изследване-чхг

ЧХГ – изследване и интерпретация на резултатите

ЧХГ (hCG на английски) е съкратеното и популярно наименование на хормонът човешки хорионгонадотропин. Той неслучайно носи и името „хормон на бременността“. Това е така, тъй като този хормон става откриваем в кръвта на жената и започва своето покачване едва след успешно зачеване. Това прави ЧХГ най-сигурният индикатор за наличието на бременност.

Какво представлява ЧХГ

Човешкият хорионгонадотропин започва де се произвежда от трофобластните клетките, изграждащи плацентата, непосредствено след успешната имплантация на бластоциста.

ЧХГ е гликопротеин , който се състои от 2 свързани пептидни вериги – алфа и бета. В тялото се открива в няколко различни форми, но от гледна точка на практиката от по-съществено значение са интактният ЧХГ (съдържащ алфа-и бета-субeдиниците) и бета-ЧХГ (свободна бета-субединица). Бета-субединицата е строго специфична за човешкия хорионгонадотропин. Затова при тестовете, използващи бета-субединицата има по-малка вероятност от опорочаване на резултатите. Освен това, те са и по-чувствителни от теста за откриване на интактния ЧХГ.

Когато се говори за лабораторно изследване на човешкия хорионгонадотропин, в повечето случаи се има предвид изледване на бета ЧХГ. Понякога в номеклатурата на изследванията, предлагани в различни лаборатории ще срещнете изследването като „общ бета ЧХГ“, „free hCG“, „free beta-HCG“ и т.н., но в болшинството от случаите става въпрос за едно и също изследване. Най-добре е да попитате компетентен служител, какво точно се изследва в дадения лабораторен тест.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Биологична функция

Когато оплодената яйцеклетка се имплантира успешно в маточната кухина и ембрионът се формира, трофобластните клетки (които впоследствие участват и в изграждането на плацентата) започват усилено да произвеждат хорионгонадотропин. Това има две важни последствия, които правят ЧХГ ключов хормон в началото на бременноста и периода на формиране на плацентата:

 • На първо място, hCG стимулира жълтото тяло в яйчника, което от своя страна увеличава произдводството на прогестерон (и в по-малка степен на естроген). Това води до удебеляване на маточната лигавица и увеличаване на нейното кръвоснабдяване.
 • На второ място, хорионгонадотропинът участва в различни сигнални процеси, които подсказват на тялото на жената, че е настъпила бременност. Един от тези процеси води до потискане на имунния отговор на мястото на имплантирането на ембриона и позволява формирането на плацентата.

Също така се предполага, че hCG е един от отговорниците за сутрешното гадене и повръщане в първия триместър на бременността. Изследвания показват, че нивата на хормона са пропорционални на тежестта на тези неприятни симптоми.

Производствота на хорионгонадотропин расте експоненциално в чачалото на бременноста. Най-общо нивата се удвояват на всеки 48-72 часа, като те достигат своя пик между 8 и 11 г.с. от бременността, или около края на първия триместър. След това, през останалата част от бременността, нивата на хормона постепенно намаляват.

Хорионгонадотропин и тестовете за бременност

Стойностите на ЧХГ започват да се покачват значимо и до степен, че може да бъде открит в кръвта най-рано около 6 до 10 дни след зачеването. Именно тогава бременността би могла да бъде отчетена с кръвен тест за бременност в лаборатория. Домашните уринни тестове, които също изследват нивата на хормона, пък могат да индикират положителен резултат 12-14 дни след успешното зачеване.

Домашните уринни тестове работят именно чрез откриване на човешки хорионгонадотропин в урината. В самото начало на бременността, нивата на хормона се удвояват на всеки два дни. Открива се в урината още около първия ден на пропусната менструация. Все пак за оптимални резултати и точност е добре да се изчака няколко дни от закъснението на менструацията, преди да се направи тест за бременност.

Най-сигурният и точен начин за определяне на бременността си остава кръвният тест. Най-често срещаният кръвен тест е количествения кръвен тест, който оценява нивата на хормона в кръвта на жената. Измерването на ЧХГ се отчита в единици, наречени мили-международни единици на милилитър кръв (mIU/ml).

Един от недостатъците на тестовете за бременност е, че повишените нива на хорионгонадотропин предоставят информация единствено за настъпила бременност, но не и за това дали тя е извънматочна или вътрематочна. Това би могло да се докаже единствено след ехографско изследване.

Стойности на ЧХГ при нормална бременност

Стойностите могат да варират драстично от жена до жена и от бременност до бременност. Като цяло нива под 5 mIU/ml се считат за липса на бременност, а нива над 25 mIU/ml означават, че такава вече е настъпила.

Резултатът от единично изследване няма голяма информативна стойност. По-скоро е важна еволюцията в стойностите между последователни изследвания. В началото на нормално протичаща бременност е най-обичайно нивата на ЧХГ в кръвта да се удвояват на всеки 2-3 дни.

А ето и как се изменят средните стойности на ЧХГ в кръвта на бременната жена по гестационни седмици:

Период от бременносттаРеферентен интервал
3-та гестационна седмица5,8-71,2 mIU/ml
4-та гестационна седмица9,5-750 mIU/ml
5-та гестационна седмица200-7 000 mIU/ml
6-та гестационна седмица200-32 000 mIU/ml
7-ма гестационна седмица3 000- 160 000 mIU/ml
Между 8-ма и 12-та гестационна седмица32 000-210 000 mIU/ml
Между 13-та и 16-та гестационна седмица9 000-210 000 mIU/ml
Между 16-та и 29 гестационна седмица1 400-53 000 mIU/ml
От 29-та гестационна седмица до края на бременността940-60 000 mIU/ml
Бета ЧХГ стойности таблица

Всички изброени, по-горе стойности на ЧХГ са по-скоро насочващи, и при всяка жена нивата на хормона могат да нарастват по различен начин. Понякога дори жени с по-ниски от референтните нива могат да износят здрав плод и да се радват на нормална и спокойна бременност.

При жени, намиращи се предменопаузален период и в постменопауза нивата на хормона отново са ниски, под 10 mIU/ml.

Каква информация могат да ни дадат стойностите на ЧХГ?

Количеството човешки хорионгонадотропин в кръвта на бременната жена, често би могло да даде различна информация относно бременността и състоянието на плода. Например:

 • За наличието на многоплодна или гроздовидна бременност (тогава нивата на хормона са много по-високи от обичайните),
 • За риск от спонтанен аборт и загуба на плода, за вече настъпил такъв, или за „кухо яйце“ (когато нивата на ЧХГ се понижават в период от 2-3 дни през първия триместър),  
 • За наличието на извънматочна бременност (често в този случай, нивата са високи, но не може да се визуализира плоден сак в маточната кухина),
 • За проблеми с растежа и развитието на плода,
 • Необичаен растеж на тъканите в яйчниците или матката, включително някои видове ракови заболявания, при жени, които не са бременни.
 • Високи стойноси обикновено са налице при синдром на Даун

Разбира се, нивата на ЧХГ в кръвта не могат да бъдат напълно точен показател и на база тях да бъде поставена точна диагноза. Те могат само да насочат към евентуалното наличие на конкретен проблем. За неговото най-точно установяване са необходими още други допълнителни изследвания.

По-ниските или по-високите нива на човешки хороингонадотропин могат да означават и неправилно изчислена бременност.

Добре е кръвният тест за нивата на хормона да се повтори отново след 48-72 часа, за да се установи промяната в тях. Ако се появи необичайно кървене или по-силни болки, или пък жената е преживявла спонтанен/нни аборт/и в миналото, лекарят по всяка вероятност ще поиска по-редовни изследвания на ЧХГ.

Стойности на ЧХГ след аборт

Абортът представлява прекъсване на бременността още в самото ѝ начало. Той може да бъде спонтанен или планиран. Спонтанният аборт би могъл да настъпи до 12-та г.с. (ранен спонтанен аборт), и след това – до 27-ма г.с. (късен спонтанен аборт). Причина за това биха могли да бъдат хормонален дисбаланс в женския организъм, Синдром на поликистозните яйчници, Ендометриоза и др.

Около 80% от спонатнните аборти възникват до 13-та г.с. от бременността, или точно в момента, в който нивата на човешки хорионгонадотропин отбелязват своя пик. Именно поради тази причина, тяхното изследване в началото на бременността и ниските им нива в този период, могат да информират за евентуалната загуба на плода.

Понякога след спонтанния аборт, е възможно да се наблюдава „остатъчен“ ЧХГ. Нивата на хормона след аборт зависят основно от това какъв е бил той и кога е възникнал. Ако бременността е приключила през първите 2 до 4 седмици, вероятно нивата на  хормона са все още ниски и бързо ще се възстановят. Ако обаче спонтанният аборт е настъпил към края на първия триместър, нивата на човешки хорионгонадотропин ще са значително по-високи и възстановяването им ще продължи малко по-дълго. Затова, в зависимост от индивидуалното състояние, е съвсем нормално нивата на хормона да се задържат сравнително високи.

Балансирайки нивата на хормона хорионгонадотропин, тялото постепенно ще се подготви за нова бременност. Забременяването след аборт е напълно възможно и много жени се радват на своите здрави рожби, дори след като са претърпели един или няколко спонтанни аборта. Специалистите съветват да се изчака поне 2-3 месеца преди да се пристъпи към последващи опити за зачеване.

Външен прием на човешки хорионгонадотропин

Някои лекари в областта на репродуктивната медицина предписват на своите пациентки инжекции, съдържащи човешки хорионгонадотропин. Те се използват като средство за лечение на женско безплодие. В действителност този метод е одобрен и на места по света бива често използван. Други специалисти обаче смятат, че по този начин се манипулират резултатите от ин витро или друг вид АРТ процедура. Съществуват изследвания, които защитават тезата, че приложението на ЧХГ повишава честотата на успешни бременности след вътрематочна инсеминация. Все пак мненията за това остават противоречиви сред специалистите в областта.

Количествени и качествени тестове на ЧХГ

Както вече споменахме нивата на човешки хорионгонадотропин и тяхната промяна биха могли да дадат на лекаря информация относно развитието на бременността и възможността от евентуална загуба на плода. Промяната в нивата между два последователни тесва в самото начало на бременността, би могла да бъде показателна за напредъка на бременността.

Количествените кръвни тестове за нивата на ЧХГ могат да предоставят полезна информация относно възможността от настъпването на спонтанен аборт през първите седмици от бременността. Сравняването на резултатите от два количествени теста може да даде индикация за това дали бременността напредва нормално.

Качествените кръвни тестове отговарят единствено на въпроса дали жената има в кръвта си hCG. Тъй като нивата на хормона започват да се покачват след имплантирането на успешно оплодената яйцеклетка, тези тестове могат да дадат добра представа какъв е резултатът след направен ебриотрансфер при ин витро процедура.

При повечето жени нивата на хормона се изследват единствено с тестовете за бременност и служат само за доказване на нейното наличие. В случаите, в които съществува риск от спонтанен аборт или бременността рискована, проследяването на ЧХГ следва да бъде задължителна част от диагностиката през първия триместър от бременността.

Референции:
Биологини функции на ЧХГ и ЧХГ-свързаните молекули. Cole LA. Biological functions of hCG and hCG-related molecules. Reprod Biol Endocrinol. 2010;8:102. Published 2010 Aug 24. doi:10.1186/1477-7827-8-102

30 коментара по “ЧХГ – изследване и интерпретация на резултатите”

 1. Здравейте, тестът (кръвен) ми беше 0.200, при положение че го направих две седмици след евентуално да съм заченала, възможно ли е да съм бременна?

  1. FertilAid България

   Здравейте! За съжаление, тази стойност и твърде ниска, за да се потвърди бременност.

   1. Лорена

    Здравейте имали вероятност за грешка в кръвният тест от 35 дни ми закъснява и си направих кръвен тест и показателите ми бяха <2,3 и зелено стикче .. ??
    Благодаря ви предварително 🙂

   2. FertilAid България

    Здравейте! Вероятност от греша има, макар и да се случва сравнително рядко. Направете двойна проверка с домашни тест-лентички за бременност. Препоръчваме Ви да направите и ехография, за да сте сигурни.

 2. Камелия

  Здравейте, на 03.04 имах трансфер на два замразени ембриони. Днес 19.04 (16 ден след трансфера)пуснах ЧХГ тест и резултата е 102. Какво значи?

  1. FertilAid България

   Здравейте! На този етап това означава положителен резултат. Стискаме палци!

 3. Надежда

  Здравейте! Имам капчица надежда, затова реших да пиша тук и да потърся Вашето мнение:
  9-ти ден след трансфер на 2 бластоциста – ЧХГ 42, 11-ти ден 48.
  Вторият резултат ме отчая, знам че трябва да се удвоява, а в моя случай нарастването е незначително.
  Но погледнах прогестерона, който е нараснал от 22 на 29, парадоксално за мен. Моля за Вашия коментар! (утре, 13 ден от трансфера, ще пусна отново ЧХГ)

  1. FertilAid България

   Здравейте! Съжаляваме за забавянето в отговора, но в някои периоди трудно смогваме да обработим запитванията. Действително, ЧХГ се покачва съвсем придвидимо при болшинството успешни бременности. Имайте предвид, че около 10-15% от норманлине бременности, не следват „правилата“. Прогестеронът изглежда в норма, но там е възможно да има дори и по-големи индивидуални вариации. Стискаме палци всичко да е наред! Ако желаете, можете да споделите за нашите читатели как се развиват нещата.

 4. Надежда

  Зравейте, направихме трансфер и на 14 ден кръвният тест показа 91.56МIU/ml. След два дни е 116MIU/ml. Да се притеснявам ли? Благодаря предварително

  1. FertilAid България

   Здравейте! На този етап няма основание за притеснение – това са нормални стойности, които се наблюдават при успешен трансфер.

 5. Анонимен

  Здравейте, имам един въпрос. При мисед аборт чхг покачва ли се или трябва да си спада? Понеже ми казаха, че пак ще се покачва

  1. FertilAid България

   Здравейте! При мисед нивата на ЧХГ могат да останат известно време повишени, но сравнително бързо се връщат към изходните нива. В някои редки ситуации плацентата може да продължи да се развива за известно време и да произвежда хормони (в това число и ЧХГ), въпреки че плодъдт не е вече жив. В тези ситуации може и да се наблюдава повишение на ЧХГ.

 6. Поля Димитрова

  Здравейте,на 15.10.2013 г беше последната редовна менструация.На 17.11. си направих тест след закъснение на цикъла от 8 дни и беше положителен. На 27.11. отидох на преглед при АГ ,визуализира се плоден сак ,но без ембрион .Днес 28.11. си направих b-HCG изследване и резултата е 2812 mIU/ml . нормално ли е все още да не се вижда ембрион и има ли място за притеснение?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Не виждаме място за притеснение. Нормално е в този етап от бременността да се визуализира само плоден сак. През следващите дни или седмица вече би могъл и да се види развиващ с ембрион. Разбира се, ехографското изследване остава донякъде субективно и зависи от опита на лекаря. Моментната стойност на ЧХГ има по-малко информативна стойност – там по-скоро следим с какви темпове се увеличава. Стискаме палци да има добри новини през следващите дни!

 7. Ивелина

  Здравейте днес си направих кръвен тест за бременност total beta HCG общ бета- ЧХГ 431.70 mU/ml имам повече от 5 положителни тесто за бременност, но вчера като бях на трапсвагинален преглед не се видя нищо. От какво може да е? Моля ви за съвет

  1. FertilAid България

   Здравейте! Разбираме Вашето притенснение. В повечето случаи, подобни на Вашия, няма основание за тревога и изследването просто е направено твърде рано, за да се визуализира плоден сак. Трансвагиналният ехографски преглед е по-точен от стандартният, но остава едно сравнително субективно изследване, което зависи от опита и „набитото око“ на лекарят, провеждащ изследването. Препоръчваме Ви да изчакате няколко дни и да направите ехографското изследване наново. С колко дни закъснява цикълът Ви? Пишете ни на info@fertilaid.bg

   1. Анонимен

    Последно ми дойде на 19сти септември, а октомври очаквах пак на 19ти, но получих на 14ти октомври 2 дни зацапване и спря…

   2. FertilAid България

    Да, все още е твърде рано и дори опитен ехографист ще се затрудни да види плоден сак при бременност с такава давност. Направете отново трансвагинална ехография след седмица.

   3. Ивелина

    Днес пак пуснах кръвни изследвания и резултатите са 1067 mu/ml. Преди 2 дни, на 25ти, бяха 431. Нормално ли се удвояват?? Благодаря предварително. Много ми е притеснено

   4. FertilAid България

    Няма основание за притеснение. Подобни биха били резултатите при една напълно нормално протичаща ранна бременност 🙂

 8. Денислава

  Здравейте, направих трансфер на 17.10 и вчера на 24.10 пуснах чхг – 0.10, възможно ли е да много рано и поради това да показва отрицателен тест?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Кръвният тест обичайно се позитивира в рамките на 3-5 дни след трансфера. Това е най-общо казано. При някои жени със съвсем успешен трансфер тестът може да отчете бременност едва в рамките на период от 7 до 10 дни. Съветваме Ви да повторите теста утре или вдругиден. Стискаме палци всичко да е наред!

 9. Елисавета

  Здравейте, направих си кръвен тест и ми излезна този резултат HCG total – (HCG+beta) < 0.2; Това значи ли, че съм бременна или не, теста съм го направила на 24.10, а самото зачеване е на 11 октомври. Благодаря, предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте! Кръвните тестове за бременност са по-чувствителни и могат да доловят настъпила бременност най-рано 7 до 10 дни от потенциалния момент на зачеването. При Вас може би вече са минали около 12-13 дни. В повечето случаи, около две седмици от настъпилата бременност, кръвният тест би трябвало да отчете позитивен резултат, особено ако вече има и закъснение на цикъла. Възможно е тестът да даде и фалшиво отрицателен резултат, ако е направин твърде рано. Препоръчваме за всеки случай да повторите теста след 2-3 дни или да се тествате с домашни тестове. Това вероятно ще са дни на напрегнато очакване, но стискаме палци все пак опитите да са се увенчали с успех!

 10. Кристина

  Здравейте, днес си направих кръвен тест за бременност, тъй като пия определени лекарства, които биха пречили на протичането на нормална бременност. Имам съмнения, че съм бременна (повръщане, леки боли в корема, гърдите). Най-ранният възможен ден за зачеване е 22 юли. Тестът ми показа ниски нива на ЧХГ – 0,24. Въпросът ми е твърде рано ли съм направила теста и възможно ли е все пак да съм бременна. Цикълът ми е 28 дни и очаквам следващия на 08/08. Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте! Стойност на ЧХГ под 5 обикновено изключва наличието на бременност. Ако е хипотетино приемем възможността за зачеване на 22ри юли, то с голяма степен на сигурност можем да приемем, че тестът е отрицателен. Ако е имало възможности за зачеване през последващите дни, то все още би било рано да се каже със сигурност. Препоръчваме да се тествате повторно след няколко дни. В дните около очакваната следваща менструация можете вече да използвате и уринни тестове.

 11. Здравейте направих трансфер на 10.04.2023 чаках дългите 2 седмици и си направих уринарен показа ми две черти след ден си направих ЧХГ беше на 14 ден показателя беше 54.19MIU след два дни си направих ЧХГ пак и ми показа 9.02. Ще ми каже те ли какво означава да имам ли вяра че съм бременна.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Обичайно, в ранните етапи на бременността, нивата на ЧХГ би следвало да се удвояват на всеки 2-3 дни. За съжаление, отчитането на понижение свидетелства по-скоро за неуспех. Макар и много рядко, все пак е възможна и грешка, особено ако отделните изследвания са правени в различни лаборатории. На този етап бихте могли да направите отново изследване на ЧХГ или да запишете час за ехография (въпреки че още е малко рано за ясна визуализация на плоден сак). Стискаме палци!

 12. Здравейте направих ЧХГ и резултата е следния
  H -над нормата
  120.56 MIU/ml<5.0
  Какво значи това?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Повишаване на ЧХГ до такива стойности се наблюдава при бременност. Такива стойности са характерни за жени след трета гестационна седмица. В случай, че не сте бременна, би било добре да се повтори изследването, за да се изключи вероятността от фалшиво завишени резултати. Ако при повторно изследване стойностите са отново от този порядък, то препоръчваме да направите допълнителни изследвания при АГ-специалист, за да се потърси евентуална причина.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top