антибиотици и зачеване

Лечение с антибиотици и зачеване

Може ли приемът на антибиотични медикаменти да навреди на опитите за зачеване? Жените често се съсредоточават върху здравословното хранене, контрола над теглото и следене на овулация. Ала понякога пропускат факта, че са пили антибиотици и други тежки хапчета, които носят своите последствия.

Едно от основните неща, за които да внимавате, ако искате бебе, е да не приемате каквито и да е лекарства без лекарско предписание. Така например някои безобидни на пръв поглед обезболяващи могат да повлияят негативно върху хормоните. Пример за това са нестероидните противовъзпалителни, които могат да променят действието на простагландините, които участват в процеса на възпаление. Те играят важна роля в регулирането на хормоните в човешкото тяло. И помагат за свиването и отпускането на гладката мускулатура, в това число и тази на матката. Ето защо тези противовъзпалителни, както и други обезболяващи, не бива да се вземат безразборно по време на овулация.

Антибиотици – какво представляват?

Те спадат към лекарствата, които убиват бактериите, причиняващи възпаление в тялото. Оттам и някои сериозни заболявания. Въпреки своето широко действие, антибиотиците не могат да елиминират всички видове бактерии. Има такива, които дори след техния прием продължават да растат и се разпространяват в тялото.

При случаи на бактериални инфекции лекарите предписват антибиотици. Те се прилагат чрез инжектиране във вената или мускул. След като инфекцията бъде овладяна, може да се примат допълнителни антибиотици – под формата на хапчета.

Макар да е ясно, че антибиотиците трябва да се пият след лекарско предписание, мнозина от нас го правят. И рискуват не само своето здраве, а и на своето дете. Понякога жени, които не подозират, че са бременни, взимат тези медикаменти, с което увеличават риска от спонтанен аборт след забременяване.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Как антибиотиците влияят на репродуктивните функции?

Aнтибиотиците нямат ефект върху вирусите. Те трябва да се пият по предписание, за конкретен период от време, докато бактериите не изчезнат напълно от тялото. Затова трябва да се приемат стриктно – по указанията на лекаря. В същото време не бива да се злоупотребява с тях, особено при опити за зачеване.

Антибиотичната терапия влияе положително върху репродуктивната система на жените. Тя лесно бива отслабена заради неприятните бактериални инфекции. По този начин увеличава шансовете за зачеване. Но пък може да има негативни последици за самия плод.

Тетрациклин, пеницилин, еритромицин, са основните антибиотици, които вредят на семенната течност при мъжете. Най-вече на производството на качествени сперматозоиди. Все пак лекарите са на мнение, че спрат ли се антибиотиците в подходящото време, една двойка не бива да се тревожи от безплодие.

Прием на антибиотици преди бременност

Ефектът на антибиотиците върху плода не се основава само на елиминирането на лекарството. Обикновено на тялото му трябват между 3 и 6 часа (в зависимост от вида), за да го изхвърли. И има малък ефект върху тялото след спиране на медикамента.
За да са напълно сигурни, че всичко ще е наред, жените трябва да се пазят от забременяване и използват контрацептиви поне 7-10 дни след спиране на лекарството. Ако пият антибиотици заради проблем с пикочните пътища и все още не са се излекували, се препоръчват нови изследвания и контролен преглед.

Гинеколозите са категорични – най-добре да не се пият антибиотици поне месец преди опитите за забременяване.

Антибиотици по време на бременност

Когато вече е констатирана бременност, нещата са съвсем различни. Понякога се налага да бъдат предписани от гинеколозите заради някои проблеми. Разбира се, самолечението е абсолютно забранено и антибиотиците трябва да се вземат само при строги показания.

По-рисковано е бременната да пие антибиотик през първия триместър, когато плодът претърпява бурно развитие и може да спре развитие. Особено преди да е навършил дванадесета седмица.

Все пак има списък с разрешените антибиотици по време на бременност.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Ако ви предстои ин витро или планувате да забременеете нормално, то споделете с вашия лекуващ лекар какви медикаменти приемате в момента и преди стартиране на опитите. Някои широко употребявани антибиотични средства могат да доведат до аномалии при развитието на ембриона. Затова е важно организмът да се изчисти от тях, след което да се предприемат други действия.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top