жена-трудности-зачеване

Медицински състояния на майката, влияещи върху успеха на ин витро процедурите

Сред темите, застъпени на тазгодишния Конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве (07-10.03.2019 г.), присъстваше и тази за медицинското състояние на майката, предвиждаща ин витро процедура. Нейното цялостно здраве е от особено значение както за успешното забременяване с помощта на асистираните репродуктивни технологии, така и за износването и раждането на здрав и жизнеспособен плод.

Обект на днешната статия са основните медицински състояния, които биха могли да повлияят позитивно или негативно върху успеха на ин витро процедурите. Репродуктивните специалисти на Конгреса изтъкнаха като най-важни:

 • Затлъстяването,
 • Заболяванията на щитовидната жлеза,
 • Високото кръвно налягане.

Затлъстяване

Затлъстяването е тенденция, която се наблюдава в световен мащаб. Освен вредна за здравето, като цяло, все по-често се доказва и негативното ѝ въздействие върху ефективността на ин витро и други АРТ процедури.

Рискове

Затлъстяването създава риск от:

 • Повишено кръвно налягане
 • Дислипидемия
 • Диабет
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Дихателни проблеми

Статистика за затлъстяването в световен мащаб

В САЩ, 66% от жените и 75% от мъжете страдат от наднормено тегло или от затлъстяване. 50% от тях са жени в активна репродуктивна възраст, а 17% от тях са деца.

В Австралия, нивата на затлъстяване са се повишили с 2,5 % за период от 20 години (1980-2000 г.) Днес жените с наднормено тегло са около 30%, а тези, страдащи от затлъстяване – около 22%.

В Дания жените с наднормено тегло са около 30%, докато при мъжете процентът достига до 50%, във възрастова група 25-44 години.

Резултати от проучвания

Резултати от бременност, настъпила след ин витро процедура, при жени, страдащи от затлъстяване:

 • 10% по-малка вероятност за раждане на здрав плод
 • По-ниска вероятност за успешна ембрио имплантация
 • По-висока вероятност от ранна загуба на бебето
 • По-висок риск от спонтанен аборт.

По данни от направеното проучване, най-голямо е негативното влияние на затлъстяването върху млади жени, на възраст под 25 г.

Затлъстяване при бременни жени

 • По-голяма вероятност от преждевременна загуба на плода в началото на бременността – както при жени, заченали по естествен път, така и в следствие на ин витро процедура.
 • Повишеният риск от спонтанен аборт е свързан с повишеното телесно тегло на майката.
 • Повишен е и рискът от клинична загуба на плода след бластоцист трансфер на свежи или размразени яйцеклетки, посредством ин витро оплождане.

Начини за справяне със затлъстяването в ежедневието

Специалистите, провели проучването, представено на Конгреса, съветват да повишите физическата си активност през деня до минимум 150 минути седмично.

Дори да нямате повече време, което да отделите за раздвижване, не се тревожете! Макар на пръв поглед да са малко, тези 150 минути ще доведат до видими резултати. Важно условие е те да бъдат съчетани със здравословно хранене и по-малко стрес в ежедневието. Бихте могли да се постараете да приемате между 500 и 1000 кcal по-малко от обичайното всеки ден, за оптимални резултати.

Резултати от проведеното проучване

20% от жените-участници в проучването спазват този режим в продължение на малко повече от година и намаляват телесното си тегло средно с 10%. Той се прилага като опит за терапия, предхождаща ин витро процедура. 

 • В рамките на 12 седмици, при 49 от жените с наднормено тегло показателите се подобряват така, че се повишава вероятността от раждането на жив плод.
 • В рамките на 12 седмици, се увеличава вероятността от успешна имплантация на ембрионите чрез ин витро процедура.
 • В рамките на 16 седмици, при 317 от жените-участници с наднормено тегло, шансовете за възникване на спонтанна бременност, непредизвикана посредством ин витро процедура, нарастват.

Терапия с медикаменти, които противодействат на затлъстяването

През периода на провеждане на проучването, лечението на жените-участници включва:

 • Орлистат, 120 мг: орален прием, по време на хранене – Играе ролята на инхибитор на липаза, отговорна за храносмилането на ензими. Понижава усвояването на мазнини и мастноразтворими витамини.
 • Подхранване на организма с мултивитамини, съдържащи витамин D – Специалистите съветват това да се случва до два часа преди или след приема на Орлистат.
 • Фентермин – Имайте предвид, че не бива да се приема от вече бременни жени.
 • Метформин бигванид – Сам по себе си, не подпомага намаляване на телесното тегло. Въпреки това, в комбинация с хранителна диета, подпомага свалянето на излишните килограми.

Хирургично лечение на затлъстяването

Бариатричната хирургия е алтернативно лечение на болестното затлъстяване. Тя е подходяща в случаите на драстична загуба на тегло. Би могла да спомогне за възстановяване на редовната овулация, понижаване на серумните андрогени и подобряване на сексуалната фукнция.

Ползи от бариатричната хирургия

 • Подходяща е и за противодействие на Диабет Тип 2.
 • Отстраняването на излишните килограми предпазва майката от гестационен диабет, прееклампсия, хипертонични разстройства и макрозомия.

Негативи, в резултат от бариатрична хирургия

 • Бариатричната хирургия би могла да доведе до хранителните дефицити на протеини, желязо, витамини A, B12, D, фолат и калций, потенциално свързани с неблагоприятни неонатални резултати след раждане.

Имайте предвид, че е препоръчително евентуална бременност да се отложи поне с година след бариатрична хирургия. Причината е, че след операцията е възможно да са налице евентуални дефицити на важни хранителни вещества поради драстичното понижаване на телесното тегло на жената.

Затова е необходима правилна преценка за хранителнта диета, към която да се премине в следоперативния период. Важно е тя да бъде богата на микронутриенти, които да възстановят здравословния баланс на веществата в организма.

Заболяване на щитовидната жлеза

Преди втория триместър, плодът се снабдява с щитовидни хормони от майката през плацентата. Затова и нормалната функция на щитовидната жлеза е изключително важна.

Рискове

Нарушената щитовидна функция се свързва с:

 • Безплодие
 • Спонтанен аборт
 • Прекомерно нарастване на плода
 • Преждевременно раждане преди термина
 • Ниско тегло на новороденото
 • Забавяне в развитието на нервната система на новороденото.

Тиреоидният автоимунитет също се свързва с възможен риск от аборт. Субклиничен хипотироидизъм би могъл да се свързва с неблагоприятен изход в хода на самото раждане или спонтанен аборт.

Здравословните граници на TSH са < 4-5 mIU/L, но най-често <2.5 mIU/L при 95% от представителите на населението, които не страдат от заболяване на щитовидната жлеза. Въпреки това, нивата на хормона в тялото намаляват през първия триместър на бременността поради hCG тиротропиновата хормонална активност. Имайте предвид този факт, ако правите изследвания на TSH през този период.

Лечение с Левотироксин натрий

Левотироксин натрий притежава същата функция като главния хормон, който отделя щитовидната жлеза. Това е и причината медицинските специалисти все по-често да прибягват до включването му в лечението на пациенти с такъв тип заболяване. Проучване в САЩ доказва, че за периода 2007-2014 г. броят на рецептите за Левотироксин натрий се повишава от 97 млн. на 120 млн.

Все пак, имайте предвид, че TSH е хормон, чувствителен към болести, прием на медикаменти и други външни фактори. Това е и причината, поради която в някои случаи нивата му в организма могат спонтанно да се нормализират.

Обърнете внимание, че прекомерният прием на Левотироксин натрий би могла да предизвика аритмия, Ангина пекторис или загуба на костна тъкан. Винаги се консултирайте с медицински специалист за периода на лечение и препоръчителната дневна доза!

Високо кръвно налягане на майката

Високото кръвно налягане по време на Конгреса, бе разгледано в контекста на многоплодните бременности и забременяването след имплантация на размразени ембриони.

Повече информация за представените данни и резултатите от проведените през изминалата година ще откриете в статията ни за успеваемостта на ин витро и други АРТ процедури. С всички тях се запознахме на тазгодишния Конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве.  

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top