астенозооспермия

Предстои ми спермограма – Какво трябва да зная?

За един мъж, предстоящата спермограма, обикновено е съпроводена с известен дискомфорт, опасения и въпроси. Защо е необходимо да си правя това изследване? Какво представлява изследването и каква е процедурата при извършване му? Какво да правя, ако имам лоша спермограма? Ще мога ли да имам дете?

Надяваме се с тази статия да сме от полза на много от вас с информацията по тези въпроси.

Защо е необходимо да си правя спермограма?

Зачеването по естествен път, дори когато двойката няма установени репродуктивни проблеми, може да отнеме месеци. Специалистите препоръчват опитите да продължат в рамките на поне една година, след което да се потърси помощ. Въпреки това, ако възрастта на жената е в края на трийсетте или повече години, е най-добре да не чакате цяла година, а вместо това да говорите с лекар след 6 месеца опити за бебе.

FH PRO за мъже

Формула от клиничен клас. Подготовка на мъжа за максимален успех при АРТ.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

В близо 1/3 от случаите, когато в една двойка има затруднения при забременяване, причината е основно у мъжа. В още 1/3 от случаите, репродуктивен проблем е налице и при мъжа, и при жената. В тази ситуация, е разбираемо, че наред с изследванията при жената, една от първите стъпки, които лекарите предприемат е назначаването на изследване на семенната течност – спермограма. Освен това, спермограмата е достъпно и лесно изследване, което дава достоверна информация за репродуктивния статус на мъжа.

Как се извършва спермограмата и какво представлява?

За максимална достоверност на резултатите се препоръчва полово въздържание в рамките на 2-7 дни преди изследването. Добиването на материала за спермограмата – еякулата, трябва да се осъществи по възможност в клиниката или лабораторията, където ще се извърши изследването. Възможно е това да се случи и в домашни условия, но трябва задължително да се съобрази времето, необходимо за доставяне на пробата до лабораторията. Трябва да имате предвид, че показателите на спермограмата може да се влошат, ако между взиматнето на пробата и изследването мине повече време.

Съществуват 2 вида спермограма

  • Обикновена спермограма – изследва основните спермални показатели. Дава добра представа за оплодителната способност на мъжа.
  • Разширена спермограма – включва по-задълбочено изследване на някои параметри. Дава допълнителна информация за проблема и насоки за по-специфично лечение.

Най-общо, при извършване на спермограмата се изследват 3 важни показателя.

Първо, има ли сперматозоиди в еякулата и какъв е техният брой? Общият брой сперматозоиди трябва да бъде поне 30 милиона. Изчисляването на броя сперматозоиди в еякулата става като се вземе броя сперматозоиди в един милилитър и се умножи по общия обем на еякулата (в милилитри). Например, ако в един милилитър се съдържат 20 милиона сперматозоиди, то в еякулат с обем 2 милилитра, общият брой сперматозоиди ще бъде 40 милиона. Резултат от 40 милиона би бил в границите на нормата.

Вторият основен показател, който се изследва е подвижността на сперматозоидите. Оценката става като пробата се разглежда под микроскоп и се определя какъв процент от сперматозоидите са „подвижни“, напр. размахват опашките си. Желателно е този процента да бъде поне 40%.

Третият важен показател, който се изследва и морфологията (формата) на отделните сперматозоиди. Нормалният сперматозоид трябва да бъде оформен по определен начин, със ясно разграничими и правилно оформени компоненти – овална глава, дълга опашка и т.н. Трудно е за вярване, но ако другите два параметъра на спермограмата (брой и подвижност) са в норма, за да се каже, че един мъж има запазени репродуктивни функции е достатъчно да има едва 4% нормално оформени сперматозоиди. Да, това означава, че дори ако 96% от сперматозоидите са с абнормна форма, е налице нормална оплодителна способност. Изследването морфологията е може би най-трудната част от спермограмата и точно това може да отличи добрата от посредствената клинична лаборатория.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Какво да правя, ако резултатите от спермалния анализ са лоши?

Първо, имайте предвид, че ако има леки отклонения в един или повече от показателите на спермограмата, това в никакъв случай не означава, че естественото зачеване ще бъде трудно или невъзможно. Това може просто да означава, че вместо 20% шанс за забременяване при всеки месечен цикъл, ще имате само 15% шанс. Именно с това се сблъскват и повечето двойки с репродуктивни проблеми, където зачеването отнема повече време от обичайното.

Добрата новина е, че има доста стъпки, които да предприемете за да подобрите показателите на спермограмата си. Освен промените в хранителния режим и начина на живот, съществуват хранителни добавки, които могат значително да повлияят и да вкарат в норма показателите на спермограмата.

Ако отклоненията в спермалните показатели са сериозни, е необходима консултация с уролог/андролог. Той ще потърси конкретни причини и ще направи план за лечение, в зависимост от находката. Много е вероятно да ви предпише хранителни добавки, които да са насочени специфично към подобряването на един или друг показател от спермограмата.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top