Лоша спермограма

Имам лоша спермограма. Откъде да започна?

Имате лоша спермограма. Какво точно означава?.. И най-важното – какво следва оттук нататък? Ако сте стигнали до спермален анализ, то вероятно Вашата двойка среща трудности при зачеване. Възможно е резултатите от изследването да не са съвсем добри.

Всъщност, при близо 1/2 от двойките, консултиращи се за безплодие, у мъжа се установяват отклонения. Те могат да бъдат свързани с намален брой сперматозоиди, нарушения в мотилитета, промяна във формата им.

Един лош резултат не означава мъжко безплодие

На първо място, една лоша спермограма не означава непременно, че сте безплодни.

Интерпретирането на резултатите от спермограмата не може да бъде категорично. Причината за това е проста – при изследването на един и същи мъж е съвсем нормално във времето да има вариации в качеството на семенната течност. Понякога вариациите са до степен, че при едно изследване има сериозни отклонения, а при следващото, през интервал от седмица, всичко е нормално.

Вашият резултат може да бъде повлиян от скорошни заболявания, психологически фактори, употреба на лекарства и много други.

FH PRO за мъже

Формула от клиничен клас. Подготовка на мъжа за максимален успех при АРТ.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Затова, винаги се препоръчва да се направи втора спермограма. Препоръчително е да се въздържате от еякулация за три до четири дни (но не повече) преди изследването.

Въз основа на резултатите е възможно Вашият лекар да прецени да изчака и да назначи допълнителен спермален анализ няколко месеца след първия. По този начин ще с едобие по-пълна и ясна карнтина за репродуктивното здраве на мъжа.

Лоша спермограма – Какво точно означава?

Кога говорим за лоша спермограма? Вероятно най-добре познатият и популярен показател е броя сперматозоиди. Наистина, намаленият брой сперматозоиди е основният фактор, който води до безплодие при мъжа. Съществуват, обаче, и няколко други показателя, които определят дали резултатът ще бъде окачествен като „нормален“ или не.

В бележката от лабораторията ще видите доста сложни термини, които описват находката. Обикновено, най-отдолу, се поставя и основното заключение от изследването. Заключението може да включва термини като: тератозооспермия, астенозооспермия, азооспермия или пък нормозооспермия (последният означава, че всичко е наред – пожелаваме Ви го!). За останалите и други възможни термини можете да прочетете повече в нашия речник.

Ако все пак спермограмата Ви е лоша, независимо дали Вашият брой на сперматозоидите е нисък или има проблем с подвижността и морфологията, следват няколко стъпки. Целта им е да доизяснят дали има конкретна причина и кой би бил най-добрия подход при лечението.

Лоша спермограма и възможност за зачеване

Преди да продължим нататък, бихме искали да направим две важни уточнения.

Първо, наличието на нормални показатели на семенната течност не гарантира плодовитост. Параметрите, които измерва спермалният анализ са само част от факторите, определящи оплодителните свойства на семенната течност. Счита се, че около 30% от мъжете с нормални показатели на спермограмата могат да имат нарушена оплодителна способност поради нарушение във функцията на сперматозоидите.

Второ, наличието на отклонения в спермограмата, в никакъв случай не означава, че няма да успеете да заченете по естествен път. Мъже с установени отклонения в спермалните параметри могат да бъдат напълно способни да създадат поколение.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Как се определят „нормалните стойности“

Нека видим как се определя „нормата“.

Настоящети нормални (референтни) стойности на показателите са определени от Световната Здравна Организация въз основа на изследване на 1953 проби от много мъже, които са постигнали спонтанна бременност в рамките на 12 месеца. След това данните от пробите за всеки отделен показател се обобщават, като 5% от пробите, които са имали прекалено ниски или прекалено високи стойности са извадени от сметките. Стойностите на отделните показатели, в които попадат останалите 95% от пробите, се приемат за „референтни“ или „нормални“.

Нормалните стойностите на спермограмата, определени по този начин, са просто един ориентир, който дава възможност на специалистите донякъде да предвидят оплодителната способност на едни мъж. Освен това, показателите се използват и за проследяване на ефектите от терапията.

Разбира се, находката има значение за лекарите. Ако например имате олигозооспермия като заключение, в зависимост от степента, лекарите могат да се насочат към търсене на определен проблем, назначаване на допълнителни изследвания или направо специфично за олигозооспермия лечение. Да се открие причината за развитие на олигозооспермия не е лесно. За съжаление в понякога конкретна причина така и не може да бъде открита.

Следващата цел на Вашия лекар ще бъде да проучи дали има конкретна причина за отклоненията в спермалния анализ, за да помогне на Вашага двойка да имат бебе.

По-нататъшни изследвания и стъпки

Като първа стъпка е много вероятно Вашият лекар да поиска повторен анализа на семенната течност.

Освен това, в зависимост от резултатите от изследването, Вашият лекар може да назначи:

  • Консултация с уролог
  • Разширена спермограма
  • Изследване на нивата на някои хормони, които имат отношение към продовитостта на мъжа – фоликулостимулиращ хормон (FSH), тестостерон, лутеинизиращ хормон (LH), естрадиол и пролактин
  • Специализирани изследвания на сперматозоидите като изследване на фрагментацията на ДНК (SDI тест)
  • Изследване за спермални антитела
  • Посткоитални тестове – тест, който оценява цервикалната слуз на жената след полов акт, за да провери дали има живи подвижни сперматозоиди.

За да елиминира и други възможни причини, особено в малко по-заплетени случаи, Вашият лекар може да назначи и:

  • Генетични изследвания, за да се провери за хромозомни нарушения или генетични заболявания
  • Компютърна томография или други образни изследвания
  • Изследване на урината, за да се провери за ретроградна еякулация
  • Биопсия на тестисите

Какво ще се случи, ако лошите резултати се повтарят

След допълнителнителните изследвания Вашият лекар ще препоръча лечение за подобряване на показателите на спермограмата. Това вероятно ще включва промени в начина на живот, нутритерапия, лекарства или операция.

Лечението не винаги е толкова просто и бързо, колкото бихме искали. Подобряването или възстановяването на спермалните показатели ще отнеме седмици и месеци, колкото е времето за формиране на нови сперматозоиди. За да провери ефектът от терапията, лекарят ще назначи отново спермограма след период от 3 до 4 месеца.

Плодовитостта на жената също ще бъде взета под внимание при разработването на план за лечение. От това може да зависи и колко време може една двойка да си позволи да чака показателите на спермалния анализ да се подобрят.

В зависимост от степента на отклонения при мъжа и репродуктивния статус на жената е възможно двойката Ви да бъде насочена директно към инвитро. Преминаването към инвитро лечение на безплодието не отменя всички мерки, които един мъж трябва да предприеме за подобряване на своето репродуктивно здраве. Това включва най-вече диета, нутритерапия и спиране на консумацията на цигари и алкохол, както и на стероиди.

Препоръките на FertilAid

Новината, че може да има проблем с оплодителната способност ще предизвика много тревога у всеки мъж. Подлагането на последващите изследвания може допълнително да увеличи дискомфорта.

Помнете, че лошата спермограма не е диагноза. Още по-малко е присъда. Тя е само и единствено маркер за оплодителната способност на една проба семенна течност.

Важно е да не се обезверявате и винаги да помните защо го правите – да се сдобиете със собствена рожба.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top