бактериална вагиноза

Бактериална вагиноза – пречи ли на забременяването?

Бактериална вагиноза наричаме вид инфекция във влагалището на жената. Нейното възникване се дължи на понижаване на лактобацилите и увеличаване количеството на анаеробни бактерии. Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealiticum, както и Peptostreptococcus, са основните причинители на този проблем. От него страда поне веднъж в годината една на всеки четири жени.

Редовното използване на тампони, по-рядката смяна на превръзки, продължителен менструален цикъл, използването на хормонални препарати за вагинална употреба, са рискови фактори за дискомфорт във вагината.

Бактериална вагиноза – основни симптоми

Статистиката показва, че тя е най-често срещаното заболяване на гениталния тракт при жени в репродуктивна възраст. Характеризира се с това, че здравите бактерии във влагалището като лактобацилус, биват изместени от нездравословни такива. Като най-смущаващият симптом е силната миризма, наподобяваща тази на риба. При някои жени има и повишено отделяне на секрет, който е със сивкав цвят.

Усещане за парене при уриниране, сърбеж във вулво вагиналната област и болка по време на секс, са други неприятни симптоми, които се срещат при бактериална вагиноза.

Как бактериалната инфекция влияе на фертилитета?

Бактериалната вагиноза (BV) може да се сравни с един порочен кръг, от който няма излизане. Понякога неговото прекъсване е много трудно. При жените с тази диагноза са открити намалени нива на амилаза във влагалището. Това е ензим, който разгражда големите въглехидрати на по-малки, наречени гликогени, с които се хранят полезните бактерии.

Когато добрите бактерии като лактобацилус, например, няма какво да приемат, те се развиват и размножават по-трудно. Освен това се забелязва понижаване нивото на антимикробни пептиди (AMP), които могат да се борят с нахлуващите бактерии. При бактериална вагиноза те не се произвеждат от лигавицата.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Могат ли семенната течност и яйцеклетките да оцелеят при бактериална вагиноза?

Този проблем се среща три пъти по-често при жени, страдащи от безплодие, отколкото при такива в отлично фертилно здраве. BV и други инфекции като цяло могат да намалят плодовитостта по няколко начина. Ето кои са те:

  • Увеличават възпалението и активността на имунната система, създавайки токсична среда за възпроизводство;
  • Причиняване на увреждане на семенната течност и вагиналните клетки;
  • Възпрепятстване производството на здрава цервикална слуз по време на овулация;
  • Блокиране на фалопиевите тръби чрез увреждане от инфекции, така че семенната течност не може да оплоди яйцеклетката.

Как вагиналният дисбаланс влияе на опитите на зачеване?

Бактериалната вагиноза е свързана с двукратно увеличение на риска от предклинична загуба на бременност след инвитро (IVF), понякога наричана химическа. При жени с BV може да има повишен риск от спонтанни аборти, преждевременно раждане и усложнения като ниско тегло при раждане на новороденото, както и следродилни инфекции.

Бактериалната вагиноза е свързана с двукратно увеличение на риска от предклинична загуба на бременност след инвитро (IVF), понякога наричана химическа. При жени с BV може да има повишен риск от спонтанни аборти, преждевременно раждане и усложнения като ниско тегло при раждане на новороденото, както и следродилни инфекции.

Освен това, заради вагинални инфекции, семенната течност се уврежда и въобще не може да оплоди отделената яйцеклетка по време на овулация.

Бактериалната вагиноза се отразява и на плода

Изследванията показват, че бебето, родено вагинално, е с микробиом, който много прилича на този на майката. Феталното микробно влияние може да започне още в утробата чрез микроби, споделени от плацентата, амниотичната течност и кръвта от пъпната връв. Кърменето след раждането също може да предаде микробиома на майката на бебето. Ала най-големият трансфер на микроби се случва по време на преминаването на бебето през вагиналния канал.

В зависимост от това какъв ще бъде микробиомът във вагината на жената по време на раждане, зависи и това какъв имунитет ще има бебето. Ето защо лекарите препоръчват на бъдещите майки да дават секрет за изследване през няколко месеца. По този начин ще са сигурни, че бебето ще се роди здраво и без усложнения, а и може да се реагира с адекватно лечение навреме.

Как се развива BV и поставя диагнозата?

За около 90% от жените, които са диагностицирани, бактериалната вагиноза се развива след постоянна загуба на бактерии, произвеждащи млечна киселина във влагалището. Те помагат за поддържането на киселинното pH. То трябва да е около 4,5, като предпазва от бактериите, които причиняват бактериална вагиноза. Киселинното рН също поддържа нормалното ексфолиране или отделяне на клетките на вагиналната лигавица. Това от своя страна освобождава гликоген за хранене на добрите бактерии.

Ако успеете да възстановите баланса във вагиналната микрофлора, то вие ще подтикнете производството на повече полезни бактерии. Въпреки това, ако популациите на лошите продължат да растат, няма да има достатъчно гликоген за храна на лактобацилус. След това рН се повишава, което затруднява връщането на тези добри бактерии а към здравословните им нива.

Бактериална вагиноза и забременяване – какво е лечението?

Лекарите често изписват антибиотици като метронидазол (известен още като Flagyl), клиндамицин и тинидазол. Те съдържат съставки, които унищожат някои от бактериите, които причиняват симптоми на бактериална вагиноза. Но е добре известно, че антибиотиците убиват добрите бактерии заедно с тези, причиняващи инфекции. Това има дългосрочен негативен ефект върху вагиналната флора и може да е пречка по пътя към мечтаното бебе. Според едно проучване, публикувано в Nature, въздействието на антибиотиците върху полезните бактерии е постоянно. Последствията от това са толкова сериозни, че гинеколозите не одобряват и не насърчават предписването на този вид лекарства на бременни жени и малки деца.

Антибиотиците трябва да се използват само, когато са абсолютно необходими. Налага ли се да се приемат, лекарите изписват прием на пробиотик, с който да се поддържа нивото на лактобацили и не се стигне до бактериална вагиноза. Проучванията показват, че повече от 50 процента от жените, лекувани за BV, получават рецидив в рамките на 12 месеца. Ала въпросната бактериална инфекция може да се повтори след курс на антибиотици.

Как може да се предотврати тази инфекция във влагалището?

Полезните бактерии са най-добрата защита срещу бактериална вагиноза. Така че всичко, което правите, за да насърчите растежа на лактобацилус, е стъпка напред в тази насока. Първо и най-важното нещо, е да не се къпете много често. Обливането на интимните части с вода и различни продукти, пълни със силни химикали, повече вреди. Да, то може да премахне неприятната миризма, но и да промени вашето рН и наруши така полезната му киселинност.

Ако при секс искате да използвате лубрикант, изберете такъв без без глицерин (глицерол), много масла или парабени. Въобще, ориентирайте се към продукти за интимна хигиена, които съдържат изотонични съставки с тези на вагиналните клетки. Това означава, че концентрацията на сол/йони в продукта, е същата като тази във влагалището. Много лубриканти и освежаващи гелове имат концентрации на сол (йони), които са 4 пъти по-високи от вагиналните сокове. Това намалява водата в клетките и уврежда трайно лигавица на влагалището и лактобацилите.

Не забравяйте, че най-здравословното рН е киселинно, с ниво от 4,5. Когато избирате продукти за интимна хигиена, се ориентирайте към тези, чието pH не е по-ниско от 4 и не по-високо от около 5,5. Ако целите забременяване в най-скоро време, то интимният ви гел, например, е добре да е с по-високо pH – поне 7, особено по време на фертилния период. Това ще избегне увреждане на семенната течност и компрометиране на оплождането.

Как бактериалната вагиноза влияе върху цялостното вагинално здраве?

Тя може да причини белези на фалопиевите тръби и свързаното с това неуспешно оплождане. Тя поддържа имунната система на влагалището в постоянно, повишено състояние на реакция. Освен това води до хронично възпаление.

Жените с BV имат увеличение на вагиналните химикали, свързани с възпалението, наречени интерлевкини. При тях белите кръвни телца, които се борят с инфекцията, биват компрометирани. Именно това увеличава шанса от появата на вагинален дисбаланс и инфекции.

Проучванията показват, че BV се свързва с повишени нива на човешки папиломен вирус и HIV инфекция.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Поддържането на добро вагинално здраве е от особено значение за плодовитостта и процеса на зачеване. Една бактериална вагиноза е предизвикателство за жената и нейния лекар, като може да възпрепятства опитите за забременяване при много двойки. Също така крие риск при бременните.

Избирайки продукти за вагинална грижа, които поддържат растежа на полезните бактерии, вие може да се погрижите за вашата вагинална флора и предотвратите бактериална вагиноза. Също така не забравяйте да промените рутината си, като включите използване на пробиотици и гелове за балансиране на своето pH.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Референции:
Бактериална вагиноза и нейното асоцииране с безплодие, ендометриоза и тазова възпалителна болест Ravel J, Moreno I, Simón C. Bacterial vaginosis and its association with infertility, endometritis, and pelvic inflammatory disease. Am J Obstet Gynecol. 2021;224(3):251-257. doi:10.1016/j.ajog.2020.10.019

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top