бебе-ехография

Пренаталното излагане на фталати уврежда репродуктивната тъкан при женски мишки

Фталатите са семейство химикали, разпространени повсеместно, и които се използват всеки ден. В ново проучване учени са изследвали как тези съединения влияят върху развитието на тъканите в репродуктивните системи на потомството на женски мишки.

„Фталати се намират навсякъде: строителни продукти, продукти за лична хигиена, контейнери за храни и напитки и медицинско оборудване“, каза Джоди Флаус (съ-лидер на EIRH/MME), професор по сравнителни биологични науки. „Моята изследователска група се фокусира върху това как излагането на тези химикали от околната среда по време на бременност засяга потомството.“

Предишни проучвания на групата са установили, че фталатните смеси нарушават репродуктивните функции на мъжете, както и тези на жените.

При жените фталатите променят теглото на репродуктивните органи и причиняват кисти на яйчниците. В настоящото проучване те разглеждат как тези смеси влияят на стероидогенезата на яйчниците – процес, който произвежда хормони, необходими за репродукцията – в потомството на женски мишки. Изследователите разглеждат и фоликулогенезата, която е от съществено значение за плодовитостта.

В хода проучването, на бременните мишки се дава орално или контролна смес, или фталатна смес, всеки ден от първия ден на бременността до раждането. „Репродуктивната система на потомството се развива именно в този прозорец. Мишките вече не са изложени на никакви фталати след като се родят“, казва Флоус, един от авторите.

След това яйчниците на женското потомство се събират 60 дни след раждането и се анализират тъканите и техните хормонални нива. „Изследвахме хормони като естроген, тестостерон и прогестерон, защото те са важни за нормалната плодовитост и поддържане на тъканите“.

Женските мишки, чиито майки са били изложени на фталати, са имали по-ниски нива на трите хормона в сравнение с контролите. „Тъй като хормоните са важни и за други неща в тялото, като сърдечно-съдово здраве, здраве на костите и развитие на мозъка, е възможно да има и други ефекти от сместа“, казва авторът.

„Основното послание е, че ако майките са изложени на фталати по време на бременността си, това може да попречи на способността на женското потомство да произвежда нормални нива на хормони“, казва Флоус. „Видяхме, че сместа може да инхибира експресията на важни гени, които участват в производството на хормони.

Сега изследователите си сътрудничат с други изследователи по темата EIRH, за да видят дали мъжките потомци са засегнати по подобен начин и да видят дали експозицията на фталат засяга други женски репродуктивни органи. Те също така ще проучат дали тези промени се предават на следващите поколения. „Трябва да разберем по-добре механизма на тези промени“, казва Флоус. „Интересуваме се да разгледаме дали тези химикали могат да увеличат възпалението на тъканите или дали могат да засегнат други части на тялото като матката, хипоталамуса и хипофизата.“

Референции:
Sarah Gill et al., Prenatal exposure to an environmentally relevant phthalate mixture alters ovarian steroidogenesis and folliculogenesis in the F1 generation of adult female mice, Reproductive Toxicology
Адаптирано от Science Daily

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top