лечение-на-ендометриоза

Лечение на ендометриоза – най-често използвани подходи

Ендометриозата е естроген-зависимо заболяване, което в някои случаи би могло да породи трудности в хода на опитите за зачеване и репродуктивни проблеми при жената. Съвсем естествено е да попитате какви са възможностите за лечение на Ендометриоза. Това е и темата на настоящата статия.

Преди обаче да пристъпим към нейната същност, бихме искали да уточним едно – все още няма установено лечение на състоянието, което да предотврати повторната му поява. Въпреки това, има много добри начини, които дават резултат, макар и само временен. Не бихме искали да Ви обезкуражаваме, но е факт, че състоянието би могло да се завърне след време, дори и при приложено успешно лечение на Ендометриоза.

Въпреки това, не забравяйте, че невъзможното забременяване, макар и с Ендометриоза, е само мит, и Вие може да сте една от многото жени, при които бременността настъпва дори по-бързо и по-леко от очакваното!

Възможности за лечение на Ендометриоза

Медицинските специалисти в областта провеждат многобройни изследвания, които обаче и до момента не са довели до еднозначен резултат. Затова и вече споменахме, че няма лек, който да излекува състоянието трайно.

Съществуват няколко възможни начина за лечение на Ендометриоза:

  • Хирургично лечение
  • Медикаментозно лечение
  • Съчетание между двата вида лечение – хирургичен метод, последван от медикаментозно лечение.

Хирургично лечение на Ендометриоза

Същността на хирургичното лечение на Ендометриоза се крие в премахването на ендометриозните огнища в тялото. Както знаете, те биха могли да се появят както в областта на малкия таз, така и извън коремната кухина. Случаите от втория тип обаче са много по-рядко срещани. Самата Ендометриоза е налице тогава, когато тъкан, подобна на маточната лигавица, започва да се развива и да нараства извън самата матка.

Новообразувалата се тъкан, подобна на ендометриума, се изменя досущ като самия него през отделните фази на месечния цикъл. Тъкмо поради тази причина, е възможно да се получат сраствания с други органи, които да попречат нормалното им функциониране в тялото. Имайки предвид, че срастванията възникват най-вече в областта на малкия таз, те биха могли да доведат до запушване на Фалопиевите тръби или друг проблем, който да възпрепятства скорошно забременяване.

Премахване на срастванията

Премахването на срастванията се осъществява по време на процедура по лапароскопия. Разбира се, това правило не е съвсем универсално – ако се извършва операция, която изисква коремен разрез с цел по-голяма прецизност, хурургичното лечение на Ендометриоза би могло да се осъществи и по този начин.

Премахването на срастванията е силно инвазивен метод, който се прилага при ендометриозни кисти, с големина над четири сантиметра. Самата процедура включва изгаряне с ток или лазер и изрязване на новопоявилата се, нежелана тъкан. По този начин, се способства за възстановяването на нормалното функциониране на засегнатите по-рано органи.

Радикално премахване на срастванията

Обърнете внимание, че в някои случаи, е възможно хирургичното лечение на Ендометриоза да бъде и радикално. Това означава, че освен ендометриозното огнища, посредством ток или лазер, се отстранява и засегнатият орган. Това би могло да бъде матка, яйчник, яйчници или др. Обръщаме внимание обаче, че такова решение не бива да се взима прибързано!

Препоръчваме Ви да потърсите поне още едно лекарско мнение преди да пристъпите към такъв тип хирургично лечение на Ендометриоза! Причината е, че е възможно дори малка част от засегнатия репродуктивен орган да е останала здрава и да повиши шансовете за скорошно забременяване!

Медикаментозно лечение на Ендометриоза

Алтернатива на хирургичното лечение на Ендометриоза е назначаването на прием на хормонални медикаменти. Както вече споменахме, състоянието е естроген-зависимо заболяване, което означава само едно – че се храни с женските хормони и, по-точно – с Естрадиола. С изменението на съотношението между хормоните в тялото и повишаване на нивата на Естрадиол с приближаването на овулацията, ендометриозните огнища нарастват.

В този ред на мисли, съвсем логично е лечението на Ендометриозата посредством медикаменти да включва потискане на производството на Естрадиол, за сметка на някои от останалите женски полови хормони.

Лечение на Ендометриоза с GnRH аналози

Гонадотропин-освобождаващият фактор (GnRH) е хормон, който отговаря за освобождаването на Фоликулостимулиращ и Лутеинизиращ хормон (FSH и LH). Те се произвеждат от хипофизната жлеза. От своя страна, FSH и LH подпомагат синтеза на естрогени и прогестерон в яйчниците. Благодарение на Фоликулостимулиращия хормон, във фоликуларната фаза се извършва активно производство на Естрадиол. Лутеинизиращият хормон има по-засилено действие в Лутеалната фаза, след края на овулацията. В този период от месечния цикъл, женското тяло произвежда както обилни количества прогестерон, така и известна доза естрогени.

Лечението на Ендометриоза с аналози на гонадотропин-освобождаващия фактор съдейства за временно блокиране на действието на хипофизната жлеза. По този начин, тя спира да отделя фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон и медикаментите елиминират, макар и само за известен период от време, прозиводството на Естрадиол. Яйчниците се отдават на почивка, а както маточната лигавица, така и ендометриомите (ендометриозните огнища) спират своя растеж.

Продължителност на лечението

Обичайно, продължителността на лечението е между три и шест месеца. Обърнете внимание, че самолечението в никакъв случай не е препоръчително! Доверете се на своя лекар за назначаването на най-подходящото лечение на Ендометриоза спрямо Вашия индивидуален случай. Най-често, GnRH аналозите са под формата на инжекции, които се поставят мускулно – всеки месец или веднъж на всеки три месеца, под контролирано медицинско наблюдение.

Възможни странични ефекти

Погрижете се да сте информирани за възможните странични симптоми от лечението с GnRH аналози. Те са много сходни с неприятните симптоми, характерни за периода на менопаузата. Причината е, че по време на лечението, както и след края на менструалния цикъл, нивата на Естрадиол в тялото силно намаляват. В резултат, биха могли да настъпят горещи вълни, влагалищна сухота, отпадналост и загуба на либидо.

Загубата на калций е друг страничен ефект от лечението на Ендометриоза с GnRH аналози. Костната тъкан неминуемо се уврежда през периода на прием на медикаментите и това води до развитие на временна остеопороза. Добрата новина е, че това е напълно обратимо след края на лечението! В рамките на около година, костите се възстановяват и са също толкова здрави, колкото и преди началото на медикаментозното лечение.

Обърнете внимание, че тъкмо поради необходимостта от заздравяване на костната тъкан, такъв тип лечение не бива да се повтаря най-малко две години след приключване на първия етап на прием на GnRH аналози.

Лечение на Ендометриоза с прогестини

Синтезът на прогестините се регулира от Лутеинизиращия хормон. Най-добре познатият техен представител е прогестеронът, който се произвежда от жълтото тяло, след края на овулацията и настъпването на Лутеалната фаза. Задачата на прогестерона е да подготви маточната лигавица за имплантацията на оплодената яйцеклетка.

Когато обаче прогестините се използват, като средство за лечение на Ендометриоза, основната им задача е да потиснат производството на Естрадиол. Обичайно, в хода на измененията на хормоналните нива по време на месечния цикъл, след края на менструацията до началото на овулацията, нивата на естрогени в организма нарастват. Прогестеронът се появява едва в края на менструалния цикъл, когато Естрадиолът се синтезира в минимални количества. Такава е и връзката помежду им – обратнопропорционална.

Резултат и продължителност на лечението

В този ред на мисли, инжектирайки завишени количества прогестини в тялото, Естрадиол не се произвежда, поне в периода на лечение на Ендометриозата. В резултат, ендометриозните огнища преустановяват своето развитие и намаляват, а менструацията не се появява в рамките на няколко месеца.

Обичайно, продължителността на лечението съвпада с тази на лечението с GnRH аналози и не надвишава шест месеца. Обърнете внимание, че и в този случай самолечението не е никак препоръчително! Доверете се на своя лекар за назначаването на най-подходящото лечение на Ендометриоза спрямо Вашия индивидуален случай. Най-често, прогестините също са под формата на инжекции, които се поставят мускулно – веднъж на всеки три месеца, под контролирано медицинско наблюдение.

Възможни странични ефекти

В случай, че Ви бъде назначено медикаментозно лечение на Ендометриоза с прогестини, обсъдете със своя лекар възможните странични ефекти от техния прием. Такива биха могли да бъдат: покачване на телесното тегло, задържане на течности, напрежение в областта на гърдите, склонност към депресивни състояния.

Обърнете внимание, че липсата на менструация по време на периода на лечението, би могла да продължи и след неговото приключване – средно до шест месеца. Тъкмо поради тази причина, не винаги прогестините са предпочитани от медицинските специалисти, при лечение на Ендометриоза. Разбира се, всеки случай е много индивидуален, така че понякога техният прием е силно препоръчителен.

Лечение на Ендометриоза чрез увеличаване на мъжките хормони

Всеизвестен факт е, че нивото на мъжките полови хормони в женското тяло е по-малко от това на женските полови хормони. Когато става въпрос за лечение на Ендометриоза обаче, това съотношение би могло да се промени. Най-често използваният препарат от този тип е Данозол (Данокрин). Неговото действие отново потиска отделянето на Фоликулостимулиращ и Лутеинизиращ хормон в женското тяло.

Данозолът представлява синтетична форма на андроген, който повишава нивото на мъжките хормони в женското тяло. По този начин, потиска отделянето на Естрадиол. С преобръщането на естественото съотношение между хормоните в организма, менструацията временно не настъпва, по време на лечението. Обикновено се преустановява до края на втория месец на терапията. По този начин, ендометриозните огнища също се успокояват и спират своето развитие и разрастване. Симптомите, типични за Ендометриоза, най-често изчезват с отсъствието на менструалната кръв.  

Продължителност на лечението

За разлика от останалите методи за лечение на Ендометриоза, споменати по-горе, тук терапията включва прием на таблетки/ капсули, а не се прилага посредством инжекции. Лечението на Ендометриоза с Данозол не провокира проблеми с костната тъкан.

Продължителността на лечението обикновено е средно шест до девет месеца. Най-често, редовната менструация и овулация се възстановява в рамките на четири до шест седмици след края на терапията.

Възможни странични ефекти

Макар ефективността от лечението на Ендометриоза с Данозол да е много висока, то се прилага все по-рядко от края на 80-те години на миналия век до днес. Причината е, че вероятността от настъпване на нежелани странични ефекти при лечението с GnRH аналози, например, е много по-малка.  

Тъй като по своя характер Данозол е андроген, съвсем логично, той предразполага женското тяло към развитие на някои особености, характерни за мъжкото тяло. Такива биха могли да бъдат повишено ниво на окосмяване и удебеляване на гласа. В резултат от лечението, яйчниците започват да произвеждат и андрогени, макар и в по-малки количества. Други странични ефекти биха могли да са: повишаване на телесното тегло, поява на акне и омазняване на кожата.

Обърнете внимание, че всички нежелани промени, настъпили в женското тяло по време на лечението, са обратими, с изключение на удебеляването на гласа! В зависимост от индивидуалния случай обаче, възстановяването би могло да отнеме няколко месеца.  

Лечение на Ендометриоза с ароматазни инхибитори

Ароматазните инхибитори са химични вещества, които, както подсказва наименованието им, се свързват с ензима ароматаза и потискат неговото действие. Самият ензим ароматаза обичайно се свързва с молекулата на тестостерона и променя структурата му, превръщайки го в Естрадиол. Правилно се досещате защо ароматазните инхибитори са подходящи за лечение на Ендометриоза – благодарение на тях, нивата на естрогени намаляват, а ендометриомите постепенно се заличават. Основното действие на ароматазните инхибитори, в хода на лечението на Ендометриоза, е да блокират образуването на Естрадиол в женското тяло.

Средната продължителност на лечението на Ендометриоза с ароматазни инхибитори е сходна с тази на останалите видове медикаментозна терапия. Подобно на Данозол, ароматазните инхибитори се приемат под формата на таблетки, във всеки един ден за периода на лечението.

Възможни странични ефекти

В резултат от понижаването на нивото на Естрадиол в женското тяло и спирането на редовната менструация, биха могли да са налице някои странични ефекти. Те съвпадат и с първите два възможни начина за лечение на Ендометриоза – посредством GnRH аналози и прогестини.

По време на терапията с ароматазни инхибитори, е възможно да са налице горещи вълни, както и някои от останалите неприятни симптоми, обичайно свързани с периода на менопауза. Сред тях е и изтъняването на костите, което поражда необходимостта от по-дълъг процес на възстановяване след преустановяване на лечението с ароматазни инхибитори. Обърнете внимание обаче, че, често, този вид медикаментозна терапия се свързва с по-леко изразени странични ефекти от останалите.

Комбинирано лечение

Комбинираното лечение на Ендометриоза съчетава хирургичния метод и хормоналната терапия чрез медикаменти. Обикновено, това се случва тъкмо в този ред.

При прилагането на хирургично лечение за отстраняване на кисти и сраствания, на пръв поглед ендометриалните клетки са елиминирани. Въпреки това, много често има такива, които остават невидими с по-просто око. По преценка на медицинския специалист обаче, до месец след извършването на операцията се пристъпва и към медикаментозно лечение, безирано на прием на хормони. Целта на терапията е останалите ендометриални клетки да изчезнат, за да бъде тя, поне временно, успешна. В противен случай, ендометриозните огнища ще се разпалят отново още с началото на следващата менструация.

Лечение на състоянието и бременност

Макар все още да няма установен лек за окончателното справяне с Ендометриозата, редица проучвания доказват, че бременността е най-добрият начин за противодействие на състоянието!

При някои жени, е напълно възможно забременяването да се случи неподпомогнато, по естествен път. При други, се налага прибягване до процедура по ин витро оплождане. Въпреки че зачеването е възможното и най-желаното решение на проблема, не бихме могли да го наречем алтернатива за лечение на Ендометриоза. Най-малкото, защото това не би било правилно. Дори и след настъпване на бременността, симптомите могат да се завърнат.

Не позволявайте обаче страхът от състоянието да Ви позволи да се лишите от това най-голямо щастие! Уверете се, че се оставяте в ръцете на добър специалист, който познава симптомите и възможностите за лечение на Ендометриоза и, вярваме, че всичко ще бъде наред!

В последната статия от поредицата, посветена на Ендометриозата, очаквайте повече информация за възможностите за забременяване и препоръките за балансирана диета, която върви ръка за ръка с лечението на състоянието!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top