Л-аргинин в лечението на безплодие – как действа?

Л-аргинин в лечението на безплодие е една от доста обсъжданите теми във форумите със съвети за забременяване. Аминокиселината подобрява плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Тя повишава притока на кръв към матката, гениталиите и яйчниците. Също увеличава дебелината на ендометриума и качеството на яйцеклетката. Действа положително и върху качеството на спермата и либидото при мъжете.

Л-аргинин в лечението на безплодие може да се набави чрез храненето. Но има и някои добавки, в чийто състав влиза. Организмът го понася добре и страничните ефекти от приема са много малко.

Л-аргинин – механизъм на действие

Л-аргинин в лечението на безплодие е вещество, наречено азотен оксид. След поглъщането му, той се отпуска и разширява кръвоносните съдове. Това действие подобрява притока на кръв и нейната циркулация в тялото. Затова се използва за широк спектър от медицински състояния, като високо кръвно налягане, деменция, подпомагане заздравяването на рани и еректилна дисфункция. И както стана ясно, едно от най-големите му плюсове е, че може да се използва за лечение на фертилитета.

Как действа Л-аргинин на женското и мъжко здраве?

Женска плодовитост

Основното действие на аминокиселината е подобряване притока на кръв и циркулацията на матката. Тя се предписва от много лекари за удебеляване на ендометриума. А това е предпоставка за имплантирането на ембриона и повишава вероятността за успешна бременност. Също повишава качеството на яйцеклетката чрез увеличаване на кръвоснабдяването на яйчниците. Затова го предписват при стимулация и жени, които имат тънка лигавица на матката. Л-аргининът също е полезен и при лошо качество или количество на яйцеклетките поради намален яйчников резерв (ниско АМH) или предишен лош отговор на стимулация за инвитро.

Мъжка плодовитост

Л-аргинин в лечението на безплодие увеличава производството на сперматозоиди и подобрява тяхната подобрява тяхната подвижност. Използва се и при еректилна дисфункция. Той има вазодилатиращи свойства и се грижи за либидото на мъжа.

Мъжете, които се хранят по-здравословно и включат Л-аргинин като добавка, могат значително да подобрят спермалните си показатели преди да предприемат изкуствено оплождане или опити за зачеване. В случай, че броят на сперматозоидите е под 10 милиона на милилитър, то аргининът вероятно няма да помогне.

FH PRO за мъже

Формула от клиничен клас. Подготовка на мъжа за максимален успех при АРТ.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Какво да приемате, за да си набавите аминокиселината?

Може да получите важната аминокиселина както от менюто си, така и от някои добавки. Храните, съдържащи Л-аргинин, включват варива (леща и боб), животински продукти (яйца, месо и млечни продукти) и ядки (фъстъци и орехи). Така например в 450 г пуешко варено месо има 3 009 мг; в 1 чаша семки от тиква – 2 076 мг; в 450 г говеждо месо – 2 2271 мг аргинин.

Каква е препоръчителната дневна доза за Л-аргинин?

Тъй като тялото не може да произведе естествено аминокиселината, трябва да получи между 6 и 30 грама на ден от нея от храни или добавки.

Л-аргинин в лечението на безплодие – има ли странични ефекти?

Както стана ясно, Л-аргининът се понася добре от тялото. Докладвани са много малко нежелани реакции от приема му, сред които главоболие. Тъй като разширява кръвоносните съдове, може да причини ниско кръвно налягане. Или да влоши симптомите при хора с херпес. Въпреки че не се счита за безопасен за прием по време на бременност, той е бил използван при жени с прееклампсия.

Съвет от екипа на FertilAid:

Ако имате някои от горепосочените проблеми, попитайте вашия лекар дали да приемате Л-аргинин в лечението на безплодие. Той ще ви назначи изследвания според вашето състояние. Освен Л-аргинин, може да ви предпише и други важни витамини, спомагащи за забременяване и лечение на някои проблеми при женското и мъжко здраве.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията при специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top