Тегло и репродуктивно здраве- каква е връзката?

За да имаш здраво дете и бъдеш отговорен родител, трябва да помислиш за здравето си още преди опитите за зачеване. Това става с по-здравословен начин на живот, включваш хранителен режим, достатъчно движение, сън. В тази връзка теглото на жената е от особено значение за шансовете за възникване на бременност. Както повечето натрупани килограми, така и тези под нормата, могат да повлияят отрицателно на процеса. Но не всяка бъдеща майка осъзнава това.

В наши дни, когато навсякъде около нас има вредна храна, често хапваме на крак, без да броим калории и въглехидрати. Но истината е, че излишъкът или липсата на мазнини може да причини дисбаланс в репродуктивните хормони. А това възпрепятства зачеването от първи път по време на даден менструален цикъл.

Повече от 70% от жените с безплодие, свързано с теглото, биха могли да забременеят без лечение на плодовитостта. Това е възможно, ако достигнат по-здравословно тегло. Това показват данни на Американското дружество по репродуктивна медицина. Според специалистите, за тази цел е нужна корекция в диетата, както и по-голяма активност през деня. Въпреки това, консултацията с личния лекар и специалист по основните здравословни проблеми, е важна за това какъв точно хранителен режим ще бъде назначен.

Как затлъстяването влияе върху плодовитостта на жените?

То е доста често срещана причина за невъзможност на жените да забременеят. Понякога минават месеци, а при някои и години, докато открият, че основният им проблем е това, че си хапват повече и трябва да се избавят от натрупаните килограми. А основният аргумент за това е, че те могат да доведат до липса на овулация или нередовен цикъл. Ето защо зачеването не се получава от първия път.

Когато жената няма редовна овулация, това върви ръка за ръка с проблем с килограмите и трудно забременяване. Яйчниците произвеждат хормона естроген. Но същото важи и за мастните клетки в организма, които се увеличават при затлъстяване. Когато в него има излишък от тях, то тялото произвежда и повече естроген. Точно както когато жената приема противозачатъчни или е бременна. И при двете състояние хормонът е в повече и може да прекъсне овулацията.

Ако откриете проблема на време и започнете лечение, то шансовете ви за зачеване се увеличават. А ако ви предстои асистирана репродукция като инвитро, то задължително трябва да се потеглите и помислите за специален режим. Ето защо е важно да разговаряте с лекар, за да узнаете колко трябва да тежите и как да се храните, за да имате здрава и успешна бременност.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Как поднорменото тегло влияе върху плодовитостта на жените?

Не е лесно и да си слаб. Да, има повече дрехи, които можеш да носиш, но се наблюдават и проблеми с фертилитета. Макар в някои страни по-ниското тегло да се среща по-рядко, в сравнение с наднорменото, има много случаи, при които се наблюдава трудно забременяване. Макар поднорменото тегло да води до по-малко проблеми с плодовитостта, отколкото наднорменото тегло или затлъстяването, то също има отрицателен ефект върху плодовитостта на жената.

Хората с поднормено тегло или изключително слабите имат по-малко мастни клетки. Затова телата им произвеждат по-малко естроген от другите. И точно както овулацията се възпрепятства от твърде много от този полов хормон, същото се получава и при твърде малко естроген.

Много спортисти или онези, които тренират интензивно и вечно са на диета, имат хранителни разстройства, най-тежкото от които е анорексията. При тях цикълът може да спре напълно, ако човекът не получи адекватна помощ навреме. За това се говори, ако килограмите са от 10% до 15% под нормалното телесно тегло. Има и случаи, в които цикълът е нередовен и понякога пациентката няма овулация или всеки месец се измества и трудно може да се определи.

Лекарствата, които често се изписват при безплодие, стимулират овулацията. Те действат ефикасно при жени с поднормено тегло. И техните яйцеклетки могат да бъдат оплодени и доведат до здрава бременност както и при хора с „нормално“ тегло. Все пак, когато бъдещата майка е много слаба, има риск за бебето. Затова тя се нуждае от съвети за наддаване на тегло още преди да започне опитите за зачеване.

Води ли теглото до други проблеми, свързани с фертилитета на жената?

Има съществена връзка между теглото и плодовитостта. Но това не означава, че лекарят трябва да пренебрегне по-нататъшните изследвания, ако жената е с наднормено или поднормено тегло и има проблеми със зачеването. Понякога хормоналният дисбаланс води до проблем с теглото, а не обратното. В тези случаи откриването на причината за него може да улесни както лечението за контролиране на теглото, така и да повиши плодовитостта.

Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

Синдромът на поликистозните яйчници е една от основните причини за за дисфункция на овулацията. До 95% от хората, които търсят лечение за безплодие, защото нямат редовна овулация, имат въпросния проблем. При него тялото произвежда твърде много инсулин. Хормонът превръща кръвната захар в енергия. И неговият излишък е свързан както със затлъстяването, така и с нередовната менструация – пречка за забременяване.

За хора с PCOS, които са с наднормено тегло или затлъстяване, загубата на само 5% до 10% от телесното тегло, помага за нормализиране на овулацията. При други се налага и употребата на медикаменти за намаляване на инсулина. Доказано е, че лекарството за инсулинова резистентност метформин помага на много хора със СПКЯ да отслабнат. Но то има и друга функция – регулира овулацията.

Нарушения на щитовидната жлеза

Те също причиняват проблеми с теглото. А оттам и с плодовитостта на жената. Когато тя има понижена функция на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм, нейното тяло не произвежда достатъчно от двата хормона Т3 и Т4. Те играят роля в метаболизма, който е свързан с контрола на теглото, както и овулацията.

Много хора с хипотиреоидизъм могат да приемат лекарства, за имат овулация и отделят качествени яйцеклетки по време на всеки менструален цикъл. Едно проучване на около 400 души с безплодие установява, че почти една четвърт от участниците имат хипотиреоидизъм. И 76% от тези хора са успели да забременеят в рамките на една година от лечението.

Как теглото влияе на мъжката плодовитост?

Не само килограмите на жената влияят на шансовете за зачеване. Освен че тя трябва да подобри здравословните си навици, същото е добре да направи и мъжът. В 45% до 50% от случаите, когато една двойка няма деца, плодовитостта на мъжа е фактор. И все повече изследвания показват, че проблемите с теглото са основен фактор, който не бива да се подценява.

Нарастването на нивата на затлъстяване в развиващите страни върви почти успоредно с увеличаването на мъжкото безплодие. То може да бъде причинено от дисбаланса на хормоните в тялото – заради наднормено тегло, точно както и при жените. А заради затлъстяване се нарушават качеството и подвижността на сперматозоидите. И когато те не се движат лесно и бързо, това възпрепятства зачеването. Така според едно проучване обемът на еякулата намалява с увеличаване на Индекса на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията.

Ниският ИТМ е свързан с лошото качество на спермата. Това показва систематичен преглед на няколко проучвания. Изследователите все още не могат да установят дали това се дължи главно на ниските нива на телесни мазнини, които влияят отрицателно върху мъжките хормони или факторите, свързани с нездравословния начин на живот. Когато те са свързани със загуба на тегло, могат да навредят на спермата и по други начини.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Това, че сте с наднормено или поднормено тегло, не означава директно, че ще забременеете по-трудно. Но ако имате проблеми с теглото и искате да забременеете много скоро или нямате положителен тест през последните 6 месеца, се обърнете към лекар.

След прегледа специалистът може да ви назначи конкретни изследвания. И по резултатите от тях и разговор с вас, да ви посъветва как да отслабнете или качите малко килограми. С даването на кръв или обременяване с глюкоза, може да се установи и че имате инсулинова резистентност или проблеми със щитовидната жлеза, които пречат на плановете ви.

Каквото и да правите, избягвайте да спазвате диети, които не са ви препоръчани от лекар. Избягвайте на всяка цена подлагането на екстремна диета. Регулирайте хранителните си навици и нивото на активност стъпка по стъпка. С помощта на диетолози и специалисти по хранене, можете да отслабнете или запазите теглото си постепенно, а не рязко, което не е полезно за вашия организъм.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top