оскъдна-менструация-и-забременяване

Оскъдна менструация и забременяване

Оскъдна менструация и забременяване са две понятия, които е много вероятно да се намират във връзка помежду си, но в никакъв случай не са взаимоизключващи се. Изключително важно затова обаче е състоянието на менструалния цикъл на жената да се проследява периодично от медицински специалист. По този начин, ако е налице някакъв проблем, той би могъл да бъде установен навреме, за да се предприемат необходимите стъпки към неговото разрешаване.

Какво е оскъдна менструация?

Съвсем нормално е менструалният цикъл да се измества във времето, от месец до месец. Понякога продължителността му е по-кратка от обичайното. Друг път – малко по-дълга от очакваното. В някои случаи той е по-обилен, а в други – не толкова. Твърде оскъдната и твърде обилната менструация обаче са специфични състояния, които имат и своите медицински наименования. Оскъдна менструация и забременяване е основната тема на нашата статия, така че тук ще се фокусираме най-вече върху първото състояние.

Оскъдната менструация се нарича още Хипоменорея. Хипоменореята се явява нарушение на нормалния, здравословно протичащ менструален цикъл. Характеризира се именно с много слабо менструално кръвотечение. Най-често, то се описва по-скоро като червено-кафеникаво зацапване. Много често, тъй като кръвотечението по време на цикъл е по-слабо, това рефлектира и върху продължителността на самата менструация. Тя трае два до три дни. Когато една жена страда от оскъдна менструация, в рамките на периода на цикъла тя губи по-малко от 80 мл кръв. Обичайно, това е общото средно количество кръв, при всяка жена. Това означава, че всеки по-малък обем, се превръща в оскъден.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Оскъдната менструация е и една от възможните причини да срещате трудности в хода на опитите за зачеване. Отговорът на напълно логичния въпрос „Защо?“ зависи изцяло от причините, породили състоянието.

Причини за оскъдна менструация

Няколко са причините, които най-често водят до оскъдна менструация. Изключително важно е навреме да се консултирате  със своя лекар и да установите тъкмо кои са те. В противен случай, макар и да правите активни опити за забременяване, е възможно те да се не се увенчаят с успех, или поне не толкова бързо, колкото Ви се иска. Разпознаването на причините е най-важната стъпка по пътя към справяне с оскъдната менструация и забременяване.

Хормонален дисбаланс

Женските полови хормони регулират плавното и здравословно преминаване на месечния цикъл през няколко фази – фоликуларна фаза, овулаторна фаза и лутеална фаза. Когато те не се намират в необходимото взаимодействие помежду си, е налице състоянието хормонален дисбаланс.

Яйчниците са женските полови жлези. Те произвеждат половите хормони, а правилното им функциониране се отразява и на нормалното протичане и редовността на месечния цикъл. В този ред на мисли, има няколко основни хормона, които в еъзможно да окажат влияние върху оскъдната менструация и забременяването. Основните два са естроген и прогестерон. Основната роля на естрогена е да регулира месечния цикъл и да подготви тялото за предстояща бременност. Прогестеронът му съдейства за поддържането на редовната менструация  и предпаза плода до момента на раждането. Фоликулостимулиращият и лутеинизиращият хормон изпълняват важна фунция, а благодарение на здравословното им съотношение в тялото шансовете за забременяване са оптимални.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Обърнете внимание, че неправилното функциониране на яйчниците, както и не балансираното производство на женските полови хормони биха могли да доведат до хормонален дисбаланс. Възможно е обаче той да настъпи в резултат от практикуване на някои нездравословни навици!

Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (ПКЯС) е най-често срещаната причина за хормонален дисбаланс. Оттам, тя се превръща и във възможна причина за оскъдна менструация и забременяване, отложено във времето.

Когато ПКЯС настъпи в резултат от не добре балансирани хормони, причината е повишени нива на тестостерон в женското тяло. Когато е в нормални количества, той поддържа женското сексуално желание. Когато обаче ги надвиши, той нарушава баланса между фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон и провокира инсулинова резистентност. Това прави трудно, дори невъзможно регулирането на редовната овулация. В допълнение, може да наруши и редовната менструация или да доведе до Хипоменорея.

Прием на хормонални контрацептиви

Във връзка с темата за оскъдна менструация и забременяване, можем да Ви споделим, че намаленият поток на кръв по време на менструация би могъл да се окаже страничен ефект от приема на хормонални противозачатъчни таблетки или прибягването до друг хормонален контрацептивен метод (спирала и др.)

Когато говорим за хормонални противозачатъчни таблетки, те включват в състава си комбинация от естроген и прогестерон или единствено прогестерон. Както споменахме и по-горе, това са двата основни женски полови хормона, които присъстват в тялото в различни количества през отделните фази на месечния цикъл. По този начин, те регулират узряването на яйцеклетката, нейното отделяне, настъпване на овулацията и лутеалната фаза. Когато жената се намира в добро репродуктивно здраве, всички тези процеси протичат напълно естествено в този ред.

Контрацептивните таблетки, както и останалите хормонални контрацептивни методи потискат овулацията. Те изменят лигавицата на матката и пречат на задържането на оплодената яйцеклетка. Те сгъстяват цервикалната слуз и допълнително пречат на достигането на сперматозоидите до женската матка. Стриктното регулиране на цикъла обаче е възможно да доведе до оскъдна менструация. Възможно е дозата на прием или конкретните хормонални таблетки да не са подходящи за Вас, така че Ви съветваме незабавно да се консултирате с лекар.

Пременопауза

Друга възможна причина за оскъдната менструация и забременяването, изпълнено с трудности, е преждевременното настъпване на менопауза. Обикновено, менопаузата настъпва след 45, а при някои жени дори след 55 години. Тя намира израз в постепенно понижаване на нивата на естроген в тялото до напълното му изчерпване. В резултат, менструацията става все по-лека, откъм количество отделена кръв, и по-кратка, докато изчезне напълно в продължение на 12 последователни месеца. Смята се, че тогава окончателно е настъпила менопаузата.  

Възможно е това състояние да настъпи и в много по-ранна възраст, макар и да е по-рядко срещано явление. В случай, че страдате от оскъдна менструация и забременяването не се случва, напук на активните опити, незабавно се консултирайте със специалист! Това важи с особена сила, ако в допълнение усещате и някои от симптомите, характерни за менопаузата, като горещи вълни, безпокойство и др.

Стрес и натоварено всекидневие

Не случайно се смята, че забързаното ежедневие, което се превръща в безкрайна въртележка от задачи, би могло да се отрази негативно на нашето здраве. Това е неоспорим факт, който важи с пълна сила и по отношение на репродуктивното здраве.

В резултат от натрупаните количества стрес, надбъбречната жлеза произвежда повишени количества адреналин и кортизол. Макар и да нямат пряко действие върху женското репродуктивно здраве, те понижават нивата на естроген и прогестерон в организма и е възможно да доведат до по-оскъдна менструация.

Други причини

Други причини за оскъдна менструация и забременяване, биха могли да бъдат:

  • Проблеми с щитовидната жлеза, които отново водят до нарушен баланс между произвежданите от нея хормони
  • Ановулация или липса на овулация, отново в резултат от хормонален дисбаланс
  • Вътрематочни сраствания, налице поради една или друга причина – важно е в случай, че такива са налице, те да бъдат обстойно прегледани с ехограф, за да се открие най-подходящият начин за лечение и противодействие.

Бременност

Най-хубавата причина за спонтанното настъпване на оскъдна менструация, е възможността бременността вече да е настъпила, макар и Вие да не знаете за това. В съвсем началната фаза на този нов период, не винаги промените в тялото и измененията в хормоналните нива се случват достатъчно бързо – така, че менструацията да изчезне напълно още през първия месец.

Затова, особено ако правите активни опити за забременяване и не наблюдавате други спонтанно появили се симптоми, освен лекото кафеникаво зацапване, направете тест за бременност. Независимо от това какъв е резултатът, най-добре е да се консултирате и със своя лекар!

Оскъдна менструация и забременяване – необходими изследвания

В случай, че връзката между понятията оскъдна менструация и забременяване не се окаже точно такава, каквато я описахме в горния вариант, консултацията с медицински специалист ще Ви насочи към най-подходящото лечение и най-релевантните съвети за оптимизиране на шансовете за зачеване. Както вече споменахме неведнъж, най-важно е да се установи конкретната причина, провокираща оскъдната менструация.

Правилното диагностициране в почти всички случаи изисква извършването на определени изследвания, които да внесат повече яснота у Вашия лекар за настоящото Ви състояние.

  • Кръвните изследвания проследяват хормоналните нива в организма. В определена фаза от месечния цикъл ще трябва да проверите количествата на естроген, прогестерон, фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон, а много вероятно още и – щитовидните хормони, пролактин, инсулин и тестостерон. Както подсказва и характеристиката на Синдрома на поликистозните яйчници, завишените нива на инсулин и андрогени насочват тъкмо към ПКЯС.
  • Ултразвуково изследване – възможно е Вашият лекар да прибегне до него, в случай, че има съмнения за образували се сраствания.
  • Фоликулометрия – проследява процеса на развитие на фоликулите и зреенето на яйцеклетката, като по този начин дава информация за настъпващата овулация.
  • Други изследвания – ядрено-магнитен резонанс, ултрасонография и др., по усмотрението на Вашия лекар и с оглед Вашия индивидуален случай.

Оскъдна менструация и забременяване – възможности за лечение

За съжаление, няма как да Ви насочим към най-подходящите методи за лечение в случай на оскъдна менструация и забременяване, каквато е Вашата цел. Справянето с проблема наистина изисква индивидуално поставяне на диагноза и фокусиране върху справянето с конкретния установен проблем.

Ако той се окаже хормонален, е възможно да Ви бъдат изписани хормонални медикаменти с определен състав, които да балансират липсващите/ дефицитни хормони във Вашето тяло. Особено важно във всички такива случай е да поддържате здравословна и балансирана диета, богата на антиоксиданти. Освен всички други техни полезни действия, противодействат и на вредното влияние на свободните радикали и оксидативния стрес.  

В случай, че проблемът е по-скоро емоционален или психически, под влияние на вредни навици от всекидневието, вероятно ще се наложи да направите още някои здравословни промени. Постарайте се да забавите темпото. Намалете стреса и отделете повече време за почивка, в компанията на любимите си хора!

Оскъдна менструация и забременяване след 40

Когато говорим за оскъдна менструация и забременяване след 40 години, отново е важно да отблежим, че понятията не са взаимноизключващи се и то е напълно възможно! В този случай, освен останлите изследвания, които споменахме, е важно жената да установи и какъв е броят на яйцеклетките, с които разполага в своето тяло. Това може да стане чрез оценка на яйчниковия резерв. Редовната овулация също ще бъде добър знак, че менструалният цикъл протича съвсем естествено.

Оскъдната менструация след 40 години е възможно да се окаже свързана с приближаващия период на менопауза. Това твърдение е в сила поне при една част от жените, правещи опити за зачеване. И поради тази причина, съветваме Ви да не отлагате консултацията със специалист. Тя ще Ви даде най-правилна диагноза и съвет за противодействие на оскъдната менструация и за забременяване!

Оскъдна менструация и забременяване чрез АРТ

Независимо дали сте над 40 години или не, когато страдате от оскъдна менструация, е възможно да се окаже, че бременността трудно би настъпила по естествен път. Методите за асистирана репродукция обаче са една чудесна алтернатива, която към момента е сбъднала тази съкровена мечта за хиляди двойки!

Прибягването до асистираните репродуктивни технологии (АРТ) се налага не просто когато говорим за оскъдна менструация и забременяване. Медицинските специалисти се обръщат към тях, когато репродуктивният проблем е по-сериозен. Възможно е освен оскъдната менструация при жената, да е налице и друг съпътстващ проблем, който понижава шансовете за успех без допълнителна медицинска намеса. Друг случай са двойките, при които е налице мъжки фактор. Той също оказва влияние в хода на опитите за зачеване. Споменаваме АРТ не за да Ви уверим, че със сигурност ще Ви се наложи да прибегнете до ин витро, инсеминация или друг вид процедура. По-скоро, за да сте наясно, че бихте могли да обсъдите и някоя от тях със своя лекар, като възможност за по-скорошно и успешно забременяване!

Вярваме, че сте се доверили на достатъчно компетентно медицинско лице, което да назначи най-подходящото лечение и да съдейства за подобряване на оскъдната менструация и забременяване възможно най-скоро! Желаем Ви успех!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top