продължителен цикъл

Продължителна менструация – нормално ли е?

Месечният цикъл при жените се появява най-често на 28 дни. Може да се каже, че при всяка той е строго индивидуален. Кръвоточението трае около 4-5, като загубата на кръв варира между 60 и 250 мл. При едни то е слабо, докато при други – доста обилно.

Обилен, болезнен или нередовен цикъл имат доста жени през по-голямата част от живота си. Някои съобщават, че нямат никакви оплаквания и минават през въпросния период много по-добре. А при други кръвотечението продължава повече от седмица и е повод за притеснение.

Колко продължава една менструация?

Менструалният цикъл може да има приблизително еднаква продължителност всеки месец. Или пък да бъде нередовен, което да е знак за някакъв проблем. Ето защо всяка жена трябва да си води дневник и го следи редовно.

Менструалният цикъл е времето от първия ден на менструацията до първия ден на следващата. Всеки месец жените освобождават по една яйцеклетка посредством своята овулация. Ако не настъпи оплождане, лигавицата на матката, която се подготвя за имплантиране, се отделя през влагалището под формата на кървене.

Средно менструалният цикъл е на всеки 21 до 35 дни. Той може да продължи от 2 до 7 дни. При едни жени кръвотечението е 4-5 дни, при други то трае много повече. Понякога по-голямата продължителност е нормална, но в други случаи е стресираща, защото често води до анемия.

Какво е менорагия?

Понякога цикълът продължава повече от седмица или е по-тежък от това, което се счита за нормално. Тогава говорим за менорагия.

За силно кръвотечение при менорагия се смята това, при което една превръзка или тампон се пълни с кръв за по-малко от два часа. Понякога се наблюдава и отделяне на съсиреци, които са по-големи от една четвърт. По-продължителната менструация при жените се свързва с анемия. При това състояние червените кръвни клетки по-трудно пренасят кислорода до различни тъкани в тялото.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Продължителна менструация – основни причини

Ако за първи път имате по-продължителна и обилна менструация, не бива да подминавате този факт. Има няколко причини, които биха довели до въпросната промяна. Ето кои са те:

Нека разгледаме по-подробно основните причини за по-продължителна менструация:

Промени с овулацията и хормоните

Хормоналните промени се наблюдават най-често в началото на пубертета, както и при прехода към менопауза при жените. По време на тези периоди е нормално да има нередовен или по-продължителен цикъл.

Важно е да знаете, че хормоните регулират менструалния цикъл. Когато при една жена се наблюдава дисбаланс, нейното кръвотечение се изменя.

Лекарства за разреждане на кръвта

Някои медикаменти предотвратяват образуването на съсиреци в кръвоносните съдове. Те биват два различни вида – антикоагуланти и антиагреганти.

Антикоагулантите като еноксапарин забавят процеса на съсирване на кръвта в тялото. Около 70% от жените, които са на перорален антикоагулант, имат обилно менструално кървене. Антитромбоцитите, например аспирин, спират слепването на кръвните клетки (наречени тромбоцити) и образуването на кръвен съсирек.

Въпреки че тези лекарства помагат за предотвратяване на запушване на кръвоносните съдове и образуването на синини, те могат да причинят тежко и продължително менструално кървене. Ето защо приемът им се преустановява преди посещение при зъболекар или при планови операции и други интервенции.

Миома или полипи на матката

Фиброидите на матката са често срещани неракови образования, които засягат много жени. Те са съставени от мускулна и съединителна тъкан от стената на матката. Размерът им е различен – от семка на ябълка до големината на грейпфрут, а понякога и повече. Причиняват болка и тежко менструално кървене, защото водят до невъзможност на матката да се свие правилно (спазмите, които тя прави).

Полипите са други изменения на ендометриума (вътршения слой на матката). Те са изградени от ендометриална тъкан и също могат да причинят нередовна или продължителна менструация при жената. При голям процент полипите са доброкачествени изменения, нарушаващи цикъла. Проблемът е, че водят до безплодие. Най-често причината за появата им са наднормено тегло, затлъстяване, високо кръвно налягане, хормонален дисбаланс и други.

Аденомиоза

Наричат я братовчедка на еднометриозата. Обикновено ендометриалната тъкан покрива вътрешността на матката. Понякога подобна на ендометриума тъкан расте в мускулите на матката. Това причинява удебеляване – състояние, наречено аденомиоза. Ендометриаланата тъкан се отделя по време на менструалния цикъл – точно както тъканта, покриваща матката. Това води до по-продължителна и обилна менструация.

Според анализ от 2020 г. при жени, които са имали симптоми на аденомиоза, 20% до 88,8% са съобщили за обилна и болезнена менструация. Изследователите също отбелязват, че средната възраст на жените с тази диагноза е от 32 до 38 години.
Статистиката у нас и в Европа, често аденомиозата остава недиагностицирана с години. Причината е, че все още няма стандартни критерии, използвани от лекарите. Освен това заболяването протича със симптоми, които много жени са имали поне веднъж или повече в живота си. И може да бъде сбъркано с други състояния, свързани с репродуктивната система.

Състоянието на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза се намира в основата на врата. Тя произвежда тиреоиден хормон. Данните сочат, че около 1 от 8 жени има проблем с щитовидната жлеза през живота си. В допълнение към регулирането на метаболизма, тя помага за балансиране на менструалния цикъл.

Произвеждането на твърде много или малко хормони на щитовидната жлеза може да доведе до по-тежка или по-лека от нормалното менструация. Причинява и нередовен цикъл.

Кървене

Кръвните съсиреци, които обикновено се образуват след нараняване, стават в отговор на тромбоцитите. Това са вид кръвни клетки и протеини, наречени фактори на кръвосъсирването. Ако кръвта не се съсирва правилно или тялото не произвежда достатъчно тромбоцити или фактори на кръвосъсирването, това е предпоставка за по-обилен или продължителен цикъл.

Най срещаният тип нарушение на кръвосъсирването при жените е Болестта на von Willebrand (БВ). Тя е най-честото заболяване от групата на вродените нарушения на кръвосъсирване, което се дължи на липса или нарушена структура на фактора на von Willebrand.

И мъжете, и жените могат да имат болестта. Ала жените са по-склонни да получат нейната симптоматика поради въздействието, което БВ може да има върху менструалния цикъл. Нарушенията на кръвосъсирването се предават по наследство в семейството.

Затлъстяване

Повечето килограми оказват негативно влияние върху възможността за зачеване при жените. По-високото телесно тегло може да повлияе на баланса на вашите репродуктивни хормони, което да доведе до промени в цикъла. И оттам до безплодие.

Според проучване от 2021 г. в Journal of Endocrinology, има връзка между по-високото телесно тегло и обилното менструално кървене. Смята се, че се дължи на увеличаване на възпалението в маточната лигавица. Това оказва отрицателно въздействие върху процеса на възстановяване на тъканта след менструация.

Възпалителни заболявания на таза

Тазово-възпалителна болест е вид инфекция, протичаща в горния генитален тракт. Тя е причинена от бактериите, попаднали във влагалището по време на секс. Те се разпространяват към матката, фалопиевите тръби, яйчниците и таза.

В много случаи една жена дори няма да разбере, че има Тазово-възпалителна болест, ако не усети болка (която не изчезва) в таза. Това също води до промени в менструалния цикъл. В други случаи я открива, когато не може да забременее нормално.

Рак

Някои видове рак, особено тези, засягащи репродуктивната система, могат да причинят обилна или продължителна менструация. Рак на ендометриума е едно заболяванията, съпроводено с обилно кървене. Той най-често засяга жени в средата на 60-те години, които вече са преминали през менопаузата. Но и такива, които нямат редовна овулация (например поликистоза) или са със затлъстяване. Те са изложени на по-висок риск от рак на ендометриума.

Хиперплазията на ендометриума е предшественик на рак на ендометриума. Тази болест също може да причини по-продължителен цикъл.

Кога трябва да посетите лекар?

Ако менструацията ви продължава по-дълго от обикновено или имате по-необичаен цикъл, трябва да отидете на преглед при гинеколог. Чрез ехограф и някои изследвания той може да откриете точната причина.

Запишете си час при следните симптоми:

  • Чувство на по-силна умора от обикновено или замаяност;
  • Менструация, продължаваща повече от 7 дни;
  • Менструация с по-големи съсиреци;
  • Смяна на превръзки или тампони по-често от обичайното;
  • Обилно кървене през нощта.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Воденето на бележки/дневник всеки месец, свързани с вашия цикъл, е за предпочитане. Особено при жени, които планират да забременеят. По-продължителното или обилно кървене е проблем, който не бива да подценявате В случай, че е съпроводено с изтощение, замаяност и сънливост, е добре да се изследвате за анемия.

При промени в менструацията като обилно и продължително кървене, е добре да си набавяте достатъчно желязо. Освен да дадете кръв, за да проверите нивата му, може да включите в менюто си някои храни, богати на него. Например червено месо или птиче, спанак, желязо и други зеленолистни, както и включването на някои добавки.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top