нормозооспермия

Нормозооспермия: Най-добрата новина за всеки мъж

Нормозооспермия означава, че нямате отлонения в спермограмата. Това е добра новина за всеки мъж, решил да става баща. Липсата на отклонения в спермалните показатели дава оптимални шансове за зачеване, независимо от избрания път – естествено забременяване или чрез методите на асистирана репродукция.


Дефиниция на нормозооспермия

За нормозооспермия се говори, когато общият брой сперматозоиди (или концентрацията на сперматозоиди в мл), процентът на прогресивно подвижни сперматозоиди и процентът на морфологично нормални сперматозоиди са равни или над долните референтни граници.

В цифри, това означава:

  • Общ брой на сперматозоидите: ≥ 39 милиона (в еякулата)
  • Концентрация на сперматозоидите в 1 милилитър: 15 милиона на милилитър
  • Процент прогресивно подвижни сперматозоиди: ≥ 32% прогресивно подвижни сперматозоиди
  • Процент нормални сперматозоиди: ≥ 4% сперматозоиди с нормална морфология

Нормозооспермия: Означава ли, че битката е спечелена?

Ако сте стигнали до спермален анализ (спермограма), то вероятно срещате затруднения в зачеването по естествен път.

Нормозооспермията е най-благоприятният изход от това изследване, що се отнася до мъжа и, за един лекар, това означава, че причината за затруднения в забременяването, вероятно не е в мъжа.

Винаги ли е така?

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Безплодие при нормозооспермия. Възможно ли е?

За съжаление, диагнозата нормозооспермия от спермалния анализ не е 100% гаранция за успех, както и не е гаранция за напълно запазена оплодителна способност на семенната течност на мъжа.

Липсата на отклонения в спермограмата при мъжа дава изключително добри шансове за зачеване по естествен път, но в процесите на оплождане се намесват много други фактори, които определят крайния резултат:

  • Репродуктивния статус на жената
  • Наличие на антиспермални антитела
  • Правилното време на полов акт
  • И много други…

Обикновената спермограма, както и разширената спермограма имат своите ограничения като методи за изследване на оплодителната способност на мъжа. Въпреки, че са много надеждни за оценка на трите основни показателя – брой, подвижност морфология, те не дават оценка на други показатели като, например, ДНК фрагментацията на сперматозоидите.

Случаите на безплодие, в които е налице нормозооспермия и отсъствие на друг репродуктивен проблем при жената или мъжа, се наричат идиопатичен стерилитет (лекарите не могат да открият конкретна причина). Тогава често се назначават и допълнителни специализирани изследвания при мъжа. Пример за токова изследване е SDI тестът.

Нормозооспермия и необясним стерилитет при мъжа

Въпреки напредъка в съвременната репродуктивна медицина, натрупаното познание и все по-точните методи на диагностика, съществува група мъже със стерилитет, при които няма никакво обяснение за тяхното състояние.

За необясним мъжки стерилитет се говори, когато при мъжа не се откриват отклонения в спермалните показатели, не се наблюдават други заболявания или медицински състояния и, когато при жената също не се откриват никакви фактори или предпоставки за нисък фертилитет.

Проучванията сочат, че при близо 15% от двойките, търсещи помощ за репродуктивни проблеми, се наблюдава необясним мъжки стерилитет.

Възможните причини включват ДНК увреда на сперматозоидите, висока концентрация на реактивните кислородни видове (свободни радикали), наличието на антиспермални антитела, неизяснени генетични причини.

FertilAid® за мъже

Повлиява всички спермални показатели.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Кога се налага да се прибегне към АРТ?

Случаите на необяснимо безплодие с нормозооспермия са показани за АРТ. В тези случаи няма явна причина за нисък стерилитет, нито при мъжа, нито при жената.

Интраутеринната инсеминация е минимално инвазивен метод, който може да даде най-добри резултати в тези случаи.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top