пози за забременяване

Пози за забременяване – какво трябва да знаете?

Ако искате бебе, то сигурно търсите кои са най-подходящите пози за забременяване. Някои се съмняват, че определена позиция при секс може да помогне за по-бързо постигане на успех. Но нищо не пречи да опитате и се разнообразите с половинката в леглото.

Може да потърсите информация за различни пози за забременяване, ако нямате положителен тест и търсите причината. Никой няма точния съвет за успешно зачеване, но следването на конкретни насочки има значение. Според изследвания, сперматозоидите трябва да попаднат възмогно най-близо до шийката на матката. И понякога това зависи от позата по време на секс.

Пози за забременяване – какво казва науката?

Няма научни доказателства, че има определени пози, които дават по-голям успех за забременяване. Но според опита на двойки, някои увеличават шансовете за зачеване. При тях има дълбоко проникване. Пенисът достига до предната и задната стена на влагалището. Това подобрява пътя на сперматозоидите към матката.

И докато има едни пози, които се препоръчват за бебе, други не са подходящи. Ако правите секс прави, седнали или жената е отгоре, не очаквайте бързи резултати. Тук гравитацията е много важна. Семенната течност изтича по-лесно през влагалището. Тя не може да стигне до фалопиевите тръби.

Имплантационен прозорец и пози за забременяване

Те са основните фактори, които могат да доведат до положителен тест за бременност. Имплантационният прозорец е идеалното време за секс. Ако го определите правилно, ще увеличите шансовете си за зачеване. За целта трябва да следите овулацията. Най-често тя е 14 дни преди датата на термина на менструалния цикъл. Ако правите опити два дни преди или в деня на овулация, пробвайки дадени пози за забременяване, може да успеете.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Кои пози са най-подходящи за забременяване?

Изберете такава, при която пенисът прониква дълбоко по време на полов акт. Наред с това, два стила на секс са идеални за достигане на спермата до шийката на матката:

  • Мисионерска или мъжът отгоре;
  • Отзад, кучешки стил.

Има ли специфични пози при обърната матка?

Няма научни данни, които да подсказват, че трябва да предпочетете една позиция за секс пред друга, ако имате обърната матка. Достатъчно е да следвате съветите и триковете, които ще намерите в тази статия, за да си осигурите оптимални шансове за успех.

Трикове след секс за успешно зачеване

Магията на създаване на живот не е лесна. Много жени се интересуват какво да правят след секс, за да стане чудото на оплождането. Малко са научните доказателства, че държането на краката нагоре или други трикове, са ефикасни. Но все пак има някои неща, които се препоръчват. Чрез тях шансовете за оплождане на яйцеклетката са по-високи.

Лежане след пози за забременяване

Не ставайте рязко след като сте пробвали опит за бебе. Лежите и не се движете поне 10-15 минути. След това отидете до тоалетна и изпразнете пикочния си мехур. Така ще се отмият всички микроби, намиращи се до уретрата ви. А те са предпоставка за инфекция на пикочните пътища.

Подпиране на таза

Пъхнете възглавница под бедрата си след секс. Така ще подпрете таза и придвижите по-бързо спермата към матката. Отново 10 до 15 минути са достатъчни за това.

Вдигане на краката

Поставете краката нагоре, непосредствено след полов акт. Поставяйки ги на стената, гравитацията ще улесни пътя на сперматозоидите. Все пак, не стойте дълго. Може да легнете с повдигнат таз след пускането на краката.

Ако забележите, че част от семенната течност е изтекла, не се притеснявайте. Сперматозоидите са като упорити малки плувци. Около 10-15 минути след полов акт, голяма част от тях вече са се насочили към фалопиевите тръби.

Какво да избягвате при пробване на пози за забременяване?

Все пак, желанието за секс и зачеване е най-важното. Не превръщайте половия акт в интимност по задължение. Ако правите всичко по график, то убивате страстта и трудно бихте стигнали до оргазъм. Той не е задължително условие, но помага на семенната течност да премине по тръбите. Важно е да се изпита и от двамата, като жената достига до него малко след или заедно с мъжа.

Няма научни доказателства, че физическата активност след секс намалява шансовете за забременяване. Но е по-добре да не миете чиниите или чистите след полов акт. Не стойте прави, а си лежите заедно с половинката.

Пози за забременяване – има ли за момче и момиче?

X-хромозомите плуват по-бавно от Y-хромозомите, но са и по-издръжливи. Правете секс в мисионерската, ако искате момиченце, 2-3 дни преди овулация. Тя осигурява така нареченото „плитко“ проникване. То държи сперматозоидите далеч от яйцеклетката. Докато тя стане готова, мъжките хромозоми умират. X-хромозомите предпочитат по-киселата среда. Ако във влагалището преобладава такава, по-вероятно е до яйцеклетката да достигне първа X-хромозома.

Ако желаете момченце, трябва да направите обратното на горепосоченото. Осигурете по-бърз път на сперматозоидите, правейки секс кучешката. Тук се доверете на Y-хромозомите, които издържат в алкална среда. В случай, че тази във вагината е такава, то шансът за момченце се увеличава. За да оплоди яйцеклетката сперматозоид с мъжки полови хромозоми, половият акт трябва да е в деня на самата овулация.

Съвет от екипа на FertilAid:

Наред с пробването на различни пози за забременяване, погрижете се за общото си здраве

Не само позицията, в която правите секс, е от решаващо значение за двете чертички на теста за бременност. Режимът на хранене и начинът на живот, също са фактори. Стресът, напрежението, липсата на сън и важни витамини и минерали, намаляват шансовете.

Не поддържате ли идеално телесно тегло, дори и да опитвате конкретни пози, няма да се получи. Здравословното хранене, особено при жената може да допринесе значително за свалянето на няколко излишни килограми. Консумацията на алкохол и кафе и при двамата трябва да се контролира. Според Web MD, приемът на повече от 5 чаши кафе на ден намалява плодовитостта. Сходно е и действието на по-голямо количество алкохол.

По-конкретно при мъжете, те трябва да се грижат за гениталиите си, като ги пазят от прекомерна топлина. Те трябва да внимават при вземането на душ, не бива и да държат лаптопа върху краката си. По-комфортното бельо, от памучна материя, също е за предпочитане.

Пушенето на цигари, независимо дали се извършва от жени или мъже, може да намали шансовете ви за забременяване. В този случай позите при полов акт няма да са от съществено значение. При жените тютюнопушенето влияе на производството на яйцеклетки, а при мъжете – уврежда производството на сперматозоиди.

Този текст има информативен характер. Той не може да замести консултацията със специалист.

2 коментара по “Пози за забременяване – какво трябва да знаете?”

  1. Здравейте, много съм объркана и не зная какво да мисля. На 25.01 направих кръвен тест за бременност (бета ЧХГ), който според референтните стойности на лаболаторията (0-1) бе 6,7 mlU/ml. След 2 дни повторих теста, но взеха кръв от другата ръка и отчете 4,0. На 30.01 заради наложителна интервенция ми направиха тест в друга лаболатория и казаха, че е отрицателен при показания 2,350. Днес на 24.02 направих отново кръвен тест в старата лаболатория и той пак е положителен – 4,3. На 16.01 бях при генеколог, който ме увери, че въпреки че съм на 45 години имам 3 готови узрели яйцекледки, и все още не съм в критическа възраст, а в предкритическа и поне още 5г няма да вляза в критическа. Няма да ми идва редовно цикъла, но няма как да забременея нормално т.к. матката ми е доста изтъняла, но всичко друго ми е наред и съм здрава. Уринарните тестове са отрицателни. Имам редовен полов живот и не се пазим, но тези резултати просто ме побъркват. Възможно ли е да се повишава този хормон и да не съм бременна, а пък нямам цикъл от м.11/2022 и не мога да зная кога имам овулация и кога не, въпреки че всеки месец, когато трябва да ми дойде имам болки в кръста и ниско долу в корема.. Благодаря предварително!

    1. FertilAid България

      Здравейте! Резултатите от изследването на ЧХГ при Вас са необичайни, но се срещат понякога при жени, които наближават менопаузата. В повечето случаи става въпрос за чисто физиологично покачване, което не бива да буди тревога. Все пак, препоръчваме да повторите изследването след няколко седмици, съпроводено с гинекологичен преглед. Относно зачеването по естесвен път – вероятно Вашето тяло все още произвежда годни за оплождане яйцеклетки, но може и да се наложи помощ отвън (асистирана репродукция и хормонална стимулация), за да се постигне успех. Препоръчваме Ви да не отлагате посещението в център по репродуктивно здраве, защото времето е важен фактор.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top