митове-за-ендометриоза

Ендометриоза – най-често срещаните погрешни митове за състоянието

Ключът към разрешаването на репродуктивните проблеми се крие в тяхното разбиране. Причината е, че когато човек е напълно наясно с какво се бори, шансовете за преодоляването на трудностите са много по-високи. Тъкмо поради тази причина, Ви разкриваме кои са най-често срещаните митове за състоянието Ендометриоза.

Не толкова силно разпространеният характер на състоянието и, в някои случаи, по-трудно разпознаваемите симптоми, много пъти водят до формирането на погрешни схващания. Надяваме се, че статията ще Ви бъде полезна за сверяване на часовника, а, защо не – и за научаването на някои неподозирани факти за Ендометриозата.

Нека преминем към митовете, най-често спрягани за верни твърдения. Обърнете внимание, че макар да са отбелязани с по-едър шрифт, като акцент, това не ги прави по-малко погрешни, така че ако искате да се информирате правилно, не пропускайте и по-дребния шрифт (:

Ендометриоза и ендометриум са две понятия с еднакво значение

Може двете понятия да звучат сходно, но значението им далеч не е едно и също!

Ендометриумът е най-вътрешният слой от обвивката на матката. Той се намира откъм маточната кухина и се нарича още маточна лигавица. Изграден е от епителни клетки и търпи постоянни изменения през отделните фази на месечния цикъл. Той присъства естествено и изначално в организма на всяка жена и, сам по себе си, не е проблематичен.

Ендометриозата, за разлика от ендометриума, не присъства изначално в женската полова система. Напротив, това е състояние, при което тъкан, подобна на маточната лигавица, започва да се развива и да нараства извън матката. Макар да се намира извън маточната кухина, тя се изменя по същия начин като ендометриума. Появата на ендометриоза би могла да създаде трудности в хода на опитите за зачеване.  

Причината за поява на Ендометриоза би могла да бъде емоционална

Ендометриозата е физиологично заболяване, причините за появата на което не са напълно ясни и до днес. Специалистите в областта продължават да провеждат проучвания по темата, които да внесат повече яснота. Въпреки това, резултатите не са еднозначни.

Много вероятно е причината за възникване на състоянието да не е една-единствена. Сигурност на това твърдение вдъхва силната индивидуалност на проявата на репродуктивни проблеми при отделните двойки. Предполага се, че причините включват едновременно ендометриума, имунната система, перитонеума (най-външния слой в обвивката на матката) и Фалопиевите тръби. Категорично обаче Ендометриозата не може да възниква в следствие на стрес, силна емоционална обремененост, тревожност или други сходни състояния.

Абортите са сред основните причини за поява на Ендометриоза

Сред теориите за поява на Ендометриозата, присъства и тази, че състоянието би могло да бъде следствие от претърпян аборт. Истината обаче е съвсем различна.  

Всъщност, абортът, както и раждането чрез цезарово сечение, биха могли да причинят друг тип състояние, а именно Ендометрит. Това е възпаление на маточната лигавица, което обичайно възниква в следродилния период и отново се свързва с болки ниско долу в корема или вагинален секрет, в който се открива и кръв.

Ендометритът би могъл да се диагностицира след хистологично изследване на материал, взет от маточната лигавица чрез биопсия. Причината е инфекция на ципата на маточната лигавица. Както вече знаете, Ендометриозата е много по-различно състояние.

Забременяване с Ендометриоза е невъзможно

Много разпространено е твърдението, че състоянието Ендометриоза задължително става причина за безплодие при жената и обрича на категоричен неуспех опитите за забременяване.

Истината е тъкмо обратната! Редица изявени специалисти по репродуктивно здраве потвърждават теорията, че бременността е най-големият враг на Ендометриозата. Оказва се, че скорошното забременяване е съвсем възможно, дори по естествен път, и помага за противодействие на състоянието.

Някои проучвания потвърждават, че около 60-70% от жените, страдащи от Ендометриоза имат големи шансове за забременяване. Поне половината от онези, които правят активни опити – независимо дали по естествен път или посредством методите за асистирана репродукция, успяват да се сдобият с мечтаното детенце!

Бременността лекува Ендометриоза

По същия начин, по който съществуват твърдения, че забременяване с Ендометриоза е невъзможно, се среща и тъкмо обратното вярване. Както отбелязахме и по-горе, възникването на бременност помага за противодействие на състоянието. Въпреки това, за съжаление, не може да го излекува.

Забременяването би могло да потисне симптомите на Ендометриоза, но не и да ги елиминира, в дългосрочен план. Истината е, че обикновено симптомите се завръщат в някакъв момент след раждането. След какъв период от време ще се случи обаче, няма как да бъде ясно. В някои случаи, кърменето потиска менструалния цикъл и противодейства на повторната поява на Ендометриоза. В други случаи обаче, това не се случва.

Хормоналното лечение лекува Ендометриоза

Хормоналното лечение е най-често прилагания метод за потискане на симптомите на Ендометриоза. Неслучайно използваме думата „потискане“, тъй като подобно на забременяването, то не би могло да Ви излекува трайно.

По-дълготрайно действие от приема на хормоните има хирургичната намеса, тъй като тя фактически отстранява ендометриомите и потушава ендометриозните огнища. Въпреки това, колкото и добър специалист да е хирургът, извършил операцията, не би могъл да Ви гарантира, че състоянието няма да възникне отново, макар и по-късно, на същото или на друго място в тялото.   

Ендометриозата настъпва най-вече при жени между 30 и 40 години

Колкото и широко застъпена да е тази хипотеза, всъщност появата на Ендометриоза по никакъв начин не е обвързана с възрастта на жената. Напротив, състоянието би могло да възникне при всяко момиче, след настъпване на първата менструация. На практика, има и случаи, в които тя се появява при тийнейджъри, но и други, в които е налице при жени, при които менопаузата вече е настъпила.

Една от причините, поради които възниква погрешното вярване, датира още от 70-те години, когато лапароскопията навлиза, като метод за лечение и правилно диагностициране на различни състояния. Към онзи момент, прилагането ѝ е било свързано с голям коремен разрез (10-15 см), така че се е прилагала само при много тежки симптоми, които налагат оперативна намеса. Жените, при които се е случвало това, са били най-често на възраст между 30 и 40 години. Затова и се установява това поредно погрешно схващане за Ендометриозата.

Обърнете внимание, че е възможно Ендометриозата да се предава по наследство, така, че да намери проявление и при по-млади момичета. Ако имате много болезнен цикъл, който продължава повече от 7 дни и пречи на дейностите, които извършвате в своето ежедневие, незабавно се консултирайте с гинеколог!

Тежките менструални болки са напълно нормални

При някои момичета, менструацията причинява по-силна болка, отколкото при други. Въпреки това, прекалено тежките менструални болки далеч не са в реда на нещата. Независимо колко нисък е прагът на болка при една жена, обратно на чуждото мнение, изказано отстрани, в случай, че болката пречи на ежедневните Ви дейности, незабавно лекарско мнение.

Консултацията със специалист и директното поставяне на въпроса за евентуална поява на Ендометриоза си струва да се случи възможно най-рано, за да се предприемат мерки за противодействие. В противен случай, тя продължава да се храни от ежемесечната менструация и би могла да се задълбочи и да премине в по-напреднала степен. В допълнение, силните болки ще продължат да причиняват силен дискомфорт.

Жените, страдащи от Ендометриоза, усещат болка само по време на менструация

Болката, която усещат жените, при които е налице ендометриозно огнище, се чувства там, където се е появила тази тъкан, подобна на маточната лигавица. Тя обаче не винаги е налице само и единствено по време на менструация. Понякога, болката се чувства по време на полов контакт, преди или след настъпването на менструацията. При някои жени болката е по-лека, при други – значително по-силна.

Всичко е много индивидуално и няма универсално правило. Същото важи и за вярването, което свързва Ендометриозата с много обилен цикъл. Напротив, по-скоро състоянието Аденомиоза би могло да доведе до по-тежка и обилна менструация. При него отново е налице Ендометриоза, но тя обхваща дебелия, мускулен слой от обвивката на матката – миометриума.

Ендометриоза може да възкникне единствено в областта на малкия таз

Всъщност, има два вида прояви на състоянието – генитална и екстрагенитална Ендометриоза. В първия случай, действително ендометриозни огнища се появяват в областта на малкия таз. Те засягат матката и маточните тръби (вътрешна проява) или обхващат яйчниците и перитонеума (външна проява, Аденомиоза).

Екстрагениталната ендометриоза би могла да се развие върху червата, в бъбреците или в пикочния мехур, както и извън коремната кухина – в мозъка, белите дробове и др. Тези случаи обаче са значително по-редки.

Диагностицирането на състоянието е много лесно

Тъкмо обратното! Не всички прояви на Ендометриоза се свързват с ясно отличими симптоми, особено в началото на разпространение на ендометриомите. Разбира се, сред по-често срещаните оплаквания, са:

  • Усещане за болка (особено по време на менструация)
  • Спонтанни и ненавременни кръвотечения – например, между отделни менструации, при уриниране, непосредствено след полов акт
  • Синдром на неспукания фоликул
  • Трудности в хода на опитите за забременяване.

Всички изброени симптоми не са достатъчно специфични, за да насочат Вашия лекар директно към предположението за Ендометриоза. В допълнение, прегледът с ултразвук не винаги е достатъчен за диагностициране на състоянието. Изключение правят случаите, в които са налице т.нар. „шоколадови кисти“. В останалите случаи, най-сигурно е поставянето на диагнозата чрез лапароскопия.

Ендометриозата е раково заболяване

Не! Въпреки, че ендометриозните огнища се появяват извън матката – както в областта на малкия таз, така е възможно – и извън коремната област, Ендометриозата не е раково заболяване. Това е тъкан, подобна на маточната лигавица, която се променя, в хода на месечния цикъл, по същия начин, по който и самия ендометриум вътре в матката.

Състоянието се подхранва от менструалния цикъл и, в този смисъл, е естроген-зависимо заболяване. Затова и когато менструацията е редовна, дори и след хирургично лечение, раждане или хормонална терапия, Ендометриозата би могла да се появи отново.

Ендометриозата би могла да се диагностицира от всеки гинеколог

За съжаление, колкото и да ни се иска да Ви убедим, че това твърдение всъщност не е само мит, не бихме могли. Ендометриозата все още не е достатъчно добре позната от всички специалисти в областта, което далеч не е във Ваша полза.

В случай, че изпитвате някои от гореописаните симптоми и не Ви е правено лапароскопско изследване, което да изключи диагнозата, незабавно потърсете второ мнение. Особено в случай, че изпитвате трудности в хода на опитите за забременяване, не отлагайте тази консултация, тъй като е вероятно това да е възможната причина, поради която срещате трудности. Не забравяйте, че бременността потиска симптомите на Ендометриоза, и, много често, е възможно да възникне дори по естествен път.

От сърце Ви желаем успех!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top