Кръвен тест за бременност: кога и как се прави?

Кръвен тест за бременност се назначава в някои специфични случаи, когато обикновените уринни тестове за бременност не могат да ни дадат необходимата информация.

Какво представлява кръвният тест за бременност?

Кръвен тест за бременност обикновено е количествен кръвен тест, който показва колко човешки хорионгонадотропин (ЧХГ) има в кръвта ви. Това е типът кръвен тест за бременност, за който повечето хора имат предвид, когато говорят за кръвни тестове за бременност. За да се тества кръвта ви за ЧХГ, се взема обикновена кръвна проба от една от вените на ръката.

Човешкият хорионгонадотропин е хормон, секретиран по време на бременност и се открива от седмица до две седмици (или повече) след зачеването, в зависимост от теста. Независимо дали използвате домашен тест за бременност, който използва урина, или кръвен тест за бременност, назначен от лекар, резултатите ще се основават на наличието на този хормон в урината или кръвта Ви. И двата вида тестове са много надеждни, с около 99% точност, когато се използват правилно.

Уринен тест за бременност

 • Качествен тест
 • Отчита положителен резултат при по-високи стойности на ЧХГ
 • Показва дали е настъпила бременност или не, а не какво е количеството на ЧХГ в кръвта
 • Може да отчете положителен резултат от няколко дни до седмица след закъснението на цикъла

Кръвен тест за бременност

 • Количествен тест
 • Отчита концентрацията на ЧХГ в кръвта
 • Използва се за следене на промяната на ЧХГ във времето
 • Може да установи бременност преди закъснението на цикъла

Кога се прави кръвен тест за бременност?

Най-общо, кръвен тест за бременност можете да си направите, когато не сте сигурни в домашния тест , когато е твърде рано за уринен тест, а искате да знаете дали сте бременна възможно най-скоро.

При рутинни бременности със здрави жени, домашните тестове (за урина) са повече от достатъчни. Кръвните изследвания обикновено се назначават от лекар и по-специално, ако има потенциален проблем с бременността или друг усложняващ фактор, при който е необходима информация от тест с по-голямата чувствителност, като кръвния тест.

Кръвни тестове за ЧХГ могат да бъдат назначени за бременност с по-висок риск, по време на лечение за фертилитет, когато тестовете с урина са отрицателни, но не е настъпила менструация, за да се потвърди или отхвърли възможен спонтанен аборт или многоплодна бременност, както и за диагностициране на потенциална извънматочна или тубарна бременност.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Точност на кръвния тест за бременност

Точността на стандартния кръвен тест за бременност е 99%. Причината за това е, че тестът открива дори най-малките следи от ЧХГ – хормона на бременността. За разлика от количествения тест, който измерва колко ЧХГ имате в кръвта, качественият тест дава единствено отговор дали сте бременна или не. Количественият тест е не само по-прецизен, но и помага с информация дали бременността е здрава и нормална. През първите четири седмици на бременността нивата на ЧХГ са увеличени, но след това започват да спадат, затова лекарят ще може да определи дали бременността напредва нормално.

Цената на кръвния тест за бременност у нас варира в порядъка от 15 до 20 лева.

За сравнение: точността на уринния тест е 92%, ако бъде направен навреме, седмица след закъснението на цикъла. Какви са причините този тест да бъде неточен обаче:

 • Ако бъде направен твърде скоро след зачеването;
 • Прием на някои медикаменти (те могат да влияят на нивата на човешки хорионгонадотропин в организма);
 • Дефектен тест;
 • Наличие на белтък в урината;
 • Имали сте спонтанен аборт, поради което все още имате наличие на ЧХГ в тялото си;
 • Тумор на яйчниците.

Колко скоро след предполагаемо зачеване

7 до 12 дни след предполагаемото зачеване, което дава предимство пред уринарния тест, защото се прави по-рано.

Кръвен тест за бременност – недостатъци

 • Цена и достъпност – при домашния тест цената е по-ниска, може да бъде закупен от всяка аптека или дрогерия, а резултатите са готови в рамките на няколко минути.
 • Трябва да е проведе в лекарски кабинет или в лаборатория (за разлика от уринарния тест, който се прави в домашни условия)
 • Трябва да се изчака по-дълго време за резултатите.

След колко време излизат резултатите от кръвен тест за бременност?

Кръвта се изпраща за анализ, а времето зависи от избраната лаборатория, възможно е резултатите да излязат веднага, след час или след няколко дни. Най-често срокът е няколко дни.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top