руптура при извънматочна бременност

Руптура на извънматочна бременност – причини, симптоми, лечение

Руптура при извънматочна бременност е спешно медицинско състояние, при което оплодена яйцеклетка се имплантира извън матката. Обикновено това става в една от фалопиевите тръби, при което ембрионът расте на грешното място. Ако това не се открие навреме, може да доведе до опасно кървене, разкъсване или спукване на тръбата.

Статистиката показва, че извънматочна бременност се среща при приблизително една на 100 бременности. Тя не може да се развие при една нормална, здрава бременност. Ала когато е налице, трябва да бъде лекувана, за да се избегнат усложнения, които могат да бъдат животозастрашаващи.

Руптура при извънматочна бременност – основни симптоми

Когато оплодената яйцеклетка се развие извън маточната кухина на жената, тя може да изпита различни ранни симптоми на бременност. Например гадене, умора и чувствителност на гърдите. Допълнителни признаци, че бременността е извънматочна, най-често се развиват шест до осем седмици след последния нормален менструален цикъл. Ала могат да се появят през първия триместър. Тези симптоми включват:

 • Спазми или болка от едната страна или в долната част на корема;
 • Нередовно вагинално кървене или зацапване;
 • Болка по време на полов акт;
 • Учестен пулс.

Ако тези симптоми се разпознаят, бременната може да отиде на лекар и установи, че има проблем преди да е станала руптура. Повече от 50% от хората с извънматочна бременност обаче нямат нито един от тези симптоми преди разкъсването/спукването на маточната тръба.

Когато има руптура при бременност извън матката, жената може да усети допълнителни симптоми. Някои налагат спешен преглед при гинеколог:

 • Внезапна, силна болка в корема или таза;
 • Замаяност или припадък;
 • Болка в кръста;
 • Болка в раменете (поради изтичане на кръв в корема, засягащо диафрагмата).

Ако вече имате положителен тест и знаете, че сте в ранна бременност, но забелязвате някакви по-странни признаци, свързани с извънматочна бременност, е хубаво да се консултирате с вашия гинеколог. Трябва да знаете, че една руптура при извънматочна бременност е състояние, което налага спешна медицинска помощ. Затова, когато се съмнявате, че се случва нещо и имате дискомфорт, не бива да отлагате прегледа.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Причини за разкъсване при извънматочна бременност

Някои жени може да са изложени на по-голям риск от извънматочна бременност и руптура при нея в сравнение от други. Смята се, че предишно увреждане на фалопиевите тръби е причина за повечето извънматочни бременности.

Белезите в тръбата възпрепятстват нормалното преминаване на оплодената яйцеклетка през тръбата и в матката, където протича нормалната бременност. Проучванията показват, че рискът от извънматочна бременност е по-голям при хора, които:

 • Са се лекували от безплодие;
 • Имат предишна извънматочна бременност;
 • Имат предишна операция на тръбите;
 • Имат лигиране на маточните тръби (процедура за възстановяване на проводимостта им);
 • Имат проблеми или заболявания на тръбите.
 • Били са изложени на лекарството ин утеро диетилстилбестрол (важи само за жени, родени през 1971 г. или по-рано, тъй като тогава то е изтеглено от пазара). Свързано е с неблагоприятни последици за здравето, като проблеми с плодовитостта и рак на вагината, както и рак на гърдата.
 • Забременяване при вътрематочно устройство (контрацептивно, например спирала);
 • Имат анамнеза за полово предавана инфекция;
 • Имат спукан апендикс;
 • Имат анамнеза за възпалително заболяване на таза;
 • Имате белези от ендометриоза;
 • Имат множество сексуални партньори.

Руптура при извънматочна бременност – как се диагностицира?

Има няколко начина за идентифициране на извънматочна бременност, независимо дали има разкъсване на тръба иле не. Те включват:

 • Тест за бременност;
 • Ултразвук;
 • Тест за определени нива на хормоните на бременността в кръвта;
 • Проба от тъкан на матката, взета чрез процедура, известна като дилатация и кюретаж;
 • Лапароскопска хирургия за изследване на вътрешността на корема;
 • Лечение на руптура при извънматочна бременност.

За съжаление, всяка извънматочната бременност трябва да бъде прекъсната и изисква изисква своевременно и безопасно отстраняване на ембриона от фалопиевата тръба (или където другаде се е имплантирал извън матката). Възможностите за лечение на извънматочна бременност включват прием на медикаменти (за да падне сам ембрионът) или операция. Фармакологичното лечение с лекарство метотрексат може да се използва за ранна извънматочна бременност, когато няма риск от непосредствено разкъсване на една от маточните тръби. Ако се е стигнало до руптура при извънматочна бременност, е необходимо нейното коригиране.

При операция или само отстраняване на бременността от тръбата, може да се отстрани цялата. При случаи на разкъсване при извънматочна бременност, при което жената е изгубила много кръв, може се наложи кръвопреливане. Спешното лечение може да изисква първоначално стабилизиране с кислород, течности и повдигане на краката над нивото на сърцето.

Потенциални усложнения след разкъсване на маточната тръба при бременност

Много бъдещи родители се чудят няма ли начин бебето да бъде спасено, ако лекарите са констатирали извънматочна бременност. За съжаление, макар технологиите да се развиват, все още не е открита такава, която да помага в този аспект. Според проучване от 2018 г. за лечението на извънматочна бременност, „не е широко прието, че до момента, в който се диагностицира извънматочна бременност, има жизнеспособен плод“. С други думи, ембрионът обикновено вече е спрял да се развива преди да се установи, че той е на грешното място и започне лечение.

Над 95% от извънматочната бременност възниква във фалопиевите тръби и с растежа на плода неминуемо се стига до руптура при извънматочна бременност без медицинска намеса.

Възможните усложнения или дългосрочните последици от извънматочна бременност зависят от много фактори. Кървенето е първият признак за безпокойство. Той може да е животозастрашаващ, ако бременната не потърси спешна помощ.

Около 70% от хората, които са имали извънматочна бременност, могат да забременеят отново (без чужда помощ), дори ако едната им фалопиева тръба бива отстранена чрез операция. Това може да стане и чрез изкуствено оплождане. Рискът от повторна извънматочна бременност е голям, като тя може да настъпи между 10% и 20% от времето. Ето защо при бременност след извънматочна гинекологът прави по-внимателно проследяване, за да определи навреме къде се е имплантирал ембрионът.

Съвет от екипа на Fertilaid.bg:

При руптура на извънматочна бременност е нормално да изпитвате вина и се притеснявате какво ще се случи, когато видите двете чертички на теста отново. Бушуващите хормони в организма след отстраняването на ембриона може да накарат една жена да плаче, да има нервни изблици и бъде по-неспокойна след изписването от болницата. Тук емоционалната подкрепа на най-близките е много важна.

В случай, че сте загубили бебето си заради извънматочна бременност, разговаряйте с вашия гинеколог. Той ще ви каже най-добре колко време трябва да изчакате, за да започнете нови опити за зачеване.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Референции:
Рискови фактори и клинични характеристики, свързани с руптура на извънматочна бременност: 19-годишно ретроспективно обсервационно проучванеLi PC, Lin WY, Ding DC. Risk factors and clinical characteristics associated with a ruptured ectopic pregnancy: A 19-year retrospective observational study. Medicine (Baltimore). 2022;101(24):e29514. Published 2022 Jun 17. doi:10.1097/MD.0000000000029514

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top