Има ли значение pH на влагалището за по-скорошно зачеване?

Когато веднъж вече вземете решение, че сте готови да се превърнете в родител и имате подходящия човек до себе си, съвсем естествено е да Ви обземе силното нетърпение това да се случи възможно най-скоро.

За съжаление, периодът по време на овулация, в който шансовете за зачеване са най-големи, е съвсем кратък. Затова и евентуален хормонален дисбаланс при жената или друг проблем, който би могъл да доведе до пропускане на овулация, е крайно нежелан.

Наред с множеството други фактори, които дават своето отражение върху женското репродуктивно здраве, такова е и нивото на pH в тялото. Твърде ниските или твърде високите нива на pH оказват голямо влияние върху опитите за забременяване и не бива да бъдат подценявани.

Какво е pH?

pH представлява мярка за концентрацията на хидрогенни йони в организма. Когато тя е висока, pH е ниско и, обратно – когато е ниска, pH е високо.

pH се свързва с баланса между киселинния и алкалния характер на средата – в случая, на вагиналната среда.

 • Колкото по-високо е нивото на pH (>7.4), толкова по-алкална е тя.
 • Колкото по-ниско е нивото на pH (<6.6), толкова по-киселинна е тя.
 • Между двете състояния, средата е неутрална.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Какви са здравословните стойности на pH на влагалището?

Женската репродуктивна система създава и поддържа различни нива на pH през отделните етапи на месечния цикъл. Вагиналната среда е естествено киселинна, което помага за противодействието на вредни бактерии и появата на вагинални инфекции.

За нивото на киселинност спомагат добрите бактерии, произвеждащи млечна киселина. Те поддържат pH около 4-4.5, като по този начин вагиналната екосистема се характеризира с контролирана киселинна среда. Добрите бактерии присъстват в женския организъм още от момента на раждането. Те спомагат за поддържане на естественото здраве на организма.

Репродуктивен проблем ли е нарушеният баланс във вагиналното pH?

Според редица специалисти, на всеки 100 двойки, правещи опити за зачеване, при 20-25% е налице проблем с прекалено киселинна вагинална среда или понижен брой активно подвижни сперматозоиди.

Prefert®

Подпомага зачеването по естествен път.
*Всяка опаковка Prefert® съдържа 8 стерилни дози, достатъчни за 1-2 овулаторни цикъла.

Признаци на нарушен баланс във вагиналното pH

 • Сърбеж
 • Парене
 • Чести вагинални инфекции
 • Поява на неприятен мирис на цервикалния мукус
 • Нетипично течна или гъста консистенция на цервикалния мукус

Как вагиналното pH подпомага опитите за зачеване?

Въпреки ползите за женското здраве, киселинните нива на pH на влагалището, се оказват неблагоприятни за придвижването на мъжките сперматозоиди. Обратно, те се нуждаят от алкална среда, за да оцелеят повече от няколко часа във вагиналната среда. По този начин, те успяват да изминат дългия път до зрялата яйцеклетка и да я оплодят.

Обичайно, женското тяло по естествен път се грижи за регулирането на вагиналното pH така, че да подпомага придвижването на сперматозоидите.

LH

По време на овулация, нивата на лутеинизиращ хормон в тялото се повишават, а заедно с тях се увеличава и обемът на произведения цервикален мукус. Вагиналното pH достига до стойност около 7-7.5, което прави средата по-скоро алкална.

Естроген и цервикален мукус

Повишаването на нивата на естроген по време на този най-фертилен период водят до повишаване на обема цервикален мукус, втечняват консистенцията му и спомагат за промяна в киселинността на средата.

Всички тези изменения подпомагат оцеляването на сперматозоидите в женскта репродуктивна система до 48 часа! Оттам, те могат целенасочено да се придвижат до яйцеклетката и един от тях да я оплоди.

Все пак, имайте предвид, че…

Нормалните изменения в pH на вагиналната среда от киселинна до високофертилна се осъществяват по естествен път от женското тяло. Въпреки това, завръщането към нормалната киселинност на вагиналното pH би могло да се превърне в предизвикателство за жените, правещи опити за зачеване.

Стрес

Натрупването на стрес и присъствието на сперматозоиди във вагиналната среда по време на овулация създават допълнителна работа за вагината. Необходимо е повече време за нейното естествено прочистване и балансиране на киселинността.

Хормонален дисбаланс 

В случаите, в които са налице и други фактори, нарушаващи хормоналния баланс (ПКЯС, оксидативен стрес и др.), нормализирането на процесите допълнително се усложнява.

Затова и е изключително важно да подпомагате организма си във възстановяването на киселинната pH среда между отделните периоди на овулация. По този начин, ще спомогнете за оптимизиране на опитите за зачеване.

Твърде алкална вагинална среда

Когато pH на вагиналната среда се задържи с високи стойности, това въздейства негативно върху вагиналната флора.

Женските репродуктивни органи стават много по-податливи на инфекции. Те, от своя страна, биха могли да причинят допълнителни проблеми, дори и усложнения по време на бременността. Има няколко най-често срещани причини за това. 

Липса на добри бактерии

Твърде малко на брой добри бактерии, които да произвеждат млечна киселина. Тя е естествен подкисляващ агент и противодейства на вредните бактерии и евентуални инфекции.

Скорошен прием на антибиотици също би могъл да окаже влияние върху киселинността на вагиналната флора. Тяхното действие се изразява не само в убиване на лошите бактерии, но и на здравите такива, които ги заобикалят.

Препоръчваме Ви прием на кисели храни, като кисело мляко и кефир, но и киселото зеле би могло да окаже благоприятно въздействие (:

Сперматозоиди

Съгласно някои проучвания, алкалната природа на сперматозоидите също би могла да причини дисбаланс в pH на вагиналната среда. Затова и непосредствено след полов акт някои жени изпитват дразнене, а впоследствие се наблюдават възпаление или неприятна миризма.

Съветваме Ви да подсилите своя имунитет, за да забележите позитивен резултат.

Ниски нива на естроген

Когато нивата на естроген са твърде ниски, нивото на pH се повишава. В резултат, вагиналните тъкани стават по-тънки и това предразполага към дразнене и дискомфорт.

Приемът на фитоестрогени, като Червена детелина и Пчелно млечице биха могли да окажат благотворно въздействие за възстановяване за здравата вагинална среда.

Неутрално pH на влагалището

Продължителното запазване на неутрално pH (около 7) би могло да се отрази негативно върху вагиналната среда.

Някои от възможните последици са:

 • Неприятна миризма,
 • Дискомфорт,
 • Дори някои по-сериозни заболявания – бактериална вагиноза, вагинит, следродилни инфекции, повишена вероятност от преждевременно раждане.

Проучвания установяват, че много жени, при които е налице небалансирано pH, срещат по-големи трудности в хода на опитите за зачеване. Затова и те отнемат по-дълго време.

Прекалено киселинна вагинална среда

Ето кои са някои от основните причини за поддържане на по-ниско ниво на вагинално pH – а, оттам – и на киселинна вагинална среда.

Дехидратация на организма

Пиенето на голямо количество вода е от изключително значение за вагиналното pH. Водата спомага за намаляване на опасността от прекалена киселинност на средата. Мукозните мембрани в женската вагина се нуждаят от течности, за да се намират в добро здраве и да функционират ефективно.

Без достатъчно количество вода (поне 8 чаши дневно), цервикалният мукус, който балансира вагиналното pH, се произвежда в недостатъчен обем. Би могло да се окаже, че тъкмо поради тази причина опитите за зачеване не се увенчават с успех дълго време.

Небалансирано хранене

Хранителните навици, които биха могли да въздействат върху вагиналното pH, се свързват с приема на храни с киселинен характер. Сред тях са повечето fast food предложения, пържените и преработени храни и захарите. Кофеинът, алкохолът и тютюнът също биха могли да окажат влияние върху вагиналната среда.

Обратно, храненето с повече свежи сезонни плодове и зеленчуци и храни, богати на протеини, е първата крачка към алкализиране на организма.

Други фактори, които биха могли да окажат значение върху вагиналното pH

 • Високи нива на стрес и нездравословно тегло
 • Оксидативен стрес
 • Употреба на някои локални лубриканти
 • Цитолитична вагиноза, причинена от прекомерно нарастване на лактобацилите в тялото за кратък период от време

Как да подпомогнем естественото регулиране на вагиналното pH?

Поддържането на баланс между добрите и вредните бактерии спомага за оптимално вагинално здраве. За съжаление, много по-лесно е изпълнението на думи, отколкото на практика.

В ежедневието на жената има много фактори, които оказват своето негативно влияние. Такива са стресът, приемът на лекарства и антибиотици, изпотяването и др. Когато киселинността на вагиналното pH се промени, обикновено се наблюдава дразнене и неприятна миризма.

Млечна киселина

Един от начините за справянето с проблеми от типа и възстановяване на здравословно киселинно pH е употребяването на гел, съдържащ млечна киселина. Тя по естествен път противодейства на вредните бактерии, унищожава ги и възстановява pH баланса в женското тяло.

Чист състав

Препоръчваме Ви да не използвате продукти, съдържащи глицерин и пропиленгликол, тъй като те се определят като проникващи химикали. Движейки се заедно с водата към вагиналните клетки, те навлизат във вътрешността им и биха могли да имат токсичен ефект.

Обратно, заложете на продукти без токсини и високи нива на соли в състава си, които няма да увредят вагиналните клетки, унищожавайки полезните за вагиналната среда бактерии.

Обърнете внимание и, че голяма част от интимните гелове почистват, като не просто премахват евентуална неприятна миризма, но и лигавицата на влагалището, която играе ролята на броня на тялото срещу евентуални инфекции.

Как влияе pH на влагалището върху шансовете Ви за зачеване?

Разберете сами! Във всеки удобен за Вас момент, можете да проверите нивото на pH в тялото си посредством обикновен тест, който би трябвало да откриете с лекота във всяка аптека. Особено полезно ще Ви бъде да прибегнете до него, ако се чудите как да забременеете по-бързо!

Обичайно, тест лентата се поставя върху вагиналната стена за няколко секунди, както е указано на опаковката. Там ще откриете и диаграма, която ще Ви помогне да си обясните крайния резултат.

Балансираното pH на вагиналната среда е изключително важно за доброто репродуктивно здраве! Съветваме Ви да избягвате факторите в ежедневието, споменати по-горе, които биха могли да повлияят негативно на микрофлората. При някои жени, приемът на пробиотици и пребиотици също оказва решаващо значение.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top