изследване-чхг

ЧХГ – изследване и интерпретация на резултатите

ЧХГ (hCG) е съкратеното и популярно наименование на хормонът човешки хорионгонадотропин. Той неслучайно носи и името „хормон на бременността“. Това е така, тъй като този хормон става откриваем в кръвта на жената и започва своето покачване едва след успешно зачеване. Това прави ЧХГ най-сигурният индикатор за наличието на бременност.

Какво представлява ЧХГ?

Човешкият хорионгонадотропин се произвежда от клетките, изграждащи плацентата и може да бъде отчетен най-рано около 11 дни след зачеването. Именно тогава бременността би могла да бъде отчетена с нормален кръвен тест в лаборатория. Домашните уринни тестове, които също изследват нивата на хормона, пък могат да индикират положителен резултат 12-14 дни след успешното зачеване.

Най-общо нивата на ЧХГ се удвояват на всеки 48-72 часа, като те достигат своя пик между 8 и 11 г.с. от бременността, или около края на първия триместър. След това, през останалата част от бременността, нивата на хормона постепенно намаляват.

Човешкият хорионгонадотропин съществува в три форми. От гледна точка на практиката, от по-съществено значение са ЧХГ и бета ЧХГ. За целите на настоящата статия няма да правим разграничение между двете. Разликата между бета ЧХГ и ЧХГ се свежда до способността им да съществуват в свободно състояние. Бета формата (бета ЧХГ) е всъщност свободната форма, докато общият ЧХГ е свързаната форма. Разликата в тяхната химическа структура обуславя и вариации в откриването на двете форми чрез лабораторни тестове. Тестовете, използващи бета ЧХГ са малко по-чувствително от теста за откриване на ЧХГ.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Защо е важен този хормон?

Когато оплодената яйцеклетка се имплантира успешно в маточната кухина и ембрионът се формира, клетките, които изграждат плацентата започват да произвеждат хормона ЧХГ. Това улеснява и производството на други важни за бременността хормони като прогестерон и естроген. Повишаването на всички тези хормони води до удебеляване на маточната лигавица и увеличаване на нейното кръвоснабдяване. Правилният баланс на ЧХГ и останалите основни хормони е изключително важен за протичането на здрава и спокойна бременност,както и за правилното развитие на плода.

ЧХГ и тестовете за бременност

Домашните уринни тестове работят именно чрез откриване на ЧХГ в урината. В самото начало на бременността, нивата на хормона се удвояват на всеки два дни. ЧХГ се открива в урината още около първия ден на пропусната менструация. Все пак за оптимални резултати и точност е добре да се изчака няколко дни от закъснението на менструацията, преди да се направи тест за бременност.

Най-сигурният и точен начин за определяне на бременността си остава кръвният тест. Най-често срещаният кръвен тест е количествения ЧХГ кръвен тест, който оценява нивата на хормона в кръвта на жената. Измерването на ЧХГ се отчита в единици, наречени мили-международни единици ЧХГ на милилитър кръв (mIU/ml).

Един от недостатъците на тестовете за бременност е, че повишените нива на ЧХГ предоставят информация единствено за настъпила бременност, но не и за това дали тя е извънматочна или вътрематочна. Това би могло да се докаже единствено след ехографско изследване.

Нивата на ЧХГ могат да варират драстично от жена до жена и от бременност до бременност. Като цяло нива под 5 mIU/ml се считат за липса на бременност, а нива над 25 mIU/ml означават, че такава вече е настъпила.

Нива на ЧХГ по време на бременност

Нормалните нива на ЧХГ при жени, които не са бременни, както вече казахме, обикновено са под 5 mIU/ml. За положителен тест за бременност се разглежда този, при който отчетените нива са над 25 mIU/ml.

А ето и как се изменят средните стойности на ЧХГ в кръвта на бременната жена по гестационни седмици:

Период от бременносттаРеферентен интервал
3-та гестационна седмица5,8-71,2 mIU/ml
4-та гестационна седмица9,5-750 mIU/ml
5-та гестационна седмица200-7 000 mIU/ml
6-та гестационна седмица200-32 000 mIU/ml
7-ма гестационна седмица3 000- 160 000 mIU/ml
Между 8-ма и 12-та гестационна седмица32 000-210 000 mIU/ml
Между 13-та и 16-та гестационна седмица9 000-210 000 mIU/ml
Между 16-та и 29 гестационна седмица1 400-53 000 mIU/ml
От 29-та гестационна седмица до края на бременността940-60 000 mIU/ml
Бета ЧХГ стойности таблица

Всички изброени, по-горе стойности на ЧХГ са по-скоро насочващи, и при всяка жена нивата на хормона могат да нарастват по различен начин. Понякога дори жени с по-ниски от референтните нива могат да износят здрав плод и да се радват на нормална и спокойна бременност.

При жени, намиращи се предменопаузален период и в постменопауза нивата на хормона отново са ниски, под 10 mIU/ml.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Каква информация могат да ни дадат нивата на ЧХГ?

Количеството човешки хорионгонадотропин в кръвта на бременната жена, често би могло да даде различна информация относно бременността и състоянието на плода. Например:

  • За наличието на многоплодна или гроздовидна бременност (тогава нивата на хормона са много по-високи от обичайните),
  • За риск от спонтанен аборт и загуба на плода, за вече настъпил такъв, или за „кухо яйце“ (когато нивата на ЧХГ се понижават в период от 2-3 дни през първия триместър),  
  • За наличието на извънматочна бременност (често в този случай, нивата на ЧХГ са високи, но не може да се визуализира плоден сак в маточната кухина),
  • За проблеми с растежа и развитието на плода,
  • Необичаен растеж на тъканите в яйчниците или матката, включително някои видове ракови заболявания, при жени, които не са бременни.

Разбира се, нивата на ЧХГ в кръвта не могат да бъдат напълно точен показател и на база тях да бъде поставена точна диагноза. Те могат само да насочат към евентуалното наличие на конкретен проблем. За неговото най-точно установяване са необходими още други допълнителни изследвания.

По-ниските или по-високите нива на човешки хороингонадотропин могат да означават и неправилно изчислена бременност.

Добре е кръвният тест за нивата на хормона да се повтори отново след 48-72 часа, за да се установи промяната в тях. Ако се появи необичайно кървене или по-силни болки, или пък жената е преживявла спонтанен/нни аборт/и в миналото, лекарят по всяка вероятност ще поиска по-редовни изследвания на ЧХГ.

Нива на ЧХГ след аборт

Абортът представлява прекъсване на бременността още в самото ѝ начало. Той може да бъде спонтанен или планиран. Спонтанният аборт би могъл да настъпи до 12-та г.с. (ранен спонтанен аборт), и след това – до 27-ма г.с. (късен спонтанен аборт). Причина за това биха могли да бъдат хормонален дисбаланс в женския организъм, Синдром на поликистозните яйчници, Ендометриоза и др.

Около 80% от спонатнните аборти възникват до 13-та г.с. от бременността, или точно в момента, в който нивата на човешки хорионгонадотропин отбелязват своя пик. Именно поради тази причина, тяхното изследване в началото на бременността и ниските им нива в този период, могат да информират за евентуалната загуба на плода.

Понякога след спонтанния аборт, е възможно да се наблюдава „остатъчен“ ЧХГ. Нивата на хормона след аборт зависят основно от това какъв е бил той и кога е възникнал. Ако бременността е приключила през първите 2 до 4 седмици, вероятно нивата на  хормона са все още ниски и бързо ще се възстановят. Ако обаче спонтанният аборт е настъпил към края на първия триместър, нивата на човешки хорионгонадотропин ще са значително по-високи и възстановяването им ще продължи малко по-дълго. Затова, в зависимост от индивидуалното състояние, е съвсем нормално нивата на хормона да се задържат сравнително високи.

Балансирайки нивата на хормона ЧХГ, тялото постепенно ще се подготви за нова бременност. Забременяването след аборт е напълно възможно и много жени се радват на своите здрави рожби, дори след като са претърпели един или няколко спонтанни аборта. Специалистите съветват да се изчака поне 2-3 месеца преди да се пристъпи към последващи опити за зачеване.

Външен прием на човешки хорионгонадотропин

Някои лекари в областта на репродуктивната медицина предписват на своите пациентки инжекции, съдържащи човешки хорионгонадотропин. Те се използват като средство за лечение на женско безплодие. В действителност този метод е одобрен и на места по света бива често използван. Други специалисти обаче смятат, че по този начин се манипулират резултатите от ин витро или друг вид АРТ процедура. Съществуват изследвания, които защитават тезата, че приложението на ЧХГ повишава честотата на успешни бременности след вътрематочна инсеминация. Все пак мненията за това остават противоречиви сред специалистите в областта.

Количествени и качествени тестове на ЧХГ

Както вече споменахме нивата на човешки хорионгонадотропин и тяхната промяна биха могли да дадат на лекаря информация относно развитието на бременността и възможността от евентуална загуба на плода. Промяната в нивата между два последователни тесва в самото начало на бременността, би могла да бъде показателна за напредъка на бременността.

Количествените кръвни тестове за нивата на ЧХГ могат да предоставят полезна информация относно възможността от настъпването на спонтанен аборт през първите седмици от бременността. Сравняването на резултатите от два количествени теста може да даде индикация за това дали бременността напредва нормално.

Качествените кръвни тестове отговарят единствено на въпроса дали жената има в кръвта си ЧХГ. Тъй като нивата на хормона започват да се покачват след имплантирането на успешно оплодената яйцеклетка, тези тестове могат да дадат добра представа какъв е резултатът след направен ебриотрансфер при ин витро процедура.

При повечето жени нивата на хормона се изследват единствено с тестовете за бременност и служат само за доказване на нейното наличие. В случаите, в които съществува риск от спонтанен аборт или бременността рискована, проследяването на ЧХГ следва да бъде задължителна част от диагностиката през първия триместър от бременността.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Кошница
Scroll to Top